Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се вративме од Филип Втори. Се е во ред нема ништо страшно да си продолжи со терапија. Ми падна камен од срцево. Сега малку диета да го среди желудецот и да одмара.
    За на работа можам само да кажам дека работам фала богу во струка што ја сакам. Околу мене сум со нормални колеги и колешки. Нормално некогаш има жути минути ама па кога со со некој 8 саата 5 дена неделно нормално е тоа. Со време научив да не се пореметувам за работата после 4. Тоа е. Се трудам се да завршам и ако треба и да останам ама дома не се потресувам. Сакам да шрочитам некоја литература за областа во лоја работам ама тоа ако ми се присака.
    @zeka потполно добра одлука. @danichap јас не се ставам жирант на никој. Освен на мајка ми. Друг нема шанси. Знам што значи тоа.

Сега едно кафе да се напијам и да се релаксирам малку да се вратам во нормала.

Peco, jasna83, Barbie20 and 18 others like this.
  2. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

@zeka кредитот според мене е забивање трн во здрава нога. Јесте да не е исто денер денес и некогаш во иднината (ај поарно да не тупам) ама пак од друга страна никогаш не знаеш дали ке го имаш истиот приход што го имаш денес или ке ти биде исплатливо да плакаш кредити после некоја година ако сега ти е.

Жирант не се потпишувам па и на колена да ме моли некој.

За носење проблемите од работа, дома, еден професор викаше: Koa одите на работа домашните проблеми носете ги до главната капија, таму оставете ги и земете ги тие од работата, исто направете и коа си одете. Работа носење дома само ако плус сте платени за тоа што ке го ,,однесете,, дома.

Peco, bittersweet, Emy867 and 19 others like this.
  3. vitamina

vitamina Форумски идол

После уморна и напната стресна недела поубаво нешто ми нема од сам со себе и едно кафе покрај кеј, лебеди, гулаби, облачност.. ме смирува од дното на душата овој мир сама со себе и своите несредени мисли..
    Баш ми е топ што пијам сама со себе си кафе, убаво ми е и не ми треба напнатост и муабети врз главата..
    Можеби навстина излегов и да бидам пред се сама со себе и да се изрелаксирам од се.
    Ми претстојат напнати а воедно и убави моменти, пред се спокојни. Ги барав неуморно се додека не ги најдов и сум пред целта да си го обновам моето катче во уште поубаво место за живеење со маж ми и моето се во мене.

Читам на темава убави муабети и несебични зборови за подршка, мудри мисли и реченици што некогаш човек и да не сака би се замислил некаде под некоја нечива точка или подточка.

Ве поздравувам сите и ви посакувам убаво попладне :f:.

CYMERA_20151127_221600.jpg

4. Lilit

Lilit Форумски идол

Еј со моите стално се расправам за овој став за кредитите.
    Па тежнееш бре да имаш повеќе, оптимист си дека ќе биде подобро, а не полошо.
    Ама македонче, свои пари колку се толку се, за сигурност душа ќе даде.
    Кредит е супер ствар кога немаш доволно пари за да направиш нешто во моментот, а не можеш да чекаш години и години да ги заработиш.
    Со туѓи пари те кредит најубаво се доаѓа до повеќе пари. Кредит е ко оган, ако не знаеш како со него ќе те запали, ама ако знаеш е бога ми убаво ќе си се згрееш.

За Зека не, ама како генерален став за кредитите морав да кренам раче. Не се обесхрабрувајте и зимајте доколку можете и користете ги максинално, и не се плашете дека ќе немате приход да го покриете. Секогаш ќе ти се случи тоа што најмногу се плашиш. Така што не се плашете и ќе ви се случува тоа убавото. Ич не мислете на што све може да се случи лошо. А што ако не се случи, а време поминало? :)
    За себе да, ама за друг не.

5. galapce

galapce Форумски идол

Добар ден.
    Кога сме сами донекаде полесен ми е денот,тоа што готвам за мали,можам и јас да го јадам.;)
    Имав забоеавено дали ставив детергрнт во пералната па затоа пуштав преперување. И да биде комплетно малерисување,сум ставила во белите и црвено и црно Чудо.:@
    Сега имам на жица,жолти алишта.

Дете носено на контрола.
    На книшка ставено она што штедам за него,малку на лулашки,ужинка,ручек направен па време за одмор.

Не верувам дека некој може да постави рампа измегу дома и работа и обратно. Не сме роботи.
    А кога нешто работам или сум максимално посветена или ич не одам на работа.
    Кога работев и она што не сакам колешките ми коментираа зошто не забушавам како сите.
    Ај што не знам да забушавам,за разлика од некои јас не сакав да стојам во место. Е кога се деси да напредувам тогаш пак имаше секакви коментари.

Почнав да размуслувам и разгледувам сериозно за почнување со работа.
    Морам. Засега штама на поле за сопствен бизнис.
    Само да помине уште една контрола за малото, додуша сакам да одиме и на второ мислење.
    Секој совет за добар хематолог е добредојден.

Нена мило ми е што сте подобри.
    Одлуката на Зека е апсолутно исправна. Плус е одлука на новопечена Мајка која од сега мора да мисли за Се за своето дете. Тој што се усудил да бара значи дека е дури и себичен. Но сепак се во зависност и од неговите потреби.
    Животот е борба,прво за своите најмили а после за другите.

6. ines.h

ines.h Популарен член

:Dsame , - za eksot !

danichap and Lady Phoenix like this.
  7. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Реалист више ми одговара. Во нашата држава фирма може да се затвори буквално преку ноќ, па да се чудиш како ке преживееш до следно вработување ако немаш црн фонд, тек пола плата ако даваш за кредит пиши пропало, ќе се види и црн фонд и се.

Коа ке слушнам дека зеле кредит да обноват прозори и врати дома коса ми се крева, па уште возбудни дека нема ни да ја осетат ратата за кредитот, да, сигурно нема да ја осетат. Ако не ја осеќале таа сума до сеа би им била издвоена ко заштеда.

Да сакам да купам стан па да ми фалат уште некоја релативно ситна сума би зела. А за ситни работи камати да плаќам не, фала. Ваљда од моите ми е пренесено ова, да се штеди, да се има црн фонд и да се плаќа во готово. Никогаш не знаеш каков трошок утре ке ти излезе

sanjaeva, Jas!, Peco and 15 others like this.
  8. fallenangel

fallenangel Популарен член

:hai:
    Добар ден, убав ден:sun: женички и по некое мажуле.:)
    На темата на Лилит ќе речам декаод деновите кога идев на факултет па и подоцна се потрудив и научив семејни и љубовни проблеми да си ги оставам во мојата соба, кога ќе завршам со обврски на факултет или пракса/ работа ќе им барам решение.:!:
    Доколку би било спротивно би ми одземале многу енергија и немаше да имам простор за напредок и успешна реализација на обврските, а тоа би ми штетело мене па не морам баш да си наштетувам дополнително покрај други проблеми. :!:
    Стрес од работа не си го носам дома прво затоа што не го чувствувам,:D работата ми била секогаш задоволство, повеќе би ми пречело недолично однесување на колеги, цела среќа опкружена сум со разумни, мудри и паметни луѓе:!: иако има исклучоци но сеуште не ми згазиле на нервот па да морам да се нервирам.:!:Се соочувам со неправда некогаш но не чувствувам силен психолошки притисок колку некои други личности од моето опкружување што ги познавам, почнувајќи од мајка ми, соседки каде што веќе реално се преминува граница на притисок и иде кон мобинг ама никој ништо не превзема.
    Стресот, очи како на бумбар од плачење ги прекривам со шминка,:makeup: се средувам, и оп како нова сум(hollest)си се појавувам насмеана, спремна за вршење работни обврски.

Кога се во прашање кредити и посебно гаранти, мој најискрен совет здрава нова во трн не си ставајте без оглед дали се работи за брат, сестра па дури и да ви се лутат и да не ви зборат после тоа!:!:
    Често во пракса се случува да си плаќа гарантот, а реално секој од вас си има фамилија за гледање, деца за образување и слично ако гледаме долгорочно враќање на нечиј туѓ кредит ќе ја уништи иднината на децата.:!: Колку и да сте добро ситуирани сигурна сум никој нема одвишок за плаќање на рата за туѓ кредит туку си трга заштеда за своето семејство за да си ги обезбеди децата.:!: Од моите родители често се барале такви услуги фала му на Господ што барем затоа ме псолушале и разумно постапиле што ги одбиваа колеги, роднини за таква услуга.:!:

Денес убаво времево сончево:sun:за прошетка а Богами и за перење.:lol:Започнав со второто, пуштив една машина сега ќе ја спружам и пуштам уште една, ми рекоа викендов ќе се расипе времево па посовреме да се средам. Мелено месо ми смешка од фрижидер, ќе правам плескавици за ручек и нешто од компир се мислам дали пире или да го испржам. :?:

evangelina.ina, Peco, jasna83 and 9 others like this.
  9. simonka93

simonka93 Форумски идол

Тука сум,не дека ме бараше некој де...
    Цело време проблеми, раат еден момент да неможе да е човек. Се надевам добро ќе заврши.

Зима не само што не сакам него и мразам. Топло трпам,ладно не.

Бивши немам, млада ме излажа мм. Имавме нормален прв состанок, и од тогаш по дифолт сме во врска,без прашања без ништо. Целата наша врска се темели на договор. Не ме ни запроси,туку директно- Што велиш да си те земам? Што велиш да имаме дете? И јас велам да:rofl:

За кредити, јас сум кокредитобарател на мајка ми и татко ми,и иако ми се родители сега се каам,бидејќи доколку треба сега со мм да дигнеме кредит ќе сум врзана, ама здравје. На други не би била жирант.

Ве поздравувам убави луѓе :*

Peco, Emy867, jasna83 and 17 others like this.
  10. joy1

joy1 Форумски идол

@MilaP probav da ti pisam lp no nemam dozvola zatoa ovde...
    Sega si se narekla neuspesna majka i nikogas poveke jasno?

Toa sto se slucuva so sin ti e ili lekarska greska ili bozja volja no ne e tvoja vina.Koja majka saka deteto da i pati mila?Zar ti ?Zar galapce sakase?Zar jas sakav da pomine kerka mi niz onaa golgota?
    ne,niedna ne go saka toa
    No koga ke dojde ete ke se ljutis pa ke se boris i na kraj ke se pomiris

Pretpostavuvam kolku si isplasena za idninata,kolku si razocarana no nametnuvajki si sebe si vina ...ne ,toa ne vodi nikade.

11. Lilit

Lilit Форумски идол

Ајде не се мешам за понатака, секој со своето нели.

Се може да се случи, ама не можам да живеам замрзната во стравот спремајќи се за најлошото и ако се случи, да речам, ете знаев. А може ако го изберам другото да го превенирам и најлошото. Животот нема време за чекање.
    И од моите сум воспитана да штедам, ама не за нивниот тн беле паре за црне дане, мене све ми е за бело и штедам, ама не се плашам и од кредити. Што кога ми треба нештото сега и ме прави среќна и ефикасна за да правам повеќе? Го сфаќам ко нужна инвестиција.
    Ама па и да штедиш тоа што ќе го купиш со заштеденото за 10 години нема да ти значи исто како и денес. А што до тогаш? Голо ринтање и надевање и некое штедење. Па може да се случи криза и парите да ти пропаднат ко со Југославија. (на моите им пропаднала голема сума на пари и не успеаа сите да ги извадат, па ни до пола)
    За мали работи како потрошувачки кредит не, ама за дом било што да. Па и прозори се замашна инвестиција. Ќе заштедиш на потрошувачка на ладење и греење на домот, плус добиваш подобра звучна изолација, си инвестираш да ти биде убаво. И тоа е штедење.
    Друго е кога мораш да ги дадеш парите, а друго е кога ги штедиш и не мораш, па ќе си дозволиш и да ги дадеш за нешто друго ситно навидум, ама ти ги изело парите.
    Се е како се си го ставиш во главата и од која позиција ќе го гледаш.

И воопшто ставот за давање пари према работи ми е позитивен.

Порано татко ми кога ќе дојдеше ред струја да се плаќа зиме, 12000 и мислиш за џабе ги фрла парите. Му ја сменив перцепцијата. Му викам чекај бе, топло ти беше? Ти беше. Се бањаш со топла вода? Се бањаш. Си гледаш тв? Си гледаш. Имаш светло? Имаш. Итн итн. Епа наместо да кажеш фала и со алал да ги дадеш парите за возврат, ти ги доживуваш ко фрлени пари. И се смени од тогаш.

Чка ако не прочита ќе биде циркуз.

Last edited: Oct 14, 2016
    bittersweet, Jas!, Peco and 14 others like this.
  12. Izdrzliv

Izdrzliv Популарен член

Ај добар ден :) Сите имате жолт картон :) наредно успивање санкции:)
    Јас за денес завршив со работа, ако е за аир доволно беше...
    Сеа да одморам малку и сум у план да прошетам малку по бутициве.. Есен -зима колекции де..Не дека нема шо да носам,него да пратам тренд :) Колку ми е криво што се затвори саламон... Еднаш купуваш,неколку год носиш.. Абе да не ти е криво што ке фрлиш толку пари..
    Сеа хумел и лининг некако се добри..2_3 год земам по некоја ствар,па ке видиме..

Jas!, jasna83, Lilit and 5 others like this.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

И тогаш сфаќаш дека ништо не е битно, освен да е здраво и живо.
    @MilaP како да те утешеме незнам. Само моли се оти чуда постојат.
    Мајка сум, можам само да претпоставам како ти е.
    И да ти кажам дека си најдобрата мајка на светот за твојот син.
    Зошто животе си толку суров некогаш?
    Зошто дете да страда?

Jas!, MilaP, jasna83 and 20 others like this.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

@MilaP ова нема врска со тоа колку си добра мајка. Тука немаш избор, ниту влијание, ти не го бираш тоа за своето дете. Знам дека знаеш колку не е така како што во моментов мислиш за себе, знаеш дека го правиш најдоброто што знаеш и можеш.
    Не знам што да кажам... Освен што ми доаѓа да поставувам реторички прашања.
    Ви ја посакувам сета среќа на светот и верувам во чуда.

Espadrila, Jas!, MilaP and 13 others like this.
  15. simonka93

simonka93 Форумски идол

@MilaP немајка е онаа која ќе го остави детето и ќе замине по свој пат,без да се грижи за него!
    Ти си мајка,кралица, за своето дете правиш се' што е во твоја моќ! Господ да ви даде сила, колку и да е тешко да помине побрзо :hug:

Jas!, MilaP, galapce and 12 others like this.
  16. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

И јас ја поддржувам Зека, особено бидејќи имав слична ситуација. И она брат за брат... ама скроз е така. Поготово што си самохрана мајка која тек почнува да го живее тој живот. Ама да не ти чуе. Имаш и начин да речеш не, едноставно не сакаш да се обврзуваш за банки бидејќи сакаш подобра кднина за детето не во државава, карикирам.

Кредит сум зела да, не се каам бидејќи искалкулиравме се убаво, ама едно големо ама, да не ми беше потребен немаше да го земам. Сега правиме се што можеме да го исплатиме предвреме и тие сто евра на банката да продолжиме да ги ставаме во нашето чекмеџе ко што си го викавме на времето. А ние сме такви, ако зацртавме да шпараме сто евра секој месец тоа и правевме, ни денар помалку, ако сме здле кредит прво плаќаме рата, сметки, купуваме за бебе пелени и се останато потребно за месецот и со остатокот се живее. Мислам дека само така се зима кредит, ако спиеш на уво ај еден месец ќе прерипам не плаќам не те бива за ништо, не си за кредит. Ако не успеваш една сметка за улично да ја платиш, нема да успееш и кредитот да го исплатиш. За кредити треба да знаеш со парите. Никогаш не би зела кредит за да шетам, за да купувам телефони и технологии...

Следува забавен викенд? Што убаво.

Jas!, Peco, JuLleE and 13 others like this.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Да се разбереме, јас сум за земање кредити, и имам земено кредит. ама за мене, За друг би зела само ако е во прашање живот или смрт не дај боже. За ситуација како кај Зека нема шанси.
    @Lilit јас ги разбирам оние што бегаат од кредити како од ѓавол. За жал кај насс е толку неизвесно тоа дали утре ќе имаш работа што буквално стана животот купувај ден за ден недела за недела. Секој со своите ставови и реалности.

Jas!, Dust, JuLleE and 14 others like this.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Zedovme kredit stanot koga go kupivme
    Mm pukna dur ne go isplati
    Raat nemase

Petar80, Jas!, Dust and 16 others like this.
  19. danichap

danichap Moderator Staff Member

Аууу, нозе ми паднаа од одење.
    Мајка си додје од работа а јас и мадам на готовс за бољи живот.

Свртевме еден огромен круг, долга прошетка а уз пат се натоваривме од една пиљара(@AngelOfArh да не ме мислиш, костените се печат), па се награбавме од дм.
    Не лажеа или стварно имаше промоции не знам бидејќи не сум во тек со цените, ама и течниот детергент и омекшивачот и капсули за машина за садови и други работи демек намалено:^).
    Како маркетингшки трик познат ми е ефектот на етикената во црвена боја, ама како што кажав не ги следам редовните цени.

Во однос на кредитите и давам на мајка ми некоја слобода на одлучување :tmi:. За стамбен и имам кажано да не помисли ни на сон на некој да се потпишува. А ако и прават нервози кај мене да ги препрати ]:).

Во однос на потрошувачкиве од по неколку илјади....го дадов своето мислење кое и она го дели секако, но тоа е, нејзина одлука. Штотуку им истече, овој месец, стариот кредит на кој им беше жирант. Па бргу побргу нов (facepalm).

Јас немам зедено и не ни планирам да зедам. Не за џабе е Тозо по патиштата и на терен со месеци...за да можеме без тие кредити да градиме иднина. Целосно ги сфаќам оние кои им е потребно мало катче и со добро развиен план се решиле за овој чекор.
    Свесни сме дека се плаќа повеќе, каматите си се камати...но боље да инвестираш во свое одколку цел живот на туѓо. Оти реално Македонија не е Германија па да се има исти стандард и исти услови цел живот по кириите да го минеш.

Ситуацијата за Зека споделив.
    Јас не би била жирант на брат или било каков вид на долгорочно обврзување кон некого. Доколку имам поради би ги дала на рака одколку да влечам потенцијален проблем со години.
    И јас се откажав од свој дел во негова полза, он можеби би го сторил истото за мене во некој паралелен универзум можеби не...не е ни важно.
    Но кредит пак не би му зела. :D

20. Petra777

Petra777 Популарен член

Частам , за роденден на Мали (сестра) и Петре :) :party:

Val-Dim, Jas!, Peco and 21 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.