Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.186
    Допаѓања:
    329.734
    Незнам што се чудите толку
    Па нормално е дека за свој боли
    Јас тргнувам од себеси ,сакајте линчувајте ме ама јас воопшто не се потресувам за секој што ке ни дојде на преглед,за секој смртен случај што ке го начекам на ургентен.

Штом работиш во болница сведок ке бидеш и на арно и на лоши ама се ако земаш лично ке ти попуштат нервите.Дур сам на работа помагам колку можам ама не пагам у несвест заради сечииј здравстен проблем.

Вие да сте навистина ке легнете болни за друг?

(Икслучок ми се деца во вакви ситуации)

На papillonP, bittersweet, Cakica и 17 други им се допаѓа ова.
  2. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Ne vikna kumot kaj nego za Nova godina I rekol za jadenje i pienje sekoj da si donese posebno, dva para ke bideme.
    Ednas bevme taka i po glupo amin ovde vaseto ovde naseto.
    Nemi se odi I neodam.

На Cakica, simonka93, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.896
    Допаѓања:
    142.868
    А уште колку се од семејството оставени за да умрат у болница оти не можат да ги чуваат? Треба снаата да менува чаршави, пелени, а нивите гомна не се ко бебешки каки... па да рани. Па ќе развијат декубит па смрди корне... вака ај у болница, и не се враќаат да ги земат.

На Cakica, LadyC, DVAANGELA и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.936
    Допаѓања:
    81.677
    Ова е Ординариева деветина,да се разбереме

:bow:Ова е искрено
    Се друго =патетика

На simonka93, Lady Phoenix, Bozica1980 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.392
    Допаѓања:
    279.301
    Најнормално е да не се потресува сестрата и докторот на секој пациент,но Чадорче кажува дека овие не се грижат,значи да и сменат суви чаршави,да ја нахранат...Не знам ,ама би требало да има и посебно вработени за тоа:болничар(к)и на кои им е ова пред се основна работа.

На bittersweet, ph.orhideja, simonka93 и 12 други им се допаѓа ова.
  6. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.178
    Допаѓања:
    137.452
    Не е страшното тоа што не се зема при срце за никој, океј е, ама едно е да не си земеш при срце друго е да се однесуваш нечовечно.
    Не верувам дека намерно на некој се става погрешна терапија ама треба да се внимава, да не биде ни случајно.
    Пред некој месец коа лежев во болница дури бев изненадена од финоќата на персоналот, ги испофалив на сите. Од доктори до болничари. Е ама една вечер примив терапија. Утредента докторката ме прашува како ми било после терапијата од сабајлето. Викам мислете вечерта. Не не вика, еве и овде пишува сабајле дека сте примиле терапија, нешто слично ко синоќа со мала измена. Проверува кај другата девојка вика еве и ти си примила сабајле. Никој немаше влезено у соба не пак терапија да примиме. Нема шанси да не сме сетиле и двете дека не боцнал некој. Што би било после објаснувањето? Дека не реагираме соодветно на терапијата?
    @joy1 ништо лично против тебе, си кажувам само мое искуство ;)

На anel, bittersweet, galapce и 10 други им се допаѓа ова.
  7. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.993
    Допаѓања:
    112.935
    :bandit: уште сум расфрлана, чистење во тек, моментално кафе пауза со мм.

^^ за болници, случаеви охохооо имам да кажувам со денови, а исто и од доживеаното имам многу да кажам, ама ми тежи на душава ич не сакам да се присеќам на тие моменти па ќе молчам!
    @joy1 јас поради тоа што не можам да распределам што да оставам на работа, што е за дома, одлучив таа професија да ја чувам само како спомен, а 2 средни имам завршено (сестра и физиотерапевт) ама не, едноставно јас не сум за работа во болница, а после се што се нагледав и доживеав едвај се доближувам до клиники, првин пребледувам, се исфрлам, тахикардија па се останато, не па да треба секој ден да одам :shake: сакам да помагам, ама не можам да се соочувам со толку стории секој ден, сакам работа кога ќе дојдат кај мене да не се жалат, првин да не ги слушам проблемите, не па да ми умираат :worried:
    Слабак сум ете!!!

FB_IMG_1482770949193.jpg

^^ затоа омилено работно место ми беше кога работев во Туристичка агенција (poolparty)

На anel, Kitten, bittersweet и 16 други им се допаѓа ова.
  8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.186
    Допаѓања:
    329.734
    За такви пациенти прво фамилијата очигледно не се грижи.Да и дошол некој на посета друга приказна би било.Каде се нејзините цел ден??

Јас кога сум лежела во болница мм идел по 4-5 пати со чиста облека за мене,чиста постелнина,до вц да ме однесе,храна да ми донесе...
    не се ни ослонував на персонал

Знаете ли дека ноќе некаде дежура една сама со еден лекар на цело одд со преку 30 пациенти.Уште да ги храни пациентите...

Шо знам ,груба сум вака знам ама јас оти сум секој ден таму па ја гледам и реалната слика или пак сум отрпнела скроз

За погрешно дијагнози,лекови тоа е друга прича и веќе води кон кривично дело

П.с албанките на гинекологија кај нас ги фрлаат гаките прљави и градниците зад парното.И јас сум дужна по неа да собирам тоа?
    Е не фала

На bittersweet, Cakica, emkaemka и 14 други им се допаѓа ова.
  9. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.936
    Допаѓања:
    81.677
    Ако веќе збориме за одговорност,треба да ја има кај секој од нас,на секоја работна позиција,во секоја сфера од живеењето наше.
    Но,да не мешаме одговорност со емоции.

Последна измена: 26 декември 2016
    На bittersweet, PUPICA, emkaemka и 8 други им се допаѓа ова.
  10. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.936
    Допаѓања:
    81.677
    Има многу МОЖЕБИ
    Може немат фамилија,може членот од фамилијата е поболен од нив,може....
    Јас сум за тоа
    Ако можеш помогни,не сожалувај!!!

На bittersweet, emkaemka, simonka93 и 9 други им се допаѓа ова.
  11. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    18.000
    Точно е дека можеби не треба да се мешаат чувства и да се припаѓа во несвест на секој нов болен што ќе дојде. Или како што кажа @joy1 никој не е должен да собира прљав веш на никој.
    Но, во таа професија според мене мора да имаш емпатија, без разлика дали си доктор или сестра. Едно е да не мешаш чувства ама друго е да ги третираш како објект затоа што човечки живот е, без разлика дали некој од семејството се грижи за него или е препуштен на судбината, сепак човечки живот е.
    Баш затоа што мислам дека сите завршуваат медицина безврска затоа и ни е такво здравството. Идат на работа само за да им поминат тие 8 часа без да им биде гајле за животите што се во нивни раце. Затоа толку лекарски грешки, затоа никој не работи по државните болници и не те гледа освен ако не му бутнеш некој денар во раце.

На PUPICA, emkaemka, An-na и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.896
    Допаѓања:
    142.868
    Мене најтажно ми беше кога на неонатологија бебињата плачеа (оние кои мајките ги оставиле на посвојување), сестрите уредно им даваа јадење на 3 саати и менуваа пелена на 3 саати, ама на бебе му треба љубов и гушкање, не можат сестрите да трчаат по болните бебиња од 600-1000 грама и до овие 3 здрави и прави кои мајките не си ги сакаат. На сите бебиња кога плачеа, имаше кој да ги гушне, а тие три цела ноќ плачеа без прекин. Секоја ноќ.

Затоа, не се сестрите криви.

Плус, освен болни, има и луѓе кои умираат. Ако се сестрите осетливи и плачат за секој болен...тешко нив. А секој ден умира по некој.

На bittersweet, PUPICA, emkaemka и 13 други им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.446
    Допаѓања:
    260.319
    Се сликавме :party::rock:.
    Едвај, ама има слики:whew:.
    Дедо Мраз го испади дома да си оди, се плашел од него:rofl:.
    И Дедо Мраз си отиде8-|.
    Дојде друго девојче и тоа не сакаше да се слика со Дедо Мраз:rofl:.
    Вредеше дотерувањето денес:makeup:.

На bittersweet, galapce, Cakica и 17 други им се допаѓа ова.
  14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.186
    Допаѓања:
    329.734
    Сакаш веруј сакаш не
    Пари никој ми нема тутнато во џеб за ништо
    Земам 16000 плата и во склоп на таа плата и на решение ми стои кои се моите обврски за тие 7 часа.Менување пелени,хранење не е моја работа.

Моја работа е шалтер,инекции,инфузии,преврски и тоа си го работам,поплаки досега немало.

Сум пуштала преку ред,сум примала упати без печат и потпис од матичен(иако е забрането) ама нели стар човек е па зошто да го вракам,сум плаќала прегледи на мн што рекле дека немаат да платат а истите потоа ги гледаш у дукан купуваат цигари од 100 ден.

Ее мојата помош до тука оди
    Над тоа и јас имам граници

А дека здравството не функционира заради вработените се лажеш
    Дојди работи 24 часа да видиш со какви психопати од пациенти можеш да имаш работа па дојди зборувај

На Kitten, papillonP, PUPICA и 20 други им се допаѓа ова.
  15. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    18.000
    @joy1 Апсолутно не мислев на тебе кога го пишував мислењето, горе долу се сложувам со се што кажа. Не знам точно каде работиш ама дај да признаеме дека здравството ни е очајно. Еве јас сум од Куманово живеам во Скопје и не можам да ви објаснам каква е ситуацијата во кумановската градска болница. Никој никого не гледа, одиш во брза помош, ретко кога има доктор си зимаат паузи кога им текне. На сите одделенија е вака. Мои другарки дури 4 се породија изминатите две години, сите бараа врски доктори што ги знаат и плаќаа на сестрите за да ги гледаат буквално. Еве и ти сакаш верувај сакаш не. Од друга страна имам другарка лаборант во една приватна клиника во Скопје каде што секојдневно си зима парички преку рака и подароци и не само таа туку целиот персонал. И така гордо го кажува тоа пред нас и се фали.
    Ти сигурно си во оној мал процент кои што не се во оваа група, можеби си во некоја приватна клиника каде што има подобри услови ама да бидеме реални здравството ни е очајно и корумпирано и може само да затвараме очи на ова ама во спротивното никој не може да ме убеди.

На An-na, LivingGlam, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.186
    Допаѓања:
    329.734
    @manja666 врски за порагај и јас фатив.И кажи ми една институција каде денеска врските не се нормална појава

На PUPICA, DVAANGELA, Lady Phoenix и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    18.000
    Никогаш нема да ми биде нормално Џои. Тоа и е работа, да ме погледнува на пола саат, треба да фаќам врски и да ја плаќам за тоа што и е работа и зима нормална плата и после овде да пишувам дека здравството ни било ок, како тоа е во ред да фаќаш врски за нешто кое што би требало да им е работа исто како некој што ќе отиде во продавница и ке куцка на каса цел ден? Не сфаќам стварно. Баш затоа што мислиме дека ни прават услуга а всушност тоа е човечко право, затоа и тука сме кај што сме. И после Нинче го плукате по сите теми, а проблемот е многу подлабок.

На bittersweet, An-na, simonka93 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.276
    Допаѓања:
    22.143
    И те како ни е очајно здравството.Секоја чест на исклучоци од доктори и сестри , ама добар дел како што кажа некој претходно ги третира луѓето како предмети.
    Ако никој од семејството не се грижи за тие стари луѓе кои лежат во болница, значи треба и докторите и сестрите да ги остават па нека , шта буде биче.Нека си ја завршат работата , а после дома нив како ги третираат тоа е сосема друг проблем,и нема врска со очајот во кој се наоѓаат болниците.
    Еве како пример од пред некој ден, битерка кажа дека мора на родилките да им се обраќа со охрабрувачки зборови , па макар не го мислела тоа, ама за родилката е многу по лесно кога некој ќе ја третира така, отколку како што кажа мислам рефи беше - а не ти беше тешко кога се онадуваше. Личи на нешто тоа ? Ако во нормални земји со средено здравство и се друго, функционира тоа , ете па кај нас и во земји како некоја Тунгузија што значи да си пациент.

На anel, bittersweet, galapce и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.413
    Допаѓања:
    262.350
    И им даваат да јадат и ги пресоблекуваат. Ако знаат дека ќе дојдат од семејството оставаат они да ги нахранат барем. Поминато многупати. Првиот контакт ми беше страшен како побогу работат овде сестрите, еден ден стоејќи до нив надвор сфатив дека нив тоа им е работа, нема емоции, само тоа што се мора да се сработи. Така и јас функционирам иако болницата ми е дома, поинаку би се мрднала до сега, години се во прашање.
    Вчера случајно на ургентен заталкав, до еден доктори и сестри беа фини, загрижени и со совети. Дури една докторка и во лифт ни велеше да не се грижиме. Не е мед. персонал лош, лоши има исклучоци. Лошо е што се бројно екстремно малку од болничари до хирурзи.

Уште имам деца дома (poolparty)

На bittersweet, emkaemka, simonka93 и 14 други им се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.186
    Допаѓања:
    329.734
    На пола саат да те погледнува?
    Па то нема ни у београду искрено
    Сум лежела и во Систина па дури ни таму не ме гледаа на пола саат иако им плаќав 8000 ден од ден

На emkaemka, simonka93, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.