Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.095
    15 kg

Последна измена: 20 март 2015
  2. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Dobro. Pocituvam. Ne mi tekna deka ke mi letaat prasinki.
    Mi sedi vo podrum, ke ja frlam.
    Ja donel mm za neznam sto.

3. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Jas nemam zaednicka jas imam BOSH od najgolemite, odelno masina za perenje i susenje.

4. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Добровечер на сите(lalala)
    Морав да се замешам во темата „Чистење„:D
    Сакам да ми биде чисто ама како што можам да забележам сите, поимот „чисто„ го перцепираме различно.
    Според мене чистота е, ако го поместиш фрижидерот и да нема ни една пајажина. Сакам да ми бидат сите работи на точно определено место. Ако дома некој го отвори шкафот со облека или фиоките со долен веш, ќе ме носат на психијатрија. Се е наредено под конец. Дури и испаѓа како да е еден вид на опсесија. Често се чувствувам како Монк:D Со чиниите, чашите и приборот за јадење е исто. Дури и крпите со кои го бришам подот, имаат некаков ред.
    Главна опсесија, во однос на чистењето, ми се теписите. @bittersweet баш ми го запамети делот со чистиот под кој го пишував во друга тема(y)
    Кај мене можеш да ставиш јадење на подот и слободно да јадеш. Грдо ми изгледаат валкани подови или доколку има прашина по ќошевите8).
    Завесите ги перам еднаш на две-три недели и тогаш бришам прозори. И WC-то ми е секогаш чисто.
    Она што мене ми дава некаква слобода е тоа што не се замарам со расфрлани алишта или играчки. Се случува да имам повеќе садови за миење, растурени кревети, алишта за пеглање....
    Тоа не ме нервира се додека основата ми е чиста.
    Ќебињата ги перам еднаш месечно и постелнина менувам секој петти ден а тоа дали креветот е секој ден наместен, не можам да се замарам.

На ArmaniCode, bittersweet, pilenka и 9 други им се допаѓа ова.
  5. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.095
    Jas imam doma mala od 3kg a ova sto ce ja zeznev :whew:e zaednicka so drugite 2 fam sto ziveat nad mene a i gazdava od restoranov sto mi e vrata do vrata mi se mutka tuka i toj po nekogas..tamu pustm kebina ili pernici posto vo mojata nema mesto:)..mm mala sakal e eteti mala:D
    A i tumbler imam edino to sto e dobro peram susam i odma gi diplam da nemora da peglam:(smrt mi e peglajneto

Последна измена: 20 март 2015
  6. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Ke si kupis koga ke ti treba pogolema.
    Jas bi preporacala najgolema.
    Mozes dupli jorgani da peres. Po 3 dupli kebinja peram odednas i susarkata mi e ista golemina.
    Susarka bi ti preporacala da si kupis obavezno koga ke kupuvas masina za perenje.
    Od rajot e dojdena. Jas za poslednive 13 god nemam nisto fateno da ispeglam. Gi vadam dodeka se topli alistata i direkno na zakazalka. Za kosulite na mm ako e ednobojna samo kaj kopcinjata ja stiskam so pegla i toa ti e toa. Raj bozji.
    PS Susarka sto raboti so duvanje topol vozduh. Za drugite neznam kolku kvalitetno tabotat.

На zalosna му/ѝ се допаѓа ова.
  7. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.095
    Pred da ja frlis postelisija barem 1 od keif

На pilenka, evangelina.ina и toogood им се допаѓа ова.
  8. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    Tolku sum zaljubena vo masinite sto mu rekov na mm; ako ne fati vojna niv na ramo ke gi kacam i so niv ke begam:rofl:.Drugo se ostavam na okupatorot.:nod:

На pilenka, evangelina.ina, CrazyOne и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.871
    Допаѓања:
    101.835
    @anina Како успеваш жити бога да ти биде по конец.Кај мене тоа трае еден ден т.е. дури не треба да побарам нешто :rofl:.
    @toogood не би ти препорачала да ја ставиш на под.Тешка е за одржување,собира прашина,ако ти се расипе вода или сок можно е да ти го обои паркетот.И самото тресење ми претставува кошмар.Се сеќавам кога се вселивме во куќава немавме мебел многу и мајка ми намести јамболија колку да не е гол паркетот.Тоа беше измачување за одржување.А перењето??На раце во када со гмечење.Не сум за јамболија на под никако,без разлика што имате поголеми машини за перење.Тоа што спомнавте дека се умирисува,јамболијата сака сушење до пресушување на јако сонце,а диплење и дигање на страна кога е оладена.Обично ја оставам цел ден и ноќ надвор дури следното утро ја собирам.Малку да остане влажна ,замирисува.
    Убав ден денска а мора да се излегува ,ќерка ми ме напна за нови фармерки.Да ве прашам,била некоја во Борис Трајковски,има ли добар избор на патики???
    :coffee::sun:

На toogood, pilenka, bittersweet и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.431
    Допаѓања:
    262.522
    Јас и мм кога се вселивме на катов немавме теписи и мајка ми да се отараси од нејзините јамболии, инаку никогаш користени ми ги даде. Не една, две. Ние тогаш бевме сами, без деца ама јамболии на под се покажаа катастрофално.
    Од нив летаа влакненца, а прашината и трошките кога ќе навлезат во неа оди извади ги. За некој месец ги тргнав, ама мајка ми не ги сака назад ми останаа :D
    Околу чистењето...да дојадам и треба да чистам и љута сум од сабајле заради тој факт :devil:. И јас сакам чистење како Анина, па си тргам комоди :tmi:(facepalm)
    Ајде убаво утро, па се читаме накај 12, ваљда ќе сум готова до тогаш (fingers)

На toogood, mareane, Val-Dim и 5 други им се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.768
    Сакам да чистам ама не секогаш.
    Од сопствено искуство ИЛИ чистам како што треба ИЛИ ако ме мрзи ич не чепкам бидејки во состојба на мрза, тоа што го работам е како мачка со опашка.
    Генерално дома ми е чисто и средено во секој момент, сум си направила некој концепт за средување по дома и не ми никогаш несредено, но тоа е поради мене самата, за да не се нервирам.
    Ич не ме занима дали некој ке ми гледа по ќошиња, нека не ми идат ако доаѓаат хигиената да ми ја оценат.
    Марш за такви.
    Се што си правам за себе и фамилијата си правам

На ArmaniCode, pilenka, Daleron и 4 други им се допаѓа ова.
  12. evangelina.ina

evangelina.ina Популарен член

Се зачлени на:
    29 ноември 2010
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    19.491
    Се пронајдов во постот на Anina:)И јас се опседнувам со теписи и чист под без флеки,кујна без дамки и средени шкафој.Кај мене најчесто се дешава по телефон да објаснувам во која фиока или шкаф е тоа и тоа, а колегите :oфаца..Но,морам да нагласам дека колку сум постара потешко ги правам работите да ми бидат по конец,повеќе сум нервозна и сваќам дека сум згрешила негде на старт во младоста:(Основата ми е секогаш чиста(ќе ја цитирам Anina од сега,ми се допадна општиот заклучок во реченицата:)).Лично треба да намалам со притисокот што си го правам сама на себе.Во глобала и не ми доаѓа некој дома за да се замара со хигиената во домот(на почетокот на бракот свекрвата имаше навика да качува кај нас на спрат се што ќе дојди на гости-да виделе де што донела и како чисти снаата(facepalm).Ме ужаснуваше со некои нејзини изјави и постапки ,но сега моето друштво е одбрано,исфилтрирано и сосема коректно и немам повеќе проблеми од тој вид.Поголем дел од денот сум на работа па моите мажи треба само да одржаваат ама мажи како мажи па затоа и следи повишен тон од време на време колку да ги свестам ама кратко им трае.
    Иначе го чекам затемнувањето на сонцето8)

На ArmaniCode, toogood, Sky-butterfly и 6 други им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.286
    Допаѓања:
    111.724
    Да ве известам дека сепак 2 цртки нема, ама денов е толку убав да немам време да се разочарам :)

Ајде да гледаме затемнување на сонце ;)

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.961
    Допаѓања:
    203.330
    Дoбрo утрo!
    Денес oд дoмa ве пoздрaвувaм, oстaнaв сo мaлиoт. Решив дa не гo пуштaм вo грaдинкa бaрем две недели, дa се oпрaви кo штo требa. Не бивa недoлечен дa гo пуштaм, ми се удирa oд глaвa тoa. Вaкa ќе си бидaм мирнa.
    Сеa чекaме зaтемнувaње, вечер супермесечинa....и стaндaрд, пoчнaa сo нaјaвите зa прoпaст нa светoт |( дa ве пoтсетaм дa не гледaте вo сoнцетo, oсвен сo специјaлни oчилa. Се нaдевaм декa нaстaвниците и прoфесoрите ќе бидaт дoвoлнo сoвесни дa ги предупредaт децaтa пo шкoливе...

На ArmaniCode, Bozica1980, Sky-butterfly и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.833
    Допаѓања:
    62.110
    Конееечно пролет!!! Кога го вклучив компјутеров утрово - читам прв ден на пролетта, а мислев дека тоа е утре!!! Читам Ваши постови - денес имало затемнување на сонцето!!! Е, што ти значи неинформираност - така е кога не гледам ТВ (т.е. многу ретко гледам, ама вести никогаш!!!)...

Повелете, прво пролетно кафенце за сите пријателки од околу и преку 40...:hug:

coffee_flowers.jpg
    Отидов да чистам, по толку Ваши постови за чистење сватив дека треба да зачистам по дома:D!!!
    Се зезам :D, јас чистам само кога сум втора смена на работа, никогаш за викенд 8)!!!​

На ArmaniCode, toogood, Bozica1980 и 10 други им се допаѓа ова.
  16. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.559
    Допаѓања:
    289.436
    Ај и јас да кажам некој збор на темава чистење.
    Мене многу ми е мерак да купувам средства за чистење од дм:rofl:.
    Дома си ги редам, прередувам,користам]:) и а гледам дека дошло на крај едвај чекам нови да си купам.
    За се можно и секоја површина си имам псоебно средство:tmi:.

Со денешнава модерна техника и милион машинчиња и триста чуда е многу полесно да се биде домаќинка од порано.
    Имам споменато баба ми бог да си ја прости не ми даваше ништо да работам низ куќа. А видеше дека мајка ми нешто ми вика одма ќе и подвикнеше:$. Се водеше со паролата дека сум девојче и цел живот ќе се мачам, барем додека сум кај мајка ми они да ме одменат.Олеснително барем не оставав хаос зад себе.

Така и испадна.
    Мама сеуште не може да прежали што не е поблиску да ми чистела и пеглала :rofl:. А голема мајсторија за чистењето нема де, само малку расположење кое најчесто со музика се подигнува. Кога ќе му дојде зортот на секој ќе се снајде, а за готвалото има скајп, интернет, книги....
    Туку предходно кога студирав и работев имав сосема друг ритам на живот од овој легачкиов сега:rofl:. Мојов ми вика ми фалеле возбуџење у животот да се пишам на уште нешто, ми фалел интелектуалниот предизвик...(wtf).
    Но одприлика ритамот ми бил тој одсекогаш.

Единствено што е стварно под конец ми се плакарите.
    Немам проблем да исперам, испеглам, наредам, прередам и кога испаѓам знам секогаш што со што ќе облечам и не правам хаос.
    Освен кога не знам и немам што да облечам, е тогаш само тажно стојам пред плакарот, не си растурам:rofl:.

Знам и мојов што ќе облече па одбегнувам стварање хаос и кај него и му кажувам што или веќе сум извадила.

Прво влевање во кујната насабајле секогаш раскревам машина за садови и со дезинфекционо минам работна површина. Подолго од 20-30 минути не трае ова. У меѓу време може и кафето сум го направила или појадокот па не го осеќам како терет.
    Ова само до ручек ќе остане средено, после пак на ново . Оти едно спреми, друго и кујната се трупа и се создава хаос. Но секогаш паралелно готвам и раскревам, мијам, чистам зад себе па кога ќе завршам останува само работната површина да се пречисти, другото си е средено.
    Истото се случува и со вецето. Прскам со дезинфекционо секој ден и посветувам барем 5 минути неопходно внимание.
    Еднаш на ден минам и со правосмукалка и по потреба подот на брзаница со тие влажните марамици.
    И тоа е.
    Дневно 30-45 минути доволни се за неохопдните површини во веце, кујна и подот да се чисти.
    Асално чистење генералка ми е еднаш неделно.

Тогаш со потемелни средства ја минам кујната(сега ама не, па си останувам со дезинфекционото или мојов ја презема обврската), подот со специјално средство за под, вецето истотака темелно чистење(сличен развој на настани како кујната). Кога чистам а ми се моташ пред очи одма ќе ти најдам задача:?:.

Постелнини менувам еднаш неделно, со исклучок летно време доколку стварно е склет време па може и на 5.
    Крпи не водам посебна сметка, користиме, фрламе во корпа за крпи, земаме нови...според потреба секој сам си менува.
    Во спална истотака имам корпи за нечисти алишта, па ред посебен на перење се нема. Кога ќе се наполни пуштам машина и готово.
    Сега ќе зедеме и машина за сушење^_^. Барем за крпи, постелнини и слично и те како ќе се најде.

Ангел од мене една огромна :hug:.

На ozbilnazena, ArmaniCode, Sky-butterfly и 10 други им се допаѓа ова.
  17. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Dobro utro...

So denovi cekam da zavrsi temava za cistenje ama nikako da dojde toj moment..:D
    Ili kolku poveke se trkalam tolku poveke me mrzi da pisuvam,ili neznam sto e..:wasntme:

Go obozavam denot koga zavrsuva generalkata..toj den,i utre denta ne mi se izleguva od
    doma od sto mi e mnogu prijatno..
    Pogotovo momentot koga menuvas postelnina a drugiot del se luftiral nekolku saati nadvor i koga go postilas se ti mirisa na lipa i omekshivac..
    E toa ti se vika Orgazam:$ :rofl:

Sakam koga na podot sveti,resite beli kako sneg,isceslani,ramnomerno rasporedeni..

Staklata na masite besprekorni,kosnicata napolneta so raznorazni cokoladi,a vo nea nitu edna zalutana zelezna paricka..^_^

Prozorite do skoro pocesto gi brisev oti obozavav stanot da nema zavesi...kolku pomalku natrupen prostor so sitnici tolku mi e poubav..
    No neli dom bez zavesi ne bil dom,pa sega namesto zacesteno brisenje,se perat zavesi i se naokolu ubavo mirisa...dur ne ispusi Tarzano kutija dve..sega veke se priviknuva na pusenje na terasa..
    Kupatilo zabrisuvanje sekoj den posle banjanje zadolzitelno..(malo e i se prska,taka da..sakala nejkela mora:worried:
    Kujnata ako sum cel den po doma,cel den em se cisti em se rastura :sweat:
    Koga ne sme doma e najcista:rofl:
    Balkonot se mie za vikend i zadovolitelno cist samo prviot den,zaradi nadvoresni vlijania..

Sakam skafot da e ureden i ne natrupan za da moze se sto ke ti zatreba da bide uoclivo kade e,za da ne slusam pstojano,koj mi e ova kaj mi e ona..]:)
    Nemozam da 'nabrojam'koj den i kolku pati,dnevno ili mesecno,so i kolku se cisti,od pricina sto se zavisi kolku se vrtime po doma..

Peglam oti moram.Se drugo e polesno,pogotovo koga zaedno se raboti so Tarzano a naokolu tece muzika za dusa..:music:

Prijaten den zencinja,i dajte druga tema za da ne zemam da vi opisam kako se cisti ovde kaj sto sum veke skoro sedum meseci..(wtf) :rofl:

На ArmaniCode, toogood, Sky-butterfly и 7 други им се допаѓа ова.
  18. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Шо мор па ти??????????/

19. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.173
    Допаѓања:
    21.177
    Да се јавам...ме немаше одамна
    Се јавувам ...со дефинитивно потврдено девојче во стомаче...да е само се добро до крај...:l::l:

За чистењето...искрено и јас сакам да ми е чисто. АМА....полесно ми е да чистам отколку да прибирам по дома.Мислам дека раскревањето по цел ден, е дефинитивно без ефект, затоа што играчките се поместиле, сокче се пие, ужина се јаде, на кревет се седнало, клучеви се оставиле, сок се пиело, со ќебе се покрило, па зимава на топло во дневна се преслекуваме, па алиштата тука остануваат до пред спиење, да не кажам до утре....А за чисто сакам. Чиста кујна прибрана, чист под, чиста маса. Ама сакам, не секогаш ми е така....:rofl::rofl:. А уште поискрено, некако поубаво мие времето да гопотрошам ,а и поинтересно, покејф ми е да замесам нешто, да забркам некој колач, да испржам некоја крофна.....да експериментирам нешто во кујна. ...Или претпочитам Рудолф повеќе отколку Монк....:^::pizza: :rofl::rofl:

Поздрав женски
    Ве частам со попладневно кафе :coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee:

На Miss.N, ArmaniCode, Mishela и 13 други им се допаѓа ова.
  20. zalosna

zalosna Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2011
    Пораки:
    4.742
    Допаѓања:
    78.095
    Nisto batali

На Daleron му/ѝ се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.