1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    И јас ќе ти повторам, и каква врска има мојот одговор?:D Психолошка анализа ли ќе ми праЈш.:wasntme::D
    Карти ќе ми гледаш?:D

На Bozica1980, Dust, Lady Phoenix и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.858
    Допаѓања:
    163.428
    Tи пак на лева нога си станата од сабајле?
    Те научив кога гризеш више. Нешто ќе да сум погодила, иако мојот тон беше друг.
    НЕ пишав дисфункционално и дека нема квалитетно или помалку квалитетно и дека е еднакво ок (не употребив збор дисфункционално, не знам ни ти зошто го употребуваш), ама тебе нешто тука те чепка, а што е, ти си знаеш. Ако сакаш и цел параграф ќе ти пренесам цитиран.
    А однесувањето по тоа прашање не било карактерна особина, ниту од прво колено научена ствар, туку однос према разделиби.
    Муабетот е, тоа што тебе ти е важно и вредно, мене не ми е и обратно. А тоа е менлива категорија и не значи дека некогаш во некоја иднина нема да се сменат позициите заради позначајни емотивни настани (види мајката, емоции сме имале). Можда и ќе заминам, можда и нема, можда тебе ќе те натера нешто да се вратиш, а можда и нема.
    Јас НЕ реков дисфункционални, не знам како ти го разбра како такво. И апсолутно нема ни таков подтон.
    Дури ако те поинтересираше поише, муабетот е дека некои луѓе имаат фамилијарна позадина на посилен желудник кога се работи за заминувања од ху причини, па ќе разбереше и дека е до некаде комплимент, а не дисфункционалност, ама во ред.

Не, не ми беше тоа намерата Бриџит, одјавај слободно.

А погодувањето каде си, е чистата закачка зошто често пати тука нагаѓаат. Чудно како баш сега те погоди. Сфати го ко среќна томбола.
    Секако, ти си знаеш зошто не споделуваш. Тука сме само да пукаме сеир на останатите, така? Јас така мислам. Се додека сум во безбедниот штит, имам право да ви кажам све. ;)

Не бе Жабо, прашање, ме интересира. Зошто ревносно ја застапуваш тезата затоа.
    Па се прашував зошто не заминеш ако така реално мислиш?

И јас знам да зборам од позиција на машта и знам што би било супер. Ама зборам од позиција како е ДЕ ФАКТО и како стојат работите. Видов тенденција на форумов да се збори тоа што САКАМЕ да биде и да прикажеме тоа ШТО МИСЛИМЕ ДЕКА Е ДОБРО.
    Сите знаеме како би било најдобро.
    Прашањето е што ти навистина сакаш и како ти е во душичката? Тоа е вистинскиот одговор.

Јас само на Даница и симнувам капа, еве јавно ќе кажам.

Мене изборот ми е лесен, сериозно. Немам ни на што да мислам ако искочам и се заакам преку океан. Тоа се ситуации кои се решаваат во момент. Ситна папирологија и резервција на карта во еден правец.
    Некој нема среќа и да сака, некој има...ете од тие сум. Јбг.

Последна измена: 12 октомври 2016
    На WORRIED.BT, Annath, evangelina.ina и 3 други им се допаѓа ова.
  3. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Жаб, и мене ме интересира. Не за психолошка анализа, туку затоа што се застапуваше за ставот "ако сакаш да одиш, одиш и ништо не треба да те запре. На сите им е жал, ама некои не се ќенкави (парафразирам, де)" а не кажа дали ти сакаш да одиш и ќе одиш.

На Annath и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  4. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.039
    Поздрав од мене и мадам:music:(poolparty):party:

На galapce, mareane, Annath и 11 други им се допаѓа ова.
  5. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.791
    Допаѓања:
    323.763
    Различни луѓе сме.
    Различни интерни односи во фамилијата
    Различно реагираме на ситуации
    Различно гледаме на работите
    Различно тагуваме и се радуваме
    ..

Зарем очекувате овде сите исто да напишеме ?

Мене малку ми требаше да заминам од земјава не поради финансии туку за да избегам што подалеку од себе...
    Ете уште една ,,ставка,, плус во причините за заминување

Емотивна сум.Знам да потклекнам.

Но не би рекла на свое дете ,,неоди,,

И моето сакаше (некако се откажа изгелда), ама го лажеа дека таму е месен-обесен и дека се е розево.
    Да оди на шетање - ОК....да оди да учи да се школува - ОК....ама да оди да работи во фабрика на лента и притоа да го остави факултетот (со муабети дека ќе заработи тешки пари) е тоа немаше да дозволам.
    Седи тука, дипломирај па оди кај сакаш.

Јас така постапив.Не се чувствувам ни малку одговорна (во негативна конотација) бидејќи дете на 18 години лесно може секој да го прелаже.ЈАС сум родителот и ЈАС сум одговорна за трасирањето на неговата судбина.ЈАС го плаќам школувањето.
    Во ваков меѓупериод тинејџер-младинец мора цврсто да се управува со нив.
    Во странство одат зрели луѓе.

На Peco, mal.ecka, Sesil и 19 други им се допаѓа ова.
  6. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Еј,ама доста се расфрлаш со психолошките анализи бе Лилит, жити бога. :DПа можда има нешто и во тоа оти така те сфаќаат, ти текнува?:) Доста веќе со тоа,јас знам каква си. Нема дискусија веќе каде не го вметнуваш.:) Не, не знаеш. Олабави.:D:D

Да, Ливинг,сакам и?:) Кажи, според тебе, не можам да се застапувам за исправност на нечиј став за нешто и сепак пример, да не заминам од тука,да сакам да останам?:)

На Peco, galapce, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Лилит стaвoт oкoлу стрaнствo плус рoдители и други блиски вклучени не ти гo читaм денес првпaт пa зaтoa реaгирaм и пoгoдувaм штo мислиш или пa нештo тoлку ме пoгoдилo дa изреaгирaм. Те имaм читaнo пoвеќе пaти пa сегa излезе приликa дa пoтенцирaм.
    И oнa -јaс сaмo нa Дaницa и симнувaм кaпa :D Нa скaлa oд еден дo десет кoлку детски е?

На Emy867, galapce, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  8. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.912
    Допаѓања:
    81.561
    :)
    И сфаќаш дека тоа е невозможно
    Паќетот твој на твои плеќи си го носиш и оди со тебе, макар и на крај на светот....
    Море и на друга планета

На mal.ecka, Annath, mareane и 10 други им се допаѓа ова.
  9. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    А не мислиш дека малце измеша баба и жаби, оти дискусија беше, емотивноста и односот со фамилија:D
    Ревносно застапувам, па правник сум јеботе.:D Ревносно застапувам и ХИВ позитивни и гејови, и право на религиозни да кажат што сакаат дур не прекршат х нешта,а, нит сум едно,нит сум друго,нит сум трето:D

На Annath, Bozica1980, nena2010 и 6 други им се допаѓа ова.
  10. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.791
    Допаѓања:
    323.763
    До гроба Обикновена....засекогаш.

На Lady Phoenix и Ordinary им се допаѓа ова.
  11. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Aма никој не кажа дека таков став не е исправен, за да се застапуваш за тоа. Секој зборуваше за лично искуство и причини да се замине или не, пред некој (не знам дали беше ти или некој друг) да ги подели на категории ќенкачи (на кои родителите им стојат на патот :^) ) и полни со чувства, но храбри.

Инаку да, можеш каков сакаш став да имаш. Дозволено.

На galapce, Annath, Barbie20 и 4 други им се допаѓа ова.
  12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.039
    Мајка ми е самохран родител предолго, плус брат веќе 15 години во странство. Живее сама и внуците од брат ми истотака ги гледа 1-2 пати годишно од нивно раѓање.
    Тврдам дека ме сака најмногу на свет, како секоја мајка чедото де :D, секогаш ме поддржувала во одлуките и сум благодарна за истото.
    Сигурна сум дека 99% од мајките на нејзино место би реагирала спротивно, но таа не. Нилогаш не ми искоментирала ниту еден збор за да ме задржи тука или да имам грижа на совест таму далеку.

Да, тешко е, добри 5 години во просек. Но се средуваат коцките и таму каде што постои добро регулиран однос и те како може се интегрира родителот, односно бабата, во иднината на внуците.

На mal.ecka, bittersweet, galapce и 14 други им се допаѓа ова.
  13. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.858
    Допаѓања:
    163.428
    Треба да се насмеам со смајлињава?
    Не те разбирам што ти е проблемов. Јас и се обратив на Бриџит. На некое време обавезно има разбран недоразбран испад на темава. Не е севте.
    Немаше причина за тоа во случајов. Почесто ја заобиколувам, зошто некогаш те почесто е безпредметно ко у случајов. Денес ми се падна "паричката". Мала криза, ништо страшно.

А тебе сеа тек стварно не те разбирам.
    Не Жабо, не е психолошка анализа, туку дискусија, во ред?
    Ако веќе сакате дискусија, во ред е обострано да ги изнесете мислењата.
    Ако ти ми поставиш прашање, јас ќе ти одговорам во име на дискусијата и тоа е фер.
    Мојата поента во случајов е дека не може мене да ми кажува некој КАКО ТРЕБА, ако тој самиот не го живее тоа.
    За воспитување нели, споментатите родители, а не некој од по форум.
    Па така моето прашање до тебе немаше за идеја психолошка анализа, туку чисто беше за поента дали ти го живееш тоа? Зошто секој тука може да продава пуфки како МИСЛИ дека треба.
    Ама ако ти е тоа безбедна дистанца, ок.
    Кажи дали си од кенкачите или од храбрите? Ако ти во твојата глава имаш дека тоа се луѓе кои се кенкачи, јасно ми е зошто ти е тешко и да си го признаеш тоа.
    Она збори од свое искуство и во ред, а ти у кое својство се потепа? Тоа не ни е разбирливо.

На толку вложување, срамота би било да не знам, не? Би го доживеала ко личен пораз ако планирам тоа да работам. ;)

Свашта значи.

П.С. Бриџит поставувала далеку поинтимни, подиректни прашања, па дури и навредливи во една мера, ама поминувало низ боцкања и таков и е стилот. Ама сега ќе зборуваме за некоја си приватност и лични работи.
    Двојни аршини.

Стресе малце, но сикирики.

На Lady Phoenix и referentka им се допаѓа ова.
  14. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Ама, читајте ги луѓето малку подобро бе Ливинг:D не зборувам јас за муабетот од оној ден. Каде зборев за снаоѓање и работа наоѓање.

е, ова е само, на ова се однесува коментарот.
    Шо ви е уствари проблемот?:) Зошто ми се парвдате и барате од мене сметка?

Не, драга Лилит, кога во дискусија тргнеш со психолошки профили правење, знам каква си и дисквалификација на луѓето со кои дискутираш, ич не е дискусија и ич не е вкусно. Галаба пример,ич не ја сакам..и го направи, на други исто. Немој.

На ph.orhideja, Lady Phoenix и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  15. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Грешка си Дани. Мнозинство од мајките во државава би реагирале точно, идентично како мајка ти. Би биле среќни за успехот на своите деца.

Ама истовремено ќе се несреќни во себе што пропуштаат важни моменти, без да покажат. И не е лесно баш да се интегрираат ако си во прекуокеанска земја.

Едитирано ми е мислењето, бидејќи е дополнето без да се промени смислата. :)

На Annath, mareane, Barbie20 и 8 други им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.345
    Допаѓања:
    125.099
    Zemjotres!

На Lady Phoenix, MilaP, zhap4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.791
    Допаѓања:
    323.763
    Бриџит морам да цитирам за на @zhap4e да и предочам на што се однесува мојот коментар.

На Barbie20, Lady Phoenix и zhap4e им се допаѓа ова.
  18. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.540
    Допаѓања:
    289.039
    Несреќата е моментална, исто како кога ја гледаш ќерката и во Македонија како се мачи за корка леб додека и се уриваат надежите за подобра иднина.

На galapce, AngelOfArh, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  19. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Знам Рефка, јас само сакам да кажам,Бриџит пример, не ја гледам ко таква и општо после си диксутирав за нешто во врска со емотивноста:) а поврзано со слично нешто дека „без осет треба да си“ во некој коментар од вчера.

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Не мoрa жaбaтa или некoј друг дa гo живее мoетo зa дa гo рaзбере. Ти Лилит oд стaрт прoбa дa внесеш сoмнеж вo испрaвнoстa нa мoјaтa oдлукa, зaтoa и бaрaше пoдaтoци зa дa си пoтврдиш. Жaбaтa еднoстaвнo рaзбрa и не бaрaше пoнaтaмoшнa дискусијa, oти јaс не дoјдoв дa пишaм прoблем пa некoј сoвет дa ми дaвa туку мислење, и дa знaев декa ќе се рaзврзи вo пooзбилнa дискусијa немaше дa гo нaпишaм кo нa шaлa декa ете ние безoсетни сме вo фaмилијa. Велaм -дoбрo сум, мoите се дoбрo, среќнa сум, истo и мoите. Oд кaде пoтребaтa дa кoпaш пoдлaбoкo?

На galapce, Annath, Bozica1980 и 11 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.