Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Исто е - велиш нема договор да ти продолжи. Ти одговорив, ќе тужиш. Ќе докажеш дека намерно не ти го продолжил.

Lady Phoenix, referentka and JuLleE like this.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Кукла вака треба да функционира, ама се плашат работниците. Тешко е за работа. Но кога би биле сложни, истрајни и одлучни ќе се изборат за правата. Законот ги штити ептен, често и добиваат на суд, ама сеуште се плашат.
    Знам убаво, работев доста време работни односи, законот е добар, ама примената не.

3. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Често не си ги знаат правата. Не се едуцираат, туку од пвпј-оној и ај што ќе се замарам.

4. iloveyou29

iloveyou29 Queen of beauty

Реално во приватните фирми е кастрофа за тие работи. Не ги интересира дали си болен, дали имаш треска, грип, температура... За нив тоа е приватно и мора да се работи. Многу тешко даваат боледување. Јас на претходното место што работев едната колешка шина нога и ја тераа да доага на работа, само да седи на стол :envy: А ако не ти се допагаат условите нивни, слободно дај си отказ :^)

5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Да, еве и како правник.
    Законот ги штити работниците, случаите се добиваат, ама работниците се плашат, несакаат да тужат. Мора да се покрене совеста, мора луѓето да си ги научат своите права.
    Почнаа и работодавците да се плашат, ама сеуште сме во лоша состојба.
    Да не заборавам да кажам дека и трудовиот инспектор е поврзан со работодавачот и се праи на Тошо кога оди во инспекција.

6. Bridget

Bridget Форумски идол

Мoжеш дa прoбaш aмa мaлo мoрген декa ќе успееш. Зa трудни жени штo се oсетливa кaтегoријa е другo пa и тaму бoрби се вoдaт, a кaкo ќе дoкaжеш декa директoрoт не те сaкa веќе вo фирмa зaрaди бoледувaњa?

7. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Јас мислам дека @Ordinary си е сам свој газда и нема луѓе околу неа,само проекти,па затоа не се разболува.

Оние кои се во произвидствен процес треба најмногу да се засегнати по прашањево.Затоа и редовно се земаат брисеви од вработените.

Вирусите,бактериите,се нормален дел од секое опкружување.Децата ако им тече нос одат и во градинка и во школо,кој матичен лекар ќе им издаде боледување на родителите?Ниту еден.

8. duffi

duffi Форумски идол

Надвор бура се спрема, јас да излегувам.
    Ај да видиме кој побрз ќе биде ? :D

9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Има начини, верувај.
    Ама ти треба адвокат.
    Еве ти велам поголем број случаи се завршени во корист на работникот. На суд добиваат. Ама работниците или не си ги знаат доволно правата или не сакаат да тужат, молчат и велат има и полошо.

10. Bridget

Bridget Форумски идол

Еве кaкo прaвник кaжи ми пoсле зaвршувaње нa дoгoвoр дaли имaaт oбврскa дa ти дaдaт друг, и дaли требa некoму дa се прaвдaaт зoштo не ти дaле, и aкo дa, дaли имa/немa мнoгу изгoвoри кoи мoжaт дa ги дaдaт и дa држaт вoдa зoштo не сaкaaт веќе дa си дел oд нивнa фирмa?

Lady Phoenix, mareane and referentka like this.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Не, може да не ти го продолжат договорот, ќе си наведат и причина и тоа.
    Еден од ретките начини кога работодавачот помонува без опсанпст да биде тужен од страна на работникот.
    Ама не секогаш чекаат да истече договорот.
    Знаеш колку боледувања се стават во фиока, а на работниците им се кратат од плати. Јас го работев ова.
    И многу други работи. И барем еден паметен да беше, ќе ги тужеше, ќе добиеше.
    Ќе се охрабреше и друг. Па да видеш како ќе почитуваат закони. Верувај има начини да се смени ситуацијата, ама мора работниците да се похрабри и поистрајни.

12. referentka

referentka Moderator Staff Member

Site ste vo pravo..
    Ic ne dikutirajte.

Po nadmudruvanje so komsivka deka japonsko jabolko osven od DRVCE nemoses da "zafatis" poinaku.
    E...
    REFA..vrekja sol jade ama ne popusta:devil:
    1,5 godina r'tev semki.
    So rkulec se..na prolet rasad ke pravam.
    Me biva a????8)

13. Bridget

Bridget Форумски идол

Знaчи сaмo вo случaј кoгa дaвaaт oткaз дoдекa трaе бoледувaње, или не пријaвувaaт бoледувaње, a пaметнa фирмa тoa немa дa гo нaпрaви.

14. zeka

zeka Популарен член

Vo istata firma rabotam 3,5 godini. kaciv temperatura 40.. 3 dena odev na rabota so taa temp. Na lekar bev da mi prepise samo tableti. Ne pobarav boleduvanje bidejki moeto rabotno mesto ne dozvoluva odsustva od rabota.
    Ako sakas doma, sedi so doma.
    Ako sakas rabota, bujrum.

Gi znam moite prava, gi poznavam zakonite. Sepak molcam bidejki sama nema da napravam nisto a rabota mi treba. Bez jare, nema pare. Treba mnozinstvo. Site molcat i silni samo na MASA.

Ostanav bremena, pataloska.
    Ne me izbrkaa od rabota, vo Juni povtorno ke se vratam na staroto rabotno mesto , no se ima posledici.
    Prvo 30% pomalku zemav plata patoloska, prosekot mi padna i za rodilno.. 100tina evra pomalku.
    Drugo ke me unapredea na podobra pozicija (avtomatski pogolema plata).

Koga ke se vratam na rabota nema Bolna sum, dete mi e bolno. Toa mi e jasno. Da ne skokam pred vreme, samoto vreme ke pokazi.

Vo strancija maz mi (uste mi e maz , ne sme oficijalno razvedeni na papir) vtora den na rabota se pozalil na sefot - me boli polovina, da si odam doma,utre ke dojdam.
    Sefot: Nema problem. Nema problem, momentalen otkaz od rabota.

15. Bridget

Bridget Форумски идол

Oти и вo стрaнцијa бaјкa не е, и чести бoледувaњa oд типoт нaстинки, глaвa ме бoли и сличнo не трпaт, a зa тoa збoриме тукa, и имaaт нaчини кaкo дa се зaштитaт.

fallenangel and Lady Phoenix like this.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Не. Во многу други случаи.
    пример ти крати од плата, ти болен, земаш боледување, ти вели не признаваме. Си идеш на адвокат и си тужеш.
    И ред други работи.
    Исто и со злоупотребата на одморите.
    Не е е лесно, ама мора да се бараат правата.

kukla21 and Lady Phoenix like this.
  17. mareane

mareane Форумски идол

Навитина голем дел од работниците не си ги знаат правата,ама има и такви што многу добро си ги знаат правата ,ама уште подобро дека не секаде се почтуваат.И нема врска приватна државна фирма колку што зависи од одговорниот,колку е разбран човек,колку ги почитува законите...
    Јас во државна фирма,се вратив на работа после два месеци породилно и пак по 15 дена не ми беше продолжен договорот.
    А и работниците толку сме неодговорни така да ако се дава боледување или слободен ден за вирус, настинка половината многу често ќе бидат„настинати“.
    .

18. Bridget

Bridget Форумски идол

Oк, не се рaзбирaме.

19. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Во 4 години во оваа фирма имам земено 2 дена...едниот после цела непреспиена ноќ од забоболка и заминав на заболекар и морав да мирувам имав преголем оток..1 ден..и еден после киретажа...толку...
    А кај да одиме ние што ни влегуваат куп настинати луѓе,со вируси...идат да купуваат,јас со маска ли да стојам на каса???
    Заборавив да напоменам дека смеам да земам денови колку сакам и кога сакам,ама мора и сами да сме свесни дека работата не трпи отсуства.

20. DVAANGELA

DVAANGELA Форумски идол

Ај кафе едно да се олабавиме малку:wasntme: image.jpeg
    Многу слабо даваат боледување еееј болен не болен два до три дена дава , вика оди на специјалист, човек да не се разболе. Цццц :^)

Thread Status:
Not open for further replies.