Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.763
    За во Сити Молот знам сигурно.
    Бидејќи сум заинтересирана, а имам пријателка што работи таму, ми јави утрово.

На Rebecca_R, Dust, ph.orhideja и 5 други им се допаѓа ова.
  2. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Aaa jas vo toj vo Ramstor ke odam.

Pred desetina godini imav koleska koja znaese da otide sama na kafe.I se cudev(me)...a toa vo iks situacii da ti bilo blagodet:D

На Peco, papillonP, fallenangel и 14 други им се допаѓа ова.
  3. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.912
    Допаѓања:
    81.561
    Добро утро, добар ден!
    Прашање кое сите не засега
    Што со загадувањето?
    Терате по истата шема или променивте некои навики?

На Peco, DVAANGELA, fallenangel и 13 други им се допаѓа ова.
  4. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.271
    Допаѓања:
    22.084
    Добро утро.
    Дојдете си бе во малото гратче на истокот,нит е загадено нит е бучно многу.

Јас и мм живеевме заедно околу две години,верени но никако да договоревме дата за ванчавка.Тоа се случи многу набрзина,ни текна во вторник да закажеме за во недела.
    За неполна недела требаше да имам фустан,мм одело , и прстени.
    Наредниот ден го нарачав фустанот,мерка ми земаше друга жена па ја испрати во Ск.Во сабота отидов по фустанот во Скопје,тогаш бевме и во старата чаршија и од таму ги купивме и прстените.
    Во недела веќе бевме спремни за да се венчаме :inlove:

На Peco, mal.ecka, Barbie20 и 17 други им се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.785
    Допаѓања:
    141.960
    Zagaduvanjeto ne e nisto novo. So godini decenii e vaka. Samo sega imame poveke informacii za toa kolku e zagadeno. Kolite si ispustaat izduvni gasovi, maglata si gi zadrzuva, i ete ni smog vo koj se gusime.

Poslebno od lani onaa aplikacijata za vozduhot posebno gi poremeti lugeto kolku e zagadeno. Godinava pa e nadgradena i ocekuvajte uste poveke mrcenja.

Deka nema da gorime kumbinja na 0 stepeni nema da se sluci. Deka nema da odime so koli i ke mrzneme pa ic. Deka ke gi otpustat od rabota vrabotenite vo fabriki ne daj Boze.

Ednostavno poretko odenje nadvor luftiranje samo koga e pomalku zagadeno i plus kupiv eden procistuvac na vozduh za doma. Za vikend na planina ama ladno e za bebe pa ke sedime doma. Lani na Kozjak sekoj vikend. Gledam nekoi sabajlevo so medicinski maski se setaa.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, fallenangel, Rebecca_R и 11 други им се допаѓа ова.
  6. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Ете, конечно просветление. Проблемот со загадувањето е резултат на информираноста на луѓето и следствено на тоа -поголемо мрчење и паничење. Да не беа мобилките и надградените апликации, сите фино ќе си живееја, како впрочем и во други земји каде уште си шетаат без мобилни па не се стресираат што дишат. Ignorance is bliss

На JuLleE, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Eshlii и 13 други им се допаѓа ова.
  7. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.313
    Ќе закажеме после Нова година. Јуни е привлечен месец за свадби, особено што е сабота. Ништо посебно. Лефтерна облека, 20-ина души што ни се блиски и после журка. Ни роднини, ни бутури.

Мораме само со време да кажеме на некои луѓе, на пример на другаров што ни е во странство, за да испланира доаѓање. Од деца се дружат со мојов.

А "верени" сме некои 5 години сигурно. :D Ама ете. Се осеќаме како во брак да сме и затоа ништо не преземавме. А сега во јануари и пасошот ми истекува, па мислам дека е крајно време. :D

И така. Да го викам "дечко ми", повеќе од тоа е, да го викам "вереникот" - не правевме такви церемонии, па не ми оди. Да го викам "маж ми" ќе излажам, па затоа си го викам "либе". :wasntme:

На JuLleE, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Peco и 28 други им се допаѓа ова.
  8. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Те молам свечено: откако ќе се земете, немој да го викаш мм. Ок?
    Фала. :bow:

... :party:

@Cka, сериозна си дека отсекогаш било вака загадено? :D

Едит: да пишам за Охрид. Воздухот е многу сменет, најмногу поради градбите. Се гради, тоа е нужно зло. Ама се гради неплански и повеќето од зградите се секако празни. И веќе не се чувствува "свежината на езерото" во градот.

А луѓево се ненормални. Новиот домчо ми е на излез од Охрид, куќи а не згради. И комшииве палат ѓубре секој ден. Вчера баш ги пријавив во полиција за палењето, ми рекоа ништо не можат да направат. Да сум се јавела во општина, оттаму да ме упатат во соодветна инспекција (комунална). Таму сто пати сме реагирале, ништо. Барем не дошле да го предупредат.

На човеков кога ќе му речеш да не пали ѓубре се правда со "шо да прам, сам без жена сум останат". Абе, да не знаеш дали да се смееш или да плачеш. Никој ништо не презема, па кај сакаш пријавувај.

Пред куќата на моите има отпад. Од цел град се збираат тука да го фрлат ѓубрето. Ќе ви сликам некој ден да видите на што личи тоа, отпад на сред град. Смрди, не можеш прозорец да отвориш. Тука фрлаат стари душеци, шолји, мебел, ќебиња, се’. Сто пати реагирано, ништо не се презема. Нема ред. Никој не регулира ништо.

Последна измена: 23 ноември 2016
    На DVAANGELA, fallenangel, Rebecca_R и 10 други им се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.785
    Допаѓања:
    141.960
    Problemot so zagaduvanjeto ne e poradi informiranosta. Informiranosta e taa sto gi osvesti sega. Lani site zboruvaa za PM cesticki a sega za AQI ke se zboruva.

Dopolnitelen stres samo. Zagadeno e i namesto potresuvanje informiranosta treba da ja pretocime vo aktivno spravuvanje. Kolku se moze. Planinarenje i jonizatori.

Edit. Ne.... od lani e zagadeno. Prethodno na vinozita mirisase. Jas 14 god vo Skopje ne sum videla magla smog... Nemase koli odzaci fabriki... Samo drvja i vinozita.

На DVAANGELA, mal.ecka, Rebecca_R и 5 други им се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Ако порано луѓето немале мобилни/ не биле информирани колку лоша е ситуацијата, некој требало да ги информира и да преземе мерки, а не да се збори сега како народот претерува со паничење оти информации достапни има. Планинарење и јонизатори? Сериозна си?

На andromedae, Eshlii, DVAANGELA и 7 други им се допаѓа ова.
  11. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.785
    Допаѓања:
    141.960
    Lele be boldov. Da imal zena nejze ke ja izgorel?

На mareane, Annath, Lady Phoenix и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.785
    Допаѓања:
    141.960
    Jas taka bi si pomognala. Nekoja maska ke si kupi moze :) Prasanjeto pogore bese sto menuvate poradi zagaduvanjeto. Zatoa i odgovoriv.

Nemam nacin da im zabranam na lugeto da ne vozat koli ili kumbinja da ne palat..Eve iame clenka so tatko kandidat za pratenik :) neka mu rece da stavi u programa :) Ne mi teknuva koja bese da ja tagnam.

На Peco, DVAANGELA, Rebecca_R и 6 други им се допаѓа ова.
  13. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Искрено мене многу ме напнува ова со загаденоста. Свесна сум што значи, ама постоело од секогаш. Откако памтам за себе, надвор алишта во Ск не се сушат затоа што после мирисаат на пушено месо. Кога викам ме напнува, ме напнуваат луѓето со слики од апликација и „мудрување“, а впрочем не сакаат да мрднат со мал прст да си го нарушат комодитетот. Каде се сите „свесни“ ликови кога се организираат протести за загаденост?! М? Побитно е да пијат кафе или деца на курс да носат?! Се е побитно од сопствената иднина. Градот, народот, никој ништо не превзема. Сите кукаат дома седнати на кауч со мобилен во рака. Е така е лесно!

На JuLleE, Peco, emkaemka и 11 други им се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    И пак луѓето се криви, колите и ќумбињата, овие во сектава твоја никако бар малку да ги спомнеш. Ко да само во Ск коли се возат. Овие работи треба да се регулираат од одговорни прво, не јас како поеднинец да мислам како да го решам проблемот, дали ќумбе да не палам и пешки да одам и дали со тоа ќе придонесам за незначително намалување на загаденоста.

На andromedae, JuLleE, Eshlii и 4 други им се допаѓа ова.
  15. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.763
    Лани како една од мерките се спомена и намалување на сообраќајот, во смисол пак да се врати она пар-непар коли (регистарски таблички).
    Друга мерка беше да се намали зачадувањето и дадоа субвенција на оние кои че се греат на пелети.
    Нели даваат и пари за возење со БИЦИКЛО :lol:

На JuLleE, Peco, DVAANGELA и 12 други им се допаѓа ова.
  16. Lady Phoenix

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.313
    @Cka за @DVAANGELA станува збор.

Патем, многу работи треба да се сменат за да се намали загадувањево. Тоа е комплексна тема и не зависи само од народот и неговата свест.

На DVAANGELA, Barbie20, Rebecca_R и 4 други им се допаѓа ова.
  17. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Прво од народот и неговата свест! Со ваков народ и ова е супер.

На baba Rada, DVAANGELA, Annath и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.244
    Допаѓања:
    91.884
    Здраво и од мене :)Ќе ја скокнам денешнава тема и нема да напишам за загадувањето,нема да сум многу офф нели :?:
    Конечно наспана и стоплена како што треба :)
    Синоќа ве исчитав имав малку повеќе за читање ама постигнав :D Да не се навраќам на темите од пред два дена мислам подобро ќе биде.

Камен од срце ми падна и полесно ми е многу по средбата со женски доктор :lol: Конечно ја завршив таа обврска која ја мислев подолго време и сега сум мирна.Се е во ред,нема простор за страв и нареден пат кога ќе сум отидела ми кажа ќе очекувала да види нов живот во мене :lol: е добро ај ќе видиме,здравје само :)

Се радувам што ги видов моите и што се добро а уште повеќе се радувам што се вратив дома и нема да ми фали човекот мој :lol:

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Peco, DVAANGELA и 18 други им се допаѓа ова.
  19. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Помалку уништување на зелените површини и планско градење со паркови во секој кварт би направило разлика.
    И инспектори за животна средина кои си ја вршат работата. Ако некој загадува со несоодветен огрев или си пали ѓубре секој ден, немаш кај да го пријавиш. Затоа ми беше примерот. Ѓубрето пред куќата на моите го собираат еднаш неделно, во меѓувреме се трупа се’ повеќе и повеќе. Нека стават тука инспектор два дена, нека напише казни на тие што фрлаат, затоа што не е дозволено да се фрла ѓубре надвор од контејнер. И ќе се научат на ред. Има начини да се поправи ситуацијата. Не да се реши целосно, но да се поправи да. Граѓаните реагираат, но никој ништо не презема.

Во Битола се гушат. Нон-стоп протестираат, но се игнорирани затоа што им припишуваат политички мотиви, а воопшто не им е до политика на луѓето. А тоа ѓубрето на влезот во Битола, што е жити се’? Срамотилаци. Оние во затвор треба да одат за тоа што го прават.

Последна измена: 23 ноември 2016
    На JuLleE, Eshlii, Peco и 12 други им се допаѓа ова.
  20. Lady Phoenix

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.313
    Скопје е огромно. Башка во котлина е. Се' што не чини во воздухот останува во градов. Ама и самите институции го претераа.

Зошто ги спомнувам институциите? Да, во Скопје има смог откако памтиме, ама треба да се запрашаме зошто во последниве години луѓе умираат од тоа. Ненормалново градење од каде потекнува? Институциите даваат дозволи за градење и менуваат урбанистички планови. Тие се оние кои без осет сечат дрвја, кои огромен дел од зеленилото го претворија во асфалт и бетонски згради. Воздух не циркулира. Нема зеленило да го преработува воздухот.

Институциите се тие кои прогледуваат низ прсти на фабриките. Не велам да се затворат, туку треба да се стават соодветни филтри. Институциите се тие кои дозволија увоз на коли кои во Европа веќе ги забрануваат поради горивото кое го користат. Институциите се тие кои апелираат да се остават колите дома, а ќе направат крш со билетите во ЈСП и веќе направија крш со тоа што на пензионерите им дадоа толку денови да се возат бесплатно, па нема место за оние на кои им е потребен јавниот превоз. Институциите се тие кои со лотарија ќе влечат кого да субвенционираат за пелетите, а останатите ќе се заглавуваат со кредити за да доотплатат или нема ни да си ја пробаат среќата...

Пак ќе речам, работата е многу сложена. Народот е лесно да биде свесен кога има добри услови.

На JuLleE, Eshlii, Peco и 16 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.