Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. joy1

joy1 Форумски идол

знам така е

но сега со две мали деца,кула да ми нудат па не се нафаќам да одам.Не дека имам пари на претек но се осеќам удобно овде.Доволно ми е станот,колата,еден годишен одмор.
    повеќе и не барам.

2. danichap

danichap Moderator Staff Member

Па има мала вистина и во тоа. Секој со својата математика, на некој одговара, на некој не.
    Оној кој заработува повеќе е во добра даночна класа, оној кој заработува помалку е во најлошата.

ОД 2000евра полно работно време ќе ти ги преполоват. Ако пола од првичната сума ги дадеш за градинки, сам треба да си прерачунаш дали за останатите ти се исплаќа да бидеш од утро до вечер на работа.
    Оти нели работно време е 8 часа, но стави пауза и пат...испаѓа 10 часа.
    Па и ако не одговараат целосно термините кога треба дете да се подигне од градинка или баба/дедо на располагање ако не дај боже настине.

Ако некој може да си дозволи да се поштеди од хроничен умор зошто да не.

Една иста сума пари ја нема истата вредност за сите.

Dust, AngelOfArh, Eli23 and 13 others like this.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

И јас до пред година дена велев дека нема шанси да си одам од овде ама сега само со ташна и пасош ќе тргнам. Ме гуши земјава тоа чудо нешто.

4. referentka

referentka Moderator Staff Member

Mene edno ne mi e jasno za vo strancija.Odat maz i zena sami..pa deca ke si rodat,pa zenata gleda deca a samo mazot raboti.Kako se uspeva eden da raboti i da izdrzava cela familija?
    Ili mozebi na dve raboti odi pa od utro do mrak go nema.

5. Bridget

Bridget Форумски идол

Пак ќе кажам, мене не ме интересираат поединечни сметки т.е колку вашите мажи заработуваат па дали ви се исплаќа или не да одите на работа. И каде пишав јас дали треба некој да се поштеди или не од работа?
    Јасно пишав дека не може да си во минус со една плата плус и градинки да плаќаш, а кој смета дека за остатокот колкав и да е, не вреди да се малтретира -е сосем друга работа.
    Оти вака ако тераме ќе излезе дека за некого според неговите пресметки најдобро е и под социјално да е, ама тоа не е тема на муабет.

Eli23, Lady Phoenix, Annath and 3 others like this.
  6. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Може лошо се изразив , сакав да кажам ете ако работам негде нема да бидам во можност на време да ги земам децата . Според новото време кое го поставија . Од 7ипол до 12ч. Да е до 12 30 е друго . Ќе имам време за тоа. Плус можам сега и од 13 30 до 16ч да го оставам детето , сега и тоа го нема .
    Мм плаќа градинки , не се одразува на финансиите. вака како што е сега не е страшна сума ама како што кажав намалија време ги качија цените што не е фер . Околу 40% има поскапување . и затоа се бунат родителите .
    некој ќе неможе да си дозволи градинка.

Eli23, Lady Phoenix, Annath and 13 others like this.
  7. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Јас би сакала да одам од тука, барем пробно.
    Не ради финансии само.
    Би сакала да живеам помеѓу друг народ, друг менталитет.
    Мислам дека одлично ќе се вклопам само подалеку од Балканот. И да не е Пољска или Унгарија, ниту Русија.. таму некаде да речам Англија или па Америките.
    Можеби... еден ден.:)

Порано земјата од соништата ми беше Нов Зеланд, ама откако запознав една жена од таму и кога ми малку повеќе и подлабоко раскажуваше за системот, којшто не ми се нешто допадна, се предомислив.

И не би сакала во земја во која англискиот не е официјален јазик, оти нов јазик да учам сега ми е убиство. Воопшто немам желба.

Јас син ми го повлеков од градинка веќе оддамна, место држиме само и чекам септември да видам каква те.која воспитувачка ќе му следува.
    Ако е иста од оваа година не го праќам. Женава е од стара фела, како некој шеф се однесува таму, премногу доминантна, нападна и љубопитна. Воопшто не ми се допаѓа.
    Сега оди на летен камп по 4 саати дневно па после ќе мислиме.

8. danichap

Те сфатив, и не навлегувам во моите или финансиите на маченцеена.
    Само споделив со клучното прашање со кое се соочуваат мајките тука првите неколку години додека не опркнат децата.

Lady Phoenix, Annath, kjukli and 4 others like this.
  9. jasna83

jasna83 Истакнат член

Здраво женски!:hai:
    Неколку дена не ве дружев,ама имам оправдани причини.:!:
    Во петокот се вративме дома прекрасни минати неколку дена со тие луѓе навистина се навратив во детството.Направивме и мал шопинг без тоа не се може нели. Добро поминавме по пат веднаш штом се вративме пуштав машини друго работа по дома и знаете како е за жена нема одмор.
    Малку ми се распипа расположениеето кога видов како едно цвеќенце ми се исушило уште ми е криво. Мајка ми доаѓаше и ѓи вадеше,но незнам што било со ова.Премногу сакам цвекиња,толку ми се мили сега можеме малку смешно некому ќе делувам но како свои деца ѓи чувствувам љубителките на цвеќиња ќе ме разбераат.И по соба ѓи сакам многу,но на тераса или во дворче ми се омилени.Љубичици,бонбончиња рај.. :f::inlove:
    Незнам дали беше во петокот или саботата почнав да ве читам но се некој ќе ме прекинеше или маж ми или ќерка ми или телефонот или ќе се зафатев со нешто и никако да дочитам.Така да нешто сум лајкнала,нешто не сум.Ама и многу сте изнапишале или пак јас многу сум пропуштила. :$
    Во саботата цел ден бевме дома,и тогаш мислам дека малку се вклучив на фемина па нешто лајкнав навистина не се сеќевам како некоја баба сум моментално со меморијава,ма и некоја баба повеќе ќе запамети од мене.Маж ми тој ден всушност беше некој час на работа,а јас и ѓаволчето останавме дома.Тој ден само ручек па после се зафатив за нешто околу роденденот на ѓаволчето.Покани пишувавме,нешто гледавме по интернетов,па се трудевме нешто сами да направиме ама ништо не ни испадна. :x(facepalm)
    Вчера утрото немавме интернет што беше како беше господ знае,ама и така планот не ни беше за да седиме дома отидовме во викендицата на едни наши пријатели муабети,чист воздух,децата се изнатрчаа,па и во базен се пробањаа.Времето исто така убаво се погоди беше таман бидејки местотот е малку на повисокчо,имаше сонце,а истовремно и ветре дувааше одлично беше.Пријателите останаа уште некој ден таму да поуживаат во таа природа,воздух,рај,ние се вративме во градов некако беше толку многу загушливо,спарно,топло мислам не се дишееше.Вечерта ни дојдоа па на нас пријатели бевме договорени за маживе да гледаат финале фудбал,божем и ние жени ќе гледаме ама муабетот некако ни беше подобра опција како за жени.:rofl::$
    Ама си имавме и ние фаворит за фудбалот јас бев за Португалија.Не дека не ѓи сакав Французите,но некако не ми се толку големи фаворити.Франција како држава ја обожавам,и градовите таму,и културата,и храна и се.Но некако кога ќе ми се спомне Франција мене ме потсетува на мода,на шопинг,на безброј продавници,на познати брендови,на козметика.. :makeup:
    Франција и спорт некако бар мене не ми оди,но добри се чим некој стигнал до таму нормално дека е одличен.Јас несум некоја што сега се разбира во спорт него кажувам од некоја моја женска перспектива.Денот супер важно ни помина се надишавме чист воздух,па и Португалија победи.Реков дека правевме муабет,ама и ние ѕиркавме малку не за друго убави играчи имаше.:$
    Еве денес со ѓаволчево посабајле завршивме нешто работа околу роденденот па бевме и поклони да купиме утре сме на слава, имендени,роденден.,Да 3 во 1.Ама ако само за убави работи да се собираме и да се дружиме.Подобро викотници и гости него празна куќа и осаменост.Сегаде по малку,ама важно ќе направиме чест и ќе се видиме со некој луѓе.Денеска за ручек порачавме пица. Мрзлива бев денес на таа тема. :pizza::tmi:
    Извинете за долгиов пост,ама ова што не се дружев со вас неколку дена па сега се испонапишав,ама што да правам интересен ми е форумскиов живот. :)
    Поздрав се читаме :)

@zeka го прочитав твојот пост и можам само да кажам дека ти си најхрабрата жена :hug:
    @monik55 среќен роденден :^::party:(малку доцнам извини)

10. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

и да знаеш дека е реткост. Мм има добра работа , платен е солидно . Издржува цело семејство, си дозволуваме секаков луксуз. Од ништо не сме слратени .мои другарки после првата година од раѓањето на детето се вратија на работа .
    Јас барам ете работа, пошто сакам да сменам секојдневие . Ме уби едно те исто. гледам дека колку и да работам дома , нема крај . Гледам да излезам колку толку од дома . Да најдам нешто што ке ми исполнува време . Покрај хобито и децава.

11. vitamina

vitamina Форумски идол

Изводливо е..
    Секој ама баш секој поминал низ таа фаза.. неопходно е.
    Само што нема да тргаш пари на страна ќе имаш колку да си плтиш смештај сметки храна и уз тоа пропатни работи, некој кој зема поголема плата може и на страна да остави.
    Јас сум чист пример за тоа и потпишувам дека со една плата во странство се живее.
    Да дополнам дека тука е реткост некој да работи 8 часа..

12. danichap

Мене страв ми е да кажам дали/како се живее со една плата.
    Не знам Бриџет дали само следи по темине што готвам или и што носам/купувам:worried:.

Dust, Lady Phoenix, Annath and 12 others like this.
  13. Bridget

Bridget Форумски идол

Гледам, сиромаштија, две мевца со еден куп зеленчуци колку да се рече месо има за ручек :D

14. menelele

menelele Популарен член

Zeka смири се, мисли само на бебето. На ништо друго, зошто те читам во другата тема имаш проблем со притисокот. Што ќе биде ќе биде, ќе мислиш кога ќе дојде. Сега беба ти е најбитна. Гледам имаш поддршка и од фамилијата што е уште само плус за тебе. Уживкај си, после ќе ти фали мешко:*

Lady Phoenix, Annath, mareane and 6 others like this.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Добро добро.. јас муабетиве од преска на шала ги сватив и се смеам сама со себе..:rofl:

Lady Phoenix and DVAANGELA like this.
  16. danichap

Така, кажи сите да знаат(fingers).
    Плус и свекор/свекрва треба да гостам.

Eli23, Lady Phoenix, Annath and 4 others like this.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Сега и во заедница ќе живее (facepalm) :D

18. danichap

Ќе те чекам во снаи и свекрви.
    Секоја животна филозофија и мисла ќе биде регистрирана и запаметена.

Eli23, Lady Phoenix, Annath and 6 others like this.
  19. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Никој не заминува од земјава од убавини.
    Мене ми е далеку од лошо овде,имаме пристоен живот,но би заминала да не е така.Сакам децата надвор да се школуваат,здравје Боже.Но и ќе ја почитувам нивната желба ако одлучат да останат.Иселувањето на младите е болна точка во земјава наша.
    Имам роднини кои се по странство.Далеку од тоа дека им е совршено и им тече мед и млеко,но во секој случај подобро од овде штом останале каде се вреднуваат и каде што напредуваат благодарение на својот труд.

За градинките ќе кажам дека двајцата одеа во државна градинка и бевме презадоволни.

20. Bridget

Bridget Форумски идол

Само не му кажувај на маж ти од каде црпиш мудрости, ќе рече -пак таа вештерката ја слушаш? :D

Thread Status:
Not open for further replies.