Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Bridget

Bridget Форумски идол

А јaс збoрaм декa физикaлец oд тип aргaт или грaдежен рaбoтник вo мнoгу земји земa пoгoлемa плaтa oд некoј кoј седи вo кaнцелaријa некoјa сo фaкултет. Oти мoже некoј прoценил декa четири гoдини бубaње и пoсле тoa типкaње нa тaстaтурa и не е тoлку пoвеќе зa ценење oд тешкa физичкa рaбoтa вo секaкви временски услoви.

2. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Добро утро.

Која од вас пред некое време имаше болки и вкочанет врат нека кажува одма лек, Сигурна сум дека читав ама ич не ми текнува кој беше.
    Веќе трет ден сум укочена и со страшни болки.
    Ме масираше мајка со кристална ракија и со грчка маст ама џабе е не поминува никако :(

Си викам да не пишам, да не се жалам нон стоп ама не бива повеќе.

3. danichap

danichap Moderator Staff Member

Точно.
    Обичен работник во градежнништво не е под 2000 евра. Исто колку или често и повеќе од оној со диплома.

Е сега зиме/лете, сонце дожд...со протокаловите алиштенца рмбаат на отворено ;(

4. Cka

Cka Форумски идол

Dobro utro. Da znae tetka Basra kolku ja pisuvame na forumov :))) Ne se 8... vo leto se 10 saati. Zatoa e pogolema platata vo leto. I da... koj se nema napupueno 10 saati i toa vo leto na sonce ili u folija na pekolot ne znae. Vo zima e 8 saati. Vikendite i se slobodni oti majka mi raboti togas. Ako tetka Basra raboti plus za vikendi togas i davaat plus dnevnica. Ama toa e koga ima golemi poracki za dva pazari.

Moite se zadovolni od nea. Dosea u tolku godini rabotenje niva sekakvi imalo. Edna pola rabotno vreme igrala i peela. Tatko mi vika site navednati rabotat i ona ej da vi ispeam pesna. I se ispravue i igra i pee. Po 5 min pak. Posle pak. Tolku bese od nea. Ja plati za toj den i prijatno. Vika ako i se pee neka pee ama i neka raboti.

Edna pa sekoj den bolna bese. Raboti do 12 i odma i se slosue. Po edna nedela doma. Tatko mi i rekol jas sum bavcavandzija ne doktor. Posle kazaa i drugi deka ja fakalo mrza i sekade si odela. Edna zaspivase u folijata. I bilo zesko i da pospiela eden saat. Sea e u Italija praski bere mislam. Edni turcinki uste baba mi bese ziva rabotele i zboruele da kako da kradat koga ke si odat ili koga ke odi tatko mi po rucekot. Ne znaele deka baba mi turski znae. Ona si kutela. Trgnal tatko mi po rucekot i pocnale planot ovie. Demek ednata da mocala a baba mi straza da i cuva a prvava da krade. I baba mi na turski i rekla golema si nema sto pi*kata da ti ja cuvam.

Eden kup cirkuzi so niv. Sleden pat koga ke odam kaj moite bas ke prasam. Na Basra zetot e u Germanija pa i on pomaga ama trebase site da gi povlece natamu. Ama muabet izvadija deka se prezenil :) ciganska rabota.

Jas deneska na utakmica so bebe pa posle ke odime Vodno ili Kozjak. Kasicka se krcka. Nadezno nema da ja frlam.

5. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

@Bridget зависи пред се од одговорноста која ја носи тој што типка на тастатура.

Не знам дали се сеќавате,не можам сега да најдам,циркулираше едно време еден оглас за вработување на доктор на медицина и овчар.Иста плата се нудеше за работниве места.Оди после учи медицина 6 години.За која плата?Кога овци да пасеш е исто толку платено. Да не збориме за стресот на работното место и одговорноста на лекарот,а од друга страна бенефитот што овчарот е на планина и на чист воздух.
    Чудеса од земја сме.

Annath, PUPICA, Emy867 and 17 others like this.
  6. danichap

danichap Moderator Staff Member

Конкретно, Тозо бара возач на кран.
    Чека некој босанец што му ја одобриле визата да стаса.

70м висок кран...е ај секој нека го вози.

Annath, PUPICA, Espadrila and 6 others like this.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Не ми е нaмерaтa дa спoредувaме прoфесии кoи oдaт oд еднa крaјнoст дo другa, туку декa не секoјa рaбoтнa пoзицијa зa кoјa е пoтребен фaкултет вреди пoвеќе oд билo кoјa физичкa рaбoтa. Oти Лејди тaкa ги пoстaви рaбoтите

Annath, galapce, baba Rada and 4 others like this.
  8. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се сложувам со тебе, целосно.

Ама како што и @ph.orhideja кажа - не значи дека ако си зел диплома, дека ќе типкаш во канцеларија на тастатура. Еве, по струка јас би требала да работам во фабрика во производство. На различни температури, во зависност од делот од процесот, во 3 смени, изложена на различни миризби. Најверојатно би требала да вршам и некои физички работи (иако не треба тоа така да биде), па затоа бараат само мажи. Товар, истовар. И плус, човечки животи ќе ми бидат на одговорност. Зашто треба многу да внимавам на процесот, за да не излезе срање од производ, па да го загрозам животот на потрошувачите. Имам еден пример како производство на млеко резултирало со нешто што не смеело, па после го извезувале, за да немаат тука проблеми, ама не би да кажувам повеќе. Исто е и со лабораториската работа. Ќе седам цел ден со газот на столче, ама морам да пазам да не ми промакне несакана култура во производот, па после салмонели и труења.

Постојат доста одговорни работи кои се работат со диплома, а се премалку ценети. Не е дека јас имам диплома, па сум увреџена сеа нешто.

Јас сум увреџена од целокупната ситуација у земјава. Ниту еден труд не се цени колку што треба.

♡BuBaLe♡, Annath, Peco and 18 others like this.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Никој не вели дека физичката работа е лесна, но не е потешка од психичката. Ги работев и двете.
    Првата пред компјутер. Зимав 200 евра. Ама одговорна пред еден куп инспекции. Трудова, за архива, УЈП. Плус со 100 вработени се управуваш.Прекувремено останував.
    Кога доаѓав дома паѓав. Работев и сабота.
    Втората работа, физичката. На почеток мачно, ама за два дена станува рутина.
    Не се воопшто замарав, мозок пуштен на пасање. Дома доаѓав и не паѓав. Никому не бев одговорна.
    Затоа излишни ви се коментарите ама чисте, работи на нива. Ок е, ама оној зад компјутерот си ја тупи главата цел ден и одговара пред еден куп луѓе.
    Нека зимаат сите високи плати, ама нека се вреднува и образованието.

10. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Добро @JuLleE не секоја физичка работа е таква. Се согласувам за градежните работници, каде си одговорен па за својот живот. И за успешноста на проектот во кој ќе живеат стотици луѓе.

Само сакам да кажам дека не може секогаш баш да се генерализира.

И осеќам дека ќе не подберат за ова во темава, па ако има соодветна, со време да се префрлиме таму.

Патем, на свои 29 години немам ниту еден ден стаж. Мојата златна и чудесна земја.

Annath, Peco, promeneta and 11 others like this.
  11. Esmeralda-MD

Esmeralda-MD Форумски идол

:hai: На сите.Сама се кафесувам и да ве читнам на кратко,ме чекат конјугации,модални глаголи и зборови со точки за учење а тие ми се најмачни.Испит се ближи а после се надевам ќе најдам работа.
    @promeneta Ќе се договориме за кафе,не сум заборавила на договорот,сакам и јас да се напијам кафе и да зборам без да кршам јазик,нема никој тука од мојот крај,Македонци :worried:.Кога ќе се средеш и бидеш спремна ќе се договориме.
    Да зачистам по дома и да тргне денот.
    Инаку за работата,мислам Оти е вистинска среќа во Мк да го работиш тоа за што си учел,кој како ќе се снајде да заработи за парче леб.Се си има тежина и никоја работа не е за потценување.Јас завршив едно а работев две години во Мк пред да дојдам тука работа што нема никаква допирна точка со тоа што сум завршила,но парите беа добри научив.Само не ми се јасни тие што седат дома и чекат од пензијата на родителите,здрави и прави а не им се работело Оти не трпеле газди.Тоа е,кој како си сака.
    Убав ден на сите

♡BuBaLe♡, Annath, PUPICA and 17 others like this.
  12. Izdrzliv

Izdrzliv Популарен член

Добар ви ден. Не да сум нанал :)
    Аргати....хмм или пак градежен раб, мајстор оф оф даа не искусите таква физичка раб:),додуша ако сакате брза диета,а сепак да не гладувате тоа е одлична идеа.
    Само да кажам дека,многу студенти и средношколци поминале во градежно..многу луѓе сум сретнал со завршен факултет работат како физикалци..
    Тешка раб затоа секогаш има отворено раб место.
    Ај сега да си варам едно каве :)

Annath, Dust, Sesil and 5 others like this.
  13. nena2010

nena2010 Форумски идол

Баш кај мене сега градат една зграда и правиме муабет со мајсториве. Ми вика как работиш и му кажувам. Вика ене го син ми (покажува надоле на еден дечко што работи) студира на Економски па ќе видиме после. Дечкото студира на факулетет и за да си го плати работи барабар со татко му. А кога ги гледам како се испентерени на тоа штиците мене ме фаќа фобија и влегувам внатре.

Annath, Peco, Sesil and 12 others like this.
  14. Barbie20

Barbie20 Популарен член

Добар ден. :)

Јас уште сум в кревет. Ме мрзи да станам.

15. jasna83

jasna83 Истакнат член

16. friendy

friendy Форумски идол

^Нозете на маса.|(
    Не треба да се коментира повеќе.

Annath, Dust, Esmeralda-MD and 6 others like this.
  17. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Дур зборевте за слики и редевте фотки, пак и Ординери кога ги спомна авторските.. ми текна на што се требаше да преуредам,кои слики (графика) ги имав таксано за купување и не ги..тие што пред зилион години требаше да ги насликам, не ги:| сега само на тоа мислам. Ми фали муза:bug: Тоа е.:D:D
    Досаден ми е и бавен денов. Викендиве почнаа досадни да ми се,ништо да не ми се прави. Па и кога не гнетеш,ептем нема шо да правиш:P:rofl: Ќесиумрам.:(
    Уствари друго ме мачи ама морам да се дефокусирам со небитности:bug:

Annath, Sesil, Esmeralda-MD and 8 others like this.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Лејди затоа и се платени, освен кај нас де.
    Ако така гледаме и многу други работи се поврзани со животот. И оние зад компјутер.
    Проблемот кај нас е што за ниеден сектор нема реална плата.

Annath, Esmeralda-MD, mareane and 4 others like this.
  19. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Моментот кога во тмурен,никакаов ден едно :sun: најмило ќе ти ја стопли душата
    Со два збора...
    Со навидум безначајна постапка
    И потоа ќе прочитам тука јарците(козите де) биле материјалисти
    пфффффффф
    Добар ви ден

Annath, LadyC, Lady Phoenix and 11 others like this.
  20. ines.h

ines.h Популарен член

Nema poubavo od detskiot dzagor I smea,samo Se nadevam I molam idnive generacii pa I moeto dete da rastat vo podobro pikvalitetno opshtestvo.Oti nie Gore dolu otidovmr jabana

♡BuBaLe♡, Annath, Val-Dim and 8 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.