Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.283
    Допаѓања:
    57.230
    Вината е во тој што дава. А кога веќе некој сака да ти даде, навреда е да не го примиш. И круг. :D

Ама мора да престане оваа работа, сериозно. Мајка ми пред една година кога правеше операција, никако не можев да ја убедам да не носи виски, водки и бајадери на секоја контрола. Така е вкоренето, на женава срам и’ беше да се појави така. Ко услуга да и’ направиле, не ко да си вршеле работа. Си плаќаш тоа што те следува, што потреба има за виски?

И со ова за породување, едноставно немам зборови. Се очекува да платиш, инаку не те ни погледнуваат. Баш на претходната посета на гинеколог, во чекалната една тазе мајка ме предупреди - гледај да си платиш пред породувањето. Таа "платила" на крај, ама не биле сигурни дека ќе им даде па никој не ја рецкал. Абе што да платам? :o
    Просто неверојатно.
    И додека не престанеме да си купуваме нешто што некој има службена должност да го направи, ќе си продолжи митото.
    Пак ќе кажам, во тие што даваат е вината. Го рушат цел систем, зашто се очекува од сите да го следат тој пример.

На zeka, bittersweet, Val-Dim и 17 други им се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.989
    Допаѓања:
    164.476
    Рефке ја со празни раце не ти доаѓам. Бриџит ако ме види ќе рече дека сум митаџика, а ти корумпирана.
    Баба ми ќе биде горда!

На ГАК е 500 евра под рака за кралски третман и доктор по избор. Благородна професија...

На mareane, Eli23, Peco и 10 други им се допаѓа ова.
  3. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    Значи еве си признаваш сега дека даваш за врати да ти се отвараат :D Знам јас, затоа и пишувам, станаа разгалени сите па сега им е нормално, не однесеш ли, не си ја бркаат работата.
    Колку пати имам слушнато -леле колку фина е женичката што работи во пошта/банка/полиција, абе одма работи ми заврши, ќе одам утре да ја почастам нешто. Будали луѓе, таму е таа да ти заврши работа, не за услуга да ти направи. Ја плаќаш ти од својата плата, не се секирај.

На Val-Dim, mareane, Peco и 10 други им се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.557
    Допаѓања:
    289.331
    За ова со носење поклон на доктор и на мојов му е очигледно познато.
    Кога испаѓав од болница неколку пати ми рече да купел нешто за бабиците и докторката. |(
    Не им дадовме ништо.

На mareane, Peco, Lady Phoenix и 11 други им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Ма не признавам !!:!::!:
    Јас давам, ама не сакам да ми даваат.Нит сум гладна нит сум жедна.
    И не ми значи ништо кафето !:!:
    Ама општеството ние какво што ни е, така да...признала јас или не признала, така си врват работите.
    На кој му пречи, нека не дава.
    Мене не ми смета да дадам, не гледам дека треба капа да ми се симне за тоа (бидејчи е од срце) и алал го давам.

Кој како си смета, така нека си прави и нека си тера

На mareane, ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix и 4 други им се допаѓа ова.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.808
    Допаѓања:
    145.410
    Уште градинките на дневен ред.

Сега кога се враќав сендвичарите полни. И тоа јадат вонка на жешкото. Како им е слатко не ми е јасно.

На ручек сум кај баба ми. Имаат годишница. Нека ми ги поживее Бог уште многу. :inlove:

На bittersweet, Val-Dim, mareane и 15 други им се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.468
    Допаѓања:
    260.552
    Гладни се кога ги земеш од градинка. Во 12 ручат, колку и да јадат количински ужинката после не ги држи.
    Пак ќе кажам не е скапа градинката, но правев споредба дека 1500 ден се осеќат на таа плата. Исто како и во Германија 500 евра градинка на минималец. Ова се однесуваше на споредбава.

На mareane, ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix и 6 други им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.213
    Допаѓања:
    329.963
    И мене денес пациент ми остави 100 гр кафе.Нит беше пуштен преку ред нит го познавам.Едноставно од џеб го извади и на биро го остави.
    Еве на пауза да пивнете рече

И сеа шо?Да се потресувам за пакетче кафе.Со сила никој не ги тера да оставаат.Сами сакаат и даваат.

Фала,пријатно

Јас ручав сега одмарам
    Беба спие

На mareane, Eli23, Peco и 14 други им се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.989
    Допаѓања:
    164.476
    Работата која требала да се заврши протоколарно ќе потрае и 3 недели, а тебе ти се брза. Јебига, бирократија.
    Или настанала некоја грешка која треба да се исправа и треба да чекаш.
    Или нешто што ќе бара провизија или казна тамам за одржавање на мадињата на Букефал.
    Таа женичка шо брка работа е обично за ствари што протоколарно ќе те кошта и пари и време, а не за кежуал тингс.

За доктори едино се согласувам, а за се друго мееех. Порано бев по правила и пропис сега гледам работа да завршам. Кога гледам како се однесува тој што ги поставил правилата што па ја да се замарам?

У една Холандија па ќе ти збркаат работа со стропвафелс и црн чај. Од искуство...тоа имав, тоа дадов, завршив работа и тоа не своја, заборавив да потенцирам. За нивни државјанин, требаше да оди лично, мене ме носеше патот.

Ах и мајка ми со пола кило кафе спаси човек од казна. Е јбг, 1000 евра и тоа на правдина? Оди шетај бе...кај да се жалиш кога нема каде??? Зошто да ги плаќа кога немаше основ? По судови? Кадија те тужи, кадија те суди...
    Епа тоа е!!!
    Мислам не го зема она кафето, туку го однесе кај познатата и пријателка.

Жал ми е што тоа е така, ама системот не научил така. Зошто? Зошто не е флексибилен, се одвива по принцип казни и заплашувања, а не соработка и добар однос, државната каса е празна и не се бира начин да се ошурат луѓето. Епа ќе игра кафето. Шо да кажам друго? Од друга страна гледаш како гнасно ни ги трошат парите, епа зошто да ги дадеш и кога не си крив, а немаш начин?
    Пари кеш да се дава на рака, никогаш нема да сум за тоа.
    Пари на доктори исто така.
    Ама за институции...

Бев за принципи, ама нема поента...

Последна измена: 12 јули 2016
    На Sesil, mareane, Peco и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    Две деца во градинка -3000 денари, за превоз да ги однесеш и земеш оти нели вработена си па се брзаш наутро, дали такси или гориво уште 1500 (лупам). Појадок за на работа уште толку, и вака ако пресметаш колку ти остануваат чисти, 3000? И пак можеш да кажеш за тие пари не ми се исплаќа малтретирањето. Ама кој сака да работи ќе работи, кој не ќе прави вакви пресметки.

На ♡BuBaLe♡, Petar80 и Evripigi им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.863
    @danichap нема зошто да те лажам. Еве ти кажувам како што се сите наоколу сме зборувале за самовработување а богами тука многу не има.
    Нашиот пријател работи во бмв, зема плата 1100 фунти месечно. Овој наш пријател данок не плаќа бидејки се води како со мали примања. Не само тој .. ајде да не набројувам..
    Пред неколку месеци или јас кога дојдов годиншната сума за данок се зголеми на 10 000 фунти плус тука некаде а порано беше помало или мислам некаде до 7000 фунти да не плаќаш.
    Зборуваме за самовработен, значи ти си плаќаш не ти одзема државата од картичката твоја.
    Мм плаќа повеќе.. многу повеќе годишно бидејки зема голема плата, за другарот пак да не зборувам. Плус тој си става трошкови годишно што си плаќа па така му се намалува сумата. Значи да, плаќаш ако земаш голема плаќа и убаво плаќаш не дека не. Ама ако си ставен на мининална плата до 1000 фунти месечно ослободен си.
    И јас ќе си платам овие месеци ама јас ќе си платам смешна сума баш гледавме во саботата со пријателите за ова и муабетевме.
    Другарката која не е самовработена туку си е преку фирма на 1100 фунти месечна плата си плаќа некаде 150 фунти месечно или подобро кажано и земаат од картичка.
    Така фунционира тука околу самовработувањето.
    Ти кажувам од што сме правеле муабет овде со пријателите што се над 10 години овде.

На ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  12. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    И јас давав со месеци во болница,од благодарност наводно. А можев да почекам до крај за да изразам благодарност,не?
    Затоа не тврдам дека од благодарност туки водов дека кога давам добивам Нормален третман.
    И?
    На крај кога се превиткував од болка ради чудото во мене да добивам коментари од типот:
    Разгалена;
    Ако немаш кој да ти ги чува детето седи тука ако не можешда си одиш...

Демек ги глумев болките?
    Во следните десет минути одкако го слушнав ова,се собрав и си заминав.

Каде беше нивната благодарност?
    Што си посеав ди пожнеав. Јас ди ги научив така,а кога веќе се породив се знаеше дека дојде крајот и нема зошто да ме погледнат кога нема да им озразувам од стандардната Благодарност.

Благодарна што родив здраво право детенце не им.отидов со отпусна листа од операција за да им кажам Кој беше разгалениот а кој галеше.
    Поготовона тие сами што си бараа.

На mareane, Sesil, Peco и 11 други им се допаѓа ова.
  13. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.557
    Допаѓања:
    289.331
    Витамина не викам дека лажеш, само покажав интерес за начинот на кој функционираат работите таму.
    Нешто ново за мене.

А кога некој не ги прикажува реално неговите примања нормално дека на крајот на месецот му остануваат повеќе примања во џебот на спроти некој кој работи легално во фирми и плаќа пензиско, здравствено и данок по сосема други класи.

Во секој случај научив нешто ново.

На Peco, ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix и 4 други им се допаѓа ова.
  14. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Витљминче што работи во БМВ ако не е тајна?
    Многу ниски некако плативе?
    Јас со јагоди берење земав поголема плата месечно.:wasntme:

Уште тогаш имаше начин како да се избегне плакање на данокот. Зборам за 2000 година.
    Само што нас не ни земаа на месечно ниво туку на годишно,односно за вкипно колку и да работиш месеци годишно.
    Така нешто беше а за прикривањето данок и самите газди ни помагаа.

На mareane, ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    А мене што ме здоболи кога еден што вози камиони на една седенка поднапиен ни рече -македонциве гнасни луѓе, дури не им дадеш нешто солидно на граница не те пуштаат. Како ми беше?:( За бугарите слушавме такви работи, се кради, се подмитува, со некое евро под рака ќе ги купиш, никакви, вакви, онакви, а ние демек многу фини сакаме да се претставуваме низ светов. Не е убо.

На Petar80, mareane, ♡BuBaLe♡ и 4 други им се допаѓа ова.
  16. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Од многу болка,жуљ ти се направил.:D

На Petar80, mareane, Lady Phoenix и 3 други им се допаѓа ова.
  17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.668
    Се чекирам од чекална,чекам муж од физикална.
    Да ви се пофалам дека правев за прв пат пилешка каша и ми излезе супер:)
    @Eli23 Почна на работа? Кој ти го чува малото?
    Нека е напомош на сите празников:)

На Petar80, mareane, Eli23 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    Сакав да се карам, ама оди карај се со поднапиен маж од 120 кила.

На Petar80, mareane, ♡BuBaLe♡ и 7 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Вие од дијаспората многу родољупци испаднавте :lol:

На Petar80, mareane, ♡BuBaLe♡ и 7 други им се допаѓа ова.
  20. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.977
    Ти земај кафиња и сокови под рака, јас ќе се тепам тука со камионџии да те бранам :D Неее не е Рефа таква, она кафе не пие :D

На Petar80, mareane, do-re-mi и 8 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.