Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    I jas nemav detska soba vo prviot stan vo koj se preselivme po "otcepuvanjeto" od roditelite na tatko mi.
    Se sekjavam ednas dodeka bev vo skolo se posipav so nekoj sok i nastavnickata me prati doma da se presoblecam. So mene dojde edno devojce...
    Vlagame doma..a stanot kako voz..honik, soba, soba, tolku. Devojcevo mi rece - aaaa tolku vi e mal stanot?..a jas "snaodliva" i vikam - Ne! Zad sofonjerov ima 2 vrati, sobi ama ne ni trebaat pa se zatvoreni :wasntme::rofl:
    Denes imame mnogu, no denovite vo toj stan mi se najubavite i najsreknjite denovi vo zivotot.
    I za razlika od devojceto koe sakase da me povredi (zosto oni imaa soba plus) ne pocnav lugeto da gi gledam od visoko.

@Cka toj teral nekoja kampanja ili tuku taka pocna da se dere... Mislam ne opravduvam ni vaka ni taka da e, ama ako e kampanja znaci ima grupa ludi koi toa go poddrzuvaat, a ako taka mu doslo...greota covekot, ne e aren.

На Ane-Goki1, ines.h, bittersweet и 19 други им се допаѓа ова.
  2. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.692
    Допаѓања:
    182.158
    детенце 3 годишно почина вчера на детска хирургија на операција грешка во анестезиологот било со асма и го оперисале
    бог да чува нека му е лесна зејата

На Lady Phoenix, friendy, Izdrzliv и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.824
    Допаѓања:
    99.318
    Која е поентата да има детето убава детска соба, а да нема хармонија во куќата во која таа е само мал дел?
    Секако, нема поубаво од тоа да ги има и двете, ама ако веќе треба да се бира хармонијата и мирот се многу побитни од една обична детска соба. Да, обична... Оти каква сака нека е, обична е во однос на други многу побитни и поисполнителни работи.

Го гледав Mother's day (2016) и го избрав очекувајќи нешто лимонадесто а се распекмезив како водена боица на дожд:doh:.

На Ane-Goki1, ph.orhideja, mareane и 13 други им се допаѓа ова.
  4. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.363
    Допаѓања:
    261.817
    Детска добив кога не бев веќе дете...мојава ја има од секогаш. Спие сама, игра таму, сега и тв бара ама нема да добие. :)))

За НГ јас на Сања умот сум, секаде би одела дома да не сум. Сум славела секаде, секако и пак не ми е досадно. Е подароци не се сеќавам дека сме си подарување...може пошто ни се родендените околу НГ па затоа.

На Ane-Goki1, bittersweet, ph.orhideja и 20 други им се допаѓа ова.
  5. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Denovive top tema ke bide - ejjj kolku rano se stemnuva :D

Deka sevte.
    Aj da odam do prodavnica, od sabajle se kanam. Ako treba za nekogo nesto, kazuvajte.

На Ane-Goki1, Espadrila, ph.orhideja и 15 други им се допаѓа ова.
  6. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Баш да си има засолниште од бурите дома. Во своја детска соба ќе се чувствува бар малку посигурно и поддалеку од проблемите. Те разбирам што сакаш да кажеш, ама ако веќе нема хармонија детската олеснува на некој начин.

На Ane-Goki1, Espadrila, ph.orhideja и 13 други им се допаѓа ова.
  7. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148

Duri mi e cudna ovaa greska znaejki deka pred operacija se pravat detalni pregledi,1 nedela predhodno dokolku imas primano antibiotik te odbivaat za operacija dokolku ne e hitno.

Vo detska hirurgija od 4god da sobirame prosek imame lezeno poveke od 1god...dobri uslovi,podobri sestri i doktori nemam videno.Site se covecni bez razlika sto nacionalnost si,poveketo tamu se albanci i ima dosta pacienti od Kosovo.
    Znam mnogu roditeli sto krieja raboti samo za decata da se operisaat.Bolni deca gi kazuvaa deka se zdravi za da se zavrsi pobrzo rabotata.
    Roditeli sto davaa na deca skrisum od doktori sredstva za smiruvanje ..
    Baraa dupli dozi za bolka iako ne e dozvoleno.

Mnogu mi e zal za detenceto ,
    Samo ne e vo red da se vlee strav zatoa sto site tamu se dosta iskusni.

Na postot na Cka za mazot sto vikal na cel glas..nikogas da ne dojdes vo taa koza.
    Moze covekot ne e ni zasegnat so ni eden smrtten slucaj no ete izrevoltiran e.
    I jas bi vikala na glas dokolku sum poveke hrabra,za zal ne sum.
    No bravo za tie sto se.

Последна измена: 30 октомври 2016
    На Ane-Goki1, Ariastri, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и 29 други им се допаѓа ова.
  8. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.077
    Нит хармонија имав нит детска.
    Не знам колку години спиев во кујна, до ќумбето на дрва, на еден кауч. А баба и дедо во другиот дел од собата. Кога потпораснав, веќе отселени од таму, спиев со мајка во ист кревет а брат ми на другиот. Кога брат ми се одсели од куќарчето делевме само соба со мајка.

Во имачка за прв пат добив своја соба....кога веќе не бев дете.

Од свое искуство си ветив дека не само што ќе чекам јас да сум спремна за тоа дете од повеќе аспекти...туку и да си отварам очи со каков човек го правам.
    Љубовта и хармонијата во домот се најбитни. Првен да дадам се од себе детето да дојде во семејство каде тие се веќе воспоставени, а потоа и материјалното малку по малку.
    Мадам уште неродена доби своја детска соба. Се беше наредено и спремно за неа. Истата ќе ја дели со сестра и. Мала е но ќе се стиснеме привремено.

Во куќата се планирани 3 детски соби и веце за нив. На спратот треба да биде плус нашата спална со соба плакар и наше веце. Поради галеријата се надевам ќе има доволно простор.

На Ane-Goki1, Ariastri, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и 33 други им се допаѓа ова.
  9. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.824
    Допаѓања:
    99.318
    Воопшто не. Знам зошто го зборувам ова. Или можеби зависи до детето...
    Ама кај секое не функционира тоа. Додека е помало да, ама кога почне да ги сфаќа работите, не.
    Кавгите се слушаат преку вратата и на најубавата детска соба Бриџит.

На Ane-Goki1, ph.orhideja, mareane и 10 други им се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Те разбирам, да се овозможи мир и хармонија прво, ама детска никогаш не е на одмет, без разлика повеќе или помалку убава. Малку фантазија, слушалки на уши, затворена врата...и малку е подобро.

На Ane-Goki1, mareane, evangelina.ina и 8 други им се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.113
    Допаѓања:
    328.822
    Se slusaat ama ne se gledaat

Ova od moe iskustvo

На Ane-Goki1, Espadrila, ph.orhideja и 10 други им се допаѓа ова.
  12. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.763
    Detska sum imala posebna od brat mi.
    Moite deca imale i imaat vo momentov.
    Refce nema ama ke ima.
    Ama ne tupam deka SE MORA..
    Ako mozam,ke ima.
    Neka se ima svoj krov nad glava,zdravje i harmonija.

На menelele, Ariastri, PUPICA и 25 други им се допаѓа ова.
  13. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.824
    Допаѓања:
    99.318
    Џој, се зависи oд детето кaко што реков. Не секое дете може да остане затворено во собата, додека во другата мајка му трпи и ментално и физички, на пример.

А секако дека соба не е на одмет. Пред се треба простор за учење, а потоа нели и дете како дете пораснува, па почнува пубертет и појавување на сеундарните полови карактеристики, па сака на мира да се соблече и облече без да се стиска од срам.

На Ane-Goki1, ph.orhideja, mareane и 12 други им се допаѓа ова.
  14. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.773
    Имав детска, ама не каква јас што сакав со мебел и сл. Но, сега кога гледам назад ми била најубавата. Колку вино се има испиено таму, колку цигари се има испушено? Другарките пушеа, па да не ги кажуваме на родителите демек. После јас кај нив, па мене да не ме кажуваат.
    Мајка ми ми беше непријател број еден. :rofl:
    Ќе направам размештај и ќе излезам-се враќам она вратила се на свое место. Пробав еднаш, двапати и се откажав.:nod:

На bittersweet, ph.orhideja, mareane и 14 други им се допаѓа ова.
  15. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.363
    Допаѓања:
    261.817
    За неделна домашна, разработка на текстот...настрана Розга и музичките перформанси :) За згодноча не праиме муабет (hollest)

На bittersweet, mareane, kuc и 11 други им се допаѓа ова.
  16. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.773
    Си имала среќа што Диме не возел низ градот во тој момент.:rofl:
    Мала шала.

На mareane, Izdrzliv, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  17. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.874
    Допаѓања:
    163.537
    Кога читам кој колку години има, срам и е веќе да пишувам на темава...

Што се однесува до соба, сум имала од секогаш. Долго време ми требаше да се навикнам на неа. После ми беше мој свет. Моите се имаа дури лишено од свој личен простор во име на тоа. И преблагодарна сум.
    Не знам дали треба или не треба, ако се има множност, зошто да не. Ако се нема, не се вади душа на родителот за тоа. Толку е, така е, што да се прави?
    И не е поентата дали детето ќе избега во својата соба или ќе гледа додека родителите се караат, во суштина е исто кога знае дека постои. Поентата е да го нема воопшто тоа и нема врска детската соба со хармонијата во бракот.

На Ane-Goki1, ph.orhideja, mareane и 13 други им се допаѓа ова.
  18. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.870
    Допаѓања:
    173.447
    :yawn: |-)
    Utepana sum i nenaspana ovie denovi.. brkav nekoja rabota za tatko mi, pa i tie vo kosovo mi pomatija biznis (wtf) nesposobni .. pa letni vamu, letni tamu i vremeto mi letna:whew:
    Citav za sobi ste pravele muabet.
    . Kako dolgo ocekuvano i edinstveno dete imav detska soba..ama ne kakva sto sakav jas. Takva dobiv tek na 13-14 god, koga renoviravme.. i sto deka.. koga nema harmonija i ubavo pominati denovi (osobeno vikendi) sekoja soba e dzabe..
    Za svoeto dete ke gi vlozam site napori da ima se sto jas nemav..a ako ne mozam ubavo semejstvo da mu obezbedam, podobro da ne ragjam..

Nova godina, ne mi e nesto poseben den.. izgleda bidejki so bivsiot (100godisen) decko sekogas pravevme planovi za n.g i na kraj ke upleskase nesto.. so nego ednas samo bevme do sofija za n.g... sosema slucajno!
    N.g sakam doma da si ja presedam. So bliski lugje ili sama. Voopsto ne mi e vazen denot.. ama sakam ubava trpeza, kolaci, ubavo pecenje, kifli i eden kup krem salati..
    Da dadam vo restoran vo sk 2000+ den za edna nok, no way. Plus obleka i gluposti ete gi 100-150evra.. ne fala, ke prosetam nekade so tie pari..
    A ako ima forumski kandidati za setanje nadvor od mk za n.g neka se prijavat :D

I vo sklop na vikendov...

На Ane-Goki1, bittersweet, ph.orhideja и 22 други им се допаѓа ова.
  19. promeneta

promeneta Популарен член

Се зачлени на:
    15 октомври 2012
    Пораки:
    385
    Допаѓања:
    12.555
    Добар ден :hai:

Не ве читам редовно некое време, овој период сме Ср - Радовиш, многу теми имам испуштено, па ја слегнав Енџела кај баба и', да можам на мир да напишам еден пост во мој стил, па кој прочита, прочита, другите може само лајк да удрат :$ :rofl:.

Прво, да им честитам на сите што имаа некој повод за славење и виртуелна поддршка до сите кои минуваат тежок период од нивниот живот :hug: :hug:.

Јас моментално не знам како се чувствувам, час среќна, час возбудена, час исплашена...:drunk:
    Почнаа некако наеднаш коцките да се редат и од една страна колку сум среќна, од друга сум смртно исплашена нешто да не се случи што ќе ја поремети оваа среќа.
    Ама како Господ никој не е, па белки ќе потрае овој убав период.
    Енџела важно секој ден мисли дека тоа е денот кога ќе оди за Германија :lol:.
    Расправа дека Пто и' давал (инаку машко била перницата, Пто К.....в :!:) сонче и јас ја прашувам, шо сонува мами, Џери сонувал кашкавалче и очекувам да каже дека сонувала чоколатце, а она вика сонувах га Германија, травајче, слонче, жиравка..:rofl:.
    Во последно време е фластер невиден за мене, бевме на детски родендени и цело време се галеше со мене како да не ме видела 100 години (facepalm).
    Ќе излезам до вц или да слегнам до свекрвата и одма цимолење, самичка била, што ќе правила, како да ја оставам на 3 месеци |(.
    А кога ќе почне да прашува нешто нема крај.
    Пример, седиме на терасата и ќе кивнам и одма, зашо кивна мамо?
    Јас, оти ме чешка носето.
    Она, зашо?
    Јас, оти ми влезе прашинка.
    Она, зашо?
    Јас, оти дуу ветерче.
    Она, зашо?
    Јас, оти е есен и има ветерче.
    Она, зашо е есен?
    Јас, оти не е лето.
    Она, зашо не е лето?
    Јас, оти е есен...
    И се' така во круг :rofl:.
    Како вицот:

Шетаат татко и мало синче низ паркот и поминува јака женска.
    Таткото си коментира како за себе, ауу, јака пи*ка.
    И синчето, што е тоа пи*ка тато?
    И таткото, птичка реков сине.
    Синчето, каде е таа птичка?
    Таткото, на гранката.
    Синчето, на која гранка?
    Таткото, таму на дрвото.
    Синчето, а каква е таа птичка?
    Таткото, врапче.
    Синчето, а каква боја е?
    Таткото, кафено.
    Синчето, зошто е кафено?
    И таткото изнервиран, пи*ка реков сине, пи*ка :rofl:.

Исто, почна да се интересира кој е машко, кој е женско, па ја слушам машкото глувче, женското маче...
    Ја прашав за секој посебно од нас што е, и сите не' погоди :rock: :lol:.
    Некни во Ср бевме на гости кај едни луѓе што не се ја виделе Енџела од бебе и многу им била интересна оти секој збор го кажува во демунитив: топлинкиЧКИ, палтеНЦЕ, зајчеНЦЕ, вратиЧКА...
    Во еден момент и јас почнав да ја прашувам што е тоа, што е ова оти не сум ни приметила дека ЈАС ја учам да зборува така :^).
    Навечер пак пред да си легне и' реков да им каже чао на папс на компјутерот, УБАВО ДА спиете, утре ќе СЕ ВИДЕМЕ и она си направи микс од двете реченици и сега секоја вечер им вика, чаооо пааапс, УБАВО ДА СЕ ВИДЕМЕЕЕЕ :rofl:.

Од теми знам дека имаше тема за бившите, за сегашните, за здрава исхрана, за глупи прашања од околината..
    Имаше и други, ама не ми текнува сега, за ваша среќа :rofl:.

Прво, да прашам дали ги рачунате бившите со кои немало мафесување :?:.Епа, само такви имам и рачунате, не рачунате, јас да си напишам :lol:.

Првиот бивши не ми се допаѓаше ама ич.
    Еднаш ме дигна 2 см :!: од земјата од милост, а јас му реков да ме пушти оти имам страв од висина :^).
    Вика, аман до толку ли?
    Викам, е до толку (не ми се аресаш :lol:).
    ЦЕЛА недела бевме заедно и му раскинав по телефон, он ми вика седам со другарите, јас му викам, епа ај и ние да сме си другари :rofl:.
    Вториот мислев дека многу го сакам, се' додека не се фативме и сфатив дека сум го сакала, ама како ДРУГАР. Секое одење на само со него ми беше како да ме носат на колење :whew:.
    Два месеци изгуби со мене молејќи ме за нешто повеќе и ми раскина, за после пак да ме моли да се фатиме оти избрзал 8).
    Мојот одговор беше, два пати иста книга не читам :rofl:.
    Третиот беше колку убав, толку глуп.
    Кога го видов првпат во бар, и' реков на една другарка, ауу тај да ми е дечко, друг не сакам.
    Ама како викаат, пази што посакуваш :lol:.
    Бев со него два месеци во кои он мислеше дека мене ме лаже, а мене не ме занимаше дали лаже и на крај му удрив корпа по телефон оти не сакал во живо.
    Јас му раскинувам, а он ми вика, ее криви се мајка ти, другарките, они ти кажале да ми раскинеш :^).
    Ви викам, глуп :rofl:.
    Четвртиот ме трпеше 6,7 месеци без мафе и на крај се разидовме без збор, никој на никој не раскина, едноставно престанавме да се слушаме и гледаме и е единствен со кој не сум си кажала здраво од тогаш.
    Како раскинавме, така останавме, без збор :lol:.
    На крај имаше еден со кој мислев дека сака врска, а он веќе да ти имал врска (facepalm).
    Ми правеше филмови цела вечер за на крај да ми го постави наградното прашање:
    Јас имам женска инаку, да и' раскинам или не :o?
    Шта речи (facepalm)?
    Важно мм ми го извади последниот низ нос (оти три дена претходно го запознав него во воз :inlove:)

За мм имам пишано кратко во темата Како се запознавте со вашата љубов, ама ај тука на долго и широко :lol:.
    Беше 16.01.2006 г., тргнавме со воз од Пп за Ск.
    На одење беше ладно грч, а во некои вагони беше топло, во некои како нашиот смрзнувачка, па цел пат го поминавме ѕенѕајќи.
    На враќање си викаме со 2 момички (едната другарка ми) дека ќе одиме во топлиот дел, па што сака нека е.
    Гледаме купе за 6 лица со 4 машки, а ние 3.
    Ги прашувам преку врата има ли место за 2, а влегуваме 3 :lol:.
    Внатре едниот спие, другите двајца делат слушалки и слушаат музика, и четвртиот, моето крлешче :inlove:.
    Одма почна со муабет, јас од Ср, он од Радовиш, јас студирам во Пп, он во Бт, а се пронајдовме во Ск :lol: :inlove:.
    И до крај не ми побара телефонски број, таман пред да слегнам во Пп вика, ее бројо ако сакаш запиши ми го, и дава ми пенкало и ја подава раката :o. Романтики :rofl:.
    После три дена се смував со последниот од листата погоре :D, а после една недела ми се јави господинот.
    Од тогаш се слушавме секој можен ден по саат и пол, си раскажувавме филмови, книги, вицови...После еден месец дојде на гости во Пп, со Банџито или Симката во рака :rofl:, поседе некој саат и си отиде.
    Другиот пат дојде на мојот роденден како подарок од моите цимерки :rofl:.
    Се договориле да ме изненадат, ама не ме изненадија баш оти толку беа нестрпливи, ѕиркаа низ прозорец, па да не ѕвонело ѕвончето...(facepalm) и на крај пристигна ТОЈ.
    Дотеран, убав со поклон во раце :l:.
    Седевме со цимерките до касно и падна договор јас да спијам во спална со него да не му било страв :lol:.
    И ајде другарски се жртвував :lol: и легнав јас, а он пола саат вртеше околу креветот, не знае како да легне :rofl:.
    Кога КОНЕЧНО легна почнавме муабет да си правиме, и јас сега чекам да ме бакне, он муабет развива.
    И во еден момент додека јас зборував нешто вика, го знаеш ли филмо Shut up and kiss me, и јас одма во филм, затварам очи и викам, не и чекам кога тој, оп, почна да ми го раскажува филмот :o :$ :rofl:.
    Само си помислив WTF?!!?
    Почнав да се смеам и оп, he kissed me :inlove: :inlove: (во десет сабајле :!: :rofl:).
    Требаше да го прашам, ти кога планираш да ме бакнеш, а тој сигурно ќе ми кажеше утре сабајле :rofl:.
    Од тогаш не сме се разделиле ниеднаш, не физички, туку духовно, како пар.
    Секогаш сме биле еден покрај друг, и во добро, и во помалку добро, фала Богу лошо не е имало, и многу сум среќна што оваа љубов си ја заокруживме со најсовршеното детенце Енџела :inlove: :l:.
    Кога се породив и последниот ден останав сама во соба, цел ден беа со мене сестра ми и свекрвата :l: :l:, а цела вечер до другиот ден сабајле беше он, ја гледаше Енџела за јас да одморам, ни еднаш не влезе некоја од сестрите да види што правам јас со бебето и во двете раце инфузии.
    Другиот ден го прашуваат, дечко бе ти ного рано си дојдел на посета (facepalm).
    И како да не го сакаш :inlove: :l:. И него, и мајка му, и моите :l: :l:.

За другите теми другпат, се изморив :sweat::whew:, а најјако е што цел пост го напишав само да не излезе дека се фалам, а уствари целта најискрено ми беше да се ПОФАЛАМ дека утре здравје Боже ќе си дојде сестра миии :party: (poolparty) :l: :l:.
    Само здрава и жива да стигне и да ни се погоди времето за шетање :D.
    Утре одам за Ср да удрам една генералка и да постелам црвениот килим за тета од Германија (си иде "доле" после 10 месеци :D).
    За жал само една недела ќе биде, пак сама со Енџела ќе патувам значи на 18.11 :worried:.

За крај поздрав и убав почеток на работната недела, а посебен поздрав до @sanjaeva, @galapce и @Viktorijaaa5 кои ме спомнале :* :* :*.

:hai: :hai:

ЕДИТ: Мм сега не може да се помири дека не ја носи бурмата, па се мисли каде да ја носи да му ја стеснат, мерак бурма да носи :lol: :inlove:.

На Ane-Goki1, menelele, Ariastri и 32 други им се допаѓа ова.
  20. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    До кога трае пријавувањето?:^) Оти јас сум пет до дванаес. Се што од сега планирам.. не испаѓа. Најчесто.:D

На Ane-Goki1, julie77, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.