Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Тоа да, моментално дрвата се најефтини. Ама лани као со ,,дефицит,, на дрвја кај нас цената достигна до 3300ден од кубик. Што и не е баш ефтино.Па те заебават и не ги носат на време , а веќе платени, или оставен капар.

А системот каков и да е е инвестиција. Ме плаши тоа што читам дека некој не се стоплени со пелетите на овие студови. Некој супер задоволни. Уште сме со поделено мислење.
    Јас би гас кај нас. Ама огин скап , не се разликува со струјата.
    Се тешам дека кај нас е стан, па нема да имаме проблеми со затоплување.

Здравје, ќе планираме понатаму. Овие студови синоќа ни отворија тема за парно дома. :D

На Lejla8, Barbie20, simonka93 и 16 други им се допаѓа ова.
  2. Winter Lady

Winter Lady Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Продолжен кабел ;)

На Lejla8 и Petar80 им се допаѓа ова.
  3. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.130
    Допаѓања:
    221.382
    Добар ден убав ден.
    Искуства со греење имам многу. Навистина оганот на дрвја е тотално незаменлив поготово ако човек има шанса и да си готви на истиот и да се грее па ако е преклучен на парно уште подобро но дефенитивно парното ми е најпрактична опција. Секаде ми е топло, гасот е ефтин, каде и да се завртам топло и пријатно.. не би менувала радијатори дефенитивно.

Мразам кога една соба е 40 степени а останатите грч не можеш да излезеш да се раскомотиш, мораш таму во 4 ѕида .. не ми се допаѓа тоа.

Убав ден.. да излезам на воздухов и да се освежам.

На Lejla8, Barbie20, simonka93 и 18 други им се допаѓа ова.
  4. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.248
    Допаѓања:
    148.731
    Ц, нема како. Од 4ти до доле на паркинг многу тешко...

На Petar80 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.289
    Допаѓања:
    261.003
    Здраво!
    Мрзлива сум, досадно ми е и се по ред...и гости истерав ама не е тоа тоа, нешто ме прави раздразлива и несреќна. Се надевам ќе сфатам што :)
    Ќе јадам подварок па белким ќе биде поарно. Зелка ми е омилено јадење.
    За греење имае дома парно на дрва. Два ката топлиме супер сум задоволна. Може за некоја година да го смениме котелот со онаков на пелети ама отом-потом :)

На Lejla8, Barbie20, Val-Dim и 24 други им се допаѓа ова.
  6. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Добро утро. Пред малку станав.
    Имав работа нешто по администрација па си земав слободен ден. Веќе од декември чувствувам како повеќе да седам дома отколку што идам на работа. Искористив одмор, па празници, па си зимам слободни денови, кај и да е и новиот зимски одмор ке треба да го земам. А не сакам, јас сум зависна од тоа цело време да правам нешто, не сум научена да лежам и ден по ден да ми поминува без никакви обврски.
    Ке правам полнети пиперки, се надевам дека ке испаднат добри зашто ич не сум вешта у кујна. Станот е за чистење, алишта за перење ама јас бирам денот да го поминам надвор. И многу се нервирам вака кога ке договорам ручек со другарки откако веќе ставив ручек дома. Глупо ми е да седнам во ресторан на празна маса и да не нарачам ништо, а дома сум сама, подгревано јадење ич не сакам, така да ке остане се. Ке имаат среќа уличниве кучиња пред зграда.

На Barbie20, DVAANGELA, Petar80 и 10 други им се допаѓа ова.
  7. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.207
    Допаѓања:
    277.113
    Jaс сум со парно на дрва во стан.Потрошувачка околу 8 кубици дрва.Топлиме 64 квадрати + бољер и сме стоплени .Тешко е носењето на дрва и чистењето ѓубре,ама моментално тоа ми е најисплатливо.
    Во некои подобри времиња би ја сменила печката на палети ама пак да е поврзано со систем за парно.Засега тоа ми е скапа инвестиција...
    @Bozica1980 ајде на кафе ,макар виртуелно ,па може ќе ни помине раздразливоста и нервозата:)
    98bba363d568aa9c5a99a1bd937c9846.gif

На Lejla8, Barbie20, Val-Dim и 23 други им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.181
    Допаѓања:
    258.257
    @duffi за стан или парно на струја или на гас. На струја, кај другарка, станот бања се прави, 24 часа грее оти има мало дете и се изненадив од сметката. Околу 6000 ден. И до 9000 да е, ако си во можност не му ја мисли. Чисто и во секој момент достапно. Дрва никако.

На Lejla8, galapce, Peco и 8 други им се допаѓа ова.
  9. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.945
    Допаѓања:
    112.012
    ^^ од годинава како што повеќе домаќинства ја зедоа опцијата греење со палети, палетите станаа дефицитарни. Мораш да ги порачаш, па кога ќе стигнат е прашање, вон сезона можеш да ги најдеш и по 150ден вреќа, сега едвај 180ден, најчесто се по 210ден.
    Мм вчера бараше низ цел град, само на една бензиска нашол вреќа, среќа денес во Бриколаж нашол 15 по 210ден сите ги земал, му рекле ќе донеле пред викендов најверојатно!

Моите се греат со дрва, дел ги купија по 3.000, дел по 3.500ден едвај им ги донесоа..

На Lejla8, Barbie20, simonka93 и 11 други им се допаѓа ова.
  10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.852
    Допаѓања:
    202.954
    Таман се пофалив дека ни е топло, снема струја :swear: е јбг...

На Lejla8, Barbie20, ph.orhideja и 9 други им се допаѓа ова.
  11. slobodka

slobodka Популарен член

Се зачлени на:
    24 октомври 2010
    Пораки:
    2.133
    Допаѓања:
    2.716
    Да ти е*ам денот, да ти е*ам!
    Од сабајле ми почна со кавги, т.е. некој се кара со мене а јас веќе немав сила за ништо па само си потќутев и низ врата излегов.
    Продолжува со говна на работа и така !!
    Да ти е*ам !!

На Lejla8, mal.ecka, Annath и 10 други им се допаѓа ова.
  12. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Се приклучувам на клубот "да ти'бам денот' :swear:
    И после, едно :d: и :music: и (lalala) и :dance:
    Не вреди нервоза!!
    Е ај не се нервирај :headbang:

На Lejla8, Barbie20, slobodka и 13 други им се допаѓа ова.
  13. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.134
    Допаѓања:
    91.459
    Ауу трауми имам од снемување струја во зимно време.
    Дома кога се преселивме во новата куќа имавме парно на дрва ама поврзано со струја.Ризик до немај каде е ако снема струја.
    Ако нема струја неможеш да топлиш,температурата расте,почнува водата да врие и почнува да ја исфрла надвор. Недајбоже ако не реагираш набрзина или ако нема никој дома може хаос да направи ако пукне некоја цефка
    Се случуваше таман да затоплиме дрва наредено струја да снема па вади дрва,жар,гаси оган за да падне температурата и да не биде опасно.Дома хаос,смрди на чад,се разотворено,задимено... плус работа наредни денови перење завеси и постелнина (facepalm)
    Се мачеа неколку години така и сега со камин греат само кујна и дневна а другите соби се камен.
    Лошо искуство со парно поврзано на овој начин.
    Тие што се со голем котел поврзани низ цела куќа мислам дека се побезбедни.

На Lejla8, Barbie20, simonka93 и 14 други им се допаѓа ова.
  14. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.097
    Допаѓања:
    136.775
    На дрва е поефтино и потопло, само што кај нас речиси сите имаат проблеми со набавката, не ги испорачуваат на време. Палетите се поскапи ама попрактично е, почисто, стисни дугме само. A бе златно лето ..

На Lejla8, Barbie20, simonka93 и 15 други им се допаѓа ова.
  15. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Цк,цк,цк...се свртевте сите против зимата:P
    Коа ви велев дека летото е поубаво]:)

Шала на страна, имам куп работа, ама за да си го подобрам скапаното расположение си отворив интернет и си гледав слики од вилите каде што уплативме за летување.

Ме фати мерак за одење некаде, па виберот го ,,запалив,,...не сум сигурна дали го убедив Рефо..ми рече ,,ај дома ќе збориме,, ...и тоа е надежен одговор :?:

На Lejla8, Barbie20, simonka93 и 20 други им се допаѓа ова.
  16. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Мемoрис...печкa нa дрвa oд стaрите, стaнувaш грч лaднo, дoмa никoј немa штo знaчи нa тебе се чекa дa се зaпaли oгaн. Редиш уметнички цепеници oти кaкo ќе ги нaредиш е битен фaктoр дaли ќе зaпaли oд првa. Втoр пo вaжнoст е дaли хaртијaтa е oбичнa тенкa oд весници или oние тaблите oд јaјцa. Третo гледaш дaли бaр мaлку дувa ветер oти oџaкoт немa дa пoвлечи и ќе се гушиш вo чaд сaaт или двa дoдекa се луфтирa a ти уште се трудиш дa гo упрaвиш. И тaмaн ти oлеснaлo декa се е пoд кoнец, гледaш зaпaлкa/ќибрит немa ни зa лек, a дoмa сите пушaчи |( :D Времињa.

Последна измена: 10 јануари 2017
    На Lejla8, Barbie20, Val-Dim и 28 други им се допаѓа ова.
  17. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.250
    Допаѓања:
    21.911
    Не е зимата крива туку тоа што сме многу неорганизирани во зима,како да очекуваме да е 20 степени а не минус или снег.Една педа земја сме а 10 сантими снег направија хаос низ цела држава.Во Велес луѓе останаа на автобуска на Бадник 14 часа затоа што снегот пак изненадно дојде.
    А тек една Русија како успева да се справи со снег и мраз.

За греење поубаво од дрва нема ама во зграда е тешко за качување,иако можеш да поминеш со многу малку поради добра изолација.До пред две години имавме комшии кои се грееја на дрва под нас ,а ние иако се грееме на струја, па дури и во најладното кога си доаѓавме дома ѕидовите беа топли и не беше смрзнувачка.Сега овие што се под нас се греат на клима :devil: и кај нас е ладно додека се затопли а бога ми и тие незнам дали се стоплени,по цела вечер им врти климата ама на -15 незнам колку може да постигне да стопле.

На Lejla8, Barbie20, bittersweet и 12 други им се допаѓа ова.
  18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.762
    ne znam ni koj den e ni nisto
    e ova ti se vika hpl u bukvalna smisla
    vadete crveniot konec
    ne trebase moja slika da stavam me fati nekoj na oko i se mi trgna naopaku :envy:

На Lejla8, Val-Dim, slobodka и 19 други им се допаѓа ова.
  19. I I

I I Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2016
    Пораки:
    266
    Допаѓања:
    627
    Ај упм нека иде и учење и се. Кивам, кашлам, и плус да ми давате обврски на ладново да премрзнам одејќи за туѓи интереси.
    Ма носете се у бестрага:^)

На Bozica1980, Petar80, duffi и 2 други им се допаѓа ова.
  20. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Ајде сите комплет да ојме во темата "испукајте се" :devil:
    :swear:
    Ни удри студов на нерви изглеа

На Lejla8, Barbie20, simonka93 и 18 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.