Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.835
    Допаѓања:
    101.325
    Ми преостанува да натрапам син шлем и да изигрувам УНПРОФОР. @Acisal ова е тема за муабети со кафе, значи може да се спомне и продискутира на кратко и НИКАКО со навреди и зголемување на тензијата.Исто важи и за сите.Ако ви се дискутира поподробно на одредена тема, си има посебни категории на форумов или отворете нова.
    Мислам дека сум фер.
    @Daleron што да кажам за прскањето, ние сме жени од минатиот век.Кој ни е крив што сме прости :D.
    Сакате мекици?
    Одвај истипкав од тел. е.. ти технологија ,за нас со прсти како ќебапчиња(fingers).

На SV1911, bittersweet, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  2. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    Да ве прашам се организира некаде во скопје курс за готвење?

3. Acisal

Acisal Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    165
    Bas mi e drago sto go pies taka. Nekogas i taka e ybav ama bitno e i koj brend e cajot. Nekoi se povkusni :)

4. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.303
    Допаѓања:
    261.158
    Ич не пишувам више тука со вас. Нема смисла бре, си набивам комплекси. Колачи, чистење, одење на работа, деца меца, шетање, се одеднаш-КАКО ПОСТИГНУВАТЕ ЖЕНИИИИ!!!!
    Кога ќе видам Серафима што зготвила ми иде да се скријам некаде!
    Мој најголем дострел у кујна е торта со бисквити и пудинг и руска салата за нова година. Прозори и врати бришам под присила 3-4 пати годишно, а она основното низ дома нормално секојдневно зошто ми пречи да седам во нечисто.
    Додуша готвам секој ден, и не сум лоша во тоа, ама вие сте многу добри бре :D
    Ај да не кукам многу многу глеам муабети за прскање праите, ја не сум сеуште ама мм многу сака да прска...у двор. Цревото од раце не можеш да му го земеш. Вреден е бре, не е ко мене :$(mooning)

На Edie.S, Serafima, SV1911 и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Acisal

Acisal Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    165
    Lunucka fala za intervencijata. Fala bogu sto ima razumni lugje kako tebe. Samo mislam deka pravilata treba da vazat za site. Nekoi lugje si teraat po svoe i gi omalovazuvaat drugite cisto od ljubomora ili za da istaknat samo. Pravilata na forumot treba da vazat za site, a ne nekoj postojano da isfrla navredi. Vprocem idejata na forumot e da generira slobodni i konstruktivni mislenja, a ne nekoj da gi zadusuva bidejki ne mu se svigaat. Fala uste ednas Lunicka. Ajde sega malku da pouzivam vo ubavo kafence.

6. Acisal

Acisal Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    165
    Apsolutno si vo pravo. Zalosno e sto se slucuva.

I kako slag na toa, aj sto se gradi nasekade, ama lugje ste videle li kolku dolgo gi pravat ulicite i patistata kaj nas. Kako prv pat da pravat ulici, pa ja tegnat, vlecat, rabotata. Uzas.

7. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    @Bozica1980 Бошке мори не е проблем прскањето од мажите туку прашањето е како прскаат женитe кога се тапосани на шољата.:?:
    @lunicka Да очекуваме вакво нешто од нашиве тинејџерки или уште е рано.
    images (6).jpg

chat-sa-buducom-tastom.jpg

На tessie, Bozica1980 и friendy им се допаѓа ова.
  8. Acisal

Acisal Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    165
    Ee ti da vidis samo jas kako uspevam doma se da napravam pokraj tolku deca i golema familija :)

9. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Не знам дали спомнав, синот малиот закачи некоја бактерија и мораше да прими антибиотик. И што се случи, се исфрли целиот, стана алергичен на amoxicillin, а прв антибиотик откако се родил. Како е тоа можно?

10. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Амоксицилинот веднаш исфрли го. Јас се сеќавам ќерка ми добиваше дијареа од него и од тогаш кога требаше да прима антибиотик само оспен.
    Не е алергија ако е алергија ќе биде алергичен на сите лекови на база на пеницилин. Само смени го антибиотикот.

На friendy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Можно е, алергија може да добие и по 100от пат користење. Менувај веднаш, консултирај се дали треба да му дадеш и антихистамин за да му се смири алергијата...обавезнл пробиотик и јаки Б витамини, да се стабилизира организмот. Со лесно...

На friendy и lunicka им се допаѓа ова.
  12. Acisal

Acisal Активен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    297
    Допаѓања:
    165
    Friendy, ke mora da napravis spektrumski alergo test na detenceto stom e podlozen ba takvi alergii. Ke mu zemat krven primerok i precizno ke utvrdat na koi alergeni e podlozen. Seriozna rabota e toa, zatoa za mirna glava eden test ke bide dovolno.

13. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.867
    Допаѓања:
    203.008
    @friendy aко е алергичен на амоксицилин ќе биде и на оспен. Не му давајте повеќе антибиотици на база на пеницилин. Видете со Макропен. Уствари мора ли антибиотик? Сте правеле брис со антибиограм? А дијареја е нормална нуспојава од антибиотици, тие ја уништуваат и цревната флора, покрај оние бактерии за кои се наменети. Затоа заедно со антибиотик оди и Б-комплекс или пробиотик.

14. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Не спомна френди никаде дијареа, рече само дека се исфрлил...

15. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.535
    Допаѓања:
    151.440
    женички милички конечно убава вест:party::party:
    ми се јавија дека ме примиле во кол центарот каде што бев на раговор во петокот...денес јас частам
    :^::d:
    уште успешно да ја поминам обуката...ај белки сонце ке ме огрее и мене скептикот на векот:^):^)

На NoellePage, Someonespecial, Umbrella22 и 19 други им се допаѓа ова.
  16. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    @WORRIED.BT со среќа!
    Фала за честењето, баш сум гладна. Си носев сендвич од дома, ама го изедов во 8, и сега до 4 имам само уште две сливи :worried:

17. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.835
    Допаѓања:
    101.325
    @Serafima е едно од поталентираните жени.Значи си има осет жената тоа ви е како дар од бога.Ја обожавам.Си има среќата не сум и комшика инаку нема да дигне глава од мене.И приметувам не доаѓа на темата изгледа сме премногу БрЕзОбРаЗнИ.:$
    @Daleron врска немаш.Треба да си во погодна позиција ...цревото е исто така клучен елемент...ма треба многу работи да се поклопат.:rofl: Ете @Bozica1980 помлада е па ќе даде некој совет...:nod:
    За тинејџеркиве ,што знам што да кажам.Мојава нема дечко се уште ама којзнае .Тие работи преку ноќ стануваат актуелни...Лелеее замисли да ми дојде со прашање околу погореспомнатото(facepalm).
    За @friendy да кажам да го смени антибиотикот.Инаку може да биде само на него алергично детето.Јас на пример не можам да примам инекции пеницилин,ама капсули на база на пеницилин можам.Изгледа има нешто во составот на инекцијата што ми пречи.И најдобро да се консултираш со матичниот.
    Инаку до сега си ги сушев гаќите околу шпорет.А колку имам за пеглање ми се подига косава на глава.
    @WORRIED.BT честитки драга.Колку ми е мило кога ќе слушнам некој се вработил.:clap:

Последна измена: 2 декември 2014
    На Serafima, bittersweet и friendy им се допаѓа ова.
  18. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Му земав брис од две институции. Кај едната покажа streptococcus pneumoniae во нос, а кај другата haemophilus influenzae во грло. Малку е заплеткано зошто...
    Interaction with Streptococcus pneumoniae[edit]
    Both H. influenzae and S. pneumoniae can be found in the upper respiratory system of humans. In an in vitro study of competition, S. pneumoniae always overpowered H. influenzae by attacking it with hydrogen peroxide and stripping off the surface molecules H. influenzae needs for survival.[9]

When both bacteria are placed together into a nasal cavity, within 2 weeks, only H. influenzae survives. When either is placed separately into a nasal cavity, each one survives. Upon examining the upper respiratory tissue from mice exposed to both bacteria species, an extraordinarily large number of neutrophils (immune cells) was found. In mice exposed to only one bacterium, the cells were not present.

Lab tests showed neutrophils exposed to dead H. influenzae were more aggressive in attacking S. pneumoniae than unexposed neutrophils. Exposure to dead H. influenzae had no effect on live H. influenzae.

Two scenarios may be responsible for this response:

1. When H. influenzae is attacked by S. pneumoniae, it signals the immune system to attack the S. pneumoniae
    2. The combination of the two species triggers an immune system response that is not set off by either species individually.
    It is unclear why H. influenzae is not affected by the immune response.[10]
    Е сега, столицата му беше течна и миризлива онака баш за дијареа, ама се изодуваше по еднаш зошто 2 дена по ред повраќаше и знаев дека може да е нус појава бидејќи е наведена во самото упатство.
    Среќа се исфрли на крај на терапијата, не знам дали и од тоа што му давав по 5 мл. 3 пати на ден, а за негова возраст е 2,5 мл. или си носи некој ген, татко му е алергичен на пеницилин. Сега му давам лоратадин и ќе продолжам со Б комплекс.
    Како и да е нека минува, така растат децата, нека се здрави и живи.

Последна измена: 2 декември 2014
  19. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.535
    Допаѓања:
    151.440
    уште не ми се верува,треба да однесам документи во текот на оваа недела..па ке има обука 6 недели па рекоа дека и потоа ке има селекција некаква ама тогаш ке му ја мислам...
    керка ми почна да плаче само што соопштив -кој ке ги чувал со брат и-не дека јас не се грижам околу тоа ама мора да се работи ке се снаогаме(читај мајка ми ке налепи пак ко секогаш)

На lunicka и danichap им се допаѓа ова.
  20. tinan

tinan Популарен член

Се зачлени на:
    5 јануари 2012
    Пораки:
    480
    Допаѓања:
    1.276
    Нешо сум криво насаден денес :puke:
    Ќе да е ради дрводен или...:worried: незнам ама лошо ми е.
    Сакам домааааааааааааааааа.... ми се спие|-)

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.