Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Ох, сте муабетеле за болната тема - напуштање на државата. Луѓе, градов е празен. Празен. Кога и да се сретнеш со некого, прават муабет за некој што заминал, што работел таму и како се снашол, па и тие биле во план да бегаат. "А вие шо чекате море? Не знам шо седите уште овде? Оди море, кај и да си ќе се снајш поубо од овде." И денес излеговме на кафе, и денес ни го направија истиот муабет. Есен секогаш била депресивна во Охрид, ама ми се чини сега е полошо од било кога.

Боли што нема надеж. Ги гледаш луѓето и сите се разочарани. 'Газдите' на фирми ги викаат работниците преку викенд да им работат дома. На обична дневница од 300 денари. Еве од кај татко ми беа викендот во вилата на газдата, базенот да му го средуваат (не да средуваат во смисла да чистат, туку практично да го реновираат со цименто, со се'). Не му се плаќа дневница за мајстори, па ги експлоатира. Од утро до вечер, им дал по еден сендвич ко на кучиња и уште и ги извреѓал. Лошо е, ти ја гушат секоја надеж за живот овде кога слушаш и гледаш што се случува. Во помалите градови е многу лошо, мислам дека го допревме дното. Барем се надевам дека е дното и подолу од ова нема. :(

Последна измена: 11 октомври 2016
    На lunicka, Lady Phoenix, Annath и 25 други им се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.865
    Допаѓања:
    163.483
    Ливинг не си за лајкување ич...

Што се однесува до тоа - вие што чекате уште? Притисокот е голем и се осеќаш и крив. Па уште и дека имам и избор, осудата е преголема. Не е баш така сјајно и лесно ко што мислат. Селење освен што е инвестиција исто така е и големо откажување.
    Не ми е лесно да донесам одлука и да речам, одам, плус не се работи за Европа па ене го кај е. Или е на запад преку океан или е кај Битер.
    Не сакам да тврдам, ама мислам дека најголем бенефит за преселување имаат оние со занаети. За нив секако има работа. А со високо образование, освен ако не си медицинар или програмер, а медицинарите па и треба да се дообразуваат и лиценцираат, со друга струка можеш да се сликаш. Можеш да работиш не да не, ама по кафичи и продавници. Ок е е сето тоа, ама ако си бил амбициозен и битна ти е интелектуалната надградба...со тек на време ќе се уништиш.
    Многу пати е зборувано и каде и да тргнам обезбеден ми е кров над глава од каде едниот не е ни времен, туку траен,наш, а тоа е голема работа, ама одлуката воопшто не е мала. Храброст имам, ама треба со луѓето кои се тука да расчистам дека нема никогаш да одгледуваат внуци, туку ќе ги гледаат на скајп. Секако ќе се среќни за мене, нас, ама јас никогаш нема да бидам целосно среќна. А тоа е голем дел...
    Да си столар, електричар, монтер, градежен работник, тоа се тие професии кои ене го кај е госпоѓа Европа, а и цел свет ги сака.

На mila89, Lady Phoenix, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.311
    Допаѓања:
    259.490
    @LivingGlam иста слика и кај нас. Депресивно. Сите бегаат. Остана само администрацијата и старите.
    Јас од толку големо семејство останав сама.
    Не дека во странство цветаат рози, ама е поарно од овде.
    Болат празните улици, болат празните маси на славите. Боли сиромаштијата и бедата.
    Да можев ќе заминев. Ама уште сум оптимист па си пробувам среќа. У меѓувреме план б и вадам бг пасош.
    У Скопје е подруго. Абе во Струмица е подруго. Има народ.
    Мислам и Тетово и Гостивар се добри. Ама источна и југоисточна Македонија полека умира.
    Жално.

На mila89, lunicka, Lady Phoenix и 19 други им се допаѓа ова.
  4. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    ... Лилит, ко да ми ги прочита мислите.

Не знам еве, ме стега уште од прееска во грлото, откако ги правевме муабетите и го видов човеков мој како се издепримира.
    Најдобро би било сите да се мотивираме и да правиме промени тука, сега. Ама не сме доволно силни, не знам.

На Lady Phoenix, Annath, referentka и 6 други им се допаѓа ова.
  5. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    И по милионити пат ќе речам,ами толку луѓе сме збрани тука..да се обединиме]:):)
    И ич не се зафркавам.:)

На lunicka, Lady Phoenix, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.419
    Допаѓања:
    125.444
    До пред половина година мислев дека најблиски мои без кои не можам да живеам ќе си одат преку океан. Ама не отидоа. Луѓе не можам да ви опишам која болка беше во мене кога мислев дека ќе одат. Плачев секогаш кога ќе ми текнеше. А кога кажаа дека сепак не одат иностануваат скокав од среќа.. дека ми се тука, дека ќе ги гледам внуците. И во Скопје не е поарно. И од ивде луѓе со работа и се средено бегаат заради подобра иднина на децата.

На Lady Phoenix, Annath, evangelina.ina и 13 други им се допаѓа ова.
  7. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.311
    Допаѓања:
    259.490
    @Lilit не дека не се успева со други диполми, со ЕКТС има шанси, само јазик треба и потешко е, ама се успева.
    Најголемата пречка ми е и мене тоа. Уште имам надеж дека ќе успеам. Мака ми е да фрлам толку време, пари, соништа во вода и да заминам. Ама реков, во Скопје е друго, овде кај нас е сосема поинакво
    Добро збам како е да си го гледаш внукот на скајп. И кога ти е најтешко да плачеш на скајп.

На Lady Phoenix, Annath, evangelina.ina и 8 други им се допаѓа ова.
  8. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.865
    Допаѓања:
    163.483
    Треба дебела кожа за така сериозни одлуки.
    Европа за живот не ме импресионира од причина што и во Македонија можеш да живееш со толкава плата ако ти упали, а дома си. Возможно е да...ќе се помачиш, ама убаво се живее.
    Ако имаш доволно пари, се ќе ти е супер и на дофат.

А реално и за убава работа во Европа тешко се доаѓа сам ако се потрудиш. Сите кои ги знам кои заминаа се од еден на друг препорака и повлекување, те да не речам, она нашето македонско - со врски. Добар збор и тн препорака на владиката внук му и таму функционираат. Го знам и не зборам на памет имам примери.
    А колку Америка па е безкруполозна во системот исто така имам примери. Другар ми работи во јаки институции да не прецизирам за што, ама уште нема зелена карта. Од 16 години е таму, таму е школуван, аплицира за зелена карта секоја година(која не е ич лотарија тоа да знаете, туку треба да имаш грб за тоа, а на тоа му благодарам на татко ми многу) и сепак не ја добива. А заради тоа што нема решен статус на 30 години зима плата ужас и живее со цимери...

Да, треба да се потрудиме. Ама ние сме пасивни идиоти кои свесно им дадовме моќ на политичарите, а тие го уживаат тоа и многу вешто го користат за да не уништуваат.
    А ние се уништуваме едни со други. Завист, охолост, никакви човечки вредности... Изгубени сме...

Сериозна сум инаку со плацевите. Ако стварно чуете некој да е сериозно заинтересиран да сака да купува имот не само за приватни градби, пратете ми контакти.

Јуле...да не те разочарам и со ЕКТС е тешко да не речам жива глупост е. Јазик ич не е проблем. За да стигнеш до стадиумот да си рамноправна и да имаш финансиска удобност ќе поминат многу години, па жртвата ќе ти биде само за децата. Ок е сето тоа, ама...

На lunicka, Lady Phoenix, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.822
    Допаѓања:
    99.306
    Јас па не сакам да бидам херој и да спасувам нешто кое пропаѓа веќе четврт век. Ништо не може да се спаси во држава со ваков систем и заглавена до гуша за споменици додека граѓанинот одвај врзува крај со крај и самиот не знае како. Поточно знае... со пензиите на старите. Тие се единствено сигурни. Се друго е ветер и магла.

Сакам Бг пасош. Не се срамам од тоа. Ги поддржувам сите кои се истрајни во намерата да отидат и на крајот на светот за да се спасат од оваа дисфункционална средина. Убива се во човека. И амбиција, и желба, и мотивција. Депресивни сме младите, нервозни. Немаш финансиска стабилност, немаш НИШТО.

Дипломирана сум седум години. Да бев на друго место ќе имав најмалку мастер завршено. Тука немам и НЕ САКАМ. НЕ МИ ТРЕБА. Пак ќе седам дома, а дебили ќе работат и ќе креваат нос во облаци.

Јас се гушам тука. Мене не ми влијае тоа што некој заминал или некој друг ми рекол не ли заминуваш. Јас самата знам дека ТРЕБА да заминам. Немам два животи за во овој да чекам тука да се средат нештата (никогаш), а во наредниот да живеам.
    Мене веќе ми е мака и тоа не можам да опишам колку за ова време поминато тука. Нема да си простам ако не сменам нешто во оваа смисла и да остварам барем дел од тоа што можам.

На bittersweet, lunicka, Lady Phoenix и 18 други им се допаѓа ова.
  10. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.325
    Допаѓања:
    278.485
    @sanjaeva не е автопат ,магистрален пат е поврзува два града ако сеуште може да се наречат градови
    Токму вака како што опиша Ливинг е најголемиот дел од чудеснава ни земја.
    Охрид барем на лето живнува а другите мали градчиња се навистина мтрвило.Еве кога Битола дошла до таков степен што останавме ние за кои Бт беше велеград.
    Море како ми е криво што барем не пробавме да заминеме,ама па и не беше олку за никаде.Со една плата од мм поубаво се живееше од колку сега со две плати.Еден ваков непредвиден трошок и толку крах.А колку ги има и без една саглам плата а не две.Моја колешка од фак сега се вработи за првпат и тоа не по струка ама сепак на убаво место со иста плата како мојата,другата цимерката работи во маркет...
    И јас како Санјаева)воопшто не би сватила трагично ако децава одлучат да заминат,туку би им дала целосна подршка.

На bittersweet, lunicka, Lady Phoenix и 14 други им се допаѓа ова.
  11. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.073
    И во најтешките моменти носталгијата била последната на листата од проблемите или потешкотии со која сум се соочувала и сум требало да ги надминам.

До карактер е, до околности, до начин на гледање и прифаќање на нештата....

На Lady Phoenix, Annath, Sesil и 7 други им се допаѓа ова.
  12. Izdrzliv

Izdrzliv Популарен член

Се зачлени на:
    11 септември 2016
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    3.077
    Ај добра ви вечер:)
    Никого не лајкнав зошо ми го реметите планот за бегство :)
    Искрено над 50 % сум убеден дека и наредните 20 год ако останеме како држава нема просперитет..
    Тоа го знаат подобро малостопанствениците и приватњаците....
    Со овој труд и знаење во својот сектор во др држава си многу напред....а сите сакаме да сме понапред во развојот на едно семејство..
    Да не тупам овде со социјална политика...
    Денес денов врнежлив :) но исполнет во круг на добри пријатели :)

На Annath, evangelina.ina, Sesil и 2 други им се допаѓа ова.
  13. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    @mareane консултирајте се со некого.
    При регистрација плаќаме Фонд за јавни патишта.
    Осигурување исто така.
    Прашајте некого....

На Lady Phoenix, DVAANGELA и mareane им се допаѓа ова.
  14. Barbie20

Barbie20 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    10.722
    Јас пак никогаш не би имала храброст да заминам. Вистина е дека можеби ќе имам подобар живот, подобра работа, добро платена, ама што вреди сето тоа кога до мене нема да бидат моите најмили. И во добри и во лоши мигови.
    Тежок е овде животот, не викам не, ќе се трудиме, ќе врзуваме крај со крај,
    ама ништо не може да ми го замени времето кое ќе го поминуваме јас, мм и моите деца со семејството.

На Lady Phoenix, Ane-Goki1, fallenangel и 7 други им се допаѓа ова.
  15. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.325
    Допаѓања:
    278.485
    Ма ништо од тоа ,мм ги знае процедурите ама тешко,фала во секој случај:)

На Lady Phoenix, Bozica1980 и DVAANGELA им се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.778
    Isto mislam
    Mozebi okolnostite ,uslovite vo koi ziveam me teraat vaka da mislam.

На Kitten, Lady Phoenix, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.822
    Допаѓања:
    99.306
    Не мора да значи дека некој живее лошо во моментот и тоа е причината за желба за заминување. Работата e што животот овде нема квалитет, а иднината на државата е многу, многу климава. Тоа е тоа.

На Mishela, Lady Phoenix, Izdrzliv и 8 други им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.778
    Uslovite i te kako imaat vrska
    Raka na srce koga imas pari,sreden zivot mozes i te kako ubavo da zivees i ovde.
    Poveketo luge odat nastrana zaradi zelbata za podobar zivot,poveke pari.

На Lady Phoenix, Annath, evangelina.ina и 9 други им се допаѓа ова.
  19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.667
    Допаѓања:
    181.953
    исто и јас имам шански да заминеме уште утре ама не неможам осеЧајно створење сум

На Lady Phoenix, Sesil, iloveyou29 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Imam solidna plata.Imam stan i kola.Imam skromna zasteda.Imam planovi za idnina za ovde.
    Za daleku razmisluvav koga familijata mi se rasturi pa mislev deka vecno ke bide toj status kvo vo mojot zivot.
    Ne go sakam stranstvo od pricina sto imam vpecatok deka tamu na nasite koi otisle da specalat i da se vratat im e mnogu tesko.
    Ovde mi e komforna zona i toa kazuva se.

На Lady Phoenix, Annath, evangelina.ina и 11 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.