1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.392
    Допаѓања:
    142.913
    Леле жени, до времето ли е до то ли е, а бе се убив од спиење. Никогаш не сум спиела преку ден, а сега спијам скоро секој ден. Онака, најспонтано.

Се навежбав, одам сега да ставам една зелка за ручек за утре, па на спиење.

2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.412
    Допаѓања:
    180.004
    Е алал ти вера ариел како спиеш јас бе со човек ке бев што вампириште никако спиење се чудам како функционирам легнувам кај 5-6 ставам еднаш во 7 и после кај 10 преку сила 11 и цел ден како коњ да се ринта Во врска со школото и учењето јас стварно незнам како да постапам етика му ставил наставникот 2 е како нема да му стави кога книга етика нема не му дадија а јас да фотокопирам нема шанси
    Со читањево се подобруваме со помалото е сега интересно слабо чита а диктатите 5 ги вади знае да пише и ај сега ????
    Кога сме кај диетиве еве јас сум пак на диета утре 3ден прдходно држев 2недели симнав 5 кг си направив после 2 недели пауза и не вратив ни грам сега имам цел минус 2-3-4 најмногу и доста е имам 168 и моментално 72 кг многу се знам а не изгледам за толку ,дека имам мускулето тело ,и така мене ме немаше последниве неколку дена ми требаше време да се смирам и приберам и успеав и да ви кажам најискрено жива сила повеке не е*ам

На danichap, Ariel и Daleron им се допаѓа ова.
  3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.049
    Допаѓања:
    42.912
    Hallo zenicki mili :)
    ovie denovi decava se isporazbolea , malovo dva dena TT do 40 kacuvase :( nastinato celo , kasla , nos rastecen ... katastrofa :|
    Doma kukjava kje proodi mislam. Nenaspiena sum . Malovo saka da spie vo race, da cica i da spie. Pa kako se buntuva koga go stavam sam da lezi.
    Vcera kriza me fati . Vikam ili kje viknam zena da sredi doma ili nekoj da gi cuva decava da sredam. Alista ton . Srekja nekoj pameten izmislil masina za perenje , masina za susenje pa se tera nekako .
    Ja viknav sveki. Em zenata kje im se poraduva na decava kje gi poigra malce em jas da sredam.
    Decava gi legnav da spijat , mislev kje stanat brzo .... Oni se ispozaspaa . Golemava spiese do 16h , malovo do 15h .
    Jas i sveki rucek , kafe , kolaci. I jas odmoriv i zenata si odmori ... :rofl::rofl:

@Moira zence ti do kaj si ?

На Annath, NoellePage, Moira и 2 други им се допаѓа ова.
  4. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.008
    На колку години смеам да и се придружам на темава??:$ Обожавам да ве читам и некако се навикнав не легнувам без да ги причитам @Daleron и @lunicka.Ве позз и се извинувам што сум оф топик.:hai:

На lunicka, Teodora* и danichap им се допаѓа ова.
  5. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Леллеел жени па јас денес не сум се потпишала!
    Оде сум не се загрижувајте, тешко дека ќе се отарасите од мене.
    @mal.ecka Не си офф топик овде се пишува се и сешто.
    Е колку де си малечка? Напиши си нешто ако имаш од бабските муабети :lol:.
    Жени имајте убав ден.

sreda (1).jpg

На bubac, Annath, ozbilnazena и 11 други им се допаѓа ова.
  6. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    824
    После генералката вчера, денес си зимам деј оф и идам на шетање се прибирам вечер, па што биде нека биде. Нека пука водењак по пат или продавници ако сака. А па не бива вака дома затворена, збеснав.(poolparty)

На Annath, Sky-butterfly, lunicka и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Хелоууууу :d:
    @MacenceEna 37ма ја терам....толку време пазев, ниско бебе, лежи, не мрдај, за сега да се крени (facepalm) Гледам јас ќе ме молат на крај да се породам :rofl: Се спремам за природно, па ќе видиме.....
    Убав ден женчиња!

На Annath, ozbilnazena, Sky-butterfly и 6 други им се допаѓа ова.
  8. mamaMace

mamaMace Активен член

Се зачлени на:
    19 август 2013
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    164
    тоа никогаш не се знае.
    ти уживај си кога ќе сака ќе си излезе.мојава нејќеше ни со провокација долу да се симне, а јас отворена 5 сантими. срцка нејќе па нејќе.докторкава бараше кукла да ја лажеме :).ни тоа не помогна.ама кога рече излагам тогаш нема трте мрте одма како куршум излезе, што беше супер не патев многу :).
    шеткај повеќе, ако смееш, иако мене и тоа не ми помогна.
    инаку баксузниов период се уште ми трае, се надевам дека барем со месецов и тоа ќе заврши ако не

На Annath, Moira и danichap им се допаѓа ова.
  9. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.834
    Допаѓања:
    101.309
    Добар ден!
    Денес баш сум никаква...си направив беља.Нели од сабајле да потфатиш по дома нешто доручек да ставиш еве ми ја комшивката .И така со една рака ставај кафе,со друга сечи колач,со трета мешај макарони...не знам некако ...чувствувам дека некако ми се тресат рацеве.Сакав да ја расипам водата од макароните надвор ,кога тенџерчето ми се лизна од раце...и водата одлета врз чизмите на ќерка ми.Јас навистина не знам какво чудо бидна што не ја расипав водата врз ногата ,па сега да одам како попарена кокошка.Е сега првиот шок помина,ама чизмите на ќерка ми скроз обелеа.Ми се плачеше од мака.Па мачкај со бадемово масло со боја за чевли,им го вратив изгледот.До кога не знам.Се прашувам дали може да ги однесам на чевлар да ги ишприца.
    Од денес се викам Луничка Трапчовска.
    @mal.ecka слободно пишувај ,не чекај дозвола од никого.
    Да го склепам ручеков и ништо повеќе не фаќам.Се уште имам осет дека телово ми трепери.
    @LusySkyDiamonds слободно шетај само гледај да бидеш опкружена со луѓе.:)

На Teodora*, danichap и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Туку да ги прашам мајките надвор од МК:
    Ви доаѓаше ли патронажна сестра после пороѓај? Ако да, колку дена со ред, и што правеше за време на посетите? Носеше ли вага за мерење на бебето?
    Освен патронажната, кога прв пат бевте на преглед со бебето?
    Ме интересира како е кај вас, зошто тука сметам дека е претерано тоа мерење тежина...во Систина ги мерат секој ден после раѓање, па секоја недела, и многу стрес им прават на мајките околу ставањето на тежина

11. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.834
    Допаѓања:
    101.309
    Секој ден??Па нели е тоа премногу.Во мое време ги носев на месец на контрола.

12. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Секој ден додека се во болница, па после секоја недела до 1 месец...
    Ме интересира во странство на што е ставен акцентот после раѓање :?:

13. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.303
    Допаѓања:
    261.156
    Јас викам сега да имам второ дете ќе ми е покомплицирано отколку со првото. Јас ја однесов на еден месец да ја измерат и беше супер напредната, некако бев самоуверена воопшто не се плашев за ништо. Ви се верува дека ниту еднаш не се запрашав дали ќе имам млеко, дали е доволно, како викаат колку помалку знаеш толку подобро.
    Мислам дека би било тешко тоа дете кое би ми било второ мене :)

На Annath му/ѝ се допаѓа ова.
  14. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.049
    Допаѓања:
    42.912
    @Moira mene babicata koja me porodi so prvoto mi doagjase i vo poseta doma. So sebe ne sekoj pat nosese vaga . Go merese bebeto mislam na nekolku dena.
    Vo bolnica isto gi merea sekoj den.
    Mojata babica doagjase povekje da si posedi so nas , majkami koja e patronazna sestra vo Mk bese dojdena koga se porodiv so dvete i mi pomagase . Soveti dobivav od majkami. Moevo kacuvase dobro na tezina , ne se sekjavam kako tocno bese kolku trebase na mesec dena da ima kaceno . Moevo ne ja dostigna taa tezina ama si prodolziv kako do togas samo so doenje.

Inaku jas poslednite denovi od termin gi pominav setajki. Posledniot den pred da se porodam bev izlezena so malata i so majkami . Bev ogromna . Vekje i lugjeto na ulica pocnaa da prasuvaat dali bliznacinja nosam.
    Bebe se rodi ogromno. 4kila i 58 cm. Za mal covek kako mene ogromno bebe bese .

На bittersweet и Moira им се допаѓа ова.
  15. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.869
    @MacenceEna подобро ќе ти обајсни од лично искуство, јас од она што сум го читала по форуми и од пријателки.
    10 посети се платени од јавната каса за здравство и патронажната сестра доаѓа во домашна посета. Најчесто првата и втората недела се поинтензивни, а останатите неколку посети се распоредени на размер од неколку недели. Помага, советува при бањање на детето, гледа папочето. општото здравје на детето и општ разговор како мине денот. Ја гледа мајката доколку има рана или до каде е вратена матката во првобитна положба. Носи и вага.
    Доколку видат дека мајката се снаоѓа добро, се прекинува со посетите и после 4-5 пат.
    Се додека мајката дои може да се јави и да постави прашање и побара совет макар и да поминале овие 10 посети. Стојат на располагање.

На gjoker4e и Moira им се допаѓа ова.
  16. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    @Moira кај мене во првите две недели од породувањето имаш 3 посети од патронажна сестра, ваги не носат со нив, на бебето им го прегледуваат папочето, прашува дали цица, колку цица ако е на ад ќе праша колку точно пие млеко, прашува колку пелени мокри има во текот на денот, дали кака, дали го ставаш на под и исто ја прегледува и мајката, раната ако е шиена или царски, прашува дали спиеш, имаш ли помош, проценуваат да не имаш постпородилна депресија.

Првиот преглед е на месец дена, прима бебето вакцина ако вакцинираш, го мераат, тежина, должина и размерот на тиквата :D, го раздвижуваат во нозете, гледаат главчето како го држи и пак прашуваат колку цица, колку мокри пелени, колку кака и тоа. Инаку тоа се одвива во амбуланта што е само за новороденчиња, кај што се базирани и патронажните сестри, првите 6 месеци таму ти се прегледите, после се префрлаш на матичен лекар.

На Annath и Moira им се допаѓа ова.
  17. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.049
    Допаѓања:
    42.912
    @danichap mozes da si najdes nekoj kurs za bremeni da posetuvas vo tvoja blizina.
    Mnogu korisni soveti kje dobivas i kje zapoznaes i majki .
    Jas taka si zapoznav prijatelki od koi so dve od niv se druzam postojano.
    So ednata sme epten povrzani. Decata zaedno ni porasnaa , odat zaedno vo gradinka .

На Annath и danichap им се допаѓа ова.
  18. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    @Bozica1980 Јас па некако опуштена сум, иако ми е второ и знам повеќе...лично мислам дека притисокот повеќе доаѓа од страна, ако ги игнорираш сите, мајчиниот инстинкт најточно ќе те води :)

На Annath и Bozica1980 им се допаѓа ова.
  19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.526
    Допаѓања:
    288.869
    @MacenceEna рано е уште, само се да си мине во најдобар ред и ќе се распрашам.
    Планираме промена на место на живеалиште, па ќе морам да сочекам барем неколку месеци да видам каде ќе биде тоа.
    Ако ништо друго да рентаме куќа/стан за барем една година, бидејќи потрагата на плац за куќа и градба на истата може да потрае и една две години а не сакам во овој стан да останам.:(
    Инаку и кај анс е скроен планот мама да дојде летоска кај мене:sun:

На green.eyes, Moira и MacenceEna им се допаѓа ова.
  20. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.303
    Допаѓања:
    261.156
    Ептен сакам уште едно да имам ама здравјево не ми дозволува и тешко се помирувам со тоа. Уште си гаам лажна надеж иако знам дека нема место за тоа.
    Дури и би посвоила детенце ама да сме некоја нормална држава, вака ич не сакам да си ги подгревам надежите.

На Annath, Moira, danichap и 1 друга личност им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.