Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    279.620
    Aj додека сме во домаќимскиве мубети да си прашам:набрзина сега направив некоја палачинка ама тават веќе не ја бива мора д купувам се двоумам дали да порачам од делимано или металец да си земам и незнам дали од тие плитките само за палчинки што се или подлабока некако не ми се даваат пари за 2 а и само ми се трпаат ствари в кујна

2. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    @danichap , кај мајка ми секогаш сме купувале „вештачка храна„. Кога се роди син ми почнав да му садам зеленчук за да знам дека не е прскано или вештачки одгледувано. Навистина има некој посебен вкус храната без хемикалии. Млекото и сирењето се поинакви. Јајцата имаат поинаква боја. Исто и мед во пита купувам, незаменлив вкус. Месото од месара има поинаков мирис од домашното. Се земам од луѓе кои знам дека тоа што го нудат е квалитетно
    Најново ми е тоа што посадивме круша па оваа година чекам да роди за малечката да грицка домашни крушки

На crazylady, Annath, Bozica1980 и 8 други им се допаѓа ова.
  3. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    62.111
    [​IMG]Здраво девојки!!! Ме ставивте на мака - цели 7-8 странци морав да исчитам, за да видам што се случувало два дена додека ме немаше!!! Иииии... имало доста интересни постови!!! Па, по ред...
    eurocreme-210x210.jpg
    Обожавам еурокрем!!! Баш сега „мезам“ со соленки!!!
    Вистинскиот и „прав“ еурокрем го оригинален вкус што го паметам од детството - денес го НЕМА!!! Еурокремот на Таково од пред 20 години не е истиот што го јадев како дете!!! Тогаш тој се правеше по лиценца на ГОНДОЛА - Италија, но откако престана соработката, се смени и вкусот... Денешниов крем од Таково нема врска со стариот... Ги сакав и „Ципирипи“, „Агрокрем“ „Луна“, но и тие не се исти како порано... Се што превзема „Свислион“, се уништи по вкус - дури и старата добра „Ресана“ не е тоа што беше некогаш!!!
    Кога бев 6-то одделение некаде во далечната 1980 година бев на некој натпревар на ученици од цела Југославија во Чачак... Останав таму пет дена, а еден ден беше предвиден за прошетка по околните фабрики... Така бев во фабриката во Таково и од „казан“ го „каснав“ мојот омилен Еурокрем... А, да отидовме и во ПИК Чачак - производителот на најстариот чипс на овие простори и од „лента“ се засоливме со топол, крцкав чипс... Аххх, времиња...

*** Баш се спремав да напишам „Браво генерацио за храброста - да се роди бебе на 47 години е навистина храбро“ - кога читам не е вистина!!! А, таман помислив „еве уште една жена која им пркоси на годините“!!! Па немојте со вакви работи да се „зезате“,,,
    Инаку имам една пријателка која се породи на 46 години - по долги и неуспешни обиди да забремени во младоста, на 38 го роди првото дете, а второто непланирано на 46, но, како што вели „кога се трудев и сакав да забременам - не идеше, а сега кога случајно останав бремена како да го уништам бебето“ - па си го роди, да и е живо и здраво!!!
    *** Оваа прекрасна тема која на многу од нас околу 40... ни е омилена, не е во ред да ја користме за „препукувања“ и расправии... Малку ли е „комплициран“ секојдневниот живот, па и на форум наместо да се изрелаксираме и дружиме, да се докажуваме со „боцкања“ и расправии... Добро рече Сесилија „повеќе разумност и зрелост“ !!!
    *** Е, сега со книгиве „ме погоди“... Обожавам да читам и буквално секој слободен момент го користам да прочитам некоја добра книга!!! Инаку ТВ не гледам - само читам книги и Интернет... и секако Форум Фемина... Има многу книги што ми оставиле голем впечаток, па еве за почеток би сум ти ги препорачала - Лавиринт од Кејт Мос, Римска Љубовница од Кејт Квин, Руска зима од Дафне Калотеј, Копилето од Истанбул од Елиф Шафак... Ова се неколку од последните книги што ги прочитав, а ми се допаднаа...

Е, доста се распишував, а за готвењето во друга прилика... Само да се знае синоќа пак се „докажав“ - истегнав кори и направив цела тава банички... Маживе дома ги „смачкаа“ додека да трепнеш!!!

На Annath, toogood, Teodora* и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Vertigo TJ

Vertigo TJ Истакнат член

Се зачлени на:
    24 ноември 2014
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    780
    @mareane јас имам од металец тава за палачинки и сум презадоволна од неа. За палачинки најдобро е да користиш плитка наменска тава, мислам дека длабоките не се доволно практични при превртување а и при дозирање на смесата.

На Annath, Teodora*, WORRIED.BT и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Teodora*

Teodora* Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2014
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    1.769
    Помина роденденот се прибравме дома со малата :)
    Фала му на бога снаа ми беше подобра, немаше температура па поминавме убаво.
    Вчера ме исплаши зошто ми рече многу ме боли кичмата и имам темп., а други симптоми не чувствувам, па јас(како главна паничарка)дека е бремена одма се испаничив(facepalm) Ништо не им реков, ама во душава грутка. Малото посреќно не сум го видела уживаше со :dance::music::^:.
    Анина јас па секој ден по нешто си пазарам. Дали овошје, зеленчук, кашкавал, сувомеснато мора секој ден да купувам ништо не стои повеќе од неколку дена. Кој што прави јас во маркет сум :D. И тоа што стои во мали количини го купувам. Мајка ми стално ми вика 5 кг. брашно купи си, 3 флаши зејтин, 9 кг. прашак.....а јас се од најмалата можна количина. Единствено што ја послушав е купувам тоалетна хартија од 24 парчиња, инаку од 8 купував , па секој 5-ти ден по тоалетна :D. И пари кога вадам од банкомат иста сум, не вадам повеќе од неопходното, секој ден по 500 денари :D и така секој ден кој што прави јас на банкомат сум (facepalm). После не сум имала време, па ќе немам кога секој ден истите работи ги повторувам.

Тава за палачинки имам на металец, ама мора да ја сменам, амортизирана е веќе. Најверојатно новата ќе биде иста, страв ми е да експериментирам.

@toogood јас уживам да ги читам и препрочитувам книгите на Перл Бак -Мајка, Павиљон жена....... сите книги без исклучок. Посебен впечаток ми оставија и Кога Ниче плачеше, Папата Јована, Теодора, Марија Стујарт, Лекување со Шопенхауер, Пророштвото на Романови.

На Annath, toogood, Daleron и 12 други им се допаѓа ова.
  6. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Okolu pazarenjeto.
    I jas kupuvam(kupuvav,veke skoro sest meseci ne) pogolemi kolicini od osnovnite produkti.Toa od majka mi prezemav.
    Paket zejtin,eden otvoren ocet,drug vo rezerva.Brasno kilogram mi e dovolen i plus teglickata da e polna(oti do sega ne mesev de:tmi:)...znaci se za doma mora d aima po edno plus rezerva,i koga se otvara rezervata se kupuva drugo.
    Meseto pretezno e domasno od moite,koga tie kupuvaat kupuvaat domasno pa prakaat koga ke zatreba.
    Pilesko i ribesko kupuvame obicno.
    Toaletot ne go menuvam so godini,na Maxi od toa so 24 i zadolzitelno celosno bel.

Obozavam da gotvam ama gotveni kadenje so dosta zelencuk,ruceci zadolzitelno so salata pa makar bile i vo 20h.Zavisi od uslovite i smenata koga sme na rabota.
    No za meseno slabo iskustvo i za blago isto.
    Tek se odomakiniv de,tek si vrzav stopan vo kukata a za sam covek torta ne se pravi,no od sekogas sum praktikuvala gotveno domaso da e barem edniot obrok.

Ako kupuvam vo golemi kolicini,togas zadolzitelno so Tarzano,no sirot sekoj den pred da se priberese prasuvase da ne pritrebalo nesto oti stalno zaboravav.Deka marketot go gz:tmi: ..da vidis dali koga bev vo Anglija zaboravav,spisokot celo vreme stoese na frizider.

Nemam raspored koj den sto da se jade,sekogas prvo prasuvam so saka stopano,ama sekogas odgovorot e sto bilo,pa izborot ostanuva na mene.

Inace poslednive desetina petnaeset godini sobiram magmeti za frizider,od sekoe mesto kaj i da odam,a kaj so mislam deka nema da mozam da odam si poracuvam.:lol:
    Predniot del od friziderot e celosno namagnetizitan,sega zapocnav so stranicite.
    Koga doagaat mali decinja site mi se redat pred frizider.:inlove:
    Vnatre ne gi zanima so ima.:inlove: :lol:

На tessie, Annath, Teodora* и 9 други им се допаѓа ова.
  7. НаталиЛили

НаталиЛили Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2014
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    8.354
    Добро утро девојки. Да станам и јас еднаш порано да ве поздравам посабајлечки.
    Да ве почестам за роденденот од ќерка ми, да ви почне денот со благце.

wedding-cupcake-cake.jpeg

Имајте убав викенд :* :D

На crazylady, Annath, MacenceEna и 18 други им се допаѓа ова.
  8. vinozito1

vinozito1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 февруари 2013
    Пораки:
    582
    Допаѓања:
    3.417
    Daleron убичу те, рано е за априлили :D.а за бебуш никогаш не се знае.
    За време на Тито дури трае црвената тетка се раѓало се додека не го добијат Тито за кум.:D за 12 дете.Како 12 месеци ми се чини е поставена границата.А штом Тито бил кум целото семејство си има заштитник.Раѓале жени, се мачеле.
    Е сега не знам како е кај нас,до 12 богами тешко се стига.:D
    Исто познавам жени кои се породија на 40 години.

Туку денов изгледа сончев.Не е лошо да се почне со работа по дворот и ако се уште е влажно.
    Баш вчера зедов некои семиња од земјоделска аптека и треба да се посеат.
    Некои не ни знам што се :tmi:.На слика како зелка а цвет.:!:
    Може сеењето нема да е денес, зошто расадот не е готов, но здравје ќе биде оваа недела.
    Е сега што ќе никне ќе видиме?
    Не знам се нешто ново се нуди по земјоделските аптеки.Почнувајќе од цвеќиња па до некои чудни дрвца кои раѓаат плодови нешто налик на домати.
    Лани засадив Аронија се зафати и годинава треба да има род.
    Секоја година купувам по едно дрвце,ама оваа се уште не се решив и ако сум за некој лешник.
    Па ете тема на денов со оглед дека е пролет.Сакам да слушнам искуства за одгледување на новите врсти овошја како јапонското јаболко,кивите...дали и колку успеваат на ова поднебје.
    И дајте предлог за кое дрвце годинава да се одлучам.
    Имајте убав ден.

На Annath, Teodora*, Daleron и 6 други им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    @galapce sto e kasa? Sto jadenje? Mene mi licese na recno pire :)

Tava za palacknki, imav keramicka i ja dzitnav, ne preporacuvam keramika, dzabe pari frleni. Si kupiv na TEFAL bas specijalna tenka za palacinki. Gram zejtin da ne stavis ne lepi. Prezadovolna sum. Okolu 700 mkd bese. I kupiv sega na majka mi za 8mi mart :)

Sreken rodenden na kerkickata Natali :) Da imate ubav den denes :)

На Annath, ozbilnazena, anina и 3 други им се допаѓа ова.
  10. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    279.620
    Добро ви утро !Благодарам на советите за тавата кукле сега дефинитивно ме премисли за керамичките а и повеќемина се жалат,така да сигурно пак ќе е на тефлонска некоја.

На Annath, ozbilnazena, anina и 3 други им се допаѓа ова.
  11. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    @НаталиЛили нека и биде среќен роденденот на малечката. Среќа да ја прати во секој чекор се до длабока старост.
    Јас би да ги изедам сите мафини од сликава, може?:wasntme:

На НаталиЛили му/ѝ се допаѓа ова.
  12. ozbilnazena

ozbilnazena Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2010
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    13.169
    Месо не купувам од месара него дирекно од луѓе кои го хранат ко за своја душа.
    Телешко и свинско од ист човек, кромпир, кромид,грав, лук пиперки, исто така од нива дирекно за цела зима .
    Млечни производи исто од еден човек кој има фарма и млеко ни носи до дома.
    Од него земам урда, сирење, домашен кашавал и домашен јогурт.
    Му викам од тој без прашаци ко за тебе што оставаш за со прашок ќе го купам од продавница.

Е брашно земам цела вреќа, шеќер цело паковање од 10 кг, и масло цел пакет, ми остана од татко ми табиетот тој така земаше плата и списокот во рака за цел месец брашно, шеќер, масло да не влече кило по кило, а останатите производи по потреба, нели како гледам се трошат така купувам. Од овошки пред неколку години зедов садници од Србија и позади куќата имав тревник кој решив да го скратам и го направив овоштарник.

Јаболка, круша, црешна, слива. праска и кајсија,презадоволна, даваат одлични плодови, не ме излажале дрвцата испаднаа како што кажаа. Минатата година посеав и киви па гледам се фатиле и тераат нагоре.
    Лозница имам ниска сорта исто од Србија донесена и дава одлично грозје.
    Јагоди донесов една сорта од Цирих, и неколку години не раѓаа, мислев да ги откорнам и да посадам нешто друго но минатата година изненадија со толку големи јагоди што кој ги виде посака да скине.

Пред година или две решив еден дел од дворот да ко прекопам и си го викнав комшијата да ми е жив и здрав со мотокултиваторче ми го направи тепсија рамно и ми го исфрезира, па така ученички тој ми викаше и нопаку семето да го фрлиш налице ти излага:) Се зезав тага да ми помине,права душа бог гледа дека се трудам и трудот го наградува. Корнишони фрлив по една семка и ги врзав како што ми кажа, ги наводнував секој ден, сакале вода, родија за цело маало и преку 40 тегли наредив, а кој дојде без шопска во двор на маса дирекно од мојата мала градина не замина.Домати од западот расад влечев, познат јабучар и нема повкусен домат од истиот, еден домат едно кило да ти е мерак непрскано природно да знаеш што јадеш.

Не сум многу вешта ама онака од мерак ученички ко што велат можеби и нопаку семето го фрлав ама ќе никнеше како што треба.Немам време за нешто повеќе но од мерак засадив иако децава ме зафркаваа потоа знаеа да застанат до мене и да се радуваат, леле кево ти роди доматот и краставичките ти се фул.

Оваа година решив ќе асе занимавам со предната страна на дворот летниковец ми е во план и најдов човек кој ќе ми го прави, од надворешната врата до влезната имам стаза и од двете страни на стазата планирам да посеам цвеќенца кои оваа година ќе ги обновам со ниски, донесов од Американа разни семиња и украсни дрвца. Две фонтани ми се направени од еден пријател поклон донесени и чекаат потопло време да се монтираат.Тревникот ми е од ниска трева и не го дирам, нема тука измени имаат косачица и кој стигне го одржуваат. Кога не сум на работа летно време уживам во двор на масичка, доручек ручек во двор кој дојди појди седни касни не ми се седи дома.
    Јас опширно во моево излагање:Dда не ви текне и други теми да поставите.
    Арни сте бре жени, ај од арно да не куртулит викаше една од бабите. Благоаслов е:!::hug:

Немам многу време работам турбо а воедно и како ме води работата од град во град шеткам.
    Работата и задоволаството некако ги терам заедно.

Дилка гледам малку трудна:D мор не си нормална:wasntme:
    Е така кога ќе јаваш коњче без седло можеш и трудно да слезеш од него:D

Додуша една моја пра баба и во 44 го склепала:?: еве ко јас сега да го склепам :?:
    Па ко ќе размислам подобро што да не, искуство имам, живци имам, во душава млада си се осеќам телово ми е доста зачувано а и мојот гинко рече далеку од менопауза, јајници активни јас активна:$
    Што значи уште да знам дека ќе плукне ќерка одма би го склепала.
    Не за друго на стари години кафе ќе ми вари :?::)
    Потпас- озбилно - неозбилна - откачена - ал ми прија;) :tmi::*
    У јбг пак го издолжив:o :D ај ако не ве мрзи читајте, ако не продужите даље:wasntme::hug::hug::f::f:

На tessie, Annath, mareane и 13 други им се допаѓа ова.
  13. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    @kukla21 каша е запржено брашно со црвен пипер и тури му вода е ете ти каша, како запршка му доаѓа, јас ја правам со запржен лук и магдонос, ставам малку брашно, рендан патлиџан и додавам вода, малку да повари и јадеме со ќофтиња.

@НаталиЛили нека ти е здрава и жива ќеркичката.:hug:

Околу пазарењето, многу се пазари кај мене, што да се прави, голем маж, многу деци, гости постојано, нонстоп имам резерви од се, мм ме зеза дека сум била како оние dooms day prepers, оние што се спремаат за крајот на светот.:rofl::rofl::rofl:

Пазариме еднаш неделно и плус преку еден ден, основните работи, леб, млеко.
    Имам тука во близина пазар за органска произведена храна, таму купуваме зеленчук и овошје, свекор ми има исто фарма за органско производство па од него земаме месо и јајца, нештои во двор садиме и имаме неколку дрвца во двор па и од нив си јадиме.

Обично планирам што и како ќе се јаде недела дена однапред, не сакам да си губам време во мислење што да се јаде, па ово немало, тоа немало, организирани сме доста на тоа поле, не се држам стриктно до планот ама горе долу да се знае што треба да се купи и да не се губи непотребно време по продавници.

За раѓањето, па јас си планирам до кај 37-8 ако сум жива и здрава уште едно две да родам, многу е интересно со повеќе деца, ми се погодија релативно мирнички така да не се плашам да родам уште некое.:P:^):rofl:
    (ако стварно родам и после се жалам некој некоја да ми го цитира ово, ќе се караме:!:8))

Како рекламата таму што ви е од владата сум, за повеќедетно семејство.:rofl::rofl:

Последна измена: 14 март 2015
    На tessie, Annath, mareane и 11 други им се допаѓа ова.
  14. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.560
    Допаѓања:
    289.437
    И јас обрнувам многу внимание на био храна и без генетски модификации...ми се чини тоа ми ја дуплира сметката на крајот од пазарлакот, но тоа е. Нема и здраво и ефтино истовремено.

Минатата сабота за прв пат влеговме во алди да испазаруваме само овошје бидејќи ни беше на крајот, па да го истераме викендот.
    Јагодите обично 2,99 за 500гр, тука беа 1,99. Малините 2.99 за 125 грама а тука 1,25, протокалите обично 2.99 за 1.5 кг тука исто пола цена...да не редам. Се беше дарстично поефтино и кога го пробавме дома на ништо не личеше вкусот.
    А таман бев ококорена да штедиме при пазарувањето кога ги видов цените:rofl:.
    Туку и млекото им е изменето, многу мака ми створи обичното. Сега купувам едно без лактоза и нагласено дека е био и без ген техника. Одма е полесно за желудникот. Исто е и со јајцата и месото.

Туку кај што ќе се селиме во близина има ранч и фарма...кога шетка човек гледа јариња, овци, крави.
    Ептен им се радувам:lol:.
    Ќе гледам козјо млеко да најдам да си купувам, хомеопатот ми го препорача како псоебно здраво.
    Алал да ви е на тие што си имате бавчи и градини па во свои раце сте ги презеле работите(y)

На tessie, Annath, MacenceEna и 8 други им се допаѓа ова.
  15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Хихихи, фала битер :) баш сум глупа - викам што е каСа, а не сфатив дека галапче сака да каже каШа.. дедо ми ја обожава :)

На Annath и bittersweet им се допаѓа ова.
  16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.560
    Допаѓања:
    289.437
    А јас стрвен г'з одма ставив направив каша со ќофтиња. :tmi:
    Се крчка...едвај чекам да стаса мојов да и се пуштам:rofl:

На tessie, Annath, ozbilnazena и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.432
    Допаѓања:
    262.522
    И јас сум на ваш ум, во дворов да засадам храна. А таман лани засадив трева.
    Купував од оние слатките компири скоро и гледам во скопско растени и искрено сум со идеја да засадам.
    Порано во дворов имале многу повеќе овошни дрвца, ама кои стари не раѓале, кои ги исекле за градба и сега сме со помалку. Многу и се радувам на една кајсија, од едно буквално гранче по неколку години раѓа веќе 5-6кг. Лешници, смокви, сливи плус минус толку.
    За готвење и пазарење стандардно купуваме со мм заедно за да можеме да се домкнеме после до дома. Често одиме и на пазар за овошје, зеленчук. Таман со годиниве напраив некој редослед на пазарење и готвење сега со режимов на исхрана (ама сум го стаила и мм) се ми се поремети. Ама ако, за здравје е :D
    А за био и органска храна му викам на мм ни фали уште плата, две плус дома за да можеме да купуваме. Одам неколку пати во БиоКулт да купам најнеопходно што ми е, за повеќе не би можела да си дозволам не дека не сакам.

На Annath, vinozito1, anina и 7 други им се допаѓа ова.
  18. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    @Bozica1980 јас кога бев во Мк купував сладок компир, му дадов на дедо ми онаков изртен и си насади и од еден компир извади преку 40 компира, од тогаш секоја година си сади и се повеќе произведува.
    Само гледај кога купуваш да биде портокалов и внатре зошто имаше од тие компири произведени во Мк ама беа бели внатре.
    За ртење само остави го на темно место, мене ми беше под умиваоник заборавено:wasntme:и ете ти сладок компир спремен за садење.

@danichap јас на децава им давам органско козјо млеко, ја не можам да го пијам, никогаш не сум пиела и ми има некој специфичен мирис ама децава си го пијат.
    Кај мене дека органската храна е број еден во земјоделието изедначена им е скоро цената на органска и неорганска храна а има и кај мене Алди ама мене ич не ми се допаѓа како продавница, се ми изгледа како шкарт и пластична роба.

Четири саат сабајле место да спијам си секстам со мажот.:P
    (facepalm)

На Annath, anina, Teodora* и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.432
    Допаѓања:
    262.522
    Портокалов беше, не ме воодушеви со вкусот ама добар бил па ќе трпам :D
    Ќе изртам и ќе насадам, па ако доаѓаш у Мкд со деците ќе ви зготвам ручек :)

На tessie, Annath и kukla21 им се допаѓа ова.
  20. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    62.111
    Девојки, браво [​IMG] за обидите колку - толку да си ги храниме семејствата здраво... А, сите знаеме колку тоа е важно во последниве години кога се што ни се нуди на пазарот е со „сомнителен“ квалитет... Јас имам среќа татко ми да ме снабдува со овожје и зеленчук, што од неговата градина и овоштарник, што од луѓе што си одгледуваат како за „своја душа“... Дури и зимниците што ги подготвувам ги правам од првокласен, непрскан зеленчук и овошје... Јајца најчесто земам домашни, а месо од еден човек кој што има своја фарма... За млеко, сирење и урда, кога имам прилика земам од еден човек што има кози, но малку далечко ми е, па секојдневните количини ги задоволувам со тоа што го има во маркетите!!! Инаку пазарам во големите маркети - Тинех, Веро, КАМ... Козметика, средства за чистење и перење, тоалет хартија - еднаш месечно, а храна еднаш неделно... Секогаш имам „резерви“ од месо, брашно, зејтин, шеќер, тестенини ... и секако чоколади затоа што без нив маживе дома неможат (facepalm)... Кога одам на големо пазарење доаѓа некој од синовите со мене, а секојдневните „купувачки“ си ги правам сама...
    Инаку, обожавам да си садам во дворот. Одвај чекам да се затопли, па секој слободен момент да го поминам во двор , садејки трева, цвеќиња и понекое дрвце... Тоа „дружење“ со земјата толку многу ме одмара и релаксира... Но, за жал немам услови за поголеми зафати, како што е садењето зеленчук...

@НаталиЛили среќен роденден на керќичката, да е весела и насмеана во наредните 100 години. Убаво да си го прославите денешниов ден - керката затоа што и е денот на раѓањето, а мамичка затоа што на денешен ден станала горда мама :hug:...

Последна измена: 14 март 2015
    На crazylady, tessie, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.