Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.560
    Допаѓања:
    289.437
    @bittersweet разликите во цените помеѓу био и обичната храна се и повеќе од нормални.
    Паковање со 10 јајца обични е 1 евро, а био околу 2.5.
    Млеко обично 55 центи, другово околу 1.50.
    Овошјето и зеленчукот предходно веќе пишав, дупли се цените.
    Mесото каде е нагласено дека е без генетски модификации и од био фарми е истотаа дупло поскапо.
    Дури и водана, обична 19 центи, со минерали и сл. 2-3 пати поскапа.
    Една кошница со био продукти доколку би била 200 ев, обичната е 100ев.

Страшно е каква политика се води и кои се цените на здравата храна.
    Со една плата или дури две просечни работнички плати народот и тука не може да си дозволи поквалитетна храна и ги полни количките од алди.
    Далеку сме од Австралија:(

На tessie, Annath, joy1 и 10 други им се допаѓа ова.
  2. ozbilnazena

ozbilnazena Популарен член

Се зачлени на:
    6 февруари 2010
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    13.169
    Ако си имате двор да не му се мислите, обработе го си имате мали деца нека внесат здрава не прскана храна.
    Раце не се јадат а пак дами може да останет:)Од добра сорта компири и од ред два ќе има добивка, од добро семе домати ќе има одличен род. Ма што и да посадите сте во добивка, само због вкусот и што не е прскано.
    Разлика од дома произведеното и она од пазар сосила зреано голема.
    За козјо млеко кој може да го поднесе мирисот а од некои кози и толу не е јак нека го пие,
    малиов мој по препорака од докториве во фамилијава порасна со козјо, кравјо не му пријаше.
    Во едно Битолско село патот ме однесе сретнав човек кој чува кози алпинки и го прашувам.
    Чиче што му правиш на млекото го продаваш преработуваш?? не ќерко ми го земаат докториве за нив и за нивните деца од дома, а остатокот го квасам и варам урда за која да имам и тон ќе ја продадам, а од она што се sеди се вика sира го праќам во флаши по нарачка со душа ја чекаат докторите од Скопје.
    Толку години сум и од дете до сега козјо млеко ми е и храна и лек.
    Дани ако си во можност да ти носи некој да почнеш да го пиеш:)
    Козата не јаде се и сешто, кога ги гледав ми велеше чичето, гледај ќерко не ја јаде секоја тревка ги одбира оние најдобрите затоа го дава најдоброто и најздравото млеко ко е барано и од врвните доктори.
    Moira, мор на тета алтанот, соколот, лепотан, пу пу машала сте пораснале:inlove:
    Да е жив и здрав:hug:

Последна измена: 14 март 2015
    На tessie, Annath, Moira и 14 други им се допаѓа ова.
  3. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.872
    Допаѓања:
    101.844
    Изгледа закачив некој вирус имам блага температура и денес одмарам...за разлика од вчера кога исто така одмарав.:emo:
    п.с.не ме земал маж ми да садам компири и да му правам зимница,него зашто бев млада и убава.:lol:
    Чисто малку да контрирам!

На tessie, Annath, joy1 и 8 други им се допаѓа ова.
  4. ozbilnazena

Се зачлени на:
    6 февруари 2010
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    13.169
    Е ај со помин нека е, така кога сите пози ги фаќаш. Ќе настинеш зима е еј:wasntme:
    Чек чајче ќе ти сварам да ни оздравиш:) Ај ај држи ти друго во рака:P
    Батали земјоделство удри на сексо 8-|
    Е и нас не зедоа од истите квалитети што ги имавме :D ама сиротите немаат форум кај да пишат колку касметлии се што не имаат до себе. Мене ко ме фаќаат лудите све по списку му јебем:devil::angel:
    Каква таква ме држи не ме пушта 8-|сигурно му се допаѓам:lol:

На tessie, vinozito1, Bozica1980 и 10 други им се допаѓа ова.
  5. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Полн е со витамини, мене ми е едно од првите работи кој ги давам на децата, кога почнувам со дохрана.

Зависи како ти кажале да го јадеш, јас го правам пире, печен, само не е убав пржен, барем мене не ми е, во мусака обавезно ставам, еден ред обичен, еден ред сладок компир да биде поубава мусаката, нели со окото јадеме прво.

510.JPG

На tessie, AngelOfArh, Annath и 11 други им се допаѓа ова.
  6. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.872
    Допаѓања:
    101.844
    Сполај ти Озбилна за чајот,викаш да се држам за сексо.Е се држам ама изгледа претерав.Само умерено во наши години драга,само умерено .:lol:
    А маж ми секојдневно го потсетувам дека ако сакал кисели краставички има во секој маркет а мене ме нема секаде.Не дека не правам туршија и се по ред чисто му правам сликовита споредба,на мажите некогаш треба да им нацрташ.
    А во врска со здравата храна да ви кажам,никогаш народот не бил посвесен за здрава и нездрава храна и за жал никогаш поболен.
    Јас сум умерена во тие работи,сакам да ми зачврчори салце во тавата и така убава запршка да си има,па кога ќе си земеш парче торта со ореви лешници и се по ред...Од нездравата храна воопшто не пијам газирани сокови со исклучок на Швепс а друго слистувам како меќава.
    Кога е бал нека е маскембал.:party::party::party:

На Annath, joy1, ozbilnazena и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.424
    Божица кај најде кај нас sweet potato?
    Јас ептен го сакам, баш дека вкусот ми е различен од обичниот. Пире ми е најубаво, ама и само така печен па после се лупи и со растопен путер се јадеми е исто преубав. Барем мене така ми го приготвуваа.
    Ех, сега читам си ги садиш дома...штета:(

На tessie, Annath, anina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Хипстер имаш во Тинекс, Веро, Рамстор, побарај ќе најдеш некаде од овие, само што е доста скап во однос на другиот компир, мислам беше 120-140 денари за 2-3 компира.

На Annath, anina и Hipster им се допаѓа ова.
  9. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Srejken rodenden na bebuskite :* zivi i zdravi,veseli da si rastat :l: a za nastinatite so lesno da mine :)

Dobra vecer a veke dobra nok ;)
    Denov deneska,ne se zalam :D iiiiiii konecno sooopiiing :D :D kako malo dete a? :| :D e da malo dete.
    Odamna ne sum bila na kupuvanje,osven pazaruvajne za doma i nazad.
    Denes malce niz prodavnicive pa si zemav nesto,dolen ves :l: pak de za mm da mu bidam :D nekoi raboti za sminka ;) ete pak za mm da mu bidam seksy ;)
    Od toa sto ne pametiv koga posleden pat imav sopong mislev ke setam 24/24 :D arno ama kolickata od malata doma,za doma e kupivme :) da odise ajde de ama uste ne proodela i celo vreme vo race,i ona se tegne nakaj ova nakaj ona :Dpocna i taa da se razbira vo zenskive raboti :D
    Koga sme kaj vecerata mm e dobar gotvac :D doner za vecera :l: ne deka go pravisd on,aa ne ne si kupuva toj ubavi veceri a jas pak togas preubavo najadena :D neli zgotvdno od mm najubavo e.

Taka da se spremam za spienje,utre niz doma da sredam oti ako namine nekoj ke misli stvarno sum nedomajkinka :D i taka mi se seta zborot deka ne sum cistela :D e pa ne vrne kal sekoj ddn da brizam prozori,zimi se bre toa ne,se vo svoe vreme a najvazno ne e prasina i izmetkano niz doma pa......

Ubavi sni ubavi dami :l: :*:*

На Annath, MacenceEna, Teodora* и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    62.110
    Mммм :D... девојки, девојки... од околу 40 8)... врти - сучи, пак тема се*сот :D!!! Те секси веш, те малку, те многу :clap:... Почнува викенд журката???

На tessie, Annath, ozbilnazena и 4 други им се допаѓа ова.
  11. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    A bre nema vikend kaj nas :D si pocnavme uste vcera nie ;) samo nekad nesto crveno treba :D sto bi rekol mm dzavolka moja :D :D

На tessie и anina им се допаѓа ова.
  12. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    279.620
    Ај да си кажам и јас за хранава здрава нездрава дома засадена...Искрено пријатно ме изненадивте околу тоа дека си одгледувате по нешто и дома и колку внимавате на купување производи од домашно производство.Ние имаме куќа и во село каде живеат свекор ми и свекрвами (а поживеав и јас 2-3 години) и таму нормално си садат по нешто,но во мала количина.Значи грав компир од таму а зеленчук помалку краток период Е сега јас и мм помагаме по нешто за потешките работи но свекрвами е тип кој сака се по свое да работи а др по нејзино или да не и се мешаат така да јас многу малку знам од тие работи.Но со тек на време ко ќе постанам јас таму домаќинката демек белки ќе ме биде и за земјоделие така ко за своја душа.Само и тоа што го купуваме од луѓе дома произведено е пак третирано со средтсва можеби помалку но има.Месо свинско имаме домашно колеме по 2 свињи а друго пилешко телешко купувам .Млеко до пред неколку години имавме домашно исто и децава едвај се навикнаа на купено малата одтогаш се послабо пие.
    Е јас се расприкажав за хранава а вие пак веќе почнавте пожестоки теми;)

На tessie, Annath, vinozito1 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    Nema problem be ;) i hrana i drugovo odi na polnojk :D jas sum si naucena da si kasnam iako e polnojk i drugo da si napravam :D

На mareane му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    62.110
    Секако дека треба нешто црвено... Со што се предизвикува бикот во корида??? :D

sexy-valentine-photo-.jpg

На tessie, Annath, mareane и 4 други им се допаѓа ова.
  15. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Садењето зеленчук, според мене, не е ништо различно од садењето цвеќе. Со денешнава модернизација само садиш, вадиш и плодот излегува. Се сади под најлон па нема потреба од копање. Мм се разбира се од таа работа затоа што детството го поминал во село со баба и дедо, ама јас па појма немав.
    Првата година се договоривме местото кое го имаме позади куќата да го посадиме со зеленчук заради детето. Прво превртував очи како божем тоа е селска работа и јас не го работам, ама ај прифатив заради синчето. И нели прво се прави расад под најлон. Направил мм и ми вика по телефон „Оди плеви го расадот, јас ќе имам многу работа неколку денови и нема да можам„|(
    Е што е тоа плевење само Бог знае:?:
    Ај ми објасни дека тоа е чистење на тревата ама треба да се распознае за да се исчисти:lol:
    Си зедов едно столче и така со гелните нокти почнав да глумам бавчарка:inlove:
    Исчистив се. Ама изгледа буквално се:rofl:
    Доаѓа мм од работа и ми вика „Што му направи на расадот?:^)
    „Е го плевев де, како што ми рече„
    „Тревата стои а се што беше за садење имаш искорнато„:emo:
    :rofl::rofl::rofl:
    После тоа се научив и баш ми е некоја разонода. И така цело лето сум надвор со децата, барем вршам некоја функција.

На tessie, Annath, vinozito1 и 13 други им се допаѓа ова.
  16. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.711
    Допаѓања:
    153.701
    vo ubavo raspolozenie ste,ve gledam moi dami...jas za zal ne...me fatila nekoja depresija i ne me pusta...zlovolna sum i namkoresta....sama se mrazam koga sum vakva...a nemam od rozevite apcinja sto bi rekla lunicka....

ke ve citkam ama ne sakam da vi prenesam negativni vibracii...imajte ubava nok

17. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    279.620
    @WORRIED.BT сите не фаќа некоја депресија понекогаш мене и почесто ама ако си ја искажам побрзо ми врви пред да се преселиме во станов имав една комшивка постара жена скоро по возраст како мајками ама толку знаеше да сослуша советува и никому ништо да не каже ех колку ми фали овде имам помлада комшивка ама се што си правиш муабет таа истото на мажот му кажува и затоа се дружам само ради реда а правите другарки ми се подалеку па сега често знам и овде да се искукам ама затоа сме овде барем јас така мислам

На Annath и WORRIED.BT им се допаѓа ова.
  18. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    @Val-Dim eve jas nema veke da ti zaviduvam na knigata Russian Winter sega i jas ja imam. Ja pozajmiv od biblioteka.:nod:

@lunicka Pirej ja imam doma. Znam deka bese lektira, ama seto toa otislo od glavata. Koga ke gi izcitam knigive sto gi zemav od biblioteka ke i se posvetam nea.:nod:Za nejze treba da ti se sredeni emociite oti epten e emocionalna.
    Papata Jovana isto ja imam vo licna biblioteka i taa ceka. :lol:
    Izgleda imam poveke alcni oci otkolku sto mozam da procitam. :shake:
    Nema da gi pisuvam site forumdziki posebno, no od site ke izberam po edna kniga i ke napisam sto mislam.
    Vi Blagodaram na site.(y):rock:
    Aj sega edna prikaska da si kazam:
    Obicno si kupuvam knigi od knizara, ama poslednive nekolku bas ne me ispolnija 100% i mi padna krivo za parite. Resiv da se vratam pak vo biblioteka i da si go platam dolgot na zakasneto vrateni knigi.
    Odam tamu, luge kup, nigde nema personal da si kazam sto mi treba. Gledam nekolku reda luge zavrteni sprema zid (zidot na placot):nod:i gledaat prema nekoj masini.^_^
    Ok rekov i jas tuka ke cekam. Stignav na red i pocnav:
    za opcija taa stisni toa i toa, za late fees toa....Baram jas personal da si kazam sto mi e makata ( makata ne bas mala 40$).
    Stiskam jas , stiskam po toa kopcinjata i na kraj prasanje dali mi treba asistencija od personal. (fingers)DA. Nigde personal, samo glas mi vika Kako mozam da vi pomognam.:whew:
    I jas ko od puska : SE izvinuvam za grskata sto sum ja napravila, imam zaostanat dolg na karticava od zakasneto vrakanje na knigi..... I gledam nesto crveno sveti ama flasi taka.:smirk: Koga sumata koja ja dolzam od 40 stanala 19.25.
    Sega e Ok. Jas pusta srekna OK, OK, Thank you, nema veke taka da mi se sluci.:whew:
    Ziva sreknja i vikam nova karticka mi treba. Taa veli sega e free, ne se naplaka clenstvo veke.(y)
    Aha mi tekna , se razbira nema da ima veke clenstvo, od vakvite kako mene:fubar: ke pocne drzavata se za free da deli:rock:.:D
    Taka da ke moram da gi procitam knigive sto gi zemav za 3 nedeli i da gi vratam zosto pak me ceka kazna(lalala):(

Ok nema problem kaznite se od rajot, moja greska si e , nema lutes. Tmn rabota kako sto e dozvoleno po 50knigi po musterija da se zemaat odednas, da zemat site i da nevratat.
    Ama od se najmnogu sakam koga ke recam IZVINI i odma pola ti se prasta.:clap:
    Ne dzabe se reklo deka si e zemja na lugeto so custva(fingers)

PS Site gresime zato i treba da prostuvame:bow:

Последна измена: 15 март 2015
    На tessie, Annath, Val-Dim и 6 други им се допаѓа ова.
  19. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Добро утро неделно утро девојчиња.
    Сонце надвор пука.Јас уште во 05 станата, старост пуста.
    Мени за денешен ручек.:D

images.jpg
    Едит: И ова заборавив !

nedela-111.jpg

На tessie, joy1, mareane и 5 други им се допаѓа ова.
  20. ozbilnazena

Се зачлени на:
    6 февруари 2010
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    13.169
    Кога бев помала баба ми ќе ми речеше, оди бабе купи ми зејтин - масло од продавница
    Ќе отрчав така ко дете и ќе се фатев за стаклената флаша, некоја друга истекла и ја измрсила и таа по која посегнав да ја земам. Од маслото тогашно и ова денешново разлика голема, денешново прекрстено гола вода, прска се лепи, го нема тој Југословенски квалитет... се е чиста заработка.
    Во нашиот дом секогаш мирисало на наше Македонско, на свинче, чварки и пушено месо.
    Баба ми го фати и модерново време, велеше, со сало пржевме готвевме мрснотии холестерол немавме, век на живот над 80- 90-ет ако умреше некој подоле што го нашло ќе прашувавме.
    Зборот ми беше надоврзан на редовите на Луничка, и јас ги мрсам коматите со сало и кој ги пробал прашал како така меки, вкусни и кора од кора се брои.Да, се повеќе внимаваме што јадеме и се повеќе народов болен ни е, нема животен век да видиш старици како караманки, цели планини мислиш ќе ги поместат и во тие години:)Да не должам многу ќе го истерам големо:)
    Добро утро неделно :sun: ќе биде ден каков ние што ќе си го направиме:!:

На Annath, Val-Dim, vinozito1 и 8 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.