Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Не знам дали имам пишано ама една година со коледарчиња одеше вака:
    Син ми мало бебе, во тоа време кога тие доаѓаат тука, тој спиеше а тоа е во 7-8 навечер, маскирани, не наутро како во другите места.

И јас бев сама дома, што да правам кога ќе зазвонат на звончето, нема да е еднаш, туку на секој 5 минути ќе ѕвонат до крај, а и звончето едно дрндаво да те извади од памет, фино- лепо зедов корпа, ја наполнив со овошја, чоколатциња, бонбони, се што веќе купив за нив, ја оставив пред врата и напишав огромен лист на врата: не ѕвонете, бебе спие, послужете се. :angel:

Што да правам, тоа ми изгледаше ко единствено решение тогаш.
    Децата умни, не ѕвонеја, се послуживаа самите од корпата и вероватно после дома ме збореја :D
    Снајди се па живи - паролата.
    Сега, веќе некоја година откако сме преселени, не ни доаѓаат оти не сме им достапни со влезот.

На Petar80, Lady Phoenix, monik55 и 36 други им се допаѓа ова.
  2. Esmeralda-MD

Esmeralda-MD Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    42.451
    Dobar den,
    Uste sum so maska na usta,nema kraj ovaj grip,aman.Ni odmor ni praznici vidov ni butur
    Paketcinja prave majka mi,i jas isti koga bev tuka.Lani ne bev vo Mk pa decata sami peeja na vratata,haha
    Kazuvajte lek efikasen za ovaj grip,vo sabota treba da si odam a ne mozam da stanam da se spakuvam
    Ke probam da napravam kolacinja,ako gi bide ke stavam slika
    Golem pozdrav do site,ne ve nabrojuvam,vazi za site

На Lady Phoenix, galapce, promeneta и 23 други им се допаѓа ова.
  3. Роберт 7

Роберт 7 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2016
    Пораки:
    1.322
    Допаѓања:
    11.337
    ...веќе 8 години...

На Lady Phoenix, Ane-Goki1, Lejla8 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.855
    Допаѓања:
    163.393
    Сега ќе видам кај си пишала, мн ме интересира ставот.

Ама глупости сега, од кај извадија дека е коледарска песна?
    Имало скратена верзија... абе ај? И сега седи мама да те учи песничка, да не те избрка некоја луда баба, не си ја завршил домашната задача.

Некоја учителка во школо ги учела, родителите се бунеле. Па ќе се бунат, која си ти дете религиски да ми воспитуваш?

Не бе, не се здрави. Ама оваа е ептен нездрава... Јас се изолирав речиси скроз, сега поред празниците минимално ја конзумирам. Ама и тоа малку некад ми е многу, арно ми пиша Рефка бегај...
    Осуди зошто не сме постеле, а после слушаш муабети кои се типично среброљубие. Па осуди за коледарски огнови (ок стои тоа), ама она кога беше кума лани у несвест паѓаше.
    Сега собираат колачиња за Бигорски за Бадник, ама пази... не од секој. Мајка ми изрази желба да прати, прави убава посна торта со шлагови, оваа ми се сврте и ми вика - НЕ МОЖЕ!
    Се натпреваруваат која е поголем верник... Се јавуваат на отците им досаѓаат со глупости. Му врти и со понизен глас му вика - да ве чујам како сте? Како може да е мори кога му се моли на Господ по цел ден? Што освен арен?
    Ова е само мал пример од целото тоа лудило...

На Lady Phoenix, monik55, kravce и 12 други им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.924
    Допаѓања:
    203.178
    Си ја чистат совеста што им е погана душата. Многу мразам такви луѓе, најголеми верници се прават, секој пост прописно, секоја литургија се в црква, а штом отворат уста отров блујат :puke:
    Подалеку од такви Лилитке...

За песната, уште пред некое време најавуваа по медиумиве. Уште тогаш се запрашав што ли сакаат да постигнат...

На Lady Phoenix, monik55, kravce и 16 други им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.763
    Имаше цела емисија со отец Ивица за коледарските огнови и што значат тие.
    Мене лично, не ми значи ништо, не сум слеп верник.
    Си ја сакам верата, ја почитувам но во нормални граници.
    Не постам, гледам да не грешам...
    Толку од мене.
    Поарно ми е така, отколку лицемерна верност.

На Petar80, Lady Phoenix, nena2010 и 20 други им се допаѓа ова.
  7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.855
    Допаѓања:
    163.393
    Aбе шо сакаат нека прават, ама кои се они да воспоставуваат ред и да не отвараат или да бркаат коледарчиња?
    Колку треба да си НЕЗДРАВ тоа да го правиш?
    Што си ти? Десна рака на Господ? Како е ова врзано со доброто и поентата на религијата?
    Не е здраво бре.
    Овакво однесување немало во средниот мрачен век.

И онаа блажена фаца кога ќе ми ја даде - јас имам благослов да примам причест цело време, отецот ми го даде...
    Ок е... оди прочитај што е причест и зошто се причестува човек и зошто толку често...

На темата, пакетчиња од еден портокал, три мандаринки, грст карамели, ситни парички, грст костени, грст оревчиња и мали смоки стоби.

На Lady Phoenix, kravce, Tajnaotrovna и 11 други им се допаѓа ова.
  8. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.249
    Допаѓања:
    91.893
    Прошетавме и пазаривме.Се држев до списокот и не купив ништо што не ми треба па така ми останаа и пари :D

Мајка ми спрема секоја година пакетчиња за коледари можеби и повеќе од 100прави има деца многу што идат а и ја фалат дека најмногу ги дарувала :lol: и ноќно време има што идат и наутро .

Пакетчиња не планирам да спремам,само нека дојдат па по ред ќе им дадам од се што имам :lol:

Ручек нешто набрзина ќе биде денес,а утре здравје ќе засукаме ракави со мм и ќе спремаме заедно се :angel:

На Petar80, Lady Phoenix, Peco и 23 други им се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.325
    Допаѓања:
    125.017
    Eve ja pesnata

@Lilit sto cudo kje bese taa ma. Auuu!! Maka kje si imas ti so taa gledam ja od sega.

Nego imam edna idea. snimi ja na MP3 i staj ja na vrata mislis peat deca. Da i vidis reakcija.

На Petar80, Lady Phoenix, monik55 и 12 други им се допаѓа ова.
  10. Ana Marija 1

Ana Marija 1 Популарен член

Се зачлени на:
    28 април 2015
    Пораки:
    646
    Допаѓања:
    11.368
    Пијам кафе, кој сака нека повели. Не сум по ставањето слики, ама во живо убаво кафе правам:D Денес не сум на работа, па ја изнесов малата на снег - се прерадува. Откако е родена (освен лани малку) нема видено снег. И Снешко направивме во двор, малку ни е шугав, ама нема врска. Зимата кога бев бремена 2011/12 во февруари падна снег како одев на работа не знам. Се' беше подмрзнато, сите се тресеа да не паднам зашто 7-8 месец бев, ама секаде одев пешки. Работев и на две места, па пешки одев од едно до друго. Кај ми бил паметот(facepalm) Ама сега кога ќе се сетам многу пешачев а и дома не седнував, само викаа по мене. Може затоа сега детево не знае 5 минути да седне:D

На Pebeka, Lady Phoenix, kravce и 24 други им се допаѓа ова.
  11. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.348
    Допаѓања:
    261.644
    Лопата заигра кај мене во двор. Од пуста досада. И го измавав ѕверов со топки па и ми се налути, неферски сум мавала, многу брзо топките сум ги правела итн...
    Коледари ретко се качуваат кај мене, ги мрзи. Ама пораснаа сега другарите на ќерката па идат они. "Пакетче" за кумчето со бебешки овошки и чоколатца.

На Petar80, Lady Phoenix, kravce и 27 други им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Добар ден.
    Бадник..
    Мојава традиција и обичај за овој празник пренесена и доживувана со години и години наназад од баба ми за утрешниот ден е дека се станува многу рано, се месат колачи, машки и женски, се полеваат со врело масло и сол и припремани со костени, ореви, мандарини и јаболка, по некоја паричка и бомбончиња се делат на коледарите односно малите дечиња кој што тој ден не го спијат од среќа и радост а најмногу од еуфорија и едвај чекаат да појдат по куќите и да запеат на сиот глад коледарски песни припремани однапред со дрвце на две шилиња односно бадниково дрвце, месените колачиња се боцкаат на дрвцата и дечињата ги носат в рака.
    Тоа е традиција и обичај декоја година без исклучоци, кога сите деца се будат и чекаат на тој момент. Тоа сум го правела многу години наназад како помала и се сеќавам дека нити спиев воопшто пред обредот.
    За жал со тек на годините се помалку и помалку дечиња го прават истото, некои дури не ни знаат за тој обичај, се помалку деца кружат и пеат.. за огромна жал скоро никој.
    Ние не сме се плашеле од вируси на - 15 сме излегувале и сме се санкале по цел ден цел распуст, точката на вриење и нервоза беше кога ќе ни посолеа сол или ризла врз лизганицата која неуморно сме ја правеле и санки сме влечеле угоре и удолу до бесвест. Сум доаѓала дома после 5 часа квалитетно санкање не само јас туку сите тресејки се од студот целата мокра, моментот беше непроценлив кога ќе влезев на топлото и ќе се напиев чај од јагода.
    Нит мајка нит никој не ни забранувал а не се сеќавам дека воопшто сме се разболувале. Не знаевме што е температура и грип.

Да продолжам..
    Кога се враќавме дома не чекаше макало од кромид и сува пиперка, како одеше со колачињата па тој мирис надабајле во 6 часот на печени кукли ... непроценливо.
    Си ги макав во лутеница и многу многу се дружевме, најпосле ги броевме парите и се радувавме кој колку собрал.
    Навечер, односно напладне кога сонцето ќе зајдеше и ќе излезеше месечината се собиравме на маса со бадниково гранче, зелник со праз, лебче со паричка гравче, риба и јаткасти плодови проследени со црвено вино. Сите на маса кажувавме молитва и јадевме.
    Потоа трпезата остануваше се до божиќ кога стануваме одевме на црква на литургија па се враќавме и се сеќавам се омрсуваме со печени врапчиња што дедоми го фаќаше неколку дена наназад.
    Денот го поминуваме со гости од потрсна и блиска фамилија.. а со тек на годните одевме и во ресторант.

Сега се тоа е на некој начин минато, големо далечно минато исполнето со прекрасни топли спомени.
    И ден денес си славам и практикувам се од трпеза и обичаи но тоа не е тоа.
    Со тек на годините се научивме по ресторантите и кафеаните да седиме со друштво и да пиеме по некоја жолта..
    Навечер без игра на ореви си легнуваме..
    Убаво е човек да се присети на детството. Детатво исполнето со многу снег и студ и убави моменти.

На Lady Phoenix, PUPICA, tina-63 и 29 други им се допаѓа ова.
  13. Barbie20

Barbie20 Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    676
    Допаѓања:
    10.722
    Кај нас нема снег. А се надевав дека сабајлево ќе видам.

Коледарчиња и кај нас не паметам кога последно имало. Кај свеки доаѓале секоја година.
    И во нашиот крај паричката се става за Василица.
    Ко бевме помали мајка ми ставаше по три парички и нормално, ни ги местеше. :D
    Последниве години нема местенки и неколку години по ред се падна кај мене. Лани мислам дека беше кај сестра ми. :)

Последен работен ден за оваа недела. Ќе се одмара пак, празнично.
    Пијам кафе и чекам снег. :rofl:

На Petar80, Lady Phoenix, simonka93 и 23 други им се допаѓа ова.
  14. fallenangel

fallenangel Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2010
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    16.150
    Денес бев да пазарувам, па да ве известам тие што не можете да одолеете на чоколадни задоволства, во КАМ има вкусен чоколаден локум,^_^ па убаво ќе биде да се има на трпеза. :mm:

Се дели, ние си тргаме за мачките, си ги сметаме како дел од семејството.:D

Минатиот бадник паричката падна кај мене, не беше местенка.:!::lol: Ми беше релативно добра годината, најмногу заради остварување на некои поставени цели иако навистина минував низ трнлив пат и бев ставена до самиот крај на годината пред многу тешкотии и искушенија.
    Сакам да верувам дека паричката носи среќа и се радувам кога ќе ми падне но се сложувам со појаснување на Бриџит пошто тоа ми е искусено на своја кожа.

Ми пречи носење нови обичаи во старо село - што би рекла баба Џеврие.:lol:

Прво МПЦ се изјасни не смее да се пали оган, а таман се одлучив да одам на оган и да пеам мрсни песни. :envy::lol:
    Следно свекрвата на Лилит ќе ги потсети другиве да се изјаснат дека не смее да се пее постарата песна што секое коледарче ја знае туку некоја нова за која ретко кој слушнал. Еве денес првпат ја слушнав песнава ми се допаѓа, ама сега каде ќе ги тераш децава песнава да ја учат.:^)
    Како дете никогаш не сум одела како коледарче по куќи:|а кај нас од коледарчиња доаѓаат внуците и тоа ако ги донесат. Ги пречекува мајка ми им дава мандарини, чоколади, смоки, костени, ореви и пари.

Кај нас снег провеа малку и престана. :|Не сакам снег, сакам :sun:душата да ми ја стопли. :angel:

Последна измена: 5 јануари 2017
    На Lady Phoenix, tina-63, Ana Marija 1 и 21 други им се допаѓа ова.
  15. ines.h

ines.h Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.857
    Kolede bese I ostana simbol na radost spomen beskraen koj Ke Se pameti.Presrekni treba da sme Sto sme go pominale toj ubav period ...sega Nema takva magija.Jas imam edna slika so bato I sestricka I drugarcinja slikani na mestoto na nastanot :D so polni torbi,koga I da ja vidam mi budi solzi vo oci,period Bez grizi I ton roditelska ljubov

На Lady Phoenix, Ana Marija 1, Ane-Goki1 и 18 други им се допаѓа ова.
  16. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Коледе ми беше и остана доживљај на годината, се сеќавам , бевме друштво од некои 10 деца, ако не и повеќе, живеев во зграда- три кули беа во близина, дур се изредиме на сите врати, на сите катови, мислам дека по сто пати се враќавме дома,празневме торбите и одново и одново
    Новата песна што ја форсираат не ја слушнав, а и секако децава ќе си ја пејат коледе леде
    Со ќерка ми идеме на коледе веќе 3 та година, одвај чека, со другарки две, и јас у позадина,нема поголема среќа од тоа да си дојде дома,и да види што и дале,и да изброи парички
    И јас сакам да коледарам, ама нема:D

На Petar80, Lady Phoenix, promeneta и 20 други им се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.756
    Ги перам, пеглам и средувам алиштата на малото срце, тоа што беше сон, надеж, копнеж денес фала на бога реалност.
    Блуам во минијатурното и колку и да е клише и тешко мајчинството од срце едвај го чекам.
    Кога го земам она манијатурното боди имам 10000 емоции а можам да замислам како би било со моето се во рацете.
    :inlove:
    Коледе, бадник, божиќ, василица, водици и се останато за мене не преставува секоегодишно клише и адет за ради ред ами љубов, топлина и милина.. тој склоп на емоции проследено со мали аксесори кои го дополнуваат чуството.

Нашата утревечерашна погача ќе биде делена за нас и за куќата и годпод. Тоа е нашата традиција.. таа среќичка во куп непознат свет и манири :wasntme:

Поздрав друштво:hai:

На Lady Phoenix, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, kravce и 29 други им се допаѓа ова.
  18. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Се мислам дали денес да се вратам во Куманово или утре, мразам да возам на вакво време, знае ли некој во каква состојба се патиштата ? :?:

19. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.921
    За жал и Бадник и Божиќ не се веќе како што беа порано.
    Сега луѓето едни со други како да се натпреваруваат кој повеќе ќе стави на масата, па слики на фб, па фрчат статуси: "Јејј кај мене се падна паричката"
    Не знам, како да го нема тој дух од порано, таа топлина, таа магија за празниците, сега се е онака, ради реда.

За мене Бадник е посебен празник, можеби затоа што е единствениот кога сите заедно седнуваме на вечера и кога мирно разговараме.

Инаку верувам во тоа дека паричката носи среќа, или барем има некаков дел.
    Последно ми се падна во 2015 и се мислам дека таа година ми беше една од помирните, здравјето ми беше во ред, имав доволно да си го пружам тоа што ми е потребно, онака се си беше мирно и нормално.

На Lady Phoenix, Annath, kravce и 17 други им се допаѓа ова.
  20. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.868
    Допаѓања:
    173.442
    Денов со измешани емоции:l::u:

Знаете..имате еден куп познаници, доволно пријатели и .. таа. Најважната:)
    Кога знаеш дека долго нема да ја видиш, се јавуваат чудни чувства на среќа, тага..и бес. Само нека се среќни, макар и на другиот крај на светот. Знаејќи ја како стои со германскиот, душа ме боли колку осамена ќе биде:|

А на темава баш некни се зезавме кога реков дека зетот ми е најубав гинеколог, па после Бојаџиев:lol: епа сега ми остана само Бојаџиев:D
    Судбина..

Тиква испечена, сарма направена, колачи посни направени..и изгубив желба за друго:|
    После ќе си продолжам..

На Petar80, Lady Phoenix, irina.007 и 21 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.