1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.626
    Допаѓања:
    126.309
    Јас седам сега во собава и некако не ми се пакува за назад. А мора рано да се стане утре летот е утрински. Како е скопје, многу е жешко?

2. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Мојата научи од 3 години што е менструација.
    Се враќаме од пазарење и таа вадење улошките од кесата трк кај дедо и.
    Дедо, дедо ова се улошки за га*от на мама.:$ Убаво си ја седнав и и објаснив, за на 14 да се треска од земја дека сите имаат добиено само таа нема.:D
    Сега вели ту бре што убаво било без мензис.:)

На Eli23, Lady Phoenix, kukla21 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.936
    Допаѓања:
    203.218
    Здраво друштво 8)
    денес помалку ве има, се спремате за продолжен викенд? :D И јас, да ви кажам право :D Иако не сум баш во нај нај расположение. Вчера не ми беше денот, а богами и денес не ми е :( за тоа вчера не ми се ни зборува (facepalm) ама денес, не знам со кој ум го направив тоа што го направив, па сега си патам тивко на работа.... да појаснам дека се повредив не сакајќи, не скршив ништо фала Богу, ама имам огромна гребаница на градата, пече упм. Нејсе, ќе помине, тоа сигурно, и веројатно без проблеми (пошто пострашно беше кога доев), ама знам дека прва прилика ќе одам да се проверам детално :( е јбг, да не си паничар ко мене, секогаш го замислувам најлошото (worst case scenario). Нема надеж за мене, знам :(

Што се однесува до објаснување на девојче за менструација - и мене мајка ми ме седна и фино лепо ми објасни се како оди. Јас рано добив, на 11 години, а мајка ми нешто пред тоа ми кажа. Веројатно претпоставувала дека ќе добијам рано како неа, плус си бев бајаги развиенка на тие години. И јас така би направила, да имам ќерка, само фати ја кога е волна да разговара, да те ислуша, оти е многу битно да те разбере. Тука може да се надоврзеш на она што вообичаено се јавува во пубертетот, промени во расположение, срамежливост, хормонски влијанија, т.е појасно сфаќање на машко-женските односи (не мислам на секс, ама мора припрема и за тоа, пошто денешниве рано, рано почнуваат да не задоцнат некаде), па да и објасниш за секундарните полови карактеристики покрај менструацијата.

Што се однесува до вакцините - бев за, како медицинско лице, коректно и навремено вакцинирав до 18 месеци, сега требаше на 4 години, не го однесов и немам намера. Плус имам и препорака да не вакцинирам, така што не се замарам толку. И за второ дете здравје Боже, не планирам да вакцинирам, воопшто. Читав дури и премногу, разговарав со стручни лица и заклучив дека сепак има нешто во тоа што се зборува за вакцините. Толку од мене на таа тема. Инаку, кога синко примаше дтп, не давав парацетамол ни превентивно, само цицаше, па колку и да имаше температура или болки, со цицањето се му поминуваше.

@nena2010 Скопје како Скопје - пеколно. Мене додуша ич не ми смета, сакам жешко. Само се нервирам што морам со автобус да идам на работа, овој период кога сум втора смена.

На Binka, ozbilnazena, joy1 и 11 други им се допаѓа ова.
  4. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Не е можно Марфи да ми е вечен придружник.(facepalm)
    Останувам на работа по 16,30 и не се знае до колку часот:envy:.
    Колку ли си бев денес расположена со надеж дека ќе си одам дома и ќе се спремам за утре.:puke:
    Го мразам Марфи така да знаете.

На ozbilnazena, anel, Lady Phoenix и 2 други им се допаѓа ова.
  5. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Jas mislam deka uste e mala..Mozes da pocekas uste godina,do dve..stom ni ti ne si spremna kako da i objasnis.
    Jas nemam vakvo iskustvo,za da mozam da te sovetuvam kako so denesnive deca,no sum tetka i vmnuka mi koga razgovara so mene veli,teto jas vaka so majka mi nemozam dazboruvam za se.
    A ne deka snaa mi ne probuva ili ne ja biva,ednostavno devojceto e takvo.Nejze i e ednostavno objasneto,dobi prethodniot mesec,a zavrsi sedmo odd.
    Duri e presrekna i polna euforija,samo e malku zbuneta sto enormalno,i zatoa po sto prasanja postavuva.

На WORRIED.BT му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.285
    Здраво дами. Ме насмеа сликата со Гутен морген, секогаш ми бил интересен ликот на хер Жика Павловиќ.

Околу темата за пубертетот, сега не знам како е, меѓутоа порано ни пуштаа видео на училиште за пубертетот и менструацијата, и ни даваа прирачник околу тоа. Паралелно со предавањето имаше и презентација со влошките на always, можеби тие биле спонзори на предавањата, не знам.

Мислам дека тоа беше во 7мо одделение ама на крајот, меѓутоа сметам дека треба да биде порано, бидејќи има случаи кога девојчиња добиваат уште во 3то,4то одделение.
    Јас добив на зимскиот распуст во 6то одделение, мајка ми ми објасни, меѓутоа после видеото имав многу поголема прегледност на работите.
    @WORRIED.BT сигурно сега на youtube има еден куп видеа околу тоа, можете заедно да изгледате некое додека ѝ објаснуваш.

На tessie, MacenceEna, anel и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.906
    @WORRIED.BT ,во Просветно дело мислам дека има едно четиво`Книга за секое девојче` се вика. Во неа се објаснети сите промени на женското тело од растење на гради,појавување на влакненца,проширување на колковите,промени во расположението и самодовербата,зголемувањето на бројот на потни жлезди,добивањето менструација и како едно младо девојче да се справи со сите работи што ја очекуваат. Истата книга ја има и за момчиња.

Извинете што ви влетав во темата. :) Имајте убав ден. :sun:

На Binka, MacenceEna, Mrs.Bass и 10 други им се допаѓа ова.
  8. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.363
    Допаѓања:
    278.914
    @WORRIED.BT jas imam 15 godisna kerka pred da dobie primetiv deka veke se znaese kaj od mene nesto a poveke of intrnet drugarki I taka.Priznavam ne sum mnogu po epten intimni razgovori so decata poveke taka uz muabet.Imam I 10 g. kerka za rodenden I ja kuivme taaKniga za sekoe devojce napamet ja nauci interesna e pobaraj ja

На galapce, anel и WORRIED.BT им се допаѓа ова.
  9. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.640
    Допаѓања:
    152.738
    Сега е соодветна возраст за рсзговор или?!
    И јас ич нејкам интимни разговори ама па несакам да научи од рекла казала....

10. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.827
    Допаѓања:
    182.843
    Книгата за секое момче ја имаме и ние околу 500 денари беше од првен гледаа со сестра му и се смееја на глас за сликичките кај мене е 12 години и е машко па сеа дилемата е дали јас или татко им да го седне да го едуцира малце
    За влакна на мишките и на полов орган зборам ијас за потни жлезди ,објаснував и за гласот дека ке се смени исто и со бубуљици се справуваме и за тоа објаснувам купив лосион за лице сткик за под мишки е сега за полвови односи и мас****ција ке видиме кога и кој ек објаснува

Последна измена: 16 јули 2015
    На anel му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.936
    Допаѓања:
    203.218
    @WORRIED.BT ќе се пресрамиш. Нема зошто да ти е незгодно, за твое дете се работи. Сепак, подобро од тебе да дознае се, отколку од другарки или од интернет... бидејќи денес интернетот не нуди баш веродостојни информации, за жал.
    Ако ти е полесно, купи ја и книгата, па заедно проучете ја, читајте ја и во тек на читањето објаснувај и.

На joy1, galapce, anel и 2 други им се допаѓа ова.
  12. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Ола секси лејдис.:hai::hai::hai:

Јас сум добра, фала на прашање:lol::lol: утре ќе ми ги извадат хефталиците, сега сум како ратничка некоја која била во војна, цел стомак ми е со лузни, оваа сега е мала ама од предходните операции имам лузна низ целиот стомак, од горе до доле. Братучетка ми ме праша кога мислам да правам пластична операција да ги покријам, не знам како да и објаснам без да ја навредам дека е глуперда дека си ги носам лузните како дел од себе, не ги покривам, си носам бикини и ич не ми е гајле, на кој му смета нека не ме гледа.]:):lol:

Утре е ден за баклава кома, оваа година можам да се вадам со операцијата да ескивирам од толку јадење на баклава, лани мислев дека ќе умрам од толку шеќер во организмот, малава два дена не се смири од клоцање, ме направи модра од внатре.:lol:
    Што да правам, ширам добрососедски односи, едно 70% од комшиите ми се муслимани од сите страни на светот, тие ми прават чест за Божиќ и Велигден, јас им правам за Бајрам.(highfive)

За вакцините слабо коментирам на темата, не сакам ни да ми се наметнува мислење, ниту да наметнувам а за дискусија на таа тема нема никакво место, ја ги вакцинирам само делумно, од болести кои реално постојат а не и од болести кои ги нема веќе со декади односно се искоренети.:nod:

За менструацијата и кога е време за муабет, се си зависи од детето ама сведоци сме дека децата се помали влегуваат во пубертет, мислам дека е на родителите должност да им објаснат што и како на децата, впрочем на родителот им е најбитно детето а не на некој/а во училиштето или уште полошо другарки од чуле, недочуле совети.
    Јас касно добив, неколку недели пред да направам 18 години,:whew: татко ми ме носеше на гинеколог :sweat:и бидејќи беше сам мораше од него да ги добивам сите совети и разговори во врска со секс, менструација итн, нема срам, никој не ми мислел подобро од татко ми.:whew::inlove:

На ozbilnazena, joy1, MacenceEna и 13 други им се допаѓа ова.
  13. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
    Слушај ме добро. Јас правам интимни разговори со ќерка ми и имаме отворен однос.
    Ако сега не почнеш отворено да разговараш никогаш нема да ти се доверува, па макар и за некоја банална работа.
    Подобро е ти да и кажеш отколку да прашуваат по форуми (или било од кој друг да дознаваат), како што има деца во темите дали сум бремена и останатите теми за секс.
    Не знам, јас на секое нејзино прашање одговарам со најискрен одговор и отворено како со прва другарка.
    Инаку уште ќе квачам на работа.:envy:

На Mekuska, mareane, anel и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Esmeralda-MD

Esmeralda-MD Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    42.451
    Добар ден и од мене,се спремам за кафенце,па повелете,:coffee::)

На Mrs.Bass, Peco, anel и 2 други им се допаѓа ова.
  15. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    тури и за мене едно кафе!

На Esmeralda-MD му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lady Phoenix

Lady Phoenix Форумски идол

Се зачлени на:
    10 мај 2015
    Пораки:
    2.033
    Допаѓања:
    58.313
    Дами и по некој господин, одамна не сум ве размазила. Ајде од мене едно попладневно освежување, нема смисла веќе со тропскиве горештини. Има за секого по нешто: некое овошно коктелче, овошно сладоледче, ладно кафе со или без млеко, мохитце, овошје... Што и да е, да се освестите малку, зашто топлово во глава удира. На здравје!

[​IMG] [​IMG]

[​IMG] [​IMG] [​IMG]

Инаку и јас не можам да се доначудам од денешниве деца. Ем се' порано почнуваат да прават, ем погрешните работи знаат како да ги направат, а тоа што е основно и треба го знаат - не го знаат, секако. Којзнае што ќе биде со моево дете кога ќе станам еден ден мајка... :sweat:

До Петариве на темава, со задоцнување - среќен именден од мене и до @Peco: ти посакувам да си го најдеш, ти како лонче, своето капаче и да си бидеш среќен, со големо семејство. Верувам дека за секој човек на планетава постои партнер и дека порано или подоцна им се вкрстуваат патиштата. :)

@Daleron, ме изнасмеа со ќерка ти, дефинитивно е метната на тебе. :D

Имајте убаво попладне!

На Mekuska, Mrs.Bass, Val-Dim и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Esmeralda-MD

Esmeralda-MD Форумски идол

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    42.451
    Ајде повели,има и сладолед:D

18. LenaNela

LenaNela Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    147
    Или ролерки :rofl:

19. <3 pleza4e <3

<3 pleza4e <3 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    3.442
    Жени:) и по некој маж:smirk:
    ај да не ви го расипувам кафето :D ако има некој што градел куќа од темел нека ми се обрати во порака ќе ве молам :)
    Да не пишувам во другите теми залудно:tmi:

20. Daleron

Daleron Истакнат член

Се зачлени на:
    4 јули 2014
    Пораки:
    2.996
    Допаѓања:
    16.414
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.