Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Добар ден женчиња:hai:
    Вчерашниот ден го поминав под ќебе:makeup:. Мм и децата заминаа кај мајка ми па останав сама цели 6 часа(poolparty)
    Не се сеќавам од кога не сум била сама. Сакам луѓе. Сакам гужва и галама ама пред се сакам да поминам некое време во самотија и тишина. Сакам да го изгаснам ТВ и да нема никакви звуци. Тогаш варам едно кафенце и уживам. Не дека рамислувам за нешто, се исклучувам, буквално.
    Во последно време, дома, се сум запоставила. Порано кај мене не можеше да се види прашинка или трошки. Тоа за мене беше нечистотија. Сега сум олабавена. Дали двете деца си го прават своето или почнав да си се ставам себеси пред се, не знам. Ама навистина се чувствувам како да се водам според потребите на другите. Сите си го прават своето а јас нивното. Затоа мислам дека е време за промени на тоа поле:lol:
    Туку да ви кажам како сум се изнервирала денеска во банката каде ме пратија да платам нешто од работа. Пред мене стои жена и си застанав фино и културно позади неа. Е арно ама две типчиња стојат на влезот и си разговараат. Од каде да знам дека тие биле после жената. Се знае каде се чека ред, позади жолта линија. Ми збрчија малце и јас им реков дека сум дошла пред нив ама сум чекала во кафетеријата до банката:emo:. Е така де... Најверојатно не очекуваа дека ќе ги разберам и на турски едниот му вика на другиот „Ќе и ја скршам главата на козава ако не се тргне„ :o
    Кога сум се завртила како од оси искасана:D. Тие луди јас уште полуда. На турски им вратив неколку зборчиња. Се збунија и заминаа.(y) Најверојатно се засрамија ако воопшто знаат што е тоа.
    Друго што сакав да кажам?:^)
    А, да... Многу сум глупава. Ете барем си признавам. :inlove:
    Се радувам со убавите вести на другите исто како јас да сум доживеала нешто убаво. Се радувам кога некој ќе добие вработување, унапредување, покачување на плата.... Се радувам кога некоја мамичка ќе се породи, кога бебето цица, кога бебушот почнува да гуга.... Просто, се соживувам со сите. Со мене никој:x
    Добив работа, никој не ми рече ни едно „Со среќа„. Ете вчера на сите им соопштив дека ме повикаа на интервју за работа за подобро место. Не дека ме примија, далеку од тоа ама сепак бев среќна. Никој не сака да ја дели мојата среќа. Е и на тоа поле ми требаат драстични промени:nod:. Тоа значи дека сум наивна а не треба да бидам. Од сега и мене газот нема да ме боли за никој:smoke:
    Се расприкажав малку повеќе:tmi: :D
    Имајте пријатен ден:hai:
    Да не заборавам, @Annath нека му се множат годините на малечкиот и да те направи горда мајка

На joy1, Val-Dim, danichap и 13 други им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.286
    Допаѓања:
    111.729
    Во врска со распоредот на готвење, сега готвам според диетата, како и што треба да јадам тоа готвам, гледам во деновите кога имам ден за јадење овошје, зеленчук гледам да готвам претежно нешто што ептен мм сака да јаде, некое негово омилено јадење. Иначе се синхронизирам со моето јадење кога треба да готвам. И супер ни иде досега, мм ме бранеше вчера пред фамилијата дека ние сме супер, бидејќи нашите пријатели сите идат по мајки свекрви на ручек, ние во 6 месеци само 3 пати сме отишле а да не се работи за роденден, слава и слично. Вчера си имав планирано на пример пица, арно ама свекрва ми, која патем го прави најубавото тавче гравче, имаше направено и за нас и не покани па мм ме погледна молбено и се разбира дека се сложив, само што ми е мака што пицата со печурки и кромид ми побегна, ама ќе ја направам неделава, не е страшно :D

Во врска со купувањето, ја завземав тактиката на свекрва ми, секогаш да имам дома се, и плус резерва од тоа, па кога ќе ја начнам резервата обавезно купувам ново. Сакам секогаш да имам се, не за друго, да не морам да трчам до продавница или да барам од комшии. Идам да пазарам еднаш месечно големи количини, а секоја недела овошје и зеленчук а некогаш и почесто. Готвам здраво, секогаш полно со намирници и разноврсно. Сакам, обожавам да пазарам, едноставно уживам во тоа :D

Мене денес ме израдуваа, ќе ми донесат дел за блендерот, конечно, мислев дека треба да се откажам веќе. Многу ќе ми беше мака ако не ми донесеа, ќе требаше да го фрлам блендерот :( Ама имало за мене среќа :D Ве гушкам и ви посакувам убава недела, мене Понеделник овој пат не ми делува толку лошо, само една мака имам, што расположениево ми е проблематично, во ПМС сум, па до вечер може да паднам у депре :P

На joy1, Val-Dim, danichap и 9 други им се допаѓа ова.
  3. CrazyOne

CrazyOne Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    1 ноември 2010
    Пораки:
    2.111
    Допаѓања:
    20.077
    Добар ден од мене. Јас сега се прибрав од сабајле сум излезена. Бев на интервју за работа, па здравје од понеделник почнувам. После да не бидам покусо отидов на едно кафе да се исскористи убаво време и сега се прибирам. И глава ме заболе сега, ваљда од тоа што ништо немам јадено од сабајле.
    И да Ве почастам едно кафе може нели?

На zalosna, ozbilnazena, НаталиЛили и 13 други им се допаѓа ова.
  4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.962
    Допаѓања:
    203.337
    Честитки за работата КрејзиУан, само успеси да редиш!
    И како е женски, слабо нешто ве има... сонце излезе и сите надвор отидовте... ако, ако, не ви замерувам, и јас сум претежно надвор кога немам работа :D

Не ми се пишуваат долги постови, инаку сигурно ќе разглобев за готвење и пазарување - муабетите на претходните страници... на ваков ден, само би се печела надвор на сонцено :sun::sun::sun:

На ozbilnazena, Sky-butterfly, bittersweet и 3 други им се допаѓа ова.
  5. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    @Annath нека му е среќен роденденот на синко, па догодина со сестричка да си го слави.

На kukla21 и Annath им се допаѓа ова.
  6. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Зборувате за готвење, е што да кажам бре жени не ме бива за во кујна (така викам не знам поарно е).
    Кога ќе готвам се нешто се случува, или претекува, или изгорува и мамето вели аман излези од кујна :D.

1_675x0.jpg

На Val-Dim, anina и tessie им се допаѓа ова.
  7. korisnichka

korisnichka Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2012
    Пораки:
    607
    Допаѓања:
    1.394
    Daleron, овој сад личи како да е керамички

8. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.424
    @galapce имаат специфичен вкус не можам да ги споредам со никој друг зеленчик. Се јадат на сите начини, варени, печени, пржени на скара во прилог со сите меса, од пилешко, телешко, свинско до риба.
    Јас ги обожавам.
    Додуша јас сум многу специфична за исхрана не јадам многу работи. Пример сите мрзат целер, јас целер си грицкам жив без ништо а пример карфиол мразам а не знам човек што не јаде карфиол.
    Најинтересно кај аспарагусот е што спаѓа во категорија на зеленчук со "негативни калории".
    Да беше поевтин секој ден би го јадела.
    Знам да правам специјалитет аспарагус со сланина, прсти да излижеш.

Мајка ми ми вика, абе ти дете до пред година дена не знаеше јајце да испржиш што се вика, а сега ми правиш специјалитети.
    За комплицирани работи сум махер, сакам да ги приготвувам и нон стоп ми текнува нешто да измислам, да изгуглам да научам. И пробувам се додека не го погодам и усовршам.
    Научув холандезе сос да правам иначе, и оние поучд јајца со месеци ги правев додека не ги погодам.
    Само грав не ме терајте да ви правам.

На ozbilnazena, Annath, do-re-mi и 10 други им се допаѓа ова.
  9. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    279.620
    Ќе ме побудалат овие децава ми се јавува класната на ќерка ми и нормално што ќе каже ама ич вели не е заинтересирана целосно е изгубена во материјалот си игра на телефон на час...:@Ааа само да не ми помине лутинава дур дојде од школо (ако чуете пријава за семејно насилиство јас сум да знаете).Навистина не сакам со казнување се си мислев дека ќе созреат сами ама не дефинитивно телефон само пола саат на ден и давам а останатото време е во мене на школо носење неЕ после не сум демократски родител е нема да бидам.Ама ќе плачела ќе сум створела контра ефект ќе паднела во депресија (ме убедува една современа мајка)ако и јас плачев и јас се нервирав ама никогаш наставник не му се јавил на татако ми да се жали бре и тоа во основно е а што ќе биде во средно уште сега паника ме фаќа!Е стварно многу многу сум :(:(:(

На Annath, tessie, toogood и 6 други им се допаѓа ова.
  10. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    @Annath Нека му е најсреќен роденден на синко, да расте силен и здрав, само радости во животот да ви носи! :party::^::music:

Преубав ден денес. Конечно :sun:

Прееска правев сутлијаш па барав некој рецепт на нет да се водам по него, инаку досега тие неколку пати што го правев не ми беше нешто, или оризот ми остануваше нераскуван, или прекуван, загореваше итн.

Нејсе, муабет со маженце околу сутлијашот:

- да ставам пудинг од ванила внатре, пишува така за оригинален турски сутлијаш?
    - нејќам со тоа
    - да ставам малку суво грозје, ќе му дава убав вкус?
    - не ставај
    - е зошто?
    - сакам обичен сутлијаш ко на покојна ми баба Стамена

:^) Е ајде де, јас го немам пробано каков е тој нејзин...

- сакаш цимет одозгора, баба Стамена ти ставаше?
    - не ставаше
    ....јадеме....
    - и каков е?
    - поубав него на баба Стамена
    :whew:
    Го пишав во рецепти, се по ред како го правев и го нареков Сутлијаш на баба Стамена :nod:

Така, сега пак да излезам да прошетам да ми се слегне сутлијашот :D

На ozbilnazena, CrazyOne, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  11. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Како ви ствараат чувство на вина, тоа е невероватна работа, демек сите имаат телефон морам и јас ако не во депресија ќе паднеле.(facepalm)

Да не се повторувам дека се што е лошо не е од запад ама така е, се што е лошо ви е од таму и од никаде друго.
    Дозволување на играње со телефон на час не е одлика на демократски родител, што и да значи тоа.

Внук ми е основно училиште, тука кај мене е 6 години основно, 6 години средно и во едните и во другите се забранети мобилни телефони, во основно скроз е забранет а во средно можат да ги користат за време на одморите, ако им ѕвони за време на час им се одзема.
    Дали редот во училиштава значи дека не живеам во демократија?:?:

На MacenceEna, ozbilnazena, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  12. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Среќен роденден на синчето @Annath :^::party:
    За купување, купувам секој ден и што ми треба и што не ми треба. Можам комотно уште една фамилија да ранам. Купувам со идеја да готвам и се предомислувам кога ќе дојдам утепана од работа :)

Убава вечер девојчиња!

На CrazyOne, Annath, tessie и 2 други им се допаѓа ова.
  13. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    279.620
    @bittersweet потполно се согласувам ама само јас овде игледа спаѓам од тие што забрануваат такви работи оти сите др.другарки имаат од многу поодамна најмодерни телефони кои наставниците се тие кои им дозволуваат да ги користат ;сите родители ги пуштаат да излегуваат до 2 ноќе а јас не до 10 и сето тоа фрустрации ствара меѓу нас таквите родители и нашите деца а останатите си имаат супер родители и ете конфликти сега еве се обидував на најблаг начин да разговарам ама џабе одма плачење јас сум ја сметала за кецарка за ваква таква Пак ќе кажам јас имам проблем со останатите родители кои премногу им дозволуваат на своите деца а останатите малкумина како мене сме лошите(се извинувам за хаосното пишување ама стварно сум нервозна)

На CrazyOne, Annath, Bozica1980 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Мене не ми беше намерата да ти стварам додатна нервоза туку многу се иритирам кога сите мислат дека тоа штосе бесни децата во Мк дека доаѓа од запад а тоа нема врска.
    Нема на запад деца основци да можат да намирисат влез на кафиќ а камоли да влезат а за нарачување на пијалок пред да направат 18 (во Америка 21)можат само да сонуваат.
    Седење на деца од 12-13 години надвор до 2 часот, мислам дека тука родителите ќе ги затворат за малтретирање на детето, поради не водење сметка за истото.

Тука како некако децата подолго време да се деца, таму пребрзо сакат да пораснат а државата им го дозволува тоа, треба ред во училиштата прво, па да се спроведува законот за забрана за точење на алкохол на децата, всушност треба да се ограничат со годините за влез било каде па можда родители како што си ти ќе можат да си ги воспитуваат без нервози своите деца.

На MacenceEna, ozbilnazena, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Епа тоа велам де се нешто помшувам, инаку сликата е од нет.
    @mareane ништо сестро не правиш со децава. Уста не пења да ми фаќа, туку бљувотини ми излегуваат веќе, ама тоа е. Завчера беше излезена и вчера вели пробав да пушам! Е ако де велам почни и ти и цела плата отиде за цигари, не ма вели само пробав и да не си спомнала веќе:x. За на училиште не ми се коментира од сите се жалат:@, Прашав конкретно за мојата (како и секој родител) вели класната добра е, не се пожалил никој до сега :whew:. За книга да не се спомне се си знаат, а не знам од каде. Олабави малку подобро ќе биде, вака ќе се плаши да ти кажува работи кои имаат значение за нас родителите . Инаку Битер се што спомена и овде е забрането.
    Ај имајте убава вечер.

На Annath, tessie, imelda и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Hipster

Hipster Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јули 2011
    Пораки:
    5.779
    Допаѓања:
    22.424
    Во Америка според закон мора секој до 50 години да го кардуваш. Како објаснив сеа ко неписмена.
    На секој што ќе купува цигати и алкохол, а на лик да ти е помлад од 50 мора да му побараш лична карта. Со закон. Во рестораните исто, ни се закануваше менаџерот ако не им бараме лична карта дека ќе летаме од работа. И не се лутат они ко кај нас, напротив баш позитивно го сфаќаат. Кај нас на 16 годишни деца никој не им бара лична карта кога нарачуваат пиво. Сведок сум била сто пати.
    Знаете не е крив западот за тоа што ние само лошите навики сме ги презеле а ни една позитивна.

Зашто сите кога ќе се вратиме од странција, поише цениме пари, се учиме се сами да правиме и да бидеме поодговорни?
    Од лично искуство зборам, не знаев машина да пуштам и јајце да сварам, сега знам да перам, пеглам, чистам, готвам и се остало.

На MacenceEna, ozbilnazena, CrazyOne и 12 други им се допаѓа ова.
  17. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    I jas sum za toa.
    Sedni so nejze da ucis. Znaes koka ne si vo tek so nastavata i da sakas da vlezes posle nemozes i potoa e se pogolema nezainteresiranost. Rezultatot e od nemozenje da fatis kraj za sto se zboruva.
    Eve jas denes ziv zijan. Odam na nekoj kurs i trebase da imam calculator ama jas sum go zaboravila, si rekov ok so tel. ke smetam . Se fakam za tasna i toa sum zaboravila. sedam, sedam site si pisuvaat jas wondering around na pauza si stanav i si otidov.Sega ispustiv vazna rabota, ako ne poglednam sama da otkrijam kako da napravam sledniot cas pak ke bidam nepotrebna i taka se zabeguva . Tie ke si odat ponataka , a jas ke kaskam. sega treba da go pominam materjalot sama bez pomos.
    Ama jas sum vozdrasna i ke go napravam toa , a tie se deca.
    Pomogni sto mozes so materjalot da fati ritam so klasot.
    Kazi si go toa sto si go isplanirala, kava depresija, kakvi gluposti.Ke mu se plasam na prcul. Zatoa i si zimaat za dozvola da pravat takvi raboti.

На Annath и mareane им се допаѓа ова.
  18. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.361
    Istok, zapad, sever, jug. Decata ke bidat deca. Shto im e druga rabota osven da im pukaat zhivci na roditelite otkako stanat mali vozrasni? Normalno e toa, vo sekoj del od svetot i so sekoi novi generacii.
    Edino bi rekla samo, dodeka chovek e lut i mu puka film ne e najdobro vreme da reshava problemi. Ushte i sama da si go zemam toj sovet vo praktika i da ne grizam po se shto mrda vo napad na lutina...Vazhno e koga se smirime da znaeme kako, bez razlika dali stanuva zbor za sovetuvanje mladi ili komunikacija so povozrasni.

На Stories, ozbilnazena, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  19. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Apsolutno se slozum.
    Sega malku i ogan da dodadam.
    Moeto dete bese lanska godina vo Mk i eden kup drugi deca od rodnini i priateli na nejzina vozrast.
    Jadna bese zelna moabet da napravi. Ne e deka ne znae -ne razbira makedonski ( da si kazam deka neznae ama so mesavina na anglisko makedonski ke si kaze, treba samo da ja pocekaat da smisli), da lesno se odkazuva od zborenje a posebno objasnuvanje na Mk. ama toa ne trebase da bide pricina za da ja ignoriraat, bare ona taka svati. Tel. vo raka sedat na masa i nikoj so nikogo ne zbori. Pa ovdesnive deca imaat tel, mnogu odamna pred makedonskite pa ne go pravat toa.
    Vo klas se znae, vlegivas go isklucuvas tel. i go stavas vo plasticna kutija na klupa na nastavnickata. Koga casot zavrsuva site si gi zimaat tel. Toa tel vo klas moze samo za vozdrasni i nie imame sovest.

Stramota da izgnoriras nekoj so gledanje vo tel.

На bittersweet, Sky-butterfly, CrazyOne и 4 други им се допаѓа ова.
  20. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Sega nesto bas ne svativ. 50god.
    Vo Amerika e dozvoleno tocenje alkohol na lica nad 21 god , a vo Kanada na lica nad 18god.
    Mnogu deca od Amerika doagaat vo Kanada na vecerni izlasci i pokraj toa sto se na teritorijata na Kanada za niv nevazat kanadskite zakoni, na niv nesmee da im se toci alkohol , za niv seuste vazi amerikanskiot zakon i na ovaa teritorija.
    Toa si e nekakov agreement pomegu drzavite.

Последна измена: 16 март 2015
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.