Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.091
    Допаѓања:
    328.650
    Od rab izlegov mrtva gladna pa uspat kupiv burek za doma :x onoj moment koga mislis mozes da izedes se sto ima vo frizider

Za rucek snicli so sos ke pravam

Drugo vo plan za denes nemam

На Dust, iloveyou29, Viktorijaaa5 и 14 други им се допаѓа ова.
  2. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.855
    Допаѓања:
    163.416
    Да не умувам/паметувам, ама се соочувам со возрасни кои не се конгурентни во однесувањето.
    Очекуваат од децата успех, а они самите не покажуваат таков тип на однесување.
    Децата учат низ пример, вие можете и часови и часови да им зборувате за да не ги прават вашите грешки, НО очекувате тоа да го разберат, а детето не разбира, дете ќе те доживее. Уште не им е развиена таа способност за аналитичко размислување. Веќе кога ќе се развие основата е поставена и можни се само мали корекции на однесувањето и после ќе чекате 18 години за самото да се пронаоѓа. Оно секако ќе се пронаоѓа и ќе бега од вашите вредности, ама барем основата да е добра.
    Не можете да очекувате детето да биде многу поразлично од вас. Старите биле паметни - круша под круша паѓа е голема мудрост. Еднио, ако е супер генијалец и воочи што прави родителот и одлучи многу несвесно - ова не сакам да бидам јас.
    А со попување и поразлично однесување, само се бунат.
    Вчера баш имав ситуација со снаа му на дм. Малиот беше кај нас, од 2 години и му викам, ајде да ги собереш играчките, јас ќе ги соберам моите играчки и дојдоа они меѓувремено. Кога се надурли. Он бил мал за тоа да го прави, они правеле све за него, он немало што да ги собира играчките.
    О па добро си викам, во твоја куќа твои правила, јас му правам добро, а не лошо, не го амалам. Тука беше, така јас ЗНАМ, така правам, дома како сакате правете си.
    После малиот зема ги расфрла јакните, му викам, леле колку смешно, браво, ајде сега врати ги назад, ги врати назад, оваа скрена, ама ништо не рече, му викам бравоооо и он си прави браво и жив среќен, ја посматрам неа, смени лик. Наполни пелената, а мрази да го пресоблечат, му викам, сакаш сега или после сокот, го зима сокот и оди сам се мести за пелената, мисли он избрал. И скратив на пискање од пола саат, џабе ми отчита лекција.
    А инаку, он им го управува денот, плановите и све ред редум и пак е кенкав и незадоволен и објаснување - ама он не сака, ама он така сака. Некад ќе ги прашам дали се слушаат себе си што зборуваат. Затоа у градинка не може да се адаптира, зошто малку буквално си го сфатиле тоа - креираме индивидуалност кај детето, а дете уште нема осет дека оно е засебна личност. Господипомилуј.

Депресивен родител - идно депресивно дете, анксиозен родител - идно анксиозно дете (први симптоми кај дете прво почнува со асми, алергии, настинки, бронхити и сите респираторни проблеми, дете може да живее во прашњава средина и ништо од тоа да не развие, не е од ракав, секој психолог и доктор ќе го каже ова), загрижен родител - идно загрижено дете те возрасно дете, родител кој не чита - дете кое не чита, родител кој не врши хигиена - дете кое не врши хигиена, родител без хигиена на спиење - дете без хигиена на спиење, родител без здрави навики - дете без здрави навики, родител кој се справува со стрес низ урлање - дете кое се справува со стрес низ урлање. родител жртва - дете жртва еден ден и така на така буквално, буквално за се.
    Додека е мало, да, ќе му се наметне со сила се што е ок и родителот знае дека е ок, ама долгогодишниот ефект ќе исчезне ако и родителот не живее така. Така кога ќе рече некој, леле па вие, ама го пазите здраво да живее, што кога ќе порасне, нема да јаде хамбургери? Да, ќе јаде, ако гледа дека родителот јаде, додека оно јаде супа од тиква, ама ако и родителот јаде супа од тиква и никогаш не јаде хамбургер, и детето ќе прерасне во личност која ќе ја бира умно својата храна.

Колку повеќе развиваме индивидуалност и независност кај децата низ пример, толку се они посреќни, имаат поголемо чувство на лична вредност, се чувствуваат важни и видени, не е МАЧЕЊЕ на детето.
    Драго ми е вака кога ќе прочитам како родители се едуцираат. Имав *среќа* да допрам до ова порано заради приликите и одлуките уште пред да сум родител, па се надевам дека добро ќе се покаже еден ден и во пракса.

Колку повеќе родителот посветува внимание на личниот развој, толку поголем ефект врз детето, зошто го живее и оно тоа. Само има родители кои забегуваат во она нивното - среќен родител - среќно дете. Гледам актуелно е кај самохраните мајки. Како да ви кажам - не оди тоа така, воопшто не оди тоа така. Тоа е само себеоправдување за глупостите кои се прават, а не му се прави добро на детето, ама воопшто.

И така...

Околу кравјото млеко читав статија одамна дека децата кои го пијат имаат тенденција да развијат болести на дебело црево во повозрасни години. Не знам колку е така, јас како дете многу го пиев, домашно, но денес не сум толерантна на млеко ако го пијам така само. Ако веќе е млеко нека е козјо. Плус кај нас многу ги полнат кравите со хормони, па дури и домашните. Сите крави се регистрирани и вакцинирани, треба да најдете некоја баш селска што ја одминал ветеринар, но тука ризикувате болести еден куп.

Џој, сакав да те прашам, претпоставувам што работиш, па ме интересира. Од колку до колку ви е работното време, пополнувате квота од 40 часа неделно? Прашувам зошто ми нема логика на клиникиве кај нас. Некои испитувања не можам да ги правам приватно, зошто ги нема, па отидов на клиника, на клиника не можев да си ги земам резултатите зошто во 1 и пол сите чистка, а јас на доктор до 1 и 15 на друго место и така можев да стигнам... Втф? А утре за во 8 ми требаа...и ај сеа? Па се карав со чистачката, заклучено беше, па она влезе и ми ги најде резултатите и ми ги даде.

На sparklie, Val-Dim, ♡BuBaLe♡ и 27 други им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.310
    Допаѓања:
    259.462
    :bow:
    Апсолутно, во целост си во право, до збор.
    Детето е слика на родителот.

На ph.orhideja, Viktorijaaa5, DVAANGELA и 10 други им се допаѓа ова.
  4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.763
    @Lilit и јас се слагам.
    Долго време сум родител (едно 24 години)...
    Си ги знам децата кое во какво окружување и услови и атмосфера ми е одгледано.
    Така да знам на кое што му ,,фали,,.
    Ама сега е доцна за исправки.

Само има не самокритични родители и не признаваат поинаков начин освен својот терк на одгледување дете.
    Ако некое/нечие детенце само го посматраш 30 минути како си игра, можеш да дојдеш до заклучок во какво окружување се одгледува и воспитува.
    Ова од кажано...од стручни лица, не сум го измислила јас.

На friendy, ♡BuBaLe♡, ph.orhideja и 22 други им се допаѓа ова.
  5. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.091
    Допаѓања:
    328.650
    @Lilit od 8 do 2 rabotam.Jas sum na rtg i ambulanta za plucni bolesti.Ostanatite rabotat do 3 ili 4 zavisi koe odd e.Vtora smena nemame bidejki samo eden lekar e pneumoftiziolog

На Dust, friendy и DVAANGELA им се допаѓа ова.
  6. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.855
    Допаѓања:
    163.416
    Рефке, јас ги корегирам *грешките* на моите. Кој не ги корегирал грешките на своите родители не прераснал во своја личност. Верувам дека секој поминал низ тој процес. Сега сме на стадиум, вредности. Одамна се борам да ги исфрлам, сега ги исфрлив нивните вредности и верувања, но ги почитувам, ама они малце така... не им се свиѓа, ама тоа е, прифатија. Првиот факултет за нив, вториот за себе, не им се свиѓа, ама пак - тоа е.
    Нема идеални родители и идеална средина. Ама барем да им се олесни и да им се трасира патот колку-толку. Голем притисок е и за родителот да очекува од себе си да биде идеален. Само нека си биде свој пред се за себе, нека си се сака (не она самозаљубено нели), па децата сами ќе си научат од приложениот пример, тоа е доволно понекогаш.
    Доцна за исправки, ама сами ќе си ги направат исправките се додека имаат слобода и простор, а верувам дека ги имаат.
    Знаеш какви родители има?
    Свеки моја. Кај ќе си ги упропасти децата, па и кога ќе начукаат години, она мисли дека треба да им кажува и они треба да ја слушаат што да прават. Она да им каже со кого да се женат, кога да се женат, каде да работат, што да бараат од работата, со кого да се дружат, зошто да се дружат. Може ќе претерам во искреноста, ама на најмалиот кога му се запна, ти си педер зошто се дружиш со тие и тие. Нема врска со реалноста, ама она така си увртела у глава, ама и да има врска, ти ли си таа шо ќе му каже шо да биде? Па уште и горда на тоа - јас сум ваш корегир, јас ќе ви кажам како треба да се однесувате.
    Овие више не ја шмирглаат па полудува. Ама гуши човече. Секој обид за инидивидуалност кај неа проаѓа со казнување, лелекање, изјави дека они не ја сакаат, дека вака ли покажуваат благодарност и почит, емоционално ги уценува. Абе шетај таму, опрај се, ненормална жена.

Ова е сериозен недостаток за многу клиники значи... Тенкју фор д информејшн.
    Затоа нема термини и за прават гужви, пациентите не добиваат соодветен третман и чекаат со месеци. Не сме нормални значи...

На iloveyou29, DVAANGELA, mareane и 9 други им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Нa Анaт уште десетинa пoстoви и oстaнaa зa читaње :whew:
    Зaглaвенa е мoментaлнo нa пoстoт нa Лилит, бaaѓи е

На Dust, friendy, Ana Marija 1 и 16 други им се допаѓа ова.
  8. Offspring

Offspring Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јуни 2010
    Пораки:
    7.163
    Допаѓања:
    27.012
    Она лајкнува се по ред :D

На Dust, iloveyou29, PUPICA и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.855
    Допаѓања:
    163.416
    Извини ама тоа не е пост, да не се вреѓаме. Тоа е есеј,евентуално семинарска. :!:
    Го прочита, го прочитааааааааа...добив лајк!

На Dust, iloveyou29, mareane и 14 други им се допаѓа ова.
  10. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Имате пријатели кои ви доаѓаат на гости точно кога е време за ручек? На мајка ми другарката, секогаш тој термин го погаѓа - кога мајка ми спрема ручек и татко ми само што не дошол од на работа. Па не сака да седне да јаде со нас, а ни е незгодно да јадеме без неа. Колку и да ја убедуваш, не сака да јаде. Па остануваме да седиме со часови, татко ми гладен и уморен, додека да замине.
    Секогаш истото, и не и’ текнува, ама никако. Ѕвона пред 15 минути некој на врата, одма знаевма дека е таа. :x
    Да не се сфатиме погрешно - многу ја сакаме жената и сакаме да доаѓа на гости, ама нели е непристојно да се оди на гости во ова време?

На friendy, ♡BuBaLe♡, Emy867 и 19 други им се допаѓа ова.
  11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    ^^
    Штo се случи, зaкoчи крaткo пoсле твoјoт пoст. Дa не реплицирa?

На Peco, PUPICA, Lady Phoenix и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.855
    Допаѓања:
    163.416
    А зошто не седнете да си јадете?
    Кога веќе не можете да и кажете, ако ви е ете блиска и драга, јадете си бре.
    До вас е Ливинг, што гладувате ради неа, а она не си ја учи лекцијата.
    Или е тоа или малото се разбудило, нема трето.

http://kajgana.com/pet-prashanja-koi-kje-go-iznerviraat-sekoj-mazh
    http://kajgana.com/mazhite-otkrivaat-shto-ja-pravi-edna-zhena-luda

Се кладам дека ги има напишано/преведено некој од газдите на Кајгана.
    Ми се приповрати.
    Толку арогантни и секситички створења ко тие двајца и да не постојат. А толку се прости, ама она прости а ла симнати од планина, ама сокриени под костуми. Нецивилизирани створења у пм. Со некои очигледни глупи шеги и констатации, леле мори мајко. Емотивно изолирани и според некои стерилни правила на постоење.
    Статииве им се Доналд Трамп. Кој би дозволил ваква глупост да стои на неговиот веб сајт? Некој кој се согласува со тоа.
    А имаат една вработена што го натера нејзиниот дечко све да избрише од жени на фб кои таа не ги одобрува, дали ќе се пронајде во статииве, еве не знам. А знам за ова зошто дечко и ми е другар.

На iloveyou29, JuLleE, Barbie20 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.912
    Допаѓања:
    81.561
    @LivingGlam мене не ми влегува во глава ни тоа директно ѕвонење на врата,без претходна најава на телефон

На Emy867, iloveyou29, DVAANGELA и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    ^^
    Oвa гo имaм некaде читaнo нa aнглиски, не е oд нив измисленo, преведенo е сигурнo.

На Lady Phoenix, Lilit и referentka им се допаѓа ова.
  15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Зa мнoгу oд пoстaрите генерaции тaквo нештo не пoстoи, нaјaвувaње им е нa нивo стaвaње сaлветa (сo в или ф?) вo скут зa време нa ручек. Бaшкa секoј ден ли ќе се нaјaвувaш, вaкa бaп истo кo дoмa сaмo вo другa сoбa дa си влеглa.

На mareane, JuLleE, Lady Phoenix и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.855
    Допаѓања:
    163.416
    Бетер.
    Па кај едното, па морало и двете у исто време...
    А и штом сакаат вакви *забавни* статии и влегуваат во политиката на уредување на сајтот - немам реќи.

На Lady Phoenix и referentka им се допаѓа ова.
  17. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Ние имаме и такви што без да ѕвонат си влегуваат, вие за најавување зборувате. :D

Па уште ако не те најдат дома, се лутат што си излегле за џабе од дома, па ќе се јават подоцна и префрлаат: "ѕвоневме, ѕвоневме, ама никој не ни отвори. :( "

На sparklie, ♡BuBaLe♡, iloveyou29 и 16 други им се допаѓа ова.
  18. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.763
    Тоа одење на гости од 15-17 часот не ми е јасно...
    Дали слободни и блиски се осеќаат гостите или едноставно си има време , си нашла жртви за да го пополни времето и толку.

На Dust, ph.orhideja, iloveyou29 и 12 други им се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Нaјјaкo ми е трoпaње кoлку дa се трoпне нели, и не се чекa ни секундa некoј дa ти oдгoвoри туку прaвo си oтвoрaш врaтa...oд дневнa, oти низ нaдвoрешнaтa веќе си прoшoл без трaги :D

На Dust, ♡BuBaLe♡, ph.orhideja и 10 други им се допаѓа ова.
  20. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.763
    Епа ако веќе ги ,,фраќаш,, фати ги на купче...:rofl::rofl:

На Peco, DVAANGELA, emkaemka и 4 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.