Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.901
    Допаѓања:
    183.181
    утре па ке ти сФарам биди умна

На Petar80 и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  2. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    Slabo treta smena periodov :)

Sama pljuckam kafe.
    Son ne me faka. Vo 72 casa dali 3 casa spiev.
    Pravam kalkulacii vo glavata.
    Ucam, deneska ke polagam.

На Annath, simonka93, kuc и 9 други им се допаѓа ова.
  3. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.716
    @zeka сите спијат во ова време. Секој со свои обврски утре. Не дека јас немам, ама ете очиве како филџани ми се отворени.
    Пријатно кафенце и со среќа утре. :)

На mareane, Petar80, Jas! и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.922
    Се разбудив и јас гушејќи се од оток на вратот, сега дремам со облога од грч ладна борова вода, под ќебе и се тресам од ладно :worried:
    Пуштив 24 kitchen, а како ми се |-)

На Jas! и Lady Phoenix им се допаѓа ова.
  5. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.899
    Допаѓања:
    173.518
    Добро утро ..

Зуење во лево уво и губење рамнотежа, е симптом на?

Ќе одам после на доктор под итно

На simonka93, mareane, Jas! и 2 други им се допаѓа ова.
  6. zeka

zeka Популарен член

Се зачлени на:
    2 август 2013
    Пораки:
    758
    Допаѓања:
    9.957
    @Rebecca_R , ti blagodaram.

Sekako deka e taka. Iskomentirav bidejki imavme nekolku clenki sekogas nokjna.|-)

На simonka93, mareane, Jas! и 4 други им се допаѓа ова.
  7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.168
    Допаѓања:
    329.432
    Притисокот го мереше ли?
    Орл посети и ртг на вратна кичма може да ти помогне...

Добро утро
    :coffee::coffee:
    Аларамот уредно навиен ама не ми ѕвонеше,среќа па сама се разбудив

На Annath, Sesil, simonka93 и 12 други им се допаѓа ова.
  8. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.899
    Допаѓања:
    173.518
    Фала ти мила:hug:
    Кога станав, освен што се струполив :D
    Се осетив и како татко ми кога за прв пат стана после изливот..без рамнотежа. Кога ме фати страв у пм што да зборам:rofl:
    Плус и сосема сама сум дома...
    Притисок 148 со 67

@zeka ти пуштаме среќа за денес

На Annath, Sesil, simonka93 и 7 други им се допаѓа ова.
  9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    57.130
    Добро утро.

Темата од синоќа... :x
    Само едно ќе кажам - од тоа оправдување за немање излез и гледање за себеси, од тоа дотука стигнавме. Како тоа ти пречи системот и јасно ти е дека е гнил, а стануваш дел од него со твоите постапки? Каде е тука моралот, совеста? Каде си ти, всушност? Принципите, нешто? Океј ако отсекогаш си бил политизиран, не е океј да го правиш за лична корист затоа што од тоа страдаме сите.

По образование, требаше да работам во државна институција. На безброј интервјуа сум била, и ко волонтер работев (со полно работно време, ме оставаа сама да им ја завршувам работата додека тие пиеја кафиња и шетаа по бутици). Во двете институции каде што волонтирав имаа желба да ме вработат, иако волонтирањето не го правев со желба за вработување - знаев дека тоа не е можно. Книшка немав, не планирав да вадам. Ме викале директори во канцеларија пред избори да ме прашаат од која партија се моите и дали може да ме стават на список. Не. Сум била очајна за работа и знаев дека заслужувам да работам и по просек и по струка и по се’. Знаете што? Ни договорот за волонтирање не ми го продолжија. И за без пари не може да се посветиш на тоа што го сакаш ако не планираш партиски да се определиш. Ама не, факултет туризам со книшка - тој задоволува критериуми, а не стручност и посветеност. Не сакав да заслужам со книшка.

Последниот пат аплицирав на отворен оглас во институцијата каде што волонтирав, чисто од хоби. Ме повикаа. Правничката и сите други во канцеларија - ми велат ако има состанок сите ќе гласаме за тебе затоа што сакаме да работиш тука. Ама однапред да ти кажеме дека работата е решена. Потоа добив писмо - го примиле бившиот директор на позицијата. :D Си му отвориле специјален оглас за да остане на работа. Мизерија бе! Му поминаа 4те години и сега му отвораат пониска позиција.

Па нели против овој систем ќе се бориме? Како? Со книшки и исполнување услови цел живот потоа, за да си ја задржиме работата? Како ќе ја оправаме државава ако не тргне секој од себе?

Имам и јас другарки што влегоа во партија и се вработија веднаш по дипломирање. Струката им е таа, сфатија дека друг начин нема и потклекнаа. Ах, ми текнува на муабетите што сме ги правеле во собата во студентски - дека ние сме таа генерација што ќе менува. Ништо нема да се промени ако продолжиме вака, ништо. Сега ми се јавуваат да прошетаме низ Охрид кога ќе ги донесат на митинг. ;) Не ги осудувам, секој има право да прави што сака. Само работата е - не го сакаа ова. Не беа за ова. Темата е вешто избегнувана на средби. Тие ќе се навредат ако кажам што мислам, мене ме навредуваат нивните постапки зашто ми ја потценуваат струката и мислат само на себе.

Греота е тоа што ни го прават луѓе, со уцени по живот, буквално. Зашто испаѓа - нема партија, нема живот.

Последна измена: 7 декември 2016
    На Ariel, anel, Someonespecial и 28 други им се допаѓа ова.
  10. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.899
    Допаѓања:
    173.518
    Не ви ја знам баш темата од синоќа бидејќи до 3 работев на проектот..
    Ама гледам нешто партиски вработувања итн итн..

Пред неколку години кога дипломирав, тазе политиколог, тазе спец.по безбедност аплицирав на оние огласите за државна администрација..
    И нели испит се полагаше..
    Одам на испит, 9 души. Од нив 7 албанци..
    Не седнаа на тие компјутерите и јас решавам ли решавам..
    Тие зјапаат во екран како овци..
    Иде господинот партиски чувар, им ги реши сите тестови..
    Ај што им ги реши па не викнаа на интервју после тоа, ме испрашаа глупости и заминавме..
    Нормално не ме примија..

После 4-5 месеци патот ме однесе баш во тој орган, налетав на еден од тие што полагаа со мене..
    Го прашувам нешто службено, не знаеше да бекне македонски..

Од случкава поминаа 6-7 месеци и едно партиско војниче ми вика - што така ти уште невработена? И му кажувам...
    Ќе ми најделе работа ако исполнам еден список услови..
    Го гледам јас бледо, па го отерав кај жена му:doh:

2014год, ми побараа 5000 евра за да ме вработеле.. им реков - не фала, имам работа јас..
    2015год истиот тој со списокот од погоре, ме молеше да ме вработеле само ако сум ги натерала цела потесна и поширока фамилија да гласа за одредена партија.. Веќе работев на страна и имав добра плата, па за 300 и нешто евра не ми се напушташе, а ќе морав со оглед на тоа што 10 саати ќе утепував на работа и од/до раб..

Од мене ни гласови ќе добијат, ни работите од список ќе им ги исполнам..
    Еве им на (mooning)

Некни Трајко В. бил кај нас во населба, мајка ми била по леб и застанала да види што толку будали се собрале.. некоја комшивка му рекла на трале - ќерката на женава тука има тоа и тоа завршено а работа каде да најде?!
    Трале како шеф од пушка одма - ти ХХхХХ(се обраќа на маалсково послушниче) после избори одма да и најдеш некоја работа...
    Мајка ми заминала .. вчера истиот тој дошол на врата со книгата во милион чекори и торбичка..

Мрш таму бе(wtf)

На anel, Annath, Esmeralda-MD и 16 други им се допаѓа ова.
  11. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Ве дочитав.

Мора да се навратам на некои постови, како оној на @Cka, кој е тотална утка во "проценката".
    Дури не го ни читаше со цел да разбереш, ама да си кажеш како од две различни партии сме биле. Изборот на партијата нема апсолутна никаква врска, ниту давање отчет. И ако ти (велам ако) се посматраш преку призмата на политиката, јас не, и велам дека има живот и надвор од политика. Има, го живеам!
    И кога ми пишеш вакво нешто ти, која ја поврзувам со неколкуте имиња на форумот со политика, врз основа на твоите многубројни постови и токму таа "нефлексибилност" кога станува збор за различна партија, ми доаѓа и смешно.

@Bridget нема никаков профит.
    Ако ти ја градиш една врска на други темели, темелите со поинакви верувања и ставови, секако ќе бидеш изненаден и разочаран, па и згрозен. Зошто, зошто, зошто побогу и таа?
    Јас имам право да сум разочарана, вероватно и таа има право да се чувствува навредена, ама беше спомнато, зошто ситни интереси? Да ми кажеше :" да, ме интересира политика, ги поддржувам нивните кампањи, се согласувам со нив" мислам по ок ќе ми биде.
    Ама што се однесува до тебе, некако сум убедена дека да го напишав постот онака како ти ми го реплицира, во смисла: се слушнав со неа, се согласив со неа, ќе ме направеше луда, државен предавник и слично, некако многу субјективно пишуваш.

Мислам дека би било добро @RainBow да ја отвори новата тема, како некој предложи Пријателството и политиката, мада мојот првичен пост, иако преку политиката, повеќе се одднесува на губењето став, достоинство, личен идентитет и интегритет.
    Интересно е да се види до каде ќе оди и како ќе се развива темата, земајќи во предвид дека на темава, а и на форумов дискусијата секогаш се развива како во играта "глувиот телефон" :D

На anel, Annath, galapce и 6 други им се допаѓа ова.
  12. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Vtor den doma...
    Dobro utro
    Kerka mi me tera elkata da ja kitime,sakala sega,sami na raat,golema e elkava ke vidam dali ke uspeam da ja namestam,ako ne vecer ili utre
    Vo vrska so partiive,gi razbiram onie koi se vlecat po partii zada dobijat nesto,ako imaat srekja ke gi vrabott ako ne ke ostanat samo da trckaat i da se nadevaat,se do momentot koga ke im pukne filmot pa da batalat,ima i takvi,strina mi so godini im trckase,sekoj den,molese bar nekade cistacka da ja vrabotat ili bar edno od decata,nisto,na kraj se naluti i razocarana si ostana
    Kaj mene na rabota ista pesna,doneseni nekolku,po dogovor,na mitinzi odea gi gledavme po tv kako so kamenja gagjaat po narodot za edno resenie se brukaa,na kraj izvini ama nema mesto i korpa,toa e na nekoj ke se posrekji nekoj so prstot vo usta
    Moj kolega vraboten od segasnava partija,za nego ne postoi nikoj drug osven tie,cinele necinele on e za niv i kraj,sam si kazuva kolku mu pomognale i toa e
    Begam od takvi raboti,i se javuvaat i od ednite i od drugite,kanat za mitinzi,fala mn i prijatno
    Komsiive do mene se zabegani po tie raboti,koga ideme kaj niv i shalite im se na baza partija,i so decava koga gi zezaat vrtat muabeti so zaev/ grujo,ili po boite na obleka,niv se gi asocira na politika:),strasno i zalno

На Kitten, anel, fallenangel и 11 други им се допаѓа ова.
  13. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Добро утро

Синоќа сте развиле тема во која не би учествувала, бидејќи НЕМАМ СВОЈ СТАВ и го менувам често.
    Значи што и да напишам, исказот може да го сменам.
    Зошто?
    Бидејќи работам во институција и земам редовна плата (каква-таква).
    Бидејќи викенд ми е викенд и одмор ми е одмор.
    Бидејќи околу мене има луѓе кои партиски се вработија и гледам какво е нивното интелектуално ниво
    Бидејќи имам околу мене и луѓе кои не се во партија а се магистри и продаваат на пазар јаболки и патлиџани.
    ...
    ...
    Секого што сум го ислушала со внимание сум му влегла во кожа и сум сфатила некои работи.
    Партискиот војник дека МОРА да игра како му свират.
    Дека чесниот магистер сака да работи без диригенти од партија....

Втора работа...и многу битна да се прочита::!:

Кога бев на возраст 25,26..па се до 32-33 години бев ,,лајава,,...што на ум тоа на друм:^)
    Бев бунтовна и без перде на уста си зборев што мислам јас.
    Но, кога од глава ќе ти се одри кажаното, и тоа неколку пати, ќе научиш како да одолееш на искушението да кажеш нешто.
    Значи активно работиш на своето интелектуално-орално надградување.
    Ќе сфатиш дека немаШ никаква потреба да се контраш, да ставаш на тапет твој став !
    Имај си го во главата и терај си по свое, но немора да се обележиш себе си и со тоа да се ставиш на пиедестал каде би бил мета на опоненти.По чему да те гаѓаат со јајца? (метафора :lol:)

Ова е форум и сосема друга сфера е.Колку толку-анонимни сме.
    Но во секојдневието и реалноста, некои работи не се простуваат.
    Овде позади пишан збор стои некоја си Рефа, ама во реалноста позади кажаното стои личност со матичен број !
    Всушност, со тек на годините, само ќе Ви дојде ова што сега го пишувам.
    Ќе се сетите некогаш што сум рекла.

Трета работа...не помалку битна::!:

Си завидувам себе си, колку ситна риба сум и колку сум среќна со тоа:nod:
    Неприметлива, не отскокнувам, беспотребно не се експонирам...
    Никој не ме чепка, не сум на тапет никогаш...
    Има ли поарно од тоа???:?:

И кафе испив и чај.
    Јаболка изедена...топла лимонада со цимет.
    Орна сум да ме спрегнат да го ,,орам,, денов бидејќи знам дека после него ми следи четири дена гушкање со мојата ,,партија,,- Рефовци !:inlove:

На Ariel, Peco, Barbie20 и 31 други им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.168
    Допаѓања:
    329.432
    @referentka си го спои и петок ? :?:
    Блазе тебе

На fallenangel, Esmeralda-MD, duffi и 8 други им се допаѓа ова.
  15. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.408
    Допаѓања:
    262.292
    Дајте кафе имам подочњаци до колена.
    За темата погоре се потпишувам на постот на Ливинг.
    Треба да чистам и готвам :/

На Annath, Petar80, ♡BuBaLe♡ и 18 други им се допаѓа ова.
  16. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.338
    Кога заглавуваш до доцна на форум ќе имаш подочњаци...:D
    Ај добро утро..нека ви е убав денот на сите

На Petar80, ♡BuBaLe♡, fallenangel и 8 други им се допаѓа ова.
  17. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.408
    Допаѓања:
    262.292
    Ме искара што ме искара а кафе бар да дадеше :(

На Petar80, fallenangel, Lady Phoenix и 8 други им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.168
    Допаѓања:
    329.432
    Joy бара совет од вас
    Дали би ги оставиле децата 2 дена кај баба и дедо ?Мм сака на нова год и први јануар во Софија да одиме со уште еден пар.Неговите се согласуваат да ги чуваат.Ама мене ме јаде совеста пред време дека 2 дена се мн за да се сами

На MacenceEna, Petar80, fallenangel и 12 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    ПОкрај тоа што си мајка ти си и сопруга на некого.
    Не ги оставаш секој ден па да имаш грижа на совест.
    Ке има спакуваш се што е потребно и два дена и ти одмори психа.
    Јас така би сторила

На Barbie20, Annath, Petar80 и 17 други им се допаѓа ова.
  20. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.271
    Допаѓања:
    57.130
    @joy1 да ти кажам, најубави ни биле деновите кога не’ оставаа кај баба и дедо ко деца. И молевме тоа да биде секој викенд, па така и беше. :)
    Оди и уживај, сигурно ќе бидат добро згрижени.

На Annath, Petar80, ♡BuBaLe♡ и 15 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.