Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Na temava imam sto da pisam..i toa mnogu.
    Ama nema da se osudam,ke bidam pristrasna i ke natezne kantarot so vina na negova strana (za ex brakot).
    Samo edno ke kazam od ovaa gledna tocka:mnogu sila i hrabrost treba za razvod.Neznam od kade taa ustrajnost kaj mene togas.
    Srekja decata bea golemi pa nemoravme da im objasnuvame zosto,kako...
    Ednas imam pisano-i dvajcata sme vinovni za razvodot.
    Steta.Se omaziv od ljubov.Kade otide taa ljubov do den denesen se prasuvam.

На kjukli, mal.ecka, Tajnaotrovna и 27 други им се допаѓа ова.
  2. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.871
    Допаѓања:
    173.449
    Јоу браво! Кој ти даде рецепт? Пица бурек е? :$

На Aleksandar1212, Petar80, DVAANGELA и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.367
    Допаѓања:
    261.853
    Око нема да ми трепне од неверство. Она Луничка што го наброја е што би ме натерало да го отсакам маж ми. Негрижата за семејството.
    Дали би си отишла не знам ама знам дека нема да го гледам со сегашниве очи.

На kjukli, mal.ecka, Tajnaotrovna и 20 други им се допаѓа ова.
  4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.968
    Najdov na net
    Pica burek e :)

На Petar80, fallenangel, Lady Phoenix и 4 други им се допаѓа ова.
  5. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.626
    Допаѓања:
    152.600
    здраво женишта....

Намерно употребив таков збор оти овде мнозинството според мене се жени за пример,жени борци во секоја смисла на зборот...

во брак сум 12 год.а со мм цели 18...пола мој живот....сме минале се и сешто...и добро и зло ...и имање и немање...и кавги и мноогу љубов....ме видел и сум го видела во секакво издание...
    нашиот брак не е бајковит и идеален нити планирам да го претставувам како таков...се сменивме како луѓе со тек на годините,посебно се сменивме после раѓањето на второво дете ...повеќе обврски,растргани меѓу семејство и работа,се е покомплицирано поготово со мало дете...

и темпото на живот не направи поинакви...борбата за егзистенција си зема данок....понервозни ,нетрпеливи,немаме време за нормална комуникација и заедништво...
    љубов има ама не е безусловна..таква имам само кон децата ко и секоја мајка....

не сум компетентна да давам совети за или против развод ама па во никој случај не би се обвинувала само себеси или спротивната страна...
    секоја приказна има две страни а во бракот секако вината е заедничка ...со исклучоци се разбира...

Се воодушевувам на секоја од вас која направила чекор напред и кренала глава во одбрана на сопственото јас и среќата на децата.... во оваа држава тешко е да функционираш секако а не како самохран родител....
    за сите храбри мајки :bow::hug::hug:

На mal.ecka, Tajnaotrovna, Petar80 и 26 други им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.079
    A зошто жената да си ги пакува алиштата и да напушта заедничкиот дом со децата а господинот се распостила сам дома?
    Сфаќам снаата(жената), да дошла на веќе изграден спрат во дел од куќа со свекор/свекрва па да си остане во домот би било тешко изводливо.
    Но сите оние случаеви каде сами се бореле за да купат или изградат нешто и рамноправно е вложувано она да биде во ситуација сама со децата да биде квази на улица...

Море ќе го избркам со се партали.

На Tajnaotrovna, Petar80, mareane и 18 други им се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.968
    Jas mislam deka i so zakon imot steknat vo brak se deli pola pola.

@JuLleE taka e ili ne?

На Petar80, fallenangel, JuLleE и 5 други им се допаѓа ова.
  8. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    На многу закони им треба "ремонт" што би се рекло. Така и Законот за семејство треба под итно да се промени и да се заштити повеќе оној кој го напушта домот.

На Petar80, mareane, galapce и 12 други им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Нa темaвa фaлa Бoгу штo немaм штo дa кaжaм, ниту јaс ниту блиски сме дoшле дo тoa, a зa сoвет oд стрaнa требa мнoгу дoбрo дa јa пoзнaвaш ситуaцијaтa пa дa кaжеш нештo. Oти причини зa рaзвoд имa мнoгу, ситуaции рaзлични, кaрaктери истo...сите гледaм oд себе или блиски примери вaдите пa зaтoa некaкo измешни се пoстoвите.
    Сaмo вo oчи ми пaднa кoгa Дaнa пишa -мoре сo пaртaли ќе гo исфрлaм. Знaчи зaслужил. Знaчи и женaтa мoже дa зaслужи вo тoј случaј сo пaртaли дa јa исфрлaт. Акo е сo децa ќе биде -јa исфрли сo децa. Акo е без ќе биде -децaтa не и ги дaвa. Зaтoa сум прoтив дрaмaтичнo исфрлaње oд дoмa вo билo кoј случaј. Имoт спoред зaкoн или спoгoдбa, децa истo. Се' другo ќе е трaумa зa сите, зa децaтa нaјмнoгу.

На mal.ecka, Tajnaotrovna, Petar80 и 17 други им се допаѓа ова.
  10. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.079
    За мене е трауми за децата кога мајката и децата ќе бидат исфрлени, независно директно или индиретно на улица. Односно он си се шири а они како ќе им даде господ така.
    А се сложувам дека се треба да според закон да е регулирано.

Она исфрлање е за таа почетна фаза додека се средат законски сите процедури. Оти едно е сам да се снајде некаде да легне да спие, друго е жената со две деца. НА ова да се надоврзиме и со траумите со промена на живеалиште, школо, круг на другарчиња...
    Но нели, најчесто не може ни да се очекува од тој некој наеднаш да биде супер сопруг(макар и екс) и татко во вистинска смисла на зборот.

На kjukli, Petar80, mareane и 13 други им се допаѓа ова.
  11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Дoбрo нo кoгa мaж исфрлa, кaј нaс знaчи јa прaќa кaј мaјкa и. Сигурнo немa нa улицa дa си oстaви свoи децa дa спијaт. Верoјaтнo и тaкви психoпaти имa, нo вo тoј случaј oди тaкoв исфрли гo oд дoмa дa те видaм :|

На Tajnaotrovna, Petar80, ♡BuBaLe♡ и 8 други им се допаѓа ова.
  12. danichap

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.079
    Точно.
    Често е она каде има сила нема правдина. Затоа во првичниот пост се запрашав зошто е тоа така...но реторичко прашање е сепак. Без законска регулатива тешко се променува нечиј нарав или карактер.

Причина плус да не верувам во безусловна љубов.
    Нека те гмече, брка, малтретира(независно психички или физички), нека крати од устата на децата....ама јас ќе го сакам важно.

Безусловно.

Аха.
    Мало морген.

На Tajnaotrovna, Petar80, ♡BuBaLe♡ и 14 други им се допаѓа ова.
  13. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.124
    Допаѓања:
    43.569
    Се согласувам со мислењата на @danichap @joy1 и некои останати. Во врска брак без разлика потребна е комуникација помеѓу партнерите. За добро за лошо да се ислушаме . Безусловно ги сакам децата. Тоа е факт. Моја крв мое месо. Мм го сакам и почитувам пред се. Исто и он мене.
    Не разбирам ни јас тоа како некои мажи си наоѓаат време за спорт, кафенце, пивце или било што...додека жената дома гледа деца, средува дом...
    Обврските околу деца ,дом треба да се делат. На крај краева не ми се децата од дома.донесени (чеиз) за јас сама да ги гледам. Кога сме се решиле да основаме семејство има заедно да се грижиме за него.

Уффф
    Децава легнаа, јас се тресам на тераса и го пишувам мислењето . Втора цигара и влегувам дома. Да го стоплам газов :D

Него ни се ближи 5та годишнина од брак. Мм ќе изненади со некој поклон јас изгледа пак со рацете во џеб :wasntme:
    Треба да смислам нешто

На mal.ecka, Tajnaotrovna, Petar80 и 19 други им се допаѓа ова.
  14. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Ne sakam mnogu da pisuvam, periodov sum fokusirana samo na cerka mi, doobrazuvanje i rabota. Drugo ne me interesira. Ni sega, ni podocna.

Ne cuvstvuvam praznina vo mestoto 'nie' bidejki realno i nikogas ne postoese. Ziveevme vo cirkuz, narecen brak. Dodeka veruvav deka Toj e Toj sakav i dete. Imam pisano deka jas insistirav, na kraj se soglasi. Zaedno, svesno donesovme odluka.
    Samo odkako se rodi cerka mi ete 2ri mesec terame, nema izrazeno zelba da ja vidi. Mu pisav poraka stom se porodiv, mi vrate posle 5 dena. Jas cestitam, toj se kara so mene.

Iako stavivme kraj nie da bese zaenteresiran za deteto nemase da sprecam da go gleda koga ke posaka. sega vo ovoj slucaj normalno deka si baram celosno staratelstvo. Od strana kako nabljuduvaci ima dadeno sekakvi komentari, no realnosta e poinakva, poinaku e koga ce se dozivee.

Mozebi kaj mene godinite, neiskustvo, nezrelosta go napravija svoeto.

Staviv kraj, pozitivniot stav si go vrativ. Novi planovi, novi sonista, novi mecti za nas dve. Ne vredi vecno da se pati za nesto sto sum odlucila da stavam kraj.
    No, zazdravuvanjeto vo nikoj slucaj ne moze da bide celosno.

Za Bubale guska najgolema i nejzinite soncinja.

Ja izbanjav cere i zaspa. 10 minuti pustiv mozok na pasenje. Malku vreme za mene.

Imam 8 mesecno vnuce od prv bratuced. Ne go primile vo gradinka, zenata morala na rabota da se vrate. Padna 'ponuda' da go gledam jas deteto ionaka ja gledam cerka mi a tuka e i vnuk mi na gosti. Ke mi plakjale kako vo gradinka.:lol: odbiv normalno. Kategoricno NE! Objasnuvanje ne e potrebno. Imam svoi planovi vo slobodno vreme, ne za 1500 den mesecno, za 15.000 nema da se soglasam. Se trudam da se iskacam kon celta da si gi ostvaram sonistata. :!:

На Dust, kjukli, menelele и 21 други им се допаѓа ова.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.895
    Допаѓања:
    163.700
    Знаете што...темава провлекува еден куп теми кои сме ги начнале насекаде по форумов.
    Од теми школо или брак, до теми рано да се биде мајка или не, па тема рано во брак или подоцна, до чекање на се па брак, па ќе се направи една таква каша попара, но сериозно сите овие сегменти стојат по позадината на некоја моментална состојба на некоја жена.
    Ќе има и навредени, ќе има и такви кои ќе признаат, но поголемиот дел ќе сакаат да си ја оправдаат одлуката колку и да е лоша.

Не би повеќе да коментирам, на тие теми се имам изјаснето, а тоа е во суштина и за темата - што кога се нема кај и се нема избор?!

Само ќе кажам дека познавам жена змеј со три деца која е поим во македонскиот биз свет, деталната приказна не би да ја изнесувам. Ама од каков брак и на колку години е излезена ве убедувам дека ќе се потресете.
    Така што...изговори секогаш ќе има, идеја пак за себе...?!

На Petar80, ♡BuBaLe♡, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.124
    Допаѓања:
    43.569
    Алал на паметот на тие што ти понудиле за 1500 денари да чуваш дете , при свое бебе дома.
    Така е тоа , кај едно таму и две
    (facepalm)

На kjukli, Tajnaotrovna, Petar80 и 13 други им се допаѓа ова.
  17. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    Во животот кој си нема грб си страда.
    Во брак, на работа, во политика...
    Чудо едно оние што имаат грб никој не ги чепка.
    А сакав само да кажам никогаш не вели никогаш.

На Petar80, ♡BuBaLe♡, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  18. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.922
    Го испратив дм ;(;(
    И после толку години се уште ме боли секоја разделба.
    Ќе се правев демек силна ама му се наполнија очите со солзи и јас не успеав да ги задржам моите.

На Tajnaotrovna, Petar80, ♡BuBaLe♡ и 2 други им се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.125
    Допаѓања:
    328.968
    Zosto postojano places po nego kako da nikogas nema da go vidis pak?

На Dust, molikaMk, Tajnaotrovna и 17 други им се допаѓа ова.
  20. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.922
    Посилно е од мене Џои, премногу сум приврзана за него,

На Petar80, ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix и 1 друга личност им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.