1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Зошто нема „не ми се допаѓа„? Одма ќе го кликнев заради невкусниот изглед на храната.
    Мене па прво ми заличи на полу изеден пудинг од јагода:tmi:
    :rofl:

На Annath, tessie, bittersweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Aj sega jas da ve pozdravam so edna kanadska slatka
    upload_2015-3-13_11-33-51.jpeg pancake with maple syrup and sausages
    Ova e raj.
    Ovie se specialni kobasicinja. Po vkus se malku solenki ama ne zacineti.
    Lele mnogu ukusno.

Aj sega malku da ve rasprasam:
    Kolku citate i sto bi preporacale?
    Moze se, se se prifaka.
    Nemojte da me nasocuvate na dr. mesto na forumov.Tamu citackata grupa e pomlada pa ne odi i jas da citam isti knigi.

На Annath, Hipster, ozbilnazena и 3 други им се допаѓа ова.
  3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Deneska posto znaeme so ima sekoj petok,samo sto prv pat mesto kompir stavile kasa,dali deka trebase da i slikam pozdrav za Bitterka...poracavme i jas i cimerkava na tie sto ni dojdoa na poseta da ni donesat sto i da imaat rucek.
    Zamisli Aninke,i nejze i mene riba ni donesoa..Samo dodatokot e razlicen..:D
    Bas pravevme muabet,dali imame raspored koj den sto se gotvi po doma..nie nemame.

Ete posle temata za kremceto da se zadrzime na hranata.
    Imate li vie navika da receme sekoj den od nedelata da imate
    zacrtano od prilika sto gotvite?
    Kako na primer,kolku sto jas se sekavam od baba mi,tetki,strini..Ponedelnik grav,ili petok.Petok eve riba..
    Nedela koga site se doma za rucek,skara ili taka nesto pobogat rucek.

На Annath, bittersweet, Serafima и 3 други им се допаѓа ова.
  4. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Vo Sabota se pravi spisok sto ke se jade do drugata sabota.Se pazari. Se zakacuva na frizider spisokot i nema mrdanje.
    Od Ponedelnik do Cetvrtok jas gotvam. Toa se mandzi od tipot grasok, boranija,turlitava, site vidovi musaki, sarmi, kupus mandza.....sto da e ama meso mora da ima.
    Petok, Sabota i Nedela sprema soprugot.
    Obicno Petok sme na skianje i tamu kupuvame malku junk , a Nedela pretezno e skara, bezrazlika na vremeto.
    Ke ja stavi mm nadvor i ja zirka preku kunski prozor.
    Znaci skara ima i na -40.
    Sum za organiziranost, nesakam zivotot taka haoticno da mi leta.
    Vo drugi postovi imam napisano za cistenje( Ponedelnik i Cetvrtok, nikogas, ama nikogas Petok, Sabota i Nedela i gosti primanje neodamna se izjasniv).
    Ajde sega vie nesto napisete. Moze da razmenime imformacii pa i da naucime novi trikovi za poefikasen zivot.

Последна измена: 13 март 2015
    На Annath, ozbilnazena, Serafima и 7 други им се допаѓа ова.
  5. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.872
    Допаѓања:
    101.844
    @toogood не знам што сакаш да читаш,од македонскиве секогаш се навраќам на Петре М.Андреевски а од она прочитано само Папата Јована ми остави впечаток,на која пак би и се навратила.
    За готвењето има жени кои уживаат во кујна ,признавам дека не сум една од нив :tmi:.За жал,готвам зашто морам и зашто од мене се бара.Честопати ми доаѓа да ги џитнам тенџерињата и тавите низ прозорец.Ако некогаш имам доволно пари,ќе си вработам готвачка.Значи само да готви друга работа по куќа не ми е проблем.:D
    Отприлика си правам план што да готвам барем за 4-5 дена и на тоа се придружувам.Во тој правец и купувам намирници.Голем проблем ми што моиве се манџии и тешко ми е да ги погодам на сите вкусовите.Не сакаат грашок,боранија,леќа...и имам скратени раце,ниту пак се спремни са нови вкусови.
    Од тие причини го замразив готвењето.

На crazylady, Annath, toogood и 10 други им се допаѓа ова.
  6. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    279.620
    @toogood многу ми се допаѓа таквиот организиран начин на живот ама кај нас тоа ни е слаба страна Кај мене никој никогаш не го интересира што треба да се готви што да се пазари ама да имаат на маса тоа што го јадат а јадат многу ограничени намирници и секој различно еден едно јаде друг не.Јас обожавам да готвам ме одмара тоа ама од овие причини кај да е и јас ќе го замразам.Пример од тој гравот што синијка го варев додека со вас овде си се дружев јадев саммо јас.Мм бил в село кај неговите го изнервирала свекрвами ко дојде ни јаде ни ништо (и плус нервозата ни ја префрли на сите) Децава не јадат никогаш грав им купив на идење од пекара по нешто и така.Инаку немам некој ред на готвење но во недела обично правам нешто месено пита зелник Месото е најзастапено во исхраната и често со компири Манџи послабо од причина што децав не јадат но си правам за нас понекогаш

На Annath, bittersweet, Serafima и 6 други им се допаѓа ова.
  7. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.711
    Допаѓања:
    153.703
    domakinski muabeti!
    odnapred smisluvam meni za cela nedela....vo nedela mevce so nekoj prilog i grav varam za vo ponedelnik,najcesto...vo tekot na nedelata obicno dvapati varivo,ednas testenini i drugoto po dogovor-kofte,musaka,polneti piperki i sl...ne gotvam za nekogo posebno osven nekogas za bebevo oti uste ne moze se da jade ko nas-koga imam posuvo gotveno...otkako pocnav na rabota majka mi gotvi najmalku 3 dena vo nedelata...malku eskiviram od kujnata ovoj period:)

На Annath, bittersweet, Serafima и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Sawyer

Sawyer Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2011
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    3.037
    Охооооооооо мојата омилена тема, си реков и јас по нешто да научам да готвам, гледајќи како некои мои блиски се на милост и немилост на нивните жени и глумат старомодни, па ги тераат да готват, јас си реков со време да си научам, али се ориентирам на поздраво, така да сол и зачини на минимум, дај сеа вие со поише кулинарски способности кажете некое здраво, протеинско и корисно јадење или може некој корисен зачин, освен хималајската сол :D

На Annath, lunicka, Serafima и 4 други им се допаѓа ова.
  9. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    137.513
    без сол и зачин готви, и без масло, на тефлонска тава, можиш да земиш и од оние тенџерињата за пица печење, на нив да готвиш, го ставаш месото на пример и си се печи, не ти треба ниш да додаваш ЧД

На crazylady, Annath, Kukla994 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. DesertGirl

DesertGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    1.365
    да да тие се најдобри ги има и ефтини не се скапи по 600 ден
    можиш онака бе зачин малце да си додаиш за вкус :D :D
    а па јајце на око да видиш како се пржии го оставаш и немора превртување само си се пржи горе доле
    и овој соковникот на делимано е мн добар можиш мн сокови да праиш со протеини

На Annath, Kukla994, Sesil и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Sawyer

Sawyer Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2011
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    3.037
    Немам многу проблем, секако зејтини не користам, се фокусирам на динстање, т.е само со вода, е за јајцата има право @DesertGirl , зошто се лепат, плус зејтин мора за нив, вака со такви тавчиња топ ќе биде :smirk: ај нека се појават искусниве нека дадат некои совети, еден филозоф вика "Искуството доаѓаѐ преку сетилата" , па бидејќи тие многу искуство имаат собрано преку сетилата при готвење, нека споделат :D

На Kukla994, DesertGirl и Sesil им се допаѓа ова.
  12. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    137.513
    за јајцата да не ти се лепат на др тави можиш малце маргарин да му ставиш или путерче ама ептен малце

На crazylady, Kukla994, Sawyer и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. DesertGirl

DesertGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    1.365
    абе ваков маж ко тебе ќе се бара :D :D :D
    ааа тавчињава за јајца се мафиа измислени омилено јадење ми стана :D :D ама и динстањево добро е колку време го оставаш свинското месо ? или зависи до количината
    да да ајде нека ни споделат некое поискусно мислење некој рецепт вака
    еј стварно не сум знаела
    а вака одприлика колку малце колку едно лаиче мало

На Kukla994 и s1a1n1d1r1a1 им се допаѓа ова.
  14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.560
    Допаѓања:
    289.437
    Немам однапред подготвено мени, се водиме по мое расположение и негови обврски.

Но листата за пазарување ни е горе доле иста секоја недела, само различно комбинирам. Најчесто истите намирници траат една недела плус/минус некој ден.

Во однос на месните производи секогаш е телешко, риба, мелено и пилешко/мисиркино во неделната кошница. Кога чорба, манџа, во релна нешто....нашиве традиционални јадења најчесто си ги вртам.

Во однос на зеленчукот горе доле пак секоја недела е истиот на листата ама правам варијации во зависност дали го користам како гарнир, супи или салати.
    Остапки правам само при пазарувањето на овошје. Односно менувам една недела повеќе правам смути, другата свежи.
    Овошките кои ги користам за цедење природен сок се стандард(лимон, портокал, грејпфрут), вариациите се кога пазарувам свежи овошки во стилот на папаја, манго, каки, киви, лубеница или наместо нив пак пазарувам овошки за смути (малини, јагоди, бромбери.. ).

Имаме еден шкаф полн со тегли (ајвар, лутеница, краставички, различни врсти на полнети пиперки и обични, цвекло...се можно. Па одличен додаток во исхраната. Да не ги заборавам и стандардните резерви на ориз, грав, кори, брашно...исто така. Тука контролирам постојано дали се е на број па дополнувам заедно со млечните прозиводи во неделната кошница.

Барем еднаш во неделата експериментираме со некои деликатес препорачан од еден домашен пријател кој е кувар или некаде што сме прочитале/пробале. Си правиме мераклиска вечера со свеќници, он виното го претура во еден стаклен сад за да дише:^).
    Еднаш неделно е и месено на дневен ред.

Друго не ми текнува во моментов.
    Мераклии сме си за готвење и јадење.

На tessie, AngelOfArh, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  15. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.182
    Допаѓања:
    137.513
    помалце од тоа ... колку пола лажиче ... а оваа тавата шо ти е за пица, како ја чистиш, пошто мене ми е страв да не ми влезе вода у тоа шо е за кабелот и само ја бришам

16. DesertGirl

DesertGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    1.365
    абе имам една голема дамка на теписонов ваљда внук ми се помочкал скришно како можи да а отстранам некое добро средство нешо ?
    и кој детергент да го користам најубаво за црни алишта некако бледи ми се немаат некој сјај или па многу на јака програма машината да е ..

ам и јас така ќе а забришам ќе натопам едно крпче со вода малце и ќе а забришам

17. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.362
    Со сода бикарбона пробај. Многу чисти озбилно. Баба ми турва во мијалникот во одводот за одзатнување...

На Kukla994, Sawyer и DesertGirl им се допаѓа ова.
  18. DesertGirl

DesertGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2014
    Пораки:
    156
    Допаѓања:
    1.365
    ам ја со сода бикарбона забите си ги избелувам
    а викаш и за дамки е ај да пробам
    а знаиш и коа и менувам вода на рипката моја и од тие камчињата украсните мн паѓаат и се ми се затнува миалникот викаш ќе ги протера и нив

На Kukla994, Sesil и s1a1n1d1r1a1 им се допаѓа ова.
  19. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Кај мене се знае за цел месец:D
    Месо купувам, исклучиво домашно. Во месара не влегувам^_^ Си купувам бут од теле и пола прасе па фураме повеќе од 6 месеци.
    Јајца си нарачувам домашни од овдешниве села. Исто и млеко домашно ми носат секој ден. Сирење домашно. Компири, пиперки, домати, спанаќ, брокула, карфиол, морков си имам домашни. Знете колкаво бавчуле имам? 10 чекори. Толку. Ама раѓа како лудо:D
    Остатокот го купувам на големо. Ретко кога купувам ситнурија која ми трае една недела. Пакет масло - за два-три месеци, 5кг брашно, кечап - огромен :D Прашок, 9 кг - за цел месец. Омекнувач исто. Средства за чистење големо паковање.
    Во главно ,пазарењето ми е еднаш месечно.
    Она што го купувам постојано е леб и сувомеснати производи.
    Ручекот кај нас е задолжително со месо и еден куп зеленчук
    Во однос на домаќинлукот, сакам да готвам. Не обожавам да бидам постојано во кујна ама се што ќе направам е со внимание. Да не е препечено, пресолено... Тоа е најбитно.

На AngelOfArh, Annath, Bozica1980 и 10 други им се допаѓа ова.
  20. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.560
    Допаѓања:
    289.437
    @anina летово кога бев на одмор во Охрид, бифето за појадок во вилата беше целосно опремено со домашно подготвена храна.
    Кифличките, џем, мармалад, слатко, мед, млечни производи, краставици, патлиџани...се од чиста средина од селата.
    Вкусот сеуште го чуствувам :inlove:.
    Си зедовме еден куп тегли од медот од кај жената, плус и од св. наум.:lol:
    Тука е изгор таа храна, и ми се чини пак не е тоа тоа.]:)

На tessie, Annath, bittersweet и 3 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.