Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.957
    Допаѓања:
    203.303
    Зa грaдинки, кaкo штo кaжaв, aрнo е, мoже и пoдoбрo, aмa не ситничaрaм. 1500 дaли е мaлку или мнoгу, мислaм декa не е дoвoлнo, aмa дoбрo, oдгoвaрa тaa ценa зa пoвеќетo штo мoрa и штo сaкaaт дa ги нoсaт децaтa вo грaдинкa. Јaс сметaм декa глaвен прoблем, oсoбенo тукa вo Скoпје, е тoa штo имa премaлку грaдинки, премaлку персонал, a премнoгу децa.
    Личнo сум зaдoвoлнa oд грaдинкaтa кaј штo oди син ми, и втoрoвo здрaвје Бoже ќе гo прaтaм тaму, фaкт е декa тaму ќе му биде пoдoбрo oткoлку дoмa сo бaбa или женa. Дa, дoмa ќе дoбивa пoвеќе внимaние, aмa вo грaдинкa се стекнувaaт нaвики, имa сoцијaлизaцијa и се челичи дететo. Ќе се рaзбoлувa и дoмa и вo грaдинкa, ќе пaѓa и тaму и тaму, aмa вo грaдинкa немa рaзгaлувaње и oдење пo ќеф. Тoa е тoa. Сo бaбa и дедo си се гaлaт некoј чaс пoсле грaдинкa, сoсемa дoвoлнo. Е сегa зa вoспитувaчките - јaс не им купувaм пoдaрoци oти тoa им е рaбoтa, сo сите децa требa истo дa се oднесувaaт, истo дa ги гледaaт, aмa кaј нaс дo ментaлитетoт е, нo и дo кaрaктерoт штo некoи вoспитувaчки се тaкви кaкви штo се. Сметaм декa пoстaрите требa пoрaнo дa oдaт вo пензијa, дa oтвoрaт местo зa нoвите генерaции, aмa нaјбитнo е дa имaaт желбa и вoлјa дa рaбoтaт сo децa, a зa жaл, не се сите тaкви.

На bittersweet, mareane, Peco и 20 други им се допаѓа ова.
  2. jasna83

jasna83 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    5.782
    Добар ден :hai:
    BuBaLe♡ не,за неколку дена и е роденден :inlove:

Станата сум уште од 10,ѓаволчево стана одма по мене,до сега сум испила две кафиња.Кој ќе стави трето?
    По сабајлечки завршивме некој обврски околу роденденот бевме и до Џамбо па сега да ве прочитам вас несакам пак како вчера да имам 880 пораки за читање:sweat:
    Сега пуштивме клима дома и малку се поткаравме со ѓаволчето,деновиве е главна дека и се ближи роденден,а јас пак малку нервозна околу роденденов,обврски па и се на се последниве неколку недели толку сум плачка што се прашувам дали сум ова јас многу сум чудна :worried:

На mareane, Peco, Lady Phoenix и 14 други им се допаѓа ова.
  3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    43.944
    Ајде пак за градинките :|
    добри се за социјализација . Сметам дека навиките за јадење , спиење сепак се стекнуваат дома .
    Во вашите градинки им се дава јадење , доручек , ужинка ручек и сл. За симболична сума од 20 евра . е сеа што се 40 деца во група тоа е друго

во нашата доручекот секој од дома си го носи. Ручек ако сакаш си доплаќаш од одброк . за двете деца 100евра е плус од вкупната цена .
    Ајде нека е . Не ставија сите родители пред свршен чин , до 22ри да се даде одговор по кој модул ќе одат децата во градинка или го губат местото .
    се решивме да одат до 13ч. 40 евра се допаќа повеќе за чување од 12 до 13ч. :wasntme:
    Нема врска де .

и така ајде добар ден

се извинувам 1500 ден е градинката во Мк а не 20€

На bittersweet, mareane, Peco и 15 други им се допаѓа ова.
  4. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.356
    Јас во 10 ги ставам за денско преспивање:rofl:

coffee-7.gif

На mareane, Peco, Lady Phoenix и 11 други им се допаѓа ова.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    Помладите на жалост, колку што сум упатена, учат од постарите. Постарите се таму закон, поставуваат правила, тертипи на работа, а помладите слепо ги следат оти мислат дека така почит побрзо ќе добијат од нив, а и кој сака да се закача со стари .... кои корења оставиле таму. И наместо да се внесе свежина, нови начини на работа, се продолжува со оговарања, кое дете од чии родители е, која мајка каква била, чиј татко позната фаца, кој што носи и части (многу погрешно @referentka бај д веј) и слично па според тоа и децата таков третман добиваат. Нормално не зборам за секаде оти од каде би знаела, ама овие работи постојат и мене ме одбиваат.

На mareane, kukla21, Lady Phoenix и 13 други им се допаѓа ова.
  6. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Кандидат за чадење у двоје?
    mad.gif

На mareane, Peco, Lady Phoenix и 6 други им се допаѓа ова.
  7. jasna83

jasna83 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2016
    Пораки:
    165
    Допаѓања:
    5.782
    Мали се твоите сеуште.За некоја година до тогаш сигорна сум дека сите туто комплето сеуште ќе спиеете тоа време :rofl:
    А јас за да ѓи сменам моиве навики ќе ми треба едно бебенце,за да се научам што е рано станување :rofl:
    Слободно може да ми пратите на чување,нема да имате потреба од градинка :rofl:

На mareane, Peco, Lady Phoenix и 6 други им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.474
    Допаѓања:
    260.567
    За кого како симболична МаченцеЕна. Ва вас да, за мене, и за многу други македонци НЕ!
    Некогаш заборавате како се живее во Мк.
    За жал, 1500 ден не се воопшто симболични кај нас за плати од 9.000 ден.

На mareane, Peco, Lady Phoenix и 10 други им се допаѓа ова.
  9. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.557
    Допаѓања:
    289.371
    @Bridget од прееска те чекам.
    И мевце ти чувам :D
    image.jpeg

На kala21, mareane, marama и 20 други им се допаѓа ова.
  10. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.356
    Денес се некако ми се закачуваат на око феминки за кои чекам за некоја недела да се пофалат за тоа. И тебе те додавам во денешна листа:nod:;)

На mareane, Peco, Lady Phoenix и 8 други им се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Во заблуда си.
    Нема НИТУ ЕДНА СТАРА, освен директорката.
    Сите се помлади од мене, значи немаат ни 40 години.
    Има огромна разлика од пред 20 години кога моите деца одеа во градинка и сега.
    Можеби озборуваат - незнам (па и ние мајките ги озборуваме нив :?: понекогаш)..па што...
    НИКОГАШ ама баш НИКОГАШ не примиле од мене нешто по нивно барање, напротив , секогаш даваат отпор со зборовите дека не заслужиле.., а и мојата благодарност (така да ја наречам) е толку ситна и симболична што не е вредно да се дискутира.
    Тоа е едно внимание кое неможе да ја надомести огромната благодарност за тоа што сум задоволна од нив како работнци (пред се) и како луѓе...
    И уште нешто....не само моето...СИТЕ деца имаат прекрасен третман, зашто комуницирам со мајките на децата.

На Sesil, mareane, Peco и 9 други им се допаѓа ова.
  12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.957
    Допаѓања:
    203.303
    Да, во најголем дел од градинките е така. Ама еве, кај син ми во група конкретно, од минатиот септември е во група што одговара на неговата возраст (претходно беше со една година постари деца), и главната воспитувачка е млада, многу сака да работи со деца и воведува нови активности и методи што постарите не ги користат. Децата се многу позаинтересирани за градинка, цело време имаат активност што ги немаа во претходната група, прилично се активни и надвор кога дозволуваат временските услови, и плус, имаат подготвителни активности за училиште, што не беше случај претходно. Гледам по син ми, додека не дојде во оваа група, не одеше ич со ќеф во градинка, ама затоа сега бара дури и за викенди. Е сега, од септември не знам како ќе биде, пошто женава е бремена, се надевам дека ќе има достојна замена.

На bittersweet, mareane, Peco и 12 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.864
    Се прибрав да правам гулаш. Да видиме баш дали ке излезе вкусен. Со телешко прв пат ќе правам па затоа и се двоумам дал ќе излезе како што треба со оглед на телешкото дека мириса по малку.
    Не сум некоја најголема домаќинка да се врткам се во кујна, знам и правам добро паста, македонските јадења не толку ама ќе ги досовршам.

@danichap со оглед на тоа дека сите речиси околу мене се самовработени, прикриваат солидно данок, е сега.. не во смисол да земам 3000 фунти а да пријавам 300. Но плус минус сите кратат по нешто што може да се прекрие. Не знам баш не ми текнува до колку беше границата ама мислам дека до 10 000 фунти тука некаде годишно си олободен од данок .. се наредно се доплака но со усул солиден данок.

Пример, јас треба да си платам сосрма разумна и смешна сума макар и не работела за да утре си имам породилно и здравје пензија. Не мора да работиш за да си плаќаш данок сосема мал и солиден за да после 10 години те следува минимална пензија.

Абе има услови, интересен и примамлив е тука системот.

Да не зборувам другарками што работи во ординација колку ја дерат.. месечно само. Ама таа работи во ординација и тоа е друго. Е затоа овде не се работи на стол :lol: поприфатливо е нешто друго.

Да се надоврзам имам тетка во словенија што си работи медицинска сестра и без проблем ја примаа.
    Приказната беше ваква.
    Жрна во години со големи деца и се посреќи да заминат словенија, женава долу 20 години искуство како медицинска сестра. Напушти и замина словенија да чисти и мие садеви во болница..
    Тоа траеше 6 месеци, после 6 месеци сосема случајно си разговарала така си терала муабет со докторките и вработените и кога им кажала оти е медицинско лице овие се фатиле за глава и и рекле па што не кажеш? Знаеш ние колку потреба имаме од медицински лица.. ја пратија 6 месеци на курс и еве ја со години си работи во државна во словенија.:D

Абе оно кога ќе ти се поклопат коцките поклопено е. :)

Друга приказна за пријателка што дојде тука во англија.
    Жрнава си работеше долу во канцеларија, супер плата, преведувач.. сите и се чудеа на паметот што мајка бара англија деца да чува :^), дојде.. чуваше деца 1 година, се пресели овде кај маж и и оп во канцеларија за водовод :D.

Така тоа иде..

И не знам зошто мислиме дека секој во странство вециња чисти или мие садеви кога не е така.

На bittersweet, Sesil, mareane и 11 други им се допаѓа ова.
  14. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.924
    Допаѓања:
    143.017
    Како бе гладни остануваат?! Мојава ако продолжи да си јаде ко сега, не сакам да е гладна. Јас кога одев и градинка, даваа репете. Едно детенце знам трипете бараше :) Ми остана зборчево од тогаш :)

На mareane, Eli23, Peco и 9 други им се допаѓа ова.
  15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Не се само во Скопје малку градинките и малку персоналот. Низ цела мкд е исто.
    Учителки има дома седат,немаат работа.
    Битно владата дава стимул за трето дете и ние со тоа се задоволуваме.
    Таман по тој модул,ем нема доволно работа за сите па ке си седиме дома ке чуваме деца.

Јуле за прв пат не се согласувам со трбе.
    1500 денари и за 6000 ке одговара што се вика. За тие што немаме баби,татковци,тетки,да го оставиме детето на три минути кај и да е и од памет ке се подместиме.:D
    Другите причини се веке спомнати.

Факт е дека повеке се разболуваат децата во градинка и не се споредува со седење дома.
    Но тоа е пак до нас,една ке однесе болно дете,и сите ке се разболат.
    А ние не ги носиме болни од што сакаме,туку пак истото го наметнува системот и ние лугето со тоа што доста се пробува да се злоупотребува.

Дури сега заспа моето а сранато од 08 ч. Е богами цела сила ми отиде.:sweat: Да е жив и здрав само.

Последна измена: 12 јули 2016
    На mareane, Peco, Lady Phoenix и 7 други им се допаѓа ова.
  16. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Не што ниекое не е гладно, туку и ги мерат секој месец и на врата има истакнато висина и тежина, па се фалат дека ете детето напредува.

На mareane, Eli23, Lady Phoenix и 8 други им се допаѓа ова.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    Не можеш да кажеш дека сум во заблуда затоа што не збориме за иста градинка, и реков јас дека веројатно не е секаде исто. Јас си зборам за мојот град за кој и те како добро знам што се случува. Ниту реков дека воспитувачките бараат од родителите подароци, кога ќе размислам добро родителите се повеќе криви, какви знаци на внимание не ти се тие тебе пријателки, се умилкуваш и купуваш подобар однос за своето дете знаејќи веројатно дека тоа пали кај нив. Тоа не треба да постои, а и тие не треба да примаат, апсолутно ништо.

На kukla21, An-na, Lady Phoenix и 3 други им се допаѓа ова.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    На mareane, kukla21, Lady Phoenix и 7 други им се допаѓа ова.
  19. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.175
    Допаѓања:
    43.944
    во право си . На таа плата да. Немав намера да разлутам некој со постот .
    За некој 1500 се малку , за некој многу.

Како што за некој покачувањево на градинката му е сеедно , нели на таа плата овде . Мене ми е зошто да им ги давам тие 40 евра за еден саат повеќе . кога и така ги ставаат сите во една група заедно со една учителка .
    Кај нас во градинка има многу самохрани мајки . Сите ги нанервира ова

На mareane, Lady Phoenix, DVAANGELA и 5 други им се допаѓа ова.
  20. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    За ова искрено ти замерам.
    Има ли причина да им се умилкувам кога постојано се фалам и јас и сите од нив ??

И на работа кај мене НЕСАКАМ да ми носат НИШТО и категорички одбивам, ама кога е некој задоволен од услугата и односот може некој да го спречи да не чести кафе и сок ??
    Тоа умилкување е ??

Да редактирам...
    Нема да дискутирам на оваа тема (бакшиши), еднаш веќе беше на дневен ред и имам кажано што мислам.

На Peco, DVAANGELA, sanjaeva и 2 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.