Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Здраво девојки!!! Еве ме [​IMG]...Конечно успеав да седнам на компјутер и да си ѕирнам во омилената тема... Многу сте изнапишале денес (y) !!!
    Инаку со досадни и невоспитани гости јас сум раскрстила мноооогу оддамна... Еден другар на мм дојде на гости со жена му и детето кое тогаш имаше 2-3 години... Нормално јас станав да сецнам некое мезенце, а мажот ми отиде до подрум по вино... По некоја минута се враќам во дневна и има што да видам - возрасните гости си седат и си муабетат, а нивното синче си се качило на стаклената маса и си скока,,, А, мама и тато негови, нереагираат никако :@... Човече зар не се плашеа дека масата може да се скрши и недај боже да се случи ужас??? Е затоа никогаш не им отидов на гости, а на секое нивно доаѓање бев на „готовс“ палавкото да не се повреди... Кога видоа дека не им возвраќаме на посетите престанаа и тие да доаѓаат... Покасно им се родија уште две деца, а они со „кул“ однесување не потресувајки се за ништо, си ги израснаа, да им се живи и здрави!!!
    А, со другите парови со кои се дружиме од младоста не сме имале вакви проблеми - луѓето си ги смируваа своите деца кога ќе „збеснеа“, не ми претураа по дома, па затоа и ден денес сме во супер дружба (y)...
    А тинејџерите и нивното однесување?!!! Е тие си се своја приказна... Кај мене дома секој викенд (петок, сабота), а понекогаш и преку недела има „собировки“ на тинејџери и малку постари... Но, за среќа имаме празен спрат во куќата, па таму се им е дозволено!!! Па, добро не баш се ( нормално алкохол, с*кс, цигари - не), но кој не слуша нас :D... Само се чудам колку комшииве се фини, па не не пријавиле за гласна музика и галама... Бетер од кафич сме 8)...
    Се распишав...
    Еееј... девојки од околу 40 каде сте... нема петочна журка??? :D

Serafima, bittersweet, Annath and 6 others like this.
  2. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

jas uste sum tuka:hai:..demek ke legnuvav porano...pustiv masna pa aj da pocekam da pustam uste edna..pa femina ,malku fb i pink zvezdicki na tv i polnok me najde...sega ke legnam ,umorna sum a utre planiram da fatam malku krpa i metla podetalno da ja zacistam kukava oti veke eden mesec ko macorot so opasot ja cistam...
    ic ne sum party girl:dance::music:...zalam!

Annath and anina like this.
  3. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Ништо од петочната журка!!! Сите спиете :hug:...
    А, во Рио де Женеиро во полн ек е забавата...
    2736289_hWYJY.gif
    Имајте убав, топол и весел викенд... :inlove:

tinan, sanjaeva, anina and 1 other person like this.
  4. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Добро утро.Денов сончев ,ама зимата не се дава.Не ми се верува дека речиси помина :o: и дојде пролетта.Во дворот се расцветало едно пролетно цвеќе.:f:Одозгора мраз а тоа како да се насмевнува.:)
    Му завидувам најискрено.
    Јас како што почнав да се плашам, зајко не ми е рамен.
    Се плашам од се и сешто.Дури и соновите ми се такви.Се надевам дека е само еден период и дека брзо ќе мине.Пролетта ќе ни донесе подобро расположение на сите.
    Утре прочка, па колку за адет ќе спремам една традиционална арванија:^:
    Па феминки земајте сукалките в рака и побарајте прочка од вашите Тарзани ,Попаии,:D

Teodora*, tinan, Serafima and 9 others like this.
  5. referentka

referentka Moderator Staff Member

Баклава нема да правам.
    Пола кило ореви којзнае колку пари се...
    Досега не сум правела, ќитам по форумиве дека е лесно за правење, ама пусто штом не си правел...
    Традиционален човек сум и сакам дома да има блашко, плус ги почитувам овие семејни празници ама се плашам дека нема да ја погодам.Поарно некој друг ден кога нема да има повод да ја правам на тенане и без притисок дека ке треба да пратам парче на свекрва ( па да ми се смее).
    Вие женчиња правите ли баклава?
    Ако има некоја искусна баклаварка нека помине прочкава па даја викнам дома заедно да направиме една, да го скршам мразот.

Teodora*, tinan, tessie and 5 others like this.
  6. girl-miri

girl-miri Форумски идол

nemora bre so orevi :D jas edna imam pisuvano i ja pravam cesto oti mm saka,treba i kaj nea orevi ama tuka orev nsmozes da kupis oti izgor se,pa si namaliv so orevi i ja pravam so smokvi i kokos :) epten ubava ide oti i smokvite i kokos nosat mnogu vkus :) ako sakas ke ti ja pisam ;)

INAKU DOBRO USTO DRAGI ZENSKI :) imajte ubav den denes :)

Teodora*, tessie, Val-Dim and 5 others like this.
  7. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Добро утро девојчиња. Убав ден денес :)

Сум ја скокнала темата за сонови, а и мене чудно нешто ми се случи деновиве. Сум сонувала еден другар што многу одамна не сум го видела. И следниот ден, цел ден го мислев. Од милион обврски и состаноци, трчање ваму-таму не стигнав да му се јавам. Вечерта пред легнување му пратив пораче на фб. Следниот ден се чувме, изгорел од температура, болен. Вика ме наежи кога ја прочитав пораката. Му викам вештерка сум :rofl:
    Некогаш чудни работи се случуваат...

tessie, Bozica1980, anina and 2 others like this.
  8. mareane

mareane Форумски идол

дДобро утро на сите .гледам кафе не сте пиеле уште одма за сукалките сте се фатиле вредни посабајле па ајде повелете едно турско th.jpg па после ќе видиме што ќе месиме сукаме и ќе се блажиме за прочка

tessie, Val-Dim, lunicka and 4 others like this.
  9. anel

anel Популарен член

Добро утро девојчиња

Повелете кафенце
    coffe-time.jpg
    Гледам се подготвувате за утрешниот празник, равании, баклави, па тоа ме интересира колку го почитувате празникот, колку верувате во утрешното "прости ми" и простено нека ти е". Јас не сум некој многу голем верник, ама почитувам религија, обележувам празници, ретко одам во црква, ама викам поп за Велигден да ми освети вода. Само тој утрешниот празник ми е некако, да не звучи лошо, ама лицемерен. Тоа прости ми, ако не е излезено од душа, ми е многу глупаво, а многумина го кажуваат онака, ради реда. За мене простувањето е ослободување на душата и треба да дојде само по себе. Нема да му простам на некого ако само речам простено ти е. Секогаш сум била внимателна, секој збор го одмерувам кога комуницирам со други, гледам никого да не навредам ни вербално ни со некоја постапка. Единствено сум слободна со родителите, брат ми и маж ми. Со нив знам и да претерам, ама знам да кажам извини. Мислам човек знае да оцени кога некој искрено се покае за нешто, па простувањето е логично што следува, сите сме луѓе па грешиме, ама не ми треба ваков празник за да простам, нити пак барам простување на овој ден. Ама тоа е само мое мислење:).

Имајте убав ден:sun:(hollest):f::f::f:

tessie, Val-Dim, bittersweet and 4 others like this.
  10. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Не можам да ви опишам некогаш колку ми е мачно да се измолкнам од прегратките на мм, топлиот кревет, затоа што мадам одлучила дека и е доволно спиење, ај да не се жалам ноќеска барем ме остави да поспијам неколку саата непрекинато.....јупииииии.:party::party::rofl:

За празникот си правам секоја година баклава, така ме научила мајка ми, така правам, не знам зошто е баклавата ама битно ја правам.:)
    Прво ќе одам сабајле во црква, после тоа одиме кај мајка ми на гробот, после тоа одиме кај татко ми, му носам портокал и барам прошка, прво од него, после од брат ми, не знам зошто барам прошка, не сум згрешила ништо :Dама таков си е адетот и јас му се придржувам.:?:
    После овие церемонии одиме сите кај кумовите, старите се кумови на мене и брат ми, синовите нивни се кумови на децата нашиа ќерката ми е најдобра другарка/сестра на светот, бараме прошка и после толку од формалностите, ручаме, се дружиме и тоа е тоа за прочка, поминал уште еден празник, а знам и на дедо ми да му се јавам на скајп и да ја поминам и со него целата таа церемонија, стар човек се радува кога некој му обрнува внимание.:*:hug:

Нема никој, сите се спремате за утре или шетате?:?:

@kukla21 ти посакувам од се срце да се фати, да ни се пофалиш со дветте црти.(fingers):hug:(fingers)

Last edited: Feb 21, 2015
    Mrs.Bass, Serafima, sanjaeva and 10 others like this.
  11. kukla21

Ете ме мене.
    Оваа прочка нит некаде ќе одам, нит некој да ми доаѓа. Имам оправдани причини, ама па и смачено ми е на 10 места да шетам. Секој празник така. На мм неговите се разведени па ми се дуплираат посетите, а со тоа и денот ќе ми отиде. Плус ми бројат кај кој сме биле прво.
    На мајка ми веќе и најавив да не ме чека утре. И објаснив дека ако одам кај неа морам на уште 10 други места. Мислам ме разбра :)

tessie, Annath, mareane and 5 others like this.
  12. galapce

galapce Форумски идол

Da pisam,da ne pisam,da pisam,da ne...:| nit nesto ubavo za inspiracija,nit nesto novo..

Dobar ni den na sVite..

Okolu provcka..
    Ne velete nema so da mi prostat.Ne postoi covek so ne gresi.Ne sekogas sme svesni deka gresime.Nemora da se raboti za katastrofalna ili neznam ti kolku golema greskaama gresime..
    Ne deka samiot praznik ke ni gi iskupi greskite,ama ubav den za da barem na toj den podrazmislime kade i sto sme zgresile.Barem na toj den prstot da si go vperime samo kon nas.Nikako kon bilo koj drug.

Nie ne pravevme tuka baklava,ama jadevme banicki deneska,za adet..(kupeska de)
    I so baklavata ke e isto.
    Ke baram procka po telefon.

Drugo me zagrizuva.
    Majka mi ne e dobra,za tri dena tri razlicni dijagnozi.
    Prosti gospode,moze mi prekipilo,ama da ti se pluknam i na medicinava.So se desava so lekarive,kako da edinstvena rabota im e da se demantiraat eden so drug.Ne se raboti za poljorivedni raboti,se raboti za covecki zivoti bre..:envy:

anina, bittersweet, Serafima and 7 others like this.
  13. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Здраво девојки[​IMG] !!! И одма едно гооолемо браво :clap:, прав женски разговор 8) , што им доликува на жени од околу 40... за баклави :D !!!
    @referentka баклава е многу лесно да се направи, само ти треба рецепт, кори, шеќер ... и нема шанси да ја „утнеш“!!! Бидејки оревите навистина отидоа со цената охохоооо... можеш да направиш баклава со вишни, афион, кокос, урми... Побарај рецепти на нет...
    А, за Прочка и немора да се прави баклава... Нас дома традиција ни е за Прочка да правиме кадаиф - го обожавам!!! Оваа година свеки рече ќе го прави кадаифот, па јас ќе правам тулумби... Хит ми се последниве месеци - од Нова година ова ќе ми биде петти пат да ги правам :clap:... Позз отидов во кујна...

Mrs.Bass, anina, bittersweet and 6 others like this.
  14. kukla21

Јас имам сретнато само еден доктор кој не плукал по другите, ниту комемтирал.
    Многу големо его. Сите си ги мерат на кој поголем(о) му е...

Јас баклава не љубам, ама онаа со вишни е мммммм... браво што ја спомна вал дим :)

tessie likes this.
  15. lunicka

lunicka Форумски идол

Кај на правиме такозвана Сунѓерка или Раванија.Ќе закачам сликиче ,моиве ја обожаваат...

Утре кај нас е обичај зетовците да одат прво на простување кај тештите,(кај нас бабите) или мајките на сопругите,па после кај другите.Традиционално се јаде печена кокошка,варени јајца и неизбежната Сунѓерка.
    Некако приметувам дека сите наши празници се поврзани со јадење...:^)

Teodora*, Mrs.Bass, anina and 10 others like this.
  16. girl-miri

girl-miri Форумски идол

aaauuu nekoj spomena tulumbi a jas pa da ne procitam :D odamno mi se jade,za recept mama znae najdobri pa ke mi kaze tuku nemam kalap :/ a denes a utre i uste go kupuvam a mn gi sakam tulumbi :)

inaku sto pravite :) nesto ne ve gledam ili matna slikava mi e :D
    @kukla21 te cekamm so dve crti,se nadevam mnogu brzo da se izraduvas :)
    @lunicka :) pa kako praznik bez jadenje :D nie i najmala zabava so jadenje ja minuvame a ne pak praznik :D tuku za ubavo da e a za jadenjeto ne e problem ke se smacka i toa za kratko :D

Last edited: Feb 21, 2015
    Teodora*, Mrs.Bass, anina and 3 others like this.
  17. mareane

mareane Форумски идол

Интересно јас за овај празника кај нас незнам што точно се прави кај мајками мислам нешто благо и нешто сукаше но таа и така во недела стално сукаше,месеше а свекрвами никогаш не била по такви месени работи знам само јајца вареше задолжителни и мислам некогаш ретко питулици А јас по мое: си направив трилече ,тоа по желба на ќерками па ќе се најде и за прочка,а за солено направив проја и варени ѓевречиња (нешто посуво ќе одам на гроб кај татко ми цела зима не сум била па некако ми е тешко на душава)А утре за ручек ќе направам пастрмајлија
    леле аконе заслушаат пак ќе речат еве бабетиниве почнаа пак само за јадење

anina, bittersweet, Serafima and 4 others like this.
  18. Ariel

Ariel Форумски идол

Јас вообичаено за прочка одам на ручек кај свекор ми и свекрва ми, ама сега имаат грип и оваа година ќе бидеме дома. Татко ми исто така има грип, а и јас имам некоја настинка, па не сум за шетање.

Празникот многу не го сакам затоа што не знам, изнудува барање прошка без разлика дали сакаш или не сакаш да ја побараш. А јас секогаш се извинувам ако зае*ам работа, тогаш кога ќе заебам. Се трудам да простувам, ама не можам секогаш ни тоа да го направам. И не знам, можеби така се чувствувам затоа што не сум баш некој верник, со што не се гордеам, ама така е.

Како и да е, нема да пропуштам можност да си купам баклава од лапетит :).

Криво ми е што нема да постам од понеделник, т.е. уште се кршам околу таа одлука, ама муж ми ќе ме скрши затоа што убеден е дека ќе ми наштети на ситуацијата со ЦИНот, а јас сум убедена ќе ми помогне, ако малку ми прпа.

Е ама ми се пријаде баклава, сега ќе одам до лисиче.

Teodora*, anina, bittersweet and 10 others like this.
  19. imelda

imelda Популарен член

Jas ne ni znam baklava da napravam, kako ste se razmuabetile, i prochka bilo utre. I sega so prazni race li ke i odam na kumata na prochka? Mozhe so paketka kafe? Oti i taka najubavo kafe pravi ona.
    Inaku sum epten epten epten na dno ovie denovi. Mi pukna ushnoto tupanche vo desno uvo. Kako na Maleficent koga i preseche onoj kriljata. Ete taka mi e. I site mi se krivi. Chinam i onaa kletvata mi mesha magii, malku od ovoj hormon, malku od onoj, kandja od machka, vlakno od liljak.... bubble bubble, apam po se shto mi izleze pred mene.
    Otidov da preturam po fioki da si ja najdam smislata za humor. Pa ke si legnam. Leka nok.

Teodora*, anina, bittersweet and 2 others like this.
  20. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Со сестра ми нешто се зајадовме без врска.
    Она рече, јас дореков ... и сега сме на ВИ деновиве.
    Е утре прочка :) помала е, ќе побара, ќе и дадам.

Teodora*, anina, Ariel and 5 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.