Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    Капини и јагоди и малини уште оваа сезона ќе избегнам.
    Матичната ми рече дека се големи алергени и да причекам до крај на втората година.
    Не значи дека детето е алергично,ама ради предострожност.

Иначе од јасли преминавме во прва мала група.
    Се радувам што расте детето.Живот за неа давам.
    За разлика од јасли, овде имаат некоја мала програма за работа и ќе и биде интересно.

Друго...доаѓало ново невреме.
    Желудник ме боли од невремиња....
    Ќе дојде некогаш време ??

На mal.ecka, ALISA0000, kukla21 и 18 други им се допаѓа ова.
  2. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.231
    Допаѓања:
    91.843
    Добар ден друштво 10+ страни имав за читање,повеќе прочитав нешто прескокнав.
    Не ми смета ни кога се пишува за мафе,ни за деца,ни за настинки,зимници,кифли,храна за што и да се пишува читам.Тоа е и темава овде секојдневие нешто се пишува повеќе нешто помалку.
    Некогаш темава заличува и на младинското ќоше :|
    Кој колку сака нека пишува ама сепак нека се запази редот.

Зимница сама не правам нема каде,ама затоа со свеки заедно правиме ајвар,мармалад и веќе има направено компот од праски и вишни јас не го пијам ич мм пие обавезно зимно време :) Мајка ми направи јуфки и некое тегло слатко од смокви и мармалад колку да се има за стрв.
    Туршија од кај мајка си земам по потреба :lol:
    Овошје и зеленчук не замрзнувам има се преку цела година и не е проблем да се купи :) некогаш кога ќе имам деца може и јас ќе замрзнивам ама сега засега не :)

На Sesil, Bozica1980, mareane и 14 други им се допаѓа ова.
  3. Solventna

Solventna Активен член

Се зачлени на:
    5 јули 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    169
    @referentka За невремето воопшто да не му се секираш нема да биде ни оддалеу како она на 6ти Август може само да прорси и толку. Денес и обичен дожд го пишуваат под невреме само да им кликат лугето по порталите.

На Bozica1980, Winter Lady, Lady Phoenix и 2 други им се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.534
    Допаѓања:
    289.015
    Кај мене малата на година пројаде јагоди и малини.
    Првен давав едно ронче, потоа две рончиња;(, по некој ден и цело парче. Летото го заврши јадејќи паковања од по 100-150гр.
    Минатото лето не се смукаетив да змрзнам нешто за таман зимоска кога пројаде да имаме, ама за среќа горе доле наоѓав свежи сезонски овошки. Се токмев ова лето со ред да си фанам работата...ама пак ништо.
    Си го зачував линкот од @Espadrila, делува ептен корисен и поучен.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, kukla21, Sesil и 12 други им се допаѓа ова.
  5. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Не сум преголема педантерија кога станува збор за малото во домашни услови. Тука буквално може да јаде од земја храна, ама сува храна и со запазено правило на 5 секунди. Надвор е друга приказна, знаејќи колкав процент од луѓето не ги мијат рацете после одење во вц.
    Сите ние како возрасни имаме различни хигиенски навики и истите ги применуваме кај децата. Знаеме дека мора да се стекне имунитет, но често се каеме отпосле откога дозволиме нешто свесно. Кај некои деца некој вирус пример прави настинка и поминува со растечено носе, но истиот тој вирус може кај друго дете да направи компликации кои ќе го чинат здравје. Секоја мајка си го познава своето дете.
    Не сум сакала никогаш болни луѓе да ми доаѓаат на гости и кога ми биле мали децата, а и сега. Најмногу сум против фаќање за рака бебиња кои рацете ги пикаат в уста. Е тоа ми било секогаш несфатливо. Од каде таа желба, посебно кај луѓе кои и не се толку блиски.

Последна измена: 30 август 2016
    На kukla21, Sesil, Bozica1980 и 14 други им се допаѓа ова.
  6. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.706
    денес е мој роденден! Посреќна никогаш не сум била, имам се' што може да се посака. Па во тоа име ве частам [​IMG]

На ALISA0000, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Sesil и 15 други им се допаѓа ова.
  7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.789
    Допаѓања:
    323.755
    @simonka93 среќен нека е...кој и да е по ред:*
    Голема да растиш и само среќни мигови да редиш.

На Sesil, Bozica1980, simonka93 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.011
    Зошто зборувате за јуфки и ајвари пред трудни жени кои овде читаат? :D

На Sesil, Tajnaotrovna, WORRIED.BT и 13 други им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Јao, ти уште не мoжеш дa пребoлиш зa пaтиките вo прaвo штo бев пa ми се зaкaчи :D
    Ај oлaбaви, нa секoе еднo ти нaвреденa си, мислиш јaс тукa кoгa пишувaм сaмo тебе нa ум те имaм. Се приметувaш?

На mal.ecka, Bozica1980, Lady Phoenix и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.283
    Допаѓања:
    259.209
    Ептен во право беше, за скопскиот попуст си признав дури. За другото не.
    Инаку постот за децата ти е после мојот, јас сум 28 год. Бараш за 40 само тема. Како да те сфати човек. Не сум навредена туку се пронајдов, случајност или не.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Sesil, Petra777 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.746
    Добар ден.
    Ви кажував оти ме фаќаат носталгии за есенва, за септември, за топол ајвар, за неговиот мирис, за мирисот од зимниците, секој со својот шмек, за ќумбето на баба на дрва кое чади од ден до ноќ за зимници, за јуфки .... за сеее!!
    Полани бев и најубаво си поминав тој период, ем зимниџите ем прекрасното есенско сонце и зајдисонце.
    :(
    На секој збор ајвар, прваче, септември ме фаќа носталгија..

Кафе испиено, сонце пука а јас работно па може да се прошетам низ град додека вреди времево.:)

На mal.ecka, ALISA0000, Sesil и 12 други им се допаѓа ова.
  12. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Што и да напишам околу она за дали пречат мѕабетите за деца, ке згрешам.

Замрзнувам и јас по нешто ама факт е дека замрзнато и свежо не е исто. Замрзнато мене не ми е фкусно камоли на дете.
    Се претерува со она органик неорганик ми се чини.
    Сега за се се има Модерни зборови па и природното се вика Органик.

Компоти нит јадев нит правњв,сега направив,сливи,праски,вишна,боровница и мешан печен зеленчук.
    Ајвар мајка ми направи,свекрва ми има " многу" обврски,нема деца таа и времево е жешко само за неа. Немаат обврски ни едната ни другата,ниту некој им бара,ама едната мусли и за деца и внуци а другата само за себе.

Имам замезнато и јагоди,вишни,ама тоа кај мајка ми, кај мене во помали количини оти немам место.

Ич не спиевме синоќа,малото не вечераше и преткање цела ноќ, ренцање цело утро и затоа заспавме Вонредно.
    Да се пријавам дека ми доцни два дена. Колку да ми го расипе бањањето кое се надевам дека ке се оствари.

На mal.ecka, ALISA0000, Sesil и 14 други им се допаѓа ова.
  13. Solventna

Solventna Активен член

Се зачлени на:
    5 јули 2016
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    169
    Носталгија е за нешто што поминало а не за нешто што тек престои за неко ден.

14. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.706
    фала многу, и тебе ти го посакувам истото :hug:

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.094
    Допаѓања:
    43.363
    шашав ден.
    да речам шашава недела ќе е :o
    Синоќа ни текна дека треба да направам СиВи |(
    И еве сеа го довршувам и да завршам и таа работа .
    Од сабајле со децава . Мали беше во неговата група . Ги однесовме сите работи , папка, облека , слики и сл.
    Спремен е веќе.
    На пат накај доктор ми светна една сијаличка во колава.. мене срце ми се растрепери ..па среќа комшијава има сервис одма до градинка ...па тргнав до кај него да ја зирне колава....
    Среќа предната гума немала доволно воздух или па некоја шајка и сл има

и така обврски ми се насобраа.
    Сеа да испијам кафе . Да тргнам тоа од дневен ред. На гладно срце пак.
    И после се чудам од кај вртоглавиџи иАм :shake:

За децава ....Избегавам да ги шетам по гости кога се виросани , болни со растечени носеви . Нее фер спрема други деца.
    Мада се случи и гости да ни дојдат болни со Тт.. ама што да речам
    Нагласив кој е болен да не доага ..
    Им се тресам во некоја мера....
    Пазам да не настинуваат.
    Имам трауми од високи ТТ. Со тресење на цело тело.
    И така

ојдов

На ALISA0000, Sesil, PUPICA и 13 други им се допаѓа ова.
  16. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.312
    Ајде конечно и јас да ве поздравам!

На рати ве читам цело утро. Се успав денес, па дојде татко да ме собере релативно рано и не можам да дочитам. Па муабети со мајка сега, не сме се виделе неколку дена.

И јас како @Emy867 живци искорнав вчера и утринава со нетот по дома. Баш синоќа на либето му викам - не знам каква клетва да смислам за Телекабел. Нема, нема, оп, тие сиротите проблем имаат со нетот, со мрежата. Тој па ми одговара - другите поарни да не се? |( Ај да си молчам.

Темава ми е добра каква што е. Не ми пречат муабети за деца. Напротив, собирам искуства. Мислам дека јас кога ќе имам дете ќе бидам огромен паничар. Се согласувам со дел од вас кои сакаат децата да растат како што сме растеле ние. Ама тогаш подруго беше. Сега од вируси измутирани, бактерии резистентни на лекарства не може човек да крене глава. Затоа во право е и другиот дел што не сака децата да билдаат имунитет на тој начин. Јас знам дека ќе бидам паничар. И да, нема да сакам да ми се разболи детето затоа што ќе умрам од страв да не се искомплицира нешто, а второ зашто имам уплав од болници. :sweat: Не сум баш кроена за родител изгледа. Ама едно сакам да си имам.

За зимница рано е. Правиме со мајка ми заедно, во двор. Ајвар, лутеница, туршија. Свеки дома прави. И едни и други ни даваат тегли. Прават и нешто слатка, ама слабо ги јадеме. На заби ми удираат.

Тоа е. Убав ден. 8-|

На kjukli, Sesil, PUPICA и 17 други им се допаѓа ова.
  17. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.011
    И јас мислам дека новопечени мајки претеруваат малце повеќе со као здравата исхрана. Особено дека имам лајкнато миљон страници низ ФБ за бебиња и пораѓаји, налетав на едно прашање од мајка, дали било здраво на дете од 1 година да му се дадело мелена плазма во млеко?
    Мислам, што ќе му биде на детето ако му се даде мелена плазма? Па доле одговори, као немој штетна е содржи глутен, шеќер, врагови и бесови, па колку калории содржела, луѓе си викам вие не сте нормални. Не велам дека треба децата да ги клукаме со нездрава храна и чипсови и помфрити секој ден, или тешка храна која ние возрасните ја јадеме, ама од плазма мелена сигурно нема да умре, не ќе јадат брокули децата само. Ние јадевме од социјалнине бисквити, каква плазма бре, плазма за богаташи беше, па еве не здрави и прави израснавме.
    Па му читам на мм викам види ги колку се занесуваат жениве, хаха он па вика, ми у рату јели хуманитарне конзерве, нисмо ни знали да бисквити постоје :D:D:D

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, ALISA0000, Feminka22 и 13 други им се допаѓа ова.
  18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Не знам еве, од толку жени што пишаа за децата и коментиравме крајности во нивно чување а тие крајности се две, ти од сите се најде засегната и моето пишано за твоето дете директно си го пренамени. Сега исто, знаеш колку сме тука што не сме 40? 250 според анкетава, а во мислењето си се вклучив и јас, ем по години ем кога пишав дека можеби не сме толку зрели, твојата реакција исто како претходно. Белким е пмс па ќе ти помине.

На JuLleE и Solventna им се допаѓа ова.
  19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Плазмата миже да содржи и мед,не пред годинка.
    Обична безглутенска може. :tmi: :D

Имало је много ратова,све је дугачије.:wasntme:

На Sesil, PUPICA, Espadrila и 7 други им се допаѓа ова.
  20. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    images (1).jpg

На ALISA0000 и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.