Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. joy1

joy1 Форумски идол

jas za nadvor sakav da go oblecam koga fati ladnoto
    za doma sekako ne

2. slobodka

slobodka Популарен член

А ако им се падне на кучињата паричката која е поентата на тоа?
    Демек од целото семејство тие ќе бидата најсреќни?
    Која е најголемата нивна среќа?
    Повеќе коски на мени?
    Искрено јас негледам поента, што знам.

Lady Phoenix, PUPICA, Peco and 16 others like this.
  3. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Леле луѓе, еден лош сон што сум сонувала... :sweat: не можам да се соземам.
    Веќе не гледам хорори. Крос мај харт анд хоуп ту дај. Толку навлегувам во филм што ќе ме заинтересира, што ме прогонува со денови отпосле. :envy:

Листа на книги за годинава - чек. Сите се спремни на полица, чекаат да ги прочитам. Некои по втор или трет пат, некои одамна се купени а не стигнале ни прв пат. Ќе биде, со нови сили до нови победи. Некако, тоа ми е една од главните цели за 2017 - да се вратам на старата убава навика која ја запоставив. Да се вратам на јас, кое некако го загушив во 2016тата. Оттука ќе почнам, па можеби и другите работи од себе што ги загубив... ќе се вратат негде по патот.

Кај нас нема снег. ;( Каде да доаѓам, кажувајте брзо! Скопје, Тетово?

Таа страшната зима што ја спомна @Val-Dim е зимата во која сум дошла на свет. На сред снегови. Можеби затоа толку ги сакам, и зимата и снегот. Ме потсеќаат на мојата средба со светот? :D

Делење од бадниковот лепче на животни, не би. Не знам дали има правила за тоа, ама некако... не би, а не знам ни зошто. Еве посебно лепче нека се направи за нив, без паричка зашто ќе ја голтне.

Ај, живи здрави.

Last edited: Jan 5, 2017
  4. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Кој беше болен и прашуваше за лекови?
    Јас на синко Блокмакс му давав,ибупрофен е.Не сум им давала до сега на децата,ама кога имаат многу висока Т,парацетамол на 3-4 саати требаше да давам и затоа сменив сега.Интервалот на давање на Блокмакс е околу 8 саати.

Фала богу,подобри се од вчера маживе мои.

Lady Phoenix, Sesil, mareane and 12 others like this.
  5. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Јас од Скопје сум Баба ми за Василица секогаш правела пита со паричка. Последните 15тина год правиме и за Божиќ во лепче.
    За утре гравче, а може и пита со зелка да направам за празникот риби, тоа ми се јаде :)
    Паричка не местам, на огнови не одам. А на улицата на секои 50м оган :devil:

Ми се шета по снегов...

6. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Леле исто:lol: Синоќа до 3часот немаше почнато да врне.Пред некое време ме буди мм да станам да видам надвор мислев ме лаже :D па како мали деца застанавме заедно пред прозор :lol:
    Моментот ме потсети на мајка ми кога бевме мали таа не будеше така набрзина за да го видиме снегот :inlove: радости на сите страни:D

А ние што сме двајца на кого да делиме лебче? Знам секаде разни адети има и секој си прави како сака.
    Ќе и се јавев на баба да ја прашам кај кој е паричката а таа:или кај мене или кај дедо ти нема друго :Dпа годинава и ние така.

За Бадник не сум излегувала и јас никогаш,така ме научиле од дома дека тоа е вечер за седење дома со семејството и така ми останало тоа.

Синоќа падна договор дека ако врне снег ќе шетаме пеш наоколу па да се спремам и да искористиме прилика додека врне:lol:

7. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Гравче на тавче, пита со праз, риба, туршија, печена тиква. :mm: Секоја година истото.
    За Нова Година, ич ништо посебно и обилно не се правеше. Една руска салата, кифлички на маса и едни суви колачи и торта. Толкуз. Место обилна вечера, свечен последен ручек си направивме:D и свечен прв ручек.:wasntme: „Свечен“...демек, што немавме јадено од поодамна.:D
    Парето, еднаш ми падна и утредента го истресов со чаршафот. Го најдов, си го вратив. Недела подоцна, го загубив соси новчаникот...чунќи, таму ми стоеше.:bug:
    Некои работи... стварно не се за мене.:wasntme:

8. Annath

Annath Форумски идол

:hai: ( не дека сум ти баш во комшии, ама да те поздравам )

Лепче со париче ќе прајме за Бадников, како што е адет кај фамилијава на мм, а јас ќе си го испоштовам охридскиот адет, коматот со паре за Василица.

Туку риба не знам дали ќе се јаде утре, петок е, строг пост. Дури и без масло чинам дека треба. Ама тоа во црква да си прашате, најарно ќе ви кажат. За трпеза годинава задолжени свеки и золва ми, јас не можам да направам ништо. Благо нема да има, освен тиква и суво овошје. Мислам дека е доволно.

9. Petar80

Petar80 Форумски идол

Убавини со снекчево, се спремате ли за Бадникова вечер, јас уште малку одам на пазар да купам костенчиња, Крапче, пастрмче, кадаивче,смоквички чунки домаќин, да припремиме и по нешто за коледарчињата.

10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Интересно.. сега слушам наоколу што ќе се спрема за бадник. Колку само муслимански јадења имаме за православен празник. Кадаиф, баклава, раванија.... Што ти прават 500 години под турско.

Lady Phoenix, lunicka, Peco and 14 others like this.
  11. Petar80

Petar80 Форумски идол

Баш така, и да било Македонско по 550 години станало турско но сега си е наше.

12. nena2010

nena2010 Форумски идол

па не е баш дека некогаш било наше.. а и сега си е нивно. Само си го имаме примено како наше. Не дека ми смета само ми дјде мислата сега баш овде колешкиве зборуваат рецепт за баклава, за кадаиф, па ме прашуваат за таа со фстаци и така .

Lady Phoenix, Annath, joy1 and 4 others like this.
  13. Petar80

Petar80 Форумски идол

Хмм ме замисли, а има ли некое така традиционално благо изворно македонско. Качамак со шербет (па и.шербет е турски)' , заеби вкусни се поготово баклавичка

14. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Ја би Милка од благо. Или ритер спорт на Даст :/

Lady Phoenix, Peco, Sesil and 14 others like this.
  15. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Izgleda samo kaj nas nema sneg.

Имав другарка и за Бадник им делеа од лебчето на кучето, мачето и папагалот, мене тоа ми е ептен глупо ама секој за себе си знае.
    Јас ете не би делела.

Кај нас за Бадник се готви бело гравче со суви пиперки, посна сарма, риби, пинџур од компири со суви пиперки, печена тиква.
    Зелник не правиме оти никој не го јади.
    Овошје, суво овошје и обавезно ставаме пари на масата.

16. Petar80

Petar80 Форумски идол

:P Божо од кога Милка е македонско благо.

Lady Phoenix, Peco, Sesil and 15 others like this.
  17. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Dobar den,kaj nas sneg nema,a Bozik bas go biva so sneg,aj mozda do prikvecer.Za Badnik posna trpeza kako sto e red,samo kaj nas za Vasilica se stava pare,vo maznik vo edna od vitkite.Vecerta sproti Vasilica 13 kon 14,se sobiraat drustva koi godini unazad zaedno kako sto se veli,,vrtat maznik,,-kaj koj ke bide parickata narednata godina e domakin,naredniot den na 14ti,doma za rucek se vrti maznik so paricka,sekako i po nekoe kolbavce da ima so rucekot.Vo sekoj kraj na MK,baska adeti,no site se ubavi,a i samite denovi imaat nekoja posebna ubavina.

18. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Nie sto nemame sneg ke si gi gledame slikite sto gi stavate i ke si uzivame :) kaj nas samo dozd. Nisto novo.
    A lopatata za sneg vo dvor stoi od poodamna i si ceka. Mi se cini deka i ovaa godina ke ostane neiskoristena. Ne veruvam vo prognozite dur ne osetam.
    Zima bez sneg ne e zima.

promeneta, Peco, Sesil and 19 others like this.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Да, шербет е на турски збор. ама кај нас има толку турцизми што ако почнеме каде ќе ни е крајот.

20. Petar80

Petar80 Форумски идол

До бомбаш самоубиец хахахха.
    Шала настрана таман сме си какви сме такви сме уште малку Македонци сме.

Thread Status:
Not open for further replies.