1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.865
    Допаѓања:
    101.751
    @Val-Dim честита годишница.Во здравје ,љубов и радост да си дочекате уште многу години.
    @Ariel среќен роденден! И да не се потресуваш што не си била расположена,..така се погодил денот.
    Бев малку да се разодам,абе нозеве тапан ми станаа,и од ништо никаде ме фати дремка.
    Утре маж ми решил да ме води на планина,демек подарок за годишница.И јас сум јунска невеста...ама при крајот на месецот.Ама времево некако ми се гледа...(tumbleweed):rain:...
    Ви завидувам на сите што сте биле и што ќе одите на одмор особено на море.Си ја гледам сликава на аватаров и се замислувам дека сум на Санторини...или Сицилија...или...:tmi:

На Ariel, Val-Dim, galapce и 11 други им се допаѓа ова.
  2. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    Доцнам малце, но живот... :lol: Сум добивала такви покани, некогаш сум можела да одам, ама искрено мене не ми било баш најдраго. Сега, јас сум издвоила неколку часа за нив, тие не можат пет минути за мене. Па ако е за тоа од една поширока фамилија да одат само од куќите од кадешто се оставени поканите. Друго е ако ти се јават, па човечки ти објаснат, ако на брзање била свадбата праена, ама вака... одам некогаш, ама не ми е баш најмило. Да е до мене, не би ни одела на свадби. Од таа галама и од таа гужва, два дена после ме боли глава.

На bittersweet, Abrakadabra, Bozica1980 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.408
    Допаѓања:
    262.292
    Не сакав подробно да раскажувам но ај од околу :D
    Се работи за најблиска фамилија каде да речеме се подразбира дека ќе одам и тоа највеќе за да не го нервирам и лутам татко ми. НО! Јас најискрено сметам дека штом правиш свадба треба луѓето уредно да ги поканиш, не е на брзање, не е далечина во прашање, и згора на се не се не е воопшто голема свадба.
    Јас и се јавив на невестата и и реков дека очекувам да дојде на гости да се видиме и да ме покани, рече секако, секако. Од тогаш помина една недела, има уште една фора ама некако знам дека нема да дојде. Налет и гости со сила, ама мм го фатило инат па ќе треба и со него да се расправам, вика не идам не поканет. Циркузи!
    Вака може и смешно звучи, мене не ми е ова некој проблем само онака сакав ваше мислење.

На lunicka, bittersweet, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  4. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    Ако се блиска фамилија, значи дека и тие имаат некои обврски кон тебе, не само ти кон нив. Баш што се блиска фамилија, уште полошо што не те ни поканиле уредно. А прават такви работи. Па и телефонски, на минута колку да те откачат, тоа пак ми е ... не знам. Ако си мањак со време, не праи свадба бре. (facepalm) Барем за свадба да праиш не си законски обврзан, зор било по секоја цена...

Инаку, на невестата си ѝ рекла да дојдат да те поканат уредно и сè тоа. Ако тоа не го направи, пиши пропало. Ако не ти го почитуваат зборот, зошто ти да им го почитуваш нивниот? Треба ли да се изнудат едни 5-10 минути посветено време. Па, мене би ми било незгодно.

На bittersweet и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  5. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.408
    Допаѓања:
    262.292
    Ќе ме нафураш Теси ќе се удружам со мм ќе бојкотирам свадба. И фустан и подарок имам(facepalm)
    Многу е лошо кога вака со молење се одвиваат работите, јас најискрено наместо за свадбата атер за татко ми ќе одам.
    А скоро да сум сигурна дека нема никаква причина за ваквото игнорирање, едноставно баш им е гајле за правила и протокол.

На lunicka, bittersweet, Lady Phoenix и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Jas na kratko za gornovo..
    Zavisi za koi lugje se raboti..
    Jas veke sum pisala,nekoi gi sakam i na glava da mi se kacuvaat ama ako nekoi se catalat pa i ja "mavnale"pokanata kaj majka mi , me faka inaet.
    Pocituvanjeto igra golema uloga vo ovie raboti..
    Znaci nekoj nemal vreme da te ispocituva a ti treba da najdes vreme za nego.
    Znam deka sum kruta,ama jas mnoooogu vnimavam kako se odnesuvam vo takvi situacii pa ocekuvam i site da se kako mene.

На girl-miri, Peco, bittersweet и 3 други им се допаѓа ова.
  7. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.408
    Допаѓања:
    262.292
    Јас секогаш внимавам, или бар се трудам ама не глеам фид бек. А мм сака како он така и со него да се однесуваат.
    Ај има уште една недела до свадбата може ќе ме изненадат :)

На bittersweet, Annath, tessie и 2 други им се допаѓа ова.
  8. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас па мислам дека ако се блиски треба да покажеме поголемо разбирање и да не им замеруваме. Знаеш кога си близок, имаш послободен однос и некако си и бараш поголема флексибилност.
    Братучетка ми веридба кога правеше, наеднаш се створи гужва - ограничен простор, тоа е тоа. И сега јас како блиска прва станав и пут под ноги ослободив простор. Па ако јас не ги разберам, зарем другине гости кои се тупнале и чмаат со саати да покажат разбирање. Јас имам ваков пристап може и затоа не очекувам да ме канат лично.

На НаталиЛили, Val-Dim, mila25ve и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.864
    Допаѓања:
    142.589
    Мене па не ми е јасно оти во денешно време се чека покана на писмено... Зошто воопшто постојат покани? Во време на интерент :) Јас за две свадби добив покана на маил, со линк од гугл каде се наоѓа хотелот каде ќе биде свадбата. И бев, нормално, ако те кани, значи дека те очекува и ти чува место.

На joy1, Cuci81, WORRIED.BT и 6 други им се допаѓа ова.
  10. tessie

tessie Форумски идол

Се зачлени на:
    11 ноември 2010
    Пораки:
    5.770
    Допаѓања:
    23.801
    :D Извини, @Bozica1980 стварно не ми беше тоа намерата, само постапкава ја коментирав пошо и мене ми се понашале така и си кажав како јас сум се осеќала. Некогаш се морало да се оди, но не ми било со ќеф. Баш, тоа што го спомна и ти... ко да е измолено, изнудено некако. Претпоставувам дека ни најмалце не е со лош ниет, ама треба да се пази и да се почитува малце. Како ти вели душата, така прави. Мене никој не ми рекол „фала за почитта“ шо сум му отишла на свадба, ако не ти се оди, поклонот и на башка одење се носи и честито и на башка се кажува. Сеа и на мт му е незгодно. Штознам...

Ко мене еднаш, ми пренесуваат да сум одела на свадба.И тоа не ми пренесуваат младенците директно. И јас ги прашувам „Има ли покана за мене?“ и они „Па нема, ама се подразбира“, демек „со нас ќе одиш“. И јас се изнервирав „Е па јас нема да одам, ама штом вие сте таму, нека се подразбира како да сум отишла.“ :D

Едит: Ми текна на една тема на која паѓаа тешки сеири... :rofl: Ако не ти дојде невестата уредно да те покани, отиди ѝ во бел фустан на свадба и стој подалеку од нејзината чаша со црвено вино. :rofl: Си имаме и тема за таа девијантна појава.

Последна измена: 26 јуни 2015
    На artemidis, Lady Phoenix, bittersweet и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Лајк за спојлерот. тоа е ептен безобразно!

мојот коментар се однесуваше на она, братучетка твоја свадба прави и цела фамилија знае кога е свадбата и јас искрено не очекувам сега тетка ми/братучетка ми да доаѓа специјално да не кани на свадба. Се подразбира дека не кани и дека ќе одиме.

На Bozica1980, Annath и tessie им се допаѓа ова.
  12. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.233
    Допаѓања:
    18.009
    Во врска со поканиве и јас неколку пати сум била на мисла, дали да се иде или не. Се зависи од ситуацијата.
    Доколку се во близина и не им преставува проблем да дојдат на 10 минути да остават покана, секако би ме навредило. Ако може да го употребам тој збор навреда...
    Доколку се извинат на телефон дека од икс причини не се во можност ок е. Ама да ја дадеш поканата преку други и да се направиш на тошо не би ни размислувала за одење.
    А кога се работи за далечина, не ми треба покана доволно е да ме известат преку средствава за комуникација. Знам дека е мака на сета таа гужва и припреми да одиш по 100 км одалеченост за да поканиш 2јца луѓе, пример.

На Val-Dim, Lady Phoenix и referentka им се допаѓа ова.
  13. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.313
    Сосема исто постапив и јас како ти што си пишала во спојлерот. Во иста ситуација се најдов, а поканата беше по примерот на Cka погоре, преку интернет-честитка. И богами, се налутив и јас. Си велам, како не се подразбирало, ако треба да одам и јас и ако ме очекуваат, тогаш и нека го наведат тоа во поканата, толку ли е тешко? На крај си ја поправија грешката и отидов, ама не ми беше пријатно.

А сум била во ситуација и 2 дена пред свадба другарка да ми носи покана дома. И сега, иако се потрудила и дошла да ми ја донесе, јасно дека не отидов, затоа што ме става пред свршен чин. Два дена пред свадба!

И така, сметам дека ако младите се потрудиле да отидат кај дел од поканетите и да им остават покана, можат да отидат тогаш и кај останатите. Ако носат само во рамки на своите фамилии, а јас не спаѓам тука - во ред, не мора да доаѓаат. Ама ако посетуваат и дел од пријатели, е тогаш ќе размислам (зависи колку ми се блиски, како се поставиле кон мене и слично, сепак има фактори кои играат улога).

Јас се извинувам што често се уфрлувам во темава, иако уште 2 години „стаж“ ми фалат за исполнам основни услови за присуство тука, ама се препознавам во доста од темите, па затоа наминувам. :$

На Peco, bittersweet, Bozica1980 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. toogood

toogood Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2014
    Пораки:
    2.126
    Допаѓања:
    12.331
    На Ariel, Abrakadabra и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  15. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Многу осетливи сте :) Јас како лутка со тапија за вакви работи не се лутам :)

На referentka, friendy, Bozica1980 и 2 други им се допаѓа ова.
  16. Abrakadabra

Abrakadabra Истакнат член

Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.047
    Сепак зависи колку ти се блиски тие што те канат и дали на поденаков начин на сите им ги делат поканите.
    Мислам дека е нормално некој да се почуствува запоставен малку, ако нему преку интернет му праќаат покана, а на друг на рака ! Се случуваат дури и големи караници околу ова.

На Lady Phoenix му/ѝ се допаѓа ова.
  17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.235
    Допаѓања:
    111.530
    Ја не се замарам за такви работи. Па ако се епѕен блиски па, ми се јавиле, они се во фрка, свадба спремаат, не очекувај дека ќе идат по гости. Кај нас свекрвата и свекорот носеа нивни поклони, мајка ми и татко ми нивни, ние не се замаравме. Кај тетките во друг градги однесе татко ми кај едната додека поми увал по работа. Не бидете толку ситничави :D

На Peco, Lady Phoenix, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. kukla21

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Баш така. И мене ми е небитно како ме канат :)
    А ти од кај знаеш дали некоја од тетките се лутела? :lol::rofl:

19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Хелоу лејдис, како е? 8)

Жустро гледам, околу поканиве за свадба :) Никогаш не сум се замарала околу поканите, искрено.
    Е сега околу тоа со доаѓање дома и лично канење - малку ми е претерано - ако на свадбата имаш триста гости, треба во 150 куќи да влезеш и да ги испочитуваш, а како што вообичаено се кани најрано еден месец пред свадба - време за тоа се нема :) Па две недели не стигаат кај сите да се оди, или треба сите други обврски да се запостават? :^) Хм... што знам - кај поблиските, оние за кои од сам почеток знаеме дека ќе прават свадба, со место и време, се подразбира дека сме поканети, така што врачувањето покана е само формалност... па јас ден пред свадба сум ги добила поканите за свадбите на моите блиски братучетки, и ај сега да не одам иако сум знаела дека тогаш ќе прават свадба?! Нонсенс ми е тоа.

А што се однесува до подалечни роднини (пошто познаници не верувам дека се канат на свадба), немам замерка ако не ми донесат лично покана, затоа што или ми се јавуваат на телефон, или ја оставаат кај моите, не ми е тешко да си ја земам. Едноставно, кога веќе имало покана за мене, дали телефонски, дали оставена кај посредник, дали преку мејл - тие мислеле на нас, и сакаат да им одиме на свадба. Наше е да го испочитуваме тоа. На последната свадба каде што требаше да одиме, поканата беше кај моите цело време. Не се лутев, оти се подразбираше дека ќе бидеме поканети, а тоа што не отидовме, беше поради смртен случај. А сепак ги испочитувавме младите, им ги дадовме подароците и им посакавме се најубаво. И јас ќе речам, за глупости се лутиме... барем денес свадбите се едно од ретките места каде што можеме да се видиме со блиски луѓе, за жал :(

Ова времево нешто полуде :worried: уф, да се надевам дека нема да не зеза летово, дека ќе го осетиме како што треба:worried: Денес бркавме мачка од дворот :?: којзнае од каде дошла, многу беше дива и плашлива. Се ќе беше ок, да не се бутнеше некаде внатре во колата |( некаде околу моторот или предните тркала, кој да ја знае, ела извади ја... одвај ја избркавме надвор. Не знам што е ова со мачкиве, обожаваат да се пикаат во такви некои луди места... пред три години имавме мачка, кога се омачи, си ги зеде маченцата и ги напика во моторот или не знам кој и да беше дел од колата, на сервис ги вадевме (facepalm) денес оваа ништо живо не сакаше да излезе :shake:

Ај да не досаѓам... викендов е план да се оди во Охрид, па какво ќе биде времето, не знам, само се надевам нема да измрзнеме.

@Val-Dim, честито годишнина, да ви се множат!
    @Ariel, нека е среќен роденденот, се најубаво!

Убав ден жени!

На Ariel, Val-Dim, ozbilnazena и 9 други им се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.235
    Допаѓања:
    111.530
    Еми ми дојдоа на свадба де :D

На Lady Phoenix и kukla21 им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.