Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.148
    Допаѓања:
    137.213
    Како да се изолирам од се до 12 декември? :?:|( Не може човек ни да прошета салам од партиските војници. Па познаници што со години си едвај на здраво сеа си им другарка, па договараат кафе, па ти даваат мала пажња од нив, пенкалце и запалка... ма нек се гонат сите до еден.

За комшиите поарно да не зборам, не знам од кај да почнам, проблемот со смрЃавата од кај едните уште не е решен, од кај наркоманот секој ден кавги, кршење,фрлање ствари од прозор...драми секаде околу нас. Не дека ние сме тивки коа разговараме ама едно е галама од муабет друго од викање и расправии.

За ручек и ние свинско со праз јадевме, ма да јас го одбирав празот ама мирисот не се одбира, бар не ми е толку многу одвратен ко лукот.

На bittersweet, ph.orhideja, simonka93 и 15 други им се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.791
    Допаѓања:
    145.333
    Исто.
    Колку е чисто толку.
    Сега од сушара се во плакар оди.Ретко ги пеглам.Кога морам нешто. Кошула на пример.
    Мм помина со правосмукалка набрзина, јас бутнав се низ машини и заврши чистењето наше.:D

На Barbie20, ph.orhideja, mareane и 14 други им се допаѓа ова.
  3. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Pa toa se cisti,nabrzinski prasina,pravosmykalka,kupatilo,wc
    Jas sreduvam pozdi mene rasturaat,ama ako nek se zivi i zdravi,ke porasnat pa ke bide sredeno:D
    Prozorive mi se za cistenje,ama cekam koga ke ja kitime elkata pa da zacistam i venecijanerkive i taka malku povekje,ako imam uslovi:D
    Rucek pecen zelencuk so svinsko,ama svinskono ne se pogodi,tvdo nikakvo

На bittersweet, ph.orhideja, mareane и 13 други им се допаѓа ова.
  4. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.597
    Допаѓања:
    152.249
    Извинете девојки, со должна почит и без да ве навредам, ама по двајца сте дома..и тоа само в озрасни.. . Приказната со и околу чистењето ќе биде скроооз друга кога ќе бидете повеќемина...

Да си дочекате па да видите...

На Barbie20, galapce, ph.orhideja и 18 други им се допаѓа ова.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.858
    Допаѓања:
    163.432
    Овие од едната страна со деца, едното учи виолина, па еве еден месец веќе, другото заспива со музиките од кај нас, па родителите се преблагодарни. Не знам дали е компромис, ама пак они се у ќар.
    Од другата страна брат и сестра. Братов демек гинеколог бил, мене ми личи ко у Благој Ѓорев да работо, не сум чула за него. А сестрава е некој мафијаш. Во бунда е лете зиме и со црна цвиќера и нон стоп седи со некои сомнителни фаци. Ходникот од нив корне на ѓубре измешано со озонер од магнолија. Од карши, домарот, учтиво спопикува сешто. Горе само што се всели фамилија со бебе кое проодува и гази тешко, поголемо детенце и куче. Кучето може за цефките од парно го врзуваат па баш над спална. Првиот пат мислев се срушивме и после сфатив кучето е.
    Подоле во ходникот е комшиката со маж и во затвор и швалерот од Србија кој го криеше. Таква ми р ѕвездата све наоѓам у ситуации кога не треба па ги фатив дур он и збореше по пат - знаш ли шта си ти мени? Ти си моја љубааав највеча. Па сега некако најбоља комшика и станав.

Празно дома.
    Недела ден за мислење и сосредоточување.

Бтв хеланки најдов во теранова по 200, убави се и мајка ми ми донесе од H&M со се туники, убав памук. А за лепота ги порачав оние од Авон со крзненце од внатре и плетени од надвор.

Да се исповедам, ми проработува желудникот од слабичи во маска на лажна големина, искомплесирани и исплашени да не бидат разоткриени колку се малечки. Никогаш некој друг освен они, потреба да се во контрола зашо иначе ќе им се види вистината кои се навистина, па бурно реагираат на секого кој е на пат да ги разоткрие.

Ме гуши околината. Да се средат некои нешта, здрави живи, искочи непланирана шанса за менување на средина. Одговорот не мора да биде веднаш.
    Ме нервираат сите укалапени суштества на кои животот им го средуваат родителите и очекуваат и ти да живееш како нив. Како да кажам, Рим не бил изграден за еден ден, што кое такво ви е?!

На Barbie20, simonka93, ph.orhideja и 11 други им се допаѓа ова.
  6. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.791
    Допаѓања:
    145.333
    Не велам дека нема да е друго и не е исто едан или пет.
    Ама ја гледам мајка ми, со три деца, никогаш не била роб на куќата или стално во кујна.

На JuLleE, Dust, Bozica1980 и 8 други им се допаѓа ова.
  7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Тоа нема врска со бројот на луѓе дома. До односот е. Мајка ми е со татко ми, па само за чистење зборува. Мене не ми е приоритет. Да се подзачисти, да, ама робување на куќата не е мој стил. Не да е кочина, ама врти сучи само тоа да правам, не.

На Espadrila, bittersweet, ph.orhideja и 14 други им се допаѓа ова.
  8. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.597
    Допаѓања:
    152.249
    Воопшто не сметам дека е робување во кујна потребата за готвење оброк на семејството... Задоволување на желбите за домашно благо и сл....
    Секој различно гледа на нештата... Тоа е Факт...

На Barbie20, simonka93, galapce и 14 други им се допаѓа ова.
  9. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Да не ме сфатиш грешно, секој од нас е различен и има различни навики, ама сум приметила дека често чистиш. На крај на ден не нора да значи дека правиш генералки, ама таква е мојата перцепција. Како мајка ми да ја гледам/слушам :)

На JuLleE, referentka, Annath и 6 други им се допаѓа ова.
  10. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.791
    Допаѓања:
    145.333
    Битно ми е да не е расфрлано.Алиштата исперени , прозори не бришам секој месец,еднаш на 2-3месеци.

Не сметам дека сум гнасна или не домаќинка.
    Битно ми е времето поминато со мм.Се друго може да почека. :)
    Двајца сме, јадеме некогаш надвор. Кога ќе дојдат децата не знам како ќе биде.
    Сега уживам колку можам. Не сметам дека сум помалку домаќинка од жените кои готват три пати дневно.
    На крај краево важно е јас и мм да сме среќни. :)

На Barbie20, ph.orhideja, mareane и 15 други им се допаѓа ова.
  11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Уште oд мaлo гo учaм сaмo дa средувa игрaчки, дa рaскревa кoгa ќе се нaјaди, aкo сaкa сoк, вoдa, знaе кaде се чaшите и кaкo дa си стaви...дoбрo рaнo е уште зa сaмoстoјнoст, aмa трубaм пoстoјaнo. Знaм декa пoгoлемиoт дел oд дoмaшните oбврски мoј ќе е, нo oлеснувaње е гoлемo кoгa секoј ќе пaзи првенственo нa свoите рaбoти a пoсле дa се зaврти мaлку и oдoкoлу.
    Мaјкa ми нa пример мaкa виде сo нaс, aмa пaк тaкa не нaучиле, дoмa дa сме кo вo хoтел. Пa oд мерaк дa им угoдиш нa дoмaшните и дa нaпрaвиш пријaтнa aтмoсферa сo дoбaр ручек, чистo, блaгичкo и сличнo, преминувa вo рoбувaње. Сaмo немa дa гo нaречеме тaкa oти нели, зa нaшите нaјмили се рaбoти.

На Barbie20, Espadrila, simonka93 и 25 други им се допаѓа ова.
  12. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.858
    Допаѓања:
    163.432
    И јас сум со тој став Кукла.
    Малку ние жените забегуваме кон улогата домаќинка, па забораваме на улогата жена, сопруга и мајка кои се поприроритетни.
    Изговор - ама ја тоа за семејството, ок ако ти носи убаво на душата, ама немој да се жалиш послр дека тешко ти е, уморна си, никој не ти помага. Како еден пар блиски на моите. Мажот фати швалерка и и рекол на жената тебе ти признавам дека си супер ко домаќинка...оди обвини го, она забега во улогата на домаќина, патолошки чисто да е и да и се потврди гласно дека е топ домаќинка си го заборави мажот и децата, а муабетот беше - ама ја ова све за вас правам. Како кога никој не ти го побарал тоа, ни па му значи, може нешто друго повеќе му значи од чистењето и готвењето. Он си сакал топлина и муабет, оваа рибаше по цел ден и цела ноќ, и само ги штроеше да не прљаат...
    Мајка ми никогаш не се оптеретувала претерано, готви фантастично, чистењето и е онака, ама си остана мајка и сопруга. Да те сослуша, да те гушне, да те насмее, да е присутна, а не да пафта со крпата во рака.

Јас сум мање-више исто, ама сум по чистењето повеќе од неа не од домаќинлук, туку така си средувам мисли. А ако не ми е до тоа, ич не се замарам, не ми е нешто да морам, зошто па да морам?

На Barbie20, JuLleE, evangelina.ina и 11 други им се допаѓа ова.
  13. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.148
    Допаѓања:
    137.213
    Битно ми е да не смрди дома, да е чистено редовно и бубачки да не ми шетаат. Гајле ми е ако има куп облека за пеглање, ако стоела 5 дена непеглана нека постои уште еден ако во моментот не ми е дојдено до ништо или ако сакам да прошетам, да испијам кафе ... Ако не ми се готви не мора да направам јадење, предјадење, десерт, има инстант опции секогаш :emo:

На bittersweet, ph.orhideja, JuLleE и 13 други им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.100
    Допаѓања:
    328.690
    Јас признавам дека ми смета мн неред и нечисто.Најудобно се осекјам кога се е на место,кога купатилото е чисто,кога нема алишта по столици.Тоа ми е наследно од мајками.Кај мене еден период таа опседнадост премина во хроника.Цел ден булвално,секој ден само нешто досредував.И нормално не стигнуваш во еден ден и саглам ручек,и чисто и деца прошетани,и ти топ и башка и секс да имаш навечер.Па ,олабавив.

Сега са чистење бирам еден ден во неделата и толку.Или е петок или недела.Саботата е обавезна за шетање,играње,филмови.

Памтам еднаш @Bridget ми рече немора секој ден да им готвиш на децата,можат и со кифла еден ден да поминат :)
    И ја послушав ,ете.Олабавив и тука.Еднаш неделно ми спрема рибарата риба,и еднаш неделно јадеме нешто готово или суво.
    4 дена готвам.

Просто е невозможно сите конци да се држат истовремено.

На Barbie20, Espadrila, simonka93 и 28 други им се допаѓа ова.
  15. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.255
    Допаѓања:
    91.911
    Не е баш исто да си во куќа со 2ца или со 5 души.Колку повеќе луѓе толку повеќе работа.
    Никој ако не внимава ни малку нормално дека ќе е хаос нон стоп.

Се сложувам со Бриџи дека уште од мало детето треба да се учи само да прави некои работи.Но се сложувам со сите вас кои напишавте по нешто во врска со оваа тема.

Сум спомнала повеќе пати за мајка ми.Таа е како роб на куќата ако не заврши тоа што го планирала неможе да спие.
    Иако работи по 13-14 часа на нога цело време дома е чисто се.Кога треба да одмори саат време таа си наоѓа работа.Таква е жената неможе да седи и готово.
    Се релаксира кога чисти и кога нема никој нема околу неа ,да биде сама.

Јас така неможам да функционира, се случувам да оставам садеви да ги измијам кога ќе станам сабалје,едноставно некои работи можат да почекат.
    Не сум на работа и дома сум ама тоа што сум дома не значи дека крпата треба да ми е се во рака.
    Оваа не значи дека дома не е чисто и дека смрди.
    Не верувам дека постои некој кој ужива да живее во неред,смрдеа и гнасотија.
    Уживам и јас а здравје утре друг ден со деца ќе му ја мислиме и ќе делиме обврски со мм.

На Barbie20, simonka93, bittersweet и 17 други им се допаѓа ова.
  16. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Сега искачаат од кафанчето, за 3ч се дома :bandit:

После ќе чекираме поклони а :smirk:

На Barbie20, mareane, sanjaeva и 10 други им се допаѓа ова.
  17. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.791
    Допаѓања:
    145.333
    Слико обавезно.
    Ирвасот од каде е ?Џамбо?
    Многу е убав.:)

На Dust, Annath, Bozica1980 и 4 други им се допаѓа ова.
  18. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.973
    Допаѓања:
    112.462
    Јас без нарачки сум :envy:

Ирваско да Џамбо-600ден во живо е многу поубав :inlove:

На Dust, Sesil, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Не би па и да се генерализира дека вредните пчелки дома се жени кои не посветуваат време на деца и сопруг, оти таа може да пегла два саати денес и за тоа време да води квалитетен разговор со своето дете, или да не работи ништо и пак да е грампи по цел ден, детето на компјутер, таа на лап топ и незантересирана за секс или внимание да посвети некому на крајот од денот. Тука не би да мешам и поврзаност со изневерување.
    Само да се олабави малку за свое добро, односно да не се чувствува психички терет дека мора по секоја цена, дека во спротивно недомаќинка си и слично. Уште полошо е ако дома веќе си стекнала имиџ на единствена главна и одговорна за домаќинските работи, па кога ќе олабавиш малку ко да не е иста куќата и односите во неа, односно чувствуваш дека работите не се како треба. А не е фер само на еден да е теретот да е моторот на куќата.

На Barbie20, Espadrila, simonka93 и 22 други им се допаѓа ова.
  20. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Ja molam @Bridget da mi objasni kako na maliov da mu kazam koga se banja deka ne smee da prska na site strani,koga jade lePce da ne trosi na site strani,koga seta so puding vo raka da ne mu pagja nalevo nadesno,da ne seta niz cel stan tukusto ispeglan kup alista...]:)
    Te fativme(fingers)imas potomok 4+;)

I jas bev bolesnik pedanterija,sega so ovie obvrski i malisa 2,3,malo morgen:worried:
    Kakvo e takvo e:P

Fala na info Emka;)
    Nacuv za tebe najubav poklon imalo:P

На Barbie20, bittersweet, galapce и 15 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.