Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.079
    Денес се начна осетлива и комплексна тема.

Се сложувам со она дека секоја приказна, па и оние љубовните, имаат две страни.
    Во моментите после разделба тешко е трезвено и рационално да се согледа својата а не па другата страна.
    Фази на лутина и бес кон партнерот, самообвинување, тага...патот е долг. А се надевам и заздравуавњето ќе биде целосно, кај сите.

Преголем е теретот за да се носи само на свои рамења и да се бара вината само во себе. Никој не негира некој момент, настан, постапка кои можеби допринеле за дисхармонија и незадоволсто кај партнерот, но тоа е само мал дел од големата слика.

Во нечии очи мравката е слон а во туѓи слонот е мравка.
    Сериски изневерувач, битанка, манипулант, насилник ...секогаш ќе биде меѓу вторите.

Се сложувам дека не е исто со дете да си на патот и без деца.

Никој не знае иднината што носи...можеме само да се надеваме и да предосеќаме со каков човек сме си фатиле работа.

Едит:
    Безусловната љубов(кон партнерот) има уствари толку многу услови за мене...па не би можела воопшто да ја наречам таква или да се декларирам дека верувам во таква.

Последна измена: 26 октомври 2016
    На ♡BuBaLe♡, evangelina.ina, sofijanoka и 16 други им се допаѓа ова.
  2. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.313
    @♡BuBaLe♡ што сакаш кажи, нема да поверувам дека ти си виновна за што и да направил маж ти.

Сум кажала 100 пати, ќе кажам уште толку: и мажите и жените се луѓе, од крв и од месо. Освен по полот, не ее разликуваме по ништо друго едни од други. Сами сме виновни, ние жените, за двојните стандарди кои уште се форсираат. 21ви век сме, а како да сме 2-3 века поназад. Што е тој повеќе од мене, што почнал да се однесува на недоличен начин, па да го оправдувам и да му простувам, да се обвинувам себеси? Ништо. За танго се потребни двајца. Ако постоело нешто што му пречело, како човечко суштество со свест и совест, со јазик развиен за говор, во 21ви век, пак ќе нагласам, должен е да седне и да го артикулира тоа. Барем толку ми должи на мене, а и на себе. Па да се најде решение, заеднички јазик, компромис... А не старсконо - тој е маж, тој мора да е во право, да прави што сака и никој ништо да не му рече за тоа. Епа нема. Особено кога се и деца во прашање. А ако има некој проблем со психата - ене му доктори, нека оди на разговор, па ако треба и да се лечи. Не е тоа срамота.

Ај да не должам, изреволтирана сум и од случка во фамилија...

На ♡BuBaLe♡, evangelina.ina, DVAANGELA и 22 други им се допаѓа ова.
  3. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.209
    Допаѓања:
    106.356
    Жал ми е што погрешно сум разбрана. Не го ставам на тапет мојот живот со овие теми, навистина не сакам овде да давам отчет што ми се случува сега, само сакам да прочитам мислења, ставови за ваква тема. Често се жалите дека нема длабоки, содржајни постови, а чим се начне посериозна тема одма се буните |(
    Горе долу сите сме во врска/брак/брачна криза/развод овде на темава. И факт е дека секој е случај за себе. Но генерално гледано еве денес седни во кафуле и сликата каква е - секој во свој мобилен си зјапа, заеднички профил чим имале на фб се чудни и заостанати за повеќето, разводите во првите години од бракот особено чим стасаат децата се се почести, вредностите се многу променети, секој втор имал афера - и ова е нормално !?!
    Родена сум во погрешно време изгледа |(

На menelele, evangelina.ina, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  4. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.079
    Јас лично не се бунам за темава...не гледам зошто некој друг би.
    Баш е адекватна тема за ова катче.

Во однос на времето во кое живееме.
    Мислам дека секогаш имало вакви или онакви забранети работи. Сега е само полесно да се дознаат истите или општо желниот за нив да се впушти во авантура и да ги добие.
    Се чуствувам дека доколку искажам некој став по оваа тема ќе го сфатиш како критика кон тебе или некоја твоја животна одлука...а стварно не ми е тоа целта. Би било случајност доколку се пронајдеш во истиот.

На ♡BuBaLe♡, evangelina.ina, MacenceEna и 14 други им се допаѓа ова.
  5. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Ола лејдис енд џентлемен.:hai::hai::hai:

Положив да не ме мислите,:smirk:уште една сесија во декември или фебруари и завршувам.:)

Безусловна љубов само за децата, може и родителите, брат/сестра за друг никој, го сакам сопругот ама не е безусловна таа љубов.

На темата развод, не знам како би реагирала доколку дознам дека сопругот ме изневерувал, сега мислам дека веднаш би се развела, меѓутоа со 3 деца без обзир што финансиски не зависам од него, не знам дали така би го растурила семејствотот, иако он е поводот за растурање на бракот.
    Без размилување би го напуштила да им насилство, физичко, психичко, тоа не е средина во која би сакала да ги одгледувам децата.

За запуштање да биде причина за развод не ми се верува, мм ме видел и во најдобро и во најлошо издание, со децава сигурно не можам да го пречекам од работа со мартини од врата, дотерана, нашминкана, не сум степфордска жена.
    И тој е свесен дека не може да бидеме ние во центер на внимание кога имаме деца, поголемо внимание ним им се обрнува, свесен е и дека голем дел од времето сум преморена на крај на денот, свесни бевме и двајцата за овие работи кога се одлучивме за повеќедетно семејство каде помошта од страна е минимална.
    Бракот за мене е љубов, разбирање и голема толеранција, свесност за приоритетите во моментот, жртвување на дел од себе за доброто на семејството.

На kjukli, menelele, papillonP и 25 други им се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.969
    Jas mislam deka 80% od problemite vo vrska i brak se od nedostatok na komunikacija megju parnterite i nepocituvanje za potrebite od obete strani.Koga gledas samo ti da si najaden,odmoren,na kafe izlezen,so drustvo sednat a za drugata strana ne ti e gajle togas se raboti za sebicnost .

Togas nastanuva nervoza i netrpenie kaj drugata strana,pa kavgi,nezboruvanje so denovi i ete ti konflikt.Problemite se pikaat pod tepih mesto da se resavaat vo istiot moment koga nastanale.Taka se trupaat i tikvata puka kad tad.

Drugo:epten slabo se posvetuva vnimanie na sitnici koi zivot znacat.Nema izvini,nema te sakam,nema guskanje pred tv,odenje vo kino cat pat,zezanje pomegu partnerite.Se e svedeno na trcanje,rabota,spienje i tolku.

На Aleksandar1212, menelele, ♡BuBaLe♡ и 32 други им се допаѓа ова.
  7. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.666
    Од тоа трпење се за децата јас и сестра ми сме сведоци на многу тепања бтркања од дома,полиции болници па на ќебе во парк сме спиеле многу траими имаме и јас и сестра ми,Мајка ми тогаш не се осуди да се разведе само заради нас и на крај резлутатот на тоа страдање е 13 години во кревет легната.
    Јас сум за развод и знам и верувам дека секоја жена може да се одличи на тоа и да продолжи да живее нормално ама со многу труд и многу работа.
    Во близина имам жена која е самохранаа мајка која одкако се раздели од партнерот многу повеќе успеа во животот пред тоа само тонеше и тонеше,сега е успешна Жена која се бори за сите права на самохрани те Мајки.

На menelele, ♡BuBaLe♡, papillonP и 25 други им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.329
    Допаѓања:
    259.584
    @♡BuBaLe♡ нема ништо лошо ако прочиташ искуства. Има доста жени со слично искуство кои можат да дадат совет од сопствено искуство.
    Ништо од она кое го наброја не е нормално. Еве јас си дадов мислење од сопствено искуство. Има и други. Верувам ќе споделат.
    Темава е одлична и верувајте дека помага многу.

На ♡BuBaLe♡, evangelina.ina, DVAANGELA и 13 други им се допаѓа ова.
  9. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.079
    Јас не можам да го сфатам феноменот мажот сам да оди на кафе, на пиво, не знам каде....додека жената сама дреме дома со децата.
    И тоа е нормално.
    Се сложувам дека социјалниот живот не завршува со бракот и дека постоечките пријателства треба да се негуваат...но како да се заборава каде се приоритетите.
    Тие деца не се со чеиз донесени и двајцата свесно ги прават, а следствено на тоа свесни се и за одговорноста и промените од истите

Ама што не рече ајде заедно ќе одиме на кафе на вечера. Да оставиме деца со баба/дедо. Па и жената да се исфенира, дотера.
    Што не рече ајде јас бејбиситинг ќе правам па она да испадне на кафе со другарка. Да се врати со осмех од уво до уво како што секоја од анс знае после убава вечер со другарка.
    Што не рече ајде јас ќе средам низ куќа ти дремни одмори.

Или он мора на спорт, теретана не знам што...епа уплати и после пораѓај и она да оди да вежба а ти почувај бебе дома.

Ако жената изгледа како зомби и е неодморена одмени ја во обврските малку. Ако жената не е спастрена па дај и време и пружи и прилика за истото.
    И не би му ќутела. Не би ги земала работите како такви само бидејќи е маж а јас жена.

Од љубов не се живее.ж
    Треба и многу разбирање, комуникација, емпатија, партнерство но и другарство.

На mila89, artemidis, menelele и 32 други им се допаѓа ова.
  10. Ane-Goki1

Ane-Goki1 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.033
    Јас воопшто не сум компетентна на оваа тема да зборам затоа што не сум во брак,најпрво извинете што се мешам.Кога го прочитав ова исто како моите мисли да се пишани тука.
    Прочитав нешто на нет пред некој ден и многу ми се допадна и поврзано е со тоа што се збори во овој пост па да го споделам со вас
    http://skopjeinfo.mk/pismo-od-eden-...r-na-soprugata-ne-gostin-koj-samo-jade-i-spie

На DVAANGELA, Annath, Peco и 7 други им се допаѓа ова.
  11. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    500 години под турско не било лесно. :shake:
    Многу лош менталитет имаме. Прост да не кажам.:worried:

@bittersweet Трпеза да постави кога ќе дипломира.:nod:
    @joy1 Да каже колку кубика е моторот.:lol:
    Не ми се верува да го вози, ама може ќе изненади.:?:
    IMG_3864.JPG

На bittersweet, Espadrila, DVAANGELA и 7 други им се допаѓа ова.
  12. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Прекрасно кажано душо моја и ти се дивам колку си разумна, мудра и силна. Безусловна љубов ќе има кога сите ние луѓето, ќе идеме на операција за да ни се отстрани љубомората во нас, себичноста и само живноста...дотогаш ќе буткаме како умееме и колку умееме.
    Едно правило имам во животот душо моја а тоа е- додека сум здрава и права и цврсто стојам на две нозе и можам да заработам за парче леб за мене и за моите деца, ништо на светот не може да ме уништи и да ме натера на коленици да клекнам..кога ќе бидам тажна ќе плачам, ќе зајдувам во солзи ама потоа со срце одмиено станувам посилна.....Мила моја, постапувај во животот како тебе ти одговара, простувај на тој што ти сакаш да му простиш, ти ќе пресудиш и никој друг..Живеј го својот живот а тугите искуства и совети нека ти бидат доказ дека сите на овој свет сме различни:f::f::f:
    :hug:

На Tajnaotrovna, galapce, kuc и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.157
    Допаѓања:
    137.247
    Најмногу се нервирам коа жени правдаат мажи за одредени постапки и вината ја бараат во себе, а не треба ни најмалце. Он имал право да излезе оти нели цел ден на работа и човек е му треба друштво нека прошетал. Чекај бре ти што си му, бебиситерка само за деца да му чуваш дома? Те праша ли он тебе дали тебе ти треба друштво, излегување, издувен вентил?
    Па бил лут оти жена му се запуштила, а он ја дуплирал килажата од коа се заедно.(facepalm) И он не е запуштен, само нема време како порано за теретани. Некоја ,,бебиситерка,, има повеке време за теретани нели? Епа коа ке дели еднакво обврски према децата тогаш ке збори за запуштање.
    Друга глупа ствар е коа само она праи трошоци дома, сите трошоци на ,,господинот,, не се ништо, па човек е и он треба да потроши некој денар. Она пазари, она плаќа сметки, она купува за децата, па и за цело семејство и на крај нормално дека она ги троши сите пари. А секој ден пиво, ливче у кладилница, кафе со другари?? тоа не се пари, нели?
    Па уште и вика дека сета струја само она ја троши. оти она готви, пери, чисти.Тоа он шо е ко паразит дома океј е нели, не праи никаков трошок.
    На крај нормално дека само она ке биде виновна за распадот на бракот, он ни со прст нема мрднато од дека он крив?

На kjukli, menelele, mia9184 и 21 други им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.969
    650 kubika
    Ne vozam,me vozat :!:

На DVAANGELA, Annath, Dust и 6 други им се допаѓа ова.
  15. fallenangel

fallenangel Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.150
    Многу чувствителна тема на муабет имате, сакав да си молчам, пиши бриши цело време правев ама не можам, мора да си речам што мислам.
    Секое среќно семејство наликува едно на друго, но секое несреќно семејство е несреќно на свој начин.:!:
    Од љубов не се живее, но брак без почит и меѓусебно разбирање не опстојува.:!:
    Во ред е некој да биде храбар и достоинствен да стави крај на брак поради неверство но од друга страна со деца не е ни малку лесно посебно ако немаш поддршка и ако немаш каде да се вратиш. :!:
    Со каква сакаш плата биди и земај алиментација но не стигнува да подмириш сметки за комуналии, кирија, да образуваш деца, да ги прехраниш и облечеш.:!:
    Од друга страна вреди да се бориш затоа што те прави среќна и вреди да го имаш, а тоа е да си го спасиш бракот и семејството.:!:
    Ќе речам нешто што на многумина не би им се допаднало а тоа е дека има од лошо полошо:!:што не е некаква утеха,:!:свесна сум за тоа но има одредени полоши работи кои го уништуваат целото семејство, дрога, коцка, алкохолизам, насилство и оставаат последици за цел живот.:!:
    Лично не верувам дека нешто недостига во бракот или кај партнерот па затоа изневерува, туку се е до личноста. Има многу кои имаат убави, згодни, средени партнери ама куче од касапница оди одвикни го.:envy:Неверството не е нова појава во бракот туку постоела сигурно од претходно како лоша навика,:!: ама тогаш се разбрало исто како по некое непишано правило засегнатиот последен дознава, кога е касно да се превенираат последиците.:envy:
    Е сега има и такви кои вараат ама не ги фатиле8-|:!:тоа е веќе друга приказна,:!: ќе си молчам.:x
    Имам уште многу за зборување ама едно ќе речам Господ нека ни е на помош на сите и да не чува од зло и лоши луѓе.:!:Никој не знае што не чека, да се надеваме на подобри денови.
    Пишав примери па избришав :!:затоа што на виделина ќе излезеа:tmi:а и без тоа се ми е каша попара во постов.:drunk:

На evangelina.ina, galapce, Espadrila и 14 други им се допаѓа ова.
  16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.773
    Сакам само да ве поздравам сите и да ви посакам убав живот пред се спокоен. Многу тешко се живее без спокој, а мирот е многу драгоцено нешто.
    Ќе ве дружам :hug:.
    Поздрав од мојот есенски идиличен крај :inlove:..
    img1477492857440.jpg Имајте убава вечер :hai:.

На molikaMk, artemidis, Tajnaotrovna и 32 други им се допаѓа ова.
  17. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.871
    Допаѓања:
    173.449
    Ајде добра ви вечер...
    Цел ден не сум прибрана дома па сега додека се враќам по пат, да ве читнам :)
    Им купив на моите нов лаптоп, сакаат скајп мајп со странција па станале помодерни од мене, на таблет не им било како што треба (наоѓаат изговори) па решив да ги почастам :) Не е кој знае што ама за 400евра добар е..i5 процесор, 4гига рам, а не им ни треба повеќе..
    Ве читнав и прееска, ама не сум во брак иако бев во една долга врска која што личеше на б(м)рак :rofl: па не се осудувам да пишам било што, иако 90% ги имам истите мислења како вас..

Не сум јадена цел ден, утре одам за Косово, имам работа у пм..
    Имајте убава вечер :hug:

На Aleksandar1212, Tajnaotrovna, ♡BuBaLe♡ и 12 други им се допаѓа ова.
  18. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.854
    Допаѓања:
    101.611
    Безусловна љубов?Познавам таква.Мојата љубов спрема децава.
    Љубовта спрема сопругов за мене не е безусловна,неколку пати сум била пред прагот на разводот.Мојата причина не беше друга жена ама беше алкохолот и неодговорноста.Сега некако го поминавме тој период,на кавги,секојдневни доцнења од работа,негрижа за децата,бегање од домов,...и плачев и се нервирав Господ ми е сведок колку пати ми била перницата мокра од солзи.Сега ...пораснав или тој се промени,ама во моментов сме најдобри пријатели и цимери.Сега е одговорен и повеќе од мене само што јас некако сум истрошена.Ама терам,свесна сум дека нема идеално,дека за се во животов сум се мачела...да не кажувам и сега како ми е.
    Верувам дека има во светот таква љубов,дека постои ,само ете не сум имала среќа да имам таква.
    Бубале ти само си налетала на таков машки примерок,што не значи дека ти си виновна за нешто.Не знам зошто се обидуваш да си најдеш грешка во себе.Ако некој те сака безусловно ќе те сака секаква.И совршена и помалку совршена ...секаква.Сега ти е таков период кога си го вртиш и враќаш филмот,но тој е истечен,нема реприза.Треба да се спремиш за нова епизода во животот.Каква ќе биде не знам ,нема да знаеш ни ти,ќе ја живееш епизодата и после некое време ќе станеш свесна дека сепак ти и твоите души сте во главните улоги.Ќе биде тешко,многу од разноразни причини но ќе истраеш зашто нема посилно нешто од човек.Само здравје да дава Бог,а друго ќе нареди онака како што треба да биде.Ќе видиш.
    Прости што те земав во уста,немам намера да ти делам совети само се надоврзав на твојата зададена тема.

На mal.ecka, Tajnaotrovna, bittersweet и 23 други им се допаѓа ова.
  19. m.i.g

m.i.g Популарен член

Се зачлени на:
    21 декември 2012
    Пораки:
    1.087
    Допаѓања:
    5.811
    Извинете што вака ви упаѓам на темава ама како најчитана можеби некој ќе ми одговори побрзо...Сакам да пријавам вработен во МРВ со образложение дека ми го крие изводот.Кај треба да се обратам и што треба да направам против човеков?

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.969
    IMG_1530.JPG

ajmooo domaci burek

На ninja35, kjukli, Offspring и 28 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.