Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.960
    Допаѓања:
    203.329
    Добар ден!:D

Некако послабо пишувам, изгледа немам што да кажам... поготово кога се вртат пак муабети за готвење :wasntme:Ќеф ми е да готвам, да правам, да експериментирам - но кога ќе видиш дека после првото парче/порција сеедно, никој не зема повторно (зависи што е направеното) и мора да се фрли, меракот го снемува :?: јас сум од фамилија каде што сите јадат, и нонстоп се приготвува нешто, дали слатко, дали солено, небитно. Битно се се изедува, бидејќи сме многу, и сите најблиски роднини и комшии сме на куп, во радиус од два-три километри, па нонстоп се прави за сите. Е овде не е така - роднините од двете страни не ми се блиску, комшии скоро и да немам, не се ни дружиме нешто посебно, не се заинтересирани луѓето...
    Стварно, криво ми е што кога ќе направам нешто, скоро секогаш домашниве само еднаш ќе јадат и другото така ќе остане :( Затоа и помалку време поминувам во кујна, освен секојдневното готвење за ручек, кога спремам за празници и кога имам гости. Мм не е многу по готвењето, остава на мене, не ми наоѓа замерки на зготвеното, ама проблемот е што е мноооогу пребирлив за јадење |( се обидувам да го превоспитам, донекаде успеав, пројаде некои работи што воопшто не ги јадеше (ориз, боранија, риба) ама за другото е тешко... запршки не користам, ниту мајка ми не користеше. Не се обидувам да ги згуснам јадењата, обично со самото крчкање како што испарува водата се згуснуваат. Дури ни масло не користам во готвењето, ептен ретко, и тоа маслиново, ама не ладно цедено,тоа ми е за салатите. А инаку, за згуснување може да се раствори малку брашно во ладна вода, да нема грутки, па да се измеша со варивото некаде десетина минути пред крајот. Јас го ставав на средината на готвењето, ама веќе ни тоа не го применувам. Од ренданиот морков и доматниот сос ми се згуснуваат убаво...

Вчера правев колач со лимон и бадеми, гости ми се најавија за денес. Вообичаено правам помала доза, овојпат дупло, и се си терав ко што треба, само прашокот за пециво не го дуплирав (facepalm) среќа, арен испадна колачот, убаво се дигна :whew: иначе немаше да ми го впие преливот. Ај ако остане нешто, ќе сликнам, па ќе ставам и рецепт, мене ми е превкусен, оти е таков слатко кисел, а препечените бадеми одозгора му даваат неверојатен шмек.

За пушењето - мм е пушач, јас не, иако палам повремено. Кога ќе ме фати жута минута што се вика. Дома си имам една кутија од некој вид slims, во фиоките во ходникот скриена, па кога ќе дојдам во некое чкљ расположение, си земам една, ќе си ја исчурам во wc и ко ништо да не било. Немам запалено може 4-5 месеци, не знам точно - или не ме фатила жута минута до тој степен, или сум заборавила дека имам цигари :?:

Повелете на кафе и колач

На ozbilnazena, ArmaniCode, toogood и 17 други им се допаѓа ова.
  2. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.465
    Допаѓања:
    144.010
    Добро утро жени!

Ме сардисаа обврски и на работа и дома, не можам да стигнам ни да ве читнам, ни да ви пишам.

Ве читам за манџи пишувате. Запршка или не, се е навика. Кај мене не се ставало и јас се разбира не ставам. Свекрва ми става, па мм е навикнат на запршка. Компромисот е - кој готви, тој си прави како што сака :D. Во случајот на манџите тоа сум најчесто јас, иако се случува ако сум зафатена и тој да направи. Сакам и децата да се навикнуваат на различни вкусови. И мене ми е досадно се едни вкусови да јадам, па многу експериментирам со зачини, а мм само ме кара дека куќата ни мирисала како кај Биљарката од Бушава азбука :D.

Како ми се здосадени секојдневните јадења, не можам да ви опишам. Ама преку недела готвам од претходниот ден и што да правам освен манџи, се друго следниот ден на ништо не личи.

Јас сум непушач затоа што моите пушеа толку многу, што ме имаат затруено за цел живот :D. Татко ми седеше доцна навечер и пушеше многу. Наутро кога ќе влезеш во просторијата во која јас патем речено требаше да појадувам пред училиште, те мава таква реа што си ветуваш дека никогаш во живот цигара нема да запалиш. Па уште во комбинација со појадок, дивота!
    Кога ќе ми дојдат гости пушат на прозор. Кога имав бебиња надвор пушеа, ама сега се веќе големи. А во друштво речиси сите престанаа да пушат.

Туку ајде аирлија нека е почетокот на новата недела. Ги сакам понеделниците - ме асоцираат на нешто ново, а сакам нови работи. И работата си ја сакам и немам причина да не ги сакам понеделниците. Иако денес посакав да можев да поспијам уште едно 2 саати :)

На Sky-butterfly, ArmaniCode, Stories и 16 други им се допаѓа ова.
  3. smigool

smigool Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    356
    Зашто бе за жена ме сметаш, па нели се гледа од сликава дека неам долга плава коса!
    него бирам на барам :) додуше ретко ми се пушта некоја жена у моја кујна ме фаќа нервоза одма.
    посебно ако сакато ми го држи ножот :). а можда и не сум нормален.
    убав ден на сите!

На lunicka, Daleron, anel и 3 други им се допаѓа ова.
  4. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    Добро утро "радни народе Црне Горе ":D

Понеделнички на работа8)

Јас не сум пушач а еве 5години не е ни маж ми...дома кај нас не се пуши ,дури и кога тој пушеше излегуваше на тераса така да кога имаме гости и има некој пушач - кој сака бујрум на тераса :)

за готвење веќе имам кажано -мм готви многу и знае се да готви така да се менуваме во кујна...

во однос на запршките-гледам да ги избегнувам ма да во некои манџи ставам...

сакам да готвам посебно благи работи , торти а во последно време сакам и да месам :P

@tessie ах пишманлии...ми отвори грутка во душа за сите турски десерти кои ми фалат сега:x

баклави

ф стак езмеси

ашуре

шеќерпаре

кадаиф

A Локум јадам само турски од оние малечки парчиња со фстаци и ореви..[​IMG]

Последна измена: 23 март 2015
    На ozbilnazena, Sky-butterfly, do-re-mi и 16 други им се допаѓа ова.
  5. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.431
    Допаѓања:
    262.522
    Ако не се опраи времево ќе ме става на трошок машина за сушење да купувам, ми нема спас.
    У ве-це има алишта ко недела дена да не сум перела а само вчера 3 ги изврте.
    Сакам сонце, не ми пречи топло, се потам ама не се жалам. Ова веќе нема смисла, ко у Норвешка да живееме, бар стандардот да ни беше таков.
    Ај доста мрчам, пијам нес и кригла вода да се држам будна. Не знам за вас ама мене страшно ми паѓа притисокот во последно време.

На kala21, ozbilnazena, ArmaniCode и 12 други им се допаѓа ова.
  6. anel

anel Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.936
    Добро утро на сите, имаме и мажи па не можам девојчиња да кажам:D

Повелете кафе, одамна не сум ве почестила:)

Pumpkin_Beverage_Line_Horizontal_Lifestyle.jpg

И тоа со вкус на тиква, мене лично ми се допаѓа. Имате избор, кој какво сака, ладно, топло, мока:)

Имавме една дискусија кога бев Америка со едни пријатели, на кафето за носење пишува дека е жешко.
    -Добро де,- викам- треба ли да ви кажат дека е жешко, не можете ли да осетите. :(
    А тоа ти било да не ги тужиш ако се изгориш. Чудна држава, за секаква глупост можеш да тужиш и да добиеш. (facepalm)И кај нас ќе е така по едно 200 год.се надевам(facepalm)
    Јас не пушам, порано палев во друштво. А бидејќи многу се дружев, доста ми се собираа. Престанав дента кога го изгребав брат ми десет цигари и завршив во бања, над вц школката:puke:. Толку ми се слоши што никогаш повеќе не ми текна да запалам цигара. Мм никогаш не пушел, ама не сме забранувале дома да се пуши, се додека од срам сами не почнаа да излегуваат.;)
    И запршки не ставам, ама ми се допаѓа гравчето и посни сармички по слави, кога се потураат од горе со врело масло и црвена пипер.
    Инаку мм, после неколку неуспешни обиди да направи нешто сега во кујна влегува само за кафе. Порано гледав една емисија со поранешниот бугарски претседател Прванов и неговата жена, кога го прашаа дали влегува во кујна жената рече дека му забранила. Еднаш се обидел да испржи јајца и првин ја прашал која тава да ја користи, потоа колку масло да стави и на крај како да знае кога се готови јајцата.:rofl: Е мм, е малку подобра верзија од него, ама ја разбирам жената, додека му обаснувам, сама ќе го направам:)
    @smigool ја збуни луничка а и мене прво морам да признаам, за запршки зборуваш ,а и ретко мажи ни се плеткаат во темава, што не значи не се добредојдени;)

Времево никакво, ама битно расположение да има
    Јас додека напишам, вие и кафе и баклави поделивте, колку сум бавна.

Ајде имајте убав ден

Последна измена: 23 март 2015
    На ozbilnazena, Sky-butterfly, anina и 11 други им се допаѓа ова.
  7. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.960
    Допаѓања:
    203.329
    @Mrs.Bass, со тие куршуми НЕ! :( Аман... пекам по добра баклава и шеќерпаре, не сакам купени, строго домашни. А моиве дома парено не јадат, ако ги правам, сама ќе треба да ги јадам, и тогаш цацко ми е крив за некој кг вишок. Ај ќе чекам ова комшикиве на работа кога ќе носат :?: (кога им е следен празник?) особено комшикава што е Турчинка... мх, мх каква баклава сука, за мерак, алал да и е :D И шеќерпаре прави, исто за мерак. Ашуре еднаш ми донесе, вкусно ми беше, ама не би го јадела пак.
    Пишманије не сум пробала, локум не јадам. Не ми се свиѓа структурата на локумот, иако крушевскиот може да помине. Шефот кај мм на работа е Турчин од Истанбул, типот си обожава да си лапка малку повеќе (се гледа по него), падна во несвест по крушевски локум - нешто со мм се договарале или обложувале во тоа кој ќе донесе поубав локум - овој донесе од Турција демек најубавиот локум од таму - во уста не се ставаше. Мм му однесе од крушевскиот, човекот не можеше да се изнајаде... значи ние знаеме поубав локум да правиме од Турците :P

На anina, galapce, bittersweet и 5 други им се допаѓа ова.
  8. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.284
    Допаѓања:
    111.708
    Ах пишманиите од Истанбул, поубави од оние од Кушадаси додуша. Јас многу ги сакав тие едни ко тенки тулумби во кругче, ко чуросите ама сто пати поубави. Ах, јас сум родена за во Турција да живеам :D

Запршка само на гравче ставам, мм не го јаде без запршка, а мене па повкусно ми е ама добро е не е за фрлање. Многу сакам да готвам, просто уживам во кујна, и грдни пари давам за кујснки гаџети, убаво ми е во кујна, мојата природна средина мислам дека е кујна :D

Викенд полн со луѓе, со гости, со многу сладок умор, на либето 30ти роденден, од денес плива во 4тата деценија, нека му е на здравје :D

На tessie, Sky-butterfly, anina и 6 други им се допаѓа ова.
  9. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Пушам растурам, на кревет, во тоалет, на патос, под биро. шала на страна дали постои некоја инекција за во врат онаква антипушачка?
    Море електронски со течност, филтри, јок брате 3 делкам на ден (кутии).
    Дефинитивно ќе скинам од модерната болест на бели дробови.
    Пред некој ден она спирометарот одвај го дувнав нормално од трет обид.:(
    Имајте убав тмурен ден, јас денес на второ мислење за сисите, утре рано порано на патофиза.

tumblr_mv6nufutC21rbnc6xo1_500.jpg

На anina, Annath, bittersweet и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Mrs.Bass

Mrs.Bass Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    @Annath сакав да редактирам дека освен турскиот го поштувам крушевскиот локум :) ма да овие другиве деликатеси ги сакам повеќе...сега му се мерачам на еден рецепт за шеќерпаре ..ако ми успее ставам слика и рецепт овде8) ашуре правам и мене и на мм многу ни се допаѓа
    а за празник - не ти треба :lol: посакај да ти донесат нешто блачко од турција или замоли ја комшивката за баклава:?::wasntme:

На anina, Annath, kukla21 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. smigool

smigool Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    356
    @anel, од мои познавања сите најдобри Шефови на кујна биле мажи, фризери стилисти се мажи сеа да не мешам баби и жаби. балканов е чудна измишљотина, али ја си сакам се што е убаво и љубовно!
    храна, цвеќе, жени у кујна :)

него препорачајте добар експрес лонец, за орхидеи ми е а и да се зготви нешто после тоа :)

На anel му/ѝ се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.284
    Допаѓања:
    111.708
    На Делимано експрес лонците ти се врв, многу добра работа, мене цела Делимано линија за готвење ми е убава, Вок Делицијата да можам и кафе би варела во неа :D

На Annath, joy1 и anel им се допаѓа ова.
  13. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.871
    Допаѓања:
    101.835
    @smigool извини навистина ме збуни,кај нас мажи навраќаат само ако не судат и критикуваат.И не ти го загледав аФатарот.:lol:
    За експрес лонец на пример неиспробаниот на Делимано и испробаниот на Братство - Охрид.
    Од орхидеи да направиш паштета/:P

На anina, Annath, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. anel

anel Популарен член

Се зачлени на:
    2 февруари 2015
    Пораки:
    583
    Допаѓања:
    19.936
    Не се бунам де јас, дај боже да има повеќе мажи како тебе, па и за орхидеи да им треба лонец :D
    А за аватарот, и битерка има двајца мажи на аватар ама е женска и пол, па види ти:rofl::rofl::rofl:

На Sky-butterfly, Annath, bittersweet и 2 други им се допаѓа ова.
  15. smigool

smigool Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    356
    @lunicka, @anel Делимано никако тие топ шоп одсекогаш ми биле тешка превара а братство е веќе нешто имам сет од кај нив немаат грешка! срам да им е на мажите што незнаат да бидат конструктивни.
    шознам ја за битерка дали е женска и пол или две :)

нема да ги кувам орхидеите, ми треба за стерилизација на семе, садови, вода комплицирана работа стискајте палци да успее зафатот.

На tessie, Sky-butterfly, do-re-mi и 5 други им се допаѓа ова.
  16. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.465
    Допаѓања:
    144.010
    Има уште една причина зошто ги сакам понеделниците - понеделник ми е омилен ден за излегување, во едно од омилените места со еден од омилените бендови. Мислам, не мора јавно да кажувам, сите знаеме што работи во понеделник :D.

Какво друштво се собра за вечер, јако ќе биде!

Туку турскиве благи... ке одам натака после Велигден и мислам дека сите резултати од постот ќе ми отидат јабана. Мене омилено турско благо ми е слатко од костени. Го замишљам и лиги ми течат!

На anina, lunicka, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  17. imelda

imelda Популарен член

Се зачлени на:
    24 март 2011
    Пораки:
    1.623
    Допаѓања:
    10.361
    Добар ден невести. Сонце имам, ама овие пророците викаат нема да трае.
    Гледам какви трпези сте наредиле на темава, леле леле. Е, јас ич не сум по благото. Ама до толку уста да не ми се отвара. Изгледа затоа шеќерот ми паѓа толку често :^) Чоколадо јадам само во кризните денови на женската клетва, а слатки, торти и такви работи, некогаш атер кршам кога некој ме моли да пробам. Не можам, не е дека не сакам. Локум само што сте спомнале, па тоа е толку благо да скомина ме фаќа :x

Јас запршка не знам што е. За садовите еднаш порано кажав дека земам од марки на некои шефови што има тука, и добри се, не си расипуваат репутација луѓето. Единствено сум пребирлива за ножевите, еден нож дури од холандија сум го порачала :inlove:, па кога седнам да ги острам, ми доаѓа како терапија, а маж ми тогаш се чуди дали да бега од дома :worried:

На tessie, Sky-butterfly, toogood и 13 други им се допаѓа ова.
  18. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Mene masinata za susenje epten isplatliva investicija mi se vide ovaa sezona? :)

На toogood, anel, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Ола секси лејдис и по некој џентлмен.:hai::hai:

@tessie ги имам пробано ама и тие не ми оставија некој посебен впечаток.
    Општо не сум мераклија на тие турски благи, работи со шербет, не сум многу по благото, сакам така чизкејк, мус, нешто благо што не е многу благо......ама објаснив упм.:rofl::rofl:

@anel фала на комплиментот ама што беља ми направи со тоа кафињата со вкус на тиква, да беше мм дома сега ќе отидев во сред ноќ да си купам, вака не смеам дециве сами да ги оставам ама сабајле прва работа е по кафе да одам.:wasntme:

@smigool з`ш не и веруваш на форумџиката дека сум женска и пол, мислиш дека те лажаат?:angel:
    :rofl::P:rofl:

@AngelOfArh нека му е среќен роденденот на либето.:hug:

@galapce синко во главниот град ќе го родиш?

На anina, tessie, anel и 7 други им се допаѓа ова.
  20. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    [​IMG][​IMG]
    anti smoking patches

Pomagaat, probaj.

На kukla21 му/ѝ се допаѓа ова.