Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Све тоа си е супер, ама како свекор ти кои гласале има еден куп и еден сончев ден, тркалото се врти. Така оди тоа. Денес се едните, утре се другите. Ако ти си од едната, а јас сум од другата.
    Јас ќе имам пензија, а ти можеби не.
    Моите деца може ќе живеат во палати, а твоите ќе мораат поинаку.
    Јас не сакам тркалото да се врти, сакам за сите да е исто возможно.
    Не сме јас и ти тие кои ќе кажеме како ќе биде, ама не може некој за ситен интерес да ја одредува иднината на моите деца.
    Ако едниот солидно работи и зарабодува, мора другиот да се лакоми партиски да заработува? Тоа е веќе луксуз, не е немаштија или гладни усти на деца.
    Извини Џој не си во право.
    Ако ни е гајле како луѓе за луѓе, нема да гледаме само за себе.

На Kitten, Annath, ♡BuBaLe♡ и 2 други им се допаѓа ова.
  2. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Лилит реалноста е дека тие мислат дека е така исправно и веруваат дека тоа е подобра опција за нив, со тоа и на сите нас. Едноставно, веруваат во својата определба.
    Луѓето кои се толку заблеани во политика, веруваат во тоа како слеп за стап.
    Јас од секогаш сум се прашувала - како може баш со се да се согласуваат со својата партија?
    Според мене тоа се испрани мозоци.

Еве за до вчера владеачкава партија...
    Можно ли е да не гледаат дека 10 години Никола Груевски избегнува дуел?
    Дали оставката на Јанкуловска и Ставрески не значеше признавање на бомбите?
    Свесни ли се дека здравството ни е од бедно по бедно?
    Дали е нормално да прифаќаат образование како сегашново?
    и
    Се гради ли? Се отвараат ли фирми? Има ли инвестиции? Покачување на пензии? Намалени партиципации за студии?
    итн итн

И за овие кои сакаат да дојдат на власт...
    Дали треба да подржам човек кој опструира судска постапка?
    Дали не е за осуда кога уништуваат заеднички имот?
    Прифатливо ли е да се зборува за „бабичката од Гостивар“...ако е баба, значи дека живеела и остарела во МКД...како тоа не научила македонски?

Со пријателот, можам да прескокнам тема на која не се согласувам.

На Kitten, Mishela, Annath и 13 други им се допаѓа ова.
  3. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.983
    Допаѓања:
    112.740
    (facepalm) стварно :?: стварно :?: не не стварно (facepalm) ..................

Гушка до сите на кои им фали :hug:
    Отидов да спијам |-)

На ♡BuBaLe♡, kukla21, Lady Phoenix и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Вo ред е и тoa дa си бирaш пријaтелствa пo кaкви сaкaш критериуми, aмa ти кaкo дa oчекувaше пo пишaнoтo дa се пoкaе или извини или дa ти се прaвдa, пa кoгa не гo дoби oчекувaнoтo туку тaa ти се нaлути, реши декa не јa сaкaш веќе зa пријaтелкa. Не си сaмo ти рaзoчaрaнa oд неa туку и тaa oд тебе, пa ете, пoдoбри личнoсти ќе бидете сегa без пријaтелствa кaкви штo не сaкaте. Прoфит.

На Barbie20, ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Абе доста со тоа детето како изговор.
    Па можда и јас сакам да имам дете, ама не правам зошто немам работа. И сега? А вакви има навистина, не можат дете да создадат зошто немаат никакви услови.
    Јас не можам да имам дете зошто ти мислиш на своето дете.
    Што мислите вие, дека лесно па некој се вработил?
    Оди, надградувај се, прави. Ама не, готовански, оп цуп, сакам убава и сигурна работа и одма се подредено. Епа Јуле, ќе си тргнеш од платичка 200 евра и ќе се качуваш скалило по скалило, кај и да си на светов, така е. Да си во Шведска ќе појдеш од 3000 евра, минималната, ама пак од минималната. Ама тука сакаме одма чевли Зара.
    Се додека мислиме од позиција јас нема ништо да сменам и сите тоа го прават, да, нема да има освестување.
    Епа како ќе ти биде тебе јас да ти речам, ма што ми е гајле за твоето дете?! Никако. Зошто реално, не те знам, ама гајле ми е за твоето дете и сите деца. Сакам сите деца да живеат во убави услови и добра држава.

На Annath, mila89, Tajnaotrovna и 9 други им се допаѓа ова.
  6. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    Да се умешам во муабет и штипки :wasntme:
    Зошто се тешко наоѓа работа? Зошто побрзо се одлучувате да биде партиски војник и полтрон, отколку што минете време бирајќи прашок? Така се владее. Го туркаш народот на работ од егзистенцијата, со, нафрлувајќи ја тука и таму идеологијата од 6000 денари дека се идеална сума и многу нормално дека после заради доброто на домашните, дека ќе прифатите што и да е, по партиска линија. Бидејќи се сложувате со истото и со ваквиот начин на владеење, а гладот и сиромаштијата да идат под линија на оправдување, затоа што без борба се предавате, ете затоа само партиските војници не се за жалење. Бидејќи не е до детето, до гладното куче, туку до бедниот кој вака само го храни режимот.
    :d::drunk:

На evangelina.ina, anel, Kitten и 10 други им се допаѓа ова.
  7. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.802
    Допаѓања:
    145.385
    Да себично е.
    Ама моето дете е најбитно од сите .

А времето дојде да барат партиска книшка и во маркет.
    Во малите градови е далеку по загрозена ситуацијата.
    Нема приватни фирми.
    Освен државните инатитуции и маркетите не остана ништо друго.

На Kitten, Barbie20, ♡BuBaLe♡ и 5 други им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.166
    Допаѓања:
    329.428
    Prepostavuvam site vie spasuvaci na svetot da vi ponudea rabota ke odbievte i ke dremevte doma so godini zaradi princip i ostanatite deca vo drzavata |(

На Kitten, Barbie20, Jas! и 8 други им се допаѓа ова.
  9. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.451
    Допаѓања:
    143.729
    Јуле, ама ти сепак се вработи без партија, т.е ќе основаш фирма (се надевам дека се ти оди по план). Значи има опции.
    Барем во Скопје е така, не можам да тврдам за другите градови.

На Jas!, ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.863
    Допаѓања:
    142.589
    Skaj ocigledno razlicni partii simpatizirate :) Ti pisaa i pogore. Ne im go polnis friziderot nema zosto otcet da ti dava zosto spodelila nesto. Mene ni maz mi ne me prasuva. Uste pocudno mi e deka zaradi toa si i rekla ne mi trebaat takvi prijatelstva. Zarem zaradi sher na fb ke izgubis prijatelka? Pa i razlicni opcii da ste pa i so Stojance da puka ako ti e prijatelka sramota e radi ova da ne ziveete.

Jas i najdobra drugarka od detstvo sme razlicni partii od sekogas. I nitu ednas ne sme si prerekle. Mislev deka vakvo nesto ne postoi :)

I kako go kazavte ova, trgnal po partiite. Ima mal milion pricini zosto e nekoj vo partija. Nekoj e i vo partija za koja znae deka nikogas nema da osvoi nisto pa pak e. Nekoj radi ideologija, nekoj radi roditeli, nekoj radi prijateli, radi vrabotuvanje, radi funkcija, radi ubeduvanje, radi ideja, radi inat... Ne sme shugavi. Ne sme glupi. Ne sme idioti ili deka ne ni e gajle za nikoj. A uste pomalku pa treba nekoj na nekogo da se pravda zaradi licna opredelba. I ne se site administrativci partiski i ne se site clenovi u partija vraboteni. Ako tuka se prebroime kolku se administracija ke bide pola ama 99% od niv se vraboteni radi strucnost. Niedna nema da kaze deka odela so torbata od vrata na vrata ili so lokumot ili na Stojance mu drzela shihshinja za pukanje.

A za ona deka na Joi svekorot e kriv za na Mila deteto... nemam komentar. Bedno e da si gi merite takvijata preku detskite nesreki.

На Kitten, Barbie20, AngelOfArh и 14 други им се допаѓа ова.
  11. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Ма јасно ми е сето тоа, ама затоа па немам такви пријатели, најсериозно.
    И со секакви политички обоени луѓе неам тема на муабет.
    Пак не е човекот едно кога мисли така, а друго кога ќе седне со пријател на маса. Истиот човек си е, е сега како ќе се презентира е друга прича.
    Затоа ко што реков, све од роднини на хајд на фб, со нив не комуницирам, моите реда ради, и тоа татко ми е со краток фитиљ па кога ќе ги подбере лом ги прави.

Затоа си зборам со овие - абе не чини, ама работа. Ебем ти работа, само ти ли сакаш да живееш? Јас не сакам да работам во администрација, ама сакам убава економија за да го работам тоа што сакам како што треба. Ама нема, зошто овој решил да изиграва жртва и да гласа идиотски зошто има интерес. Епа извинете ама немате само вие деца и другите сакаме да имаме деца и има други кои имаат деца кои сакаат да ги изведат на прав пат.
    А колку ми е дојдено до тоа, не сакав да пишувам јавно, ама ќе споделам. Со моите од денес живее самохрана мајка со две деца кои нема да плаќаат ништо за престојот додека она се снајде, мајка ми е дома па и децата ќе и ги почува кога треба. А е во таква ситуација зошто ни цути државава.
    Патем од добротата на луѓето добивме еден куп коментари - ќе ви заседне, нема да ја истерате. Ако размишљав така и навистина беше така, ќе имавме бегалски камп дома.

На Eshlii, Kitten, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  12. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Како и секогаш темата се извртува бидејќи секој си пишува од сопствените фрустрации.
    Јас пишав од моето искуство, конкретната ситуација, дека се разочарав, политиката е таква каква луѓето ја прават.
    Ситуацијата во државата не зависи од политичарите, нив народот ги избира, им допушта, власта е одразот на народот.
    Тоа е моето мислење.

Во конкретнава ситуација женава ми кажуваше за прилики за работа порано, те маж и не и даваше, те не му се свиѓало (или на неа) те нема превоз и разни изговори.
    Оддеднаш, значи оддеднаш ја гледам и не ми се веруваше на очите.
    Што ветување доби? И не е да не можеше да најде работа.
    Маж и има работа на која никогаш не оди на време, оди кога сака, па ако ради него и неговата ново ветена работа одеше на митинг, јадна е државата и сите ние уште повеќе! Колку уште повеќе "стручен и одговорен" кадар секаде ќе имаме.

Толку од мене на тема политика.
    Проклета е политикаааа што не раздвајаааа :music: :D

Добра ноќ.

На anel, Annath, ph.orhideja и 9 други им се допаѓа ова.
  13. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Седиш дома без работа или работиш за многу мала плата и ти дојдат да ти понудат од утре почнуваш во администрација значи сигурно е се и ќе одбиете дека партиски?

На Barbie20, ♡BuBaLe♡ и Sesil им се допаѓа ова.
  14. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Чка, неумесна е споредбата, но суштината е таква, како да ти е грижа за дете во невоља, кога не ти е грижа за дете кое е во друга невоља?! Или си или не си! Универзално гледано и се извинувам ако ве погоди, поентата ми беше друга. А за конкретната ситуација бескрајно ми е жал, само немам идеја да кукам и јавно да жалам и да пишувам беседи за тоа колку паѓам во несвест или да целивам задници, она кое го посакувам и го мислам си го мислам во себе и го упатувам таму каде што треба. Не ми ја сатанизирај споредбата, кога знам дека си паметна и дека ја сфати. Тука можам да дополнам нешто, ама ќе проќутам, ИДЕАЛНО ни е здравството.

И не рековме дека сите во администрација се партиски војници, збориме за тие кои така се пикнале.
    Јас ќе ти дадам пример за роднина кој пред избориве е вработен во администрација и работи деликатна работа и не е стручен. А такви како него има многу. И тоа самиот си ја чукаше главата како западнал во тоа.
    Па како се погодија саде стручи све само од партија? Оние другите не се?
    Во последниве години еден стручен немам запознаено кој е влезен во администрација, а не е партиски војник. Јас лично ќе ти потпишам изјава дека ми беше понудена работа со таков услов, и при тоа да платам 4000 евра на тој што ќе ме вработи. Не работам таму, познато е нели. Исполнував услови. И сега? (само не знам кому и каде да се обратам, зошто особата ја снема од лицето на земјата, ама згаденоста уште ми остана)

Мене не ме интересираат нечиите причини зошто е по партии, негов проблем. Ама како може да не ги гледа генералните структурни проблеми и мизеријата во која живееме?
    Пошто рече дека не сте шугави, не сте идиоти, не сте глупи, тогаш зошто бе девојко кога се се распаѓа?
    (претпоставувам дека си во партија зошто збореше од прво лице множина)

Последна измена: 7 декември 2016
    На anel, Kitten, Annath и 4 други им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.411
    Допаѓања:
    260.136
    @sanjaeva ама споредба даде:D.
    Која судска постапка, кој имот?
    За овие првите си у право скроз и доста вмровци се свесни, верувај се знаат, ама мили им се позициите. Другите се зависни од работата па молчат. Е третите се најопасните, оние кои им веруваат слепо.

@Ariel да, успеав сама, оти не сакав во партијата заради сето тоа што го наброја Лилит. Во право е, ама не секој може. Има луѓе кои зависат од таа работа. Јас не сум од Ск, ама на истокот приватен сектор е сведен на маркет и текстилни фабрики. Епа пре би да трчат за партии отколку да работат без греење на минус 10 и за плата од 9000 ден.

На evangelina.ina, anel, ♡BuBaLe♡ и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Јас имам одбиено во време кога немав работа.
    Гзот под кирија наспроти мирниот сон? Нема двоумење.
    На секои 4 години да се тресам?
    Каква стручност бе. Кога ќе се смени влада, што сака нека е, ако речат леташ од работа, има да леташ од работа, па ако сакаш и биди Ајнштајн. Никој не е незамнелив, стајте си го тоа во глава.
    Само родителите се тие што си ги имате, све друго е заменливо.

На Annath, ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix и 10 други им се допаѓа ова.
  17. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.908
    @joy1 @monik55 Eве јас да, јас би одбила и секако коментирам лично во свое име. Не за друго, бидејќи живеам во свој розев свет дека подобро ќе сум гладна, отколку нечесна или да работам на место, што реално не го заслужувам. Утре сигурно, така погрешно ќе ги воспитам и моите деца, да си ја тупат како мене :D
    И не сум никаков спасувач на светот, само така размислувам и функционирам :)

На Annath, ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.223
    Уствари батали, не вреди, да си се редактирам. Ама господ здравје да и даде на Рефка, да стои и да светка!

Ај скриено катче темава, морам некогаш од срце да се искажам за да постигнам поента. Немам навика да кукам ептен отворено за себе, ама ситуацијава зошто е таква, а многу се вадам од контакт на вакви теми со години, морав да пишам.

На Tajnaotrovna, ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.166
    Допаѓања:
    329.428
    Neznam zosto ic ne im veruvam na vakvite scenarija ama aj ... :)

Ke te prasam ako ne daj boze stvarno ti cukne gladot na vrata

На ♡BuBaLe♡, baba Rada и Sesil им се допаѓа ова.
  20. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.901
    Допаѓања:
    183.179
    мене да ми понудат убава работа платена и државна не да одам по митинзи има да трчаааам
    ама моемнтално немам од македонија ни плата ни придобивка ни ништо и затоа кој како идат на врата ги бркам и ич филимена некам да ми чуе

На Barbie20, ♡BuBaLe♡, Lady Phoenix и 7 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.