Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.935
    Допаѓања:
    81.668
    Слично мислам ко Бриџитка
    Во НОРМАЛНИ услови уште толку ќе дојдат до израз недостатоците на овие дечиња
    НОРМАЛНИ се услови кои не се прилагодени за нивните посебни потреби

На Emy867, mareane, ph.orhideja и 3 други им се допаѓа ова.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.615
    Допаѓања:
    126.242
    најискрено. Зависи од типот на болеста. Ако се работи за болест која предизвикува изливи на бес, напади, кога би можело моето дете да биде во физичка опаснот ( да биде удерно со предмет, да биде сериозно повредено во излив на бес) би ми пречело и искрено не би сакала. Но, ако се работи за дете кое не е такво не би било проблем.

На MilaP, Sesil, joy1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Прашањето беше за Г Р А Д И Н К А !!!
    Ама како по обичај, се отиде далеку.

Во градинка тоа една програма што ја имаат, чудо е...
    Тие деца се исто деца како и нашите.
    Нашите треба да научат како да се однесуваат со такви деца.

На JuLleE, mareane, Sesil и 14 други им се допаѓа ова.
  4. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    За наше дете боли, ама тоа туѓо е дете на некој друг. Доволно казнето од животот, па и тотална изолација.
    На вашите деца нема да им влијае на развојот присуството на тие деца, не се плашете.
    Не се криви они што такви ги створиле.
    Ние сите го живееме животот на нашите предци.

На fallenangel, JuLleE, Emy867 и 11 други им се допаѓа ова.
  5. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Не прoчитaв декa е зa грaдинкa, не се тепaј!!!

На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Добар ден.
    Ја испративме мајка на работа, со надеж мадам кај да е да заспие и јас да го испијам првото кафе.
    Ручек тавче гравче, малку чорбесто, со пушено мевце. Божем ребра баравме, па немаше, ама важно е да мириса малку :$.

Свеки се распрашала во градинката.
    И рекле да отиде уште еднаш за да остави наши податоци и ќе се чека на листата, па ќе видиме колку долго би било тоа чекање, дали воопшто би се исплатело.
    Ако не ја запишам коски ми се тресат како ќе ме биде :worried:.

Немам никаков проблем во однос на запишување на дечињата со посебни потреби во градинка со моето.

Од свое лично искуство, од работата со лица со посебни потреби, мислам дека за нивниот понатамошен правилен развој е многу подобро да посетуваат настава прилагодена кон нивните потреби.
    Имам веќе споделено дел од активностите, разговорите и општо искуствата кога работев во таква установа.
    Секој од нив ми имаше споделено дека се чуствува далеку посреќно помеѓу другарчиња кои го разбираат, кои се слични на него и со кои има слични интереси.
    Во однос на прилагоденоста на наставата и целата атмосфера ич да не зборам. Обидот за некаква социјализација во многу случаеви и те како допринесувал за назадување во дотогашниот напредок.

А и во таа градинка треба и те како да им се пружи повеќе внимание и воспитачките да бидат на некој начин обучени.

@Barbie20 Честито :f:

Последна измена: 7 октомври 2016
    На Barbie20, fallenangel, galapce и 17 други им се допаѓа ова.
  7. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.313
    Аххахаа, еквивалент на женските бапски гаќи. Обични, машки гаќи.

Туку, во врска со прашањето на @MilaP. Знам дека не сум родител, ама во блиско семејство имам дете со посебни потреби. Конкретно со Даун.

Во градинка не би требало да има никаков проблем, освен ако персоналот не може да ги задоволи потребите на детенцето. Зависи од тоа со каков проблем се соочува детенцето.

А подоцна, во училиште, прави проблем. Сега ќе образложам што и како, иако сум сигурна дека ќе излезам нехумана и дека ќе се фрлаат дрва и камења по мене. Ама само сум реална и практична.

Децата, особено со Даунов синдром, знаат да бидат своеглави. Мислам, зависи и од окружувањето во кое биле растени, зависи и од самиот карактер на детето, а зависи и од тоа до кој степен е застапена состојбата кај нив. Зашто нели има мозаичен, ваков, таков синдром. Несомнено е дека знаат да бидат исклучително надарени и интелигентни, ама имаат и свои маани. Знаат да бидат понекогаш агресивни, а има такви родители кои кога нивното дете ќе биде нападнато од нормално дете - ок е, а кога ќе влезе во конфликт со вакво дете - се крева прашина. Знаат да не бидат способни за да се сконцентрираат, па пречат на наставата. Побргу созреваат, а не се свесни за тоа, па хормоните ги водат во насоки на "искажување" љубов повеќе од нормалното. Мислам, ако другите деца се срамат да покажат симпатии едни кон други, овие деца се директни. Затоа и мора многу да се внимава што се зборува, прави, пушта пред нив.

Освен тоа, сеуште има луѓе со предрасуди. Мислам на родители. Ако вие сте ок со тоа да има инклузија на овие дечиња, има такви кои не се, па често се избегнувани и навредувани од други деца.

Друг проблем е што наставата не е прилагодена за нив. А за да биде прилагодена, треба посебна програма, а за да се презентира таа настава - треба практично посебно да се предава. Зашто факт е дека не можат да постигнат толку колку здравите деца. Па се фрустрираат и децата кои премногу време треба да посветуваат на учење и родителите кои едвај може да постигнат со нив.

Затоа, не секогаш инклузијата е добра работа. Може да оди во специјално училиште каде наставата е прилагодена и осмислена за такви дечиња, па да може да постигнува успеси кои ќе го мотивираат за понатаму. Да му се развиваат талентите. Најчесто се талентирани за музика, уметност, пишување, јазици. И да бидат со слични на нив со кои ќе комуницираат на иста бранова должина. Со кои ќе се разбираат и нема да се чувствуваат различни.

Можеби е сурово и лошо, ама тоа е мое мислење. Секој родител сака детето да му биде прифатено, да биде здраво и нормално. Ама за жал тоа не е секогаш случај. И првенствено, треба да се размислува за доброто на детето, а потоа на тоа што болката на родителот е голема и не сака да ја прифати реалноста. Колку поскоро се прифати реалноста, толку поскоро ќе може на детето да му се пружи соодветната помош и услови.

Се извинувам однапред ако некого несакајќи навредив.

@referentka Рефи, не се љути. Се почнува од градинка, ама многу брзо се стасува до училиште. Треба и на иднината да се мисли.

На Peco, Barbie20, galapce и 22 други им се допаѓа ова.
  8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Вака сум денес

На Petar80 и Bridget им се допаѓа ова.
  9. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Се зачлени на:
    14 мај 2012
    Пораки:
    5.862
    Допаѓања:
    32.482
    Јас да се пријавам дури сега.
    Од сабајле некако се чувствувам поспано, мрзливо и не ми се ни збори ни пишува а и незнам што би кажала.
    Студи, сега бев закачував алишта на балкон и си седиме внатре со клима.
    Правев јуфки за доручек а за ручек спанаќ и ориз па ке видиме дали малата ке јаде или јас пак ке дојадувам и утре :) Веке се навикнав, кога е мм тука тој си дојадуваше :)

@Barbie20 Нека ви е со среќа само убавини да ве пратат заедно :hug:

На mareane, Sesil, Tajnaotrovna и 5 други им се допаѓа ова.
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.615
    Допаѓања:
    126.242
    Како прво во блика околина имам дете со аутизам. Верувајте дека колку и да го сакам кога ќе добие напад, колку и да сум свесна за се јас не можам да се смирам !! А замислете деца во таа околина!! Бидете реални. на тие деца им требаат стручни лица, посебен третман. А кај нас тоа го нема!!!
    Пре би да има ХИВ позитивно дете во градинка отколку насилно дете. Само толку ќе кажам.

На Sesil, ph.orhideja, joy1 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Имам преубави спомени од моментите поминати на тоа работно место.
    Искрени насмевки, топли прегратки и поглед низ кој се гледа чистата душа ....

:!: Но.
    Се случувало непредвидливо да фрлаат маси и столеви, да вриштат, да клоцаат, боси во делче од секундата по скали да истрчаат надвор и по грмотевици и дожд да се бркаме ....

Да не одам подалеку.
    99% од времето бубалки, да, но без стручно лице во близина зависно од дијагнозата се случувале непредвидливи постапки.

Ова секако не беше за мали дечиња, немам искуство со тие групи, работев со тинејџери и возрасни, спектар на болести многу поширок и од даун и аутизам.

На Peco, Doozy, mareane и 12 други им се допаѓа ова.
  12. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.386
    Допаѓања:
    262.036
    upload_2016-10-7_11-42-55.jpg

На mareane, Tajnaotrovna, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  13. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    За градинка беше муабетот.

Тоа што немаме услови за прифаќање на лицата со посебни потреби во нашето општество е друга приказна.
    Веројатно раното насочување и работа со нив би можело да придонесе за некоја нијанса да се напредне и ублажи проблемот кој го имаат, па да се адаптираат и колку толку да станат општествено корисни луѓе.

На mareane, Tajnaotrovna, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.935
    Допаѓања:
    81.668
    Дани кажа нешто од сопствено искуство.Да кажам и јас нешто од своето.Во даден период од животот,склоп на околности, бев привремено физички хендикепирана.
    Не сте свесни колку НОРМАЛНИТЕ УСЛОВИ во тој момент стануваат НЕНОРМАЛНИ.Ситници кои не си ги приметувам,НЕБИТНИ работи,кои во такви услови ти се неопходни за да функционираш колку толку нормално во ненормални околности.Најдобро се осеќаш во средина со луѓе ко тебе,со слични потреби,слични можности.
    И уште нешто
    Јас не бев дете
    Возрасна,зрела,оформена личност бев.

На Peco, Barbie20, Emy867 и 14 други им се допаѓа ова.
  15. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    На referentka и Ordinary им се допаѓа ова.
  16. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    Добар ден :hai:

Луѓе каква кондиција имате, алал вера :nod:.
    Трчам, трчам по вас, почнувам да лајкувам од сабајле и после се губам во времето и просторот :drunk:.
    Ај јас пак да се избацам со еден од моите добропознати километарски постови, пробав со мали, тешко ми оди :whew:, се чувствувам недокажана :!: :rofl:.
    Сношти иста песна од некни, нека дојде некој да ми го заспива детето оти ќе летне некој низ прозор :@.
    Не знам дете што толку не сака да спие.
    Се преправа дека миже, а ме ѕирка, па мочкање, какање стандард, па тука ме боли, баци ме, там ме боле, баци ме (и јазик и заби дава да и' бакнувам (facepalm), ќе ми го гризнеше и носот еднаш, ама тоа не е ништо, летото кога шетавме и балетанката ја дигаше да ја бакнувам :^))...

@WishMaster, гледаш, не е последен пат, ваков "секс" имам два пати дневно и тоа маратонски, по два часа :sweat:, а за другиот ќе бидете благовремено известени на тв, кога ќе има елементарна непогода во Германија 8) :rofl:.
    @galapce, бише за тебе, бишка само кога ќе те изнервирам :!: :D :*.
    @mal.ecka, фала многу на убавите зборови :*, тете е превозбудена, вика навикнуви га полека, полека на милион бацоци у секунда на обравчето :lol:.
    @Barbie20, честитки и ти посакувам многу љубов и среќа :).
    Поздрав и до @papillonP, рече дека ќе пишува почесто, а ја нема, да ни ги раскаже летните авантури :P :*.
    И една ептен закаснета, ама од срце честитка за роденденот на палавката на @bittersweet, да е здрава, жива и среќна и да има безгрижно детство :*.

Туку, заборавив да пишам како ме зафркна мм, демек ќути, изненадување ќе е за твоите, не кажуви дека ќе идете, и другиот ден сестра ми ми пише, шо не кажуваш ма дека ќе идате, бишок :^) :rofl:.
    Викам, ти па од дека знааш, вика бато ми кажа (facepalm).
    Му пишам на мм, викам нели кажа да не кажувам, вика, ее јас и на татко ти кажах оште сабајле :o (facepalm).
    Ај барем на мајка ми даде јас да кажам :lol:.
    И одма почнаа плановите, дека ќе ја шетаат Енџела, што ќе и купат, што ќе прават...
    Ќе ми го разлигават црвчето, знам :|.
    Ама среќата во нивниот глас...priceless :l:.

За темите:

Mоментално не работам, а да работам, би сакала да работам на струката, ама да не мора да носам одлуки и да правам импровизации, значи сакам шаблонски работи, а најмногу би сакала да работам во библиотека, книжарница или да сум психолог, ама малку ми е промашен факултетот (економски) :lol:.

Антистрес терапија немам, оти и многу стресови фала Богу немам :).
    Кога сум нервозна, не можам ништо ни да гледам, ни да слушам, плачам и си правам муабет во глава што би кажала, а никогаш не го кажувам нормално, и ми поминува.
    И во такви моменти не јадам што е најбитно :!:.
    Епа сега видете по мене колку се нервирам :rofl:.
    А музика, филм и книги обожавам, слушам, гледам и читам со и за задоволство :inlove:.

Инаку Енџела планира озбилно да стане глумица :?:, научила цели епизоди од Папс, ги кажува дијалозите истовремено со Папс, со ист тон, па шепоти и се дере кога треба, дури и лае и воздивнува со нив :^) :D.
    Сношти почна да расправа за "данката" што појма немам што е, па опишува во која епизода е, дека е розево, дека не мрда, не е животинка, се ставало во фустан...
    Јас не можам да ја најдам епизодата, туу :doh:, а баш ме занима што е тоа сега :D.
    Исто и голем дипломат е, пази да не ми ги повреди чувствата, па некни седи, си игра, а јас почнав да пејам песна и вика, мамо не пеј, викам, зашо бе мами, вика ќе ме разбудеш :^).
    Викам, па не спиеш ти, вика, ако, не пеј ти :( :rofl:.
    Па дојдов на идеја да се снимам како пејам, се слушам и ми се идеше сама да си кажам, не пеј да не ме разбудеш :rofl:. Ама пусти мерак...(poolparty) :music:.
    Вчера и' кажувам дека во Германија ќе се вози со трамвајче и првпат го слуша зборот и сега цело време вика дека ќе се вози со ТРЕВАЈЧЕ, ТРАЈАНЧЕ... :rofl:.

Да ве прашам, ве нервираат ли звуците што ги испуштаат луѓето додека јадат, џвакаат, ц'цкаат што вика сестра ми :D.
    Мене не, а таа се ежи, посебно татко ми кога јаде, па вчера ме изнасмеа, изнервирана до даска ми пишува, ја саа јаде чоколадо :@, ја саа јаде краставица :@, заврши со јадене :rock:...
    Имаше назив на оваа "болест" на сестра ми, само како се викаше...:?: :rofl:.

И да го прашам @Bender Rodriguez, ќе се појавуваш на секои 76 страни или години во темата :rofl:?

За крај, конечно и ние да добиеме пари, а не да даваме, па после одиме за Ср во шопинг (poolparty) :puke:.

Поздрав и убав петочен ден и викенд на сите :hai:.

На papillonP, Bender Rodriguez, Peco и 24 други им се допаѓа ова.
  17. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Prasanjeto bese za vo gradinka
    Za ponatamu site znaeme deka tie deca treba da odat vo posebno uciliste zaradi niv a ne zaradi drugite deca.
    Za bes i agresivnost ke zboreme..
    Vo grupata na sin mi ima zdravo i pravo dete sto site drugi gi tepa,gi kasa,grebe...
    A i da e samo toa..
    Taka da decata so pp ne se edinstveni sto moze da nastetat na naseto dete.
    Problemot e i vo nas roditelite.
    I ne cka ne vikale samo porano roditelite na decata da gi izbegnuvaat tie deca tuku i sega taka gi ucat.
    Prasanjeto go postaviv zatoa sto drugarka mi koja raboti vo gradinka kaza imalo spisok od nekolku roditeli za edno detence da se otpise.
    Posle roditelskata se sobrale nekolku roditeli i toa go pobarale.
    Koga gi prasala direktorkata zosto kazale samo deka ne sakaat nivnite deca da ucat so "takvi" deca.
    Ne go znam deteto ni pak znam za kakva bolest se raboti i vo ovoj slucaj ne stanuva zbor za isklucuvanje od gradinka zaradi agresivnost tuku samo zatoa sto e razlicno od drugite.

На Peco, ninja35, Ana Marija 1 и 16 други им се допаѓа ова.
  18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Те сфативме Мила, само си се надоврзуваме на истата тематика :).

Во ``мое време` имаше примери каде деца со посебни потреби се форсираа да одат во нормално училиште само бидејќи мама/тато се просветни работници или имале добри врски. Не знам можеби има и денес, но тоа е веќе друга тематика.

Се сложувам дека деца без пп може да бидат далеку поголема опасност за другите дечиња одколку гореспоменатите.
    Во однос на петицијата или барањето на групата родители кои ги спомна, и нивниот изговор за истото :x.

На mareane, joy1, Bozica1980 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Само да ве поздравам:bandit:
    Времево ме убива у секој поглед:devil:

На mareane, MilaP, joy1 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    Тоа и јас ќе го пишував дека има и здрави деца кои се агресивни.
    Мојот син имаше во клас дете со посебни потреби и освен што некогаш ќе направеше некој минорен проблем друго немаше, ниту пак се жалеше од нешто дополнително.
    Во градинка имаше пак нормално дете од кое буквално секој ден доаѓаше со некоја поплака.
    Ќе дојде дома скинат џеб. Кој ти го направи тоа? ХХ
    Нареден ден ќе однесе играчка нова, скршена ќе ја врати. Кој ти го направи тоа? ХХ
    Децата се мала копија на своите родители или на условите во кои растат или се развиваат.

На Peco, Barbie20, mareane и 8 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.