Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Сo вaкви ли куршуми, a ќеркaтa кaкo се oдвoилa oд мaминaтa сукњa? Кaкo oнa стaнaлa ЖЕНА? Сo тoa штo си ги спaкувaлa куферите и зaминaлa кaј свекрвaтa?

На Annath, Sesil и Lejla8 им се допаѓа ова.
  2. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Е така ние дупли свекрви што ке сме,да му ја мислиме-памет во глава:fubar:

На Barbie20, Annath, Bozica1980 и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.451
    Допаѓања:
    143.731
    Јас па мислам дека различен спрат и не е така лоша опција. Секако ќе има комшии, зошто да не се фамилија?

Мене ми се во комшии и моите, и на мм баба му. Ниту се меша некој, ниту доаѓа непоканет. Може со денови да не се видиме, ама за добро или лошо се знае дека сме тука. Сто пати сум пораат кога ми се децата дома сами или што го оставам домот празен кога одиме негде затоа што знам дека се тука.

Затоа пак ќе речам, до луѓето е.

Последна измена: 18 февруари 2017
    На Ane-Goki1, Barbie20, Lejla8 и 21 други им се допаѓа ова.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Јас сум се изјаснувала безброј пати на темава свекрви и пак ќе кажам слободно без да се срамам дека си ја почитувам и сакам свекрвата.
    Едно време живеевме и заедно, само јас и она.
    Ако ми сметално нешто и кажувам ако и смета ми кажува, разговараме па и се шалиме уз тоа.
    Сме зборувале и за гаќи, да, бидејки знам на темава едно време тоа беше актуелно :D мене не ми смета и да ги брои.
    Во еден наврат за нова година кога славевме јас и она баравме црвени оти нели така бил редот, па забутани некаде ги баравме и се смеевме.
    И не само тоа, зборуваме без перде за многу теми, не се срамам а не се срами ни она едноставно така сме се поставиле и двете и тоа е тоа.
    Сум седела на тераса со нејзе безброј пати и сме се давеле од муабет со саати. Знаела многу пати да ми купи нешто и од пазар и сум го радо тоа прифакала пс какво и да е за мене било одлично. Знела многу пати да дојде и да донесе сладолед па да дремеме уз муабет..
    Сме местеле ролетни, сме правеле чешми, сме ковале шајки итн итн.
    Со еден збор заедно сме живееле па се што кажала не сум го сватила злонамерно туку секогаш сум гледала од добрата страна на нештата така и она.
    И јас сум и купувала, сум и правела честиктки коса сум и правела итн итн..
    Да не должам.

Зборот ми е, многу важно е како човек ги сваќа зборовите на свекрвата, т.е нивната суштина. Ако некој гледа само кон негативноста за било што и било како тогаш не е во ред, суштината на муабетот секогаш има две страни односно вистинска суштина а наше е како ќе го сватиме тоа и прифатиме.
    Ако сакаме да е негативно и лошо односно како нам ни одговара тогаш е една приказна.. но ако гледаме малку и од поразличен агол тогаш друга.

И не велам дека нема лоши луѓе како некој што рече погоре.
    Ако си лош, лош си па макар свекрва или мајка да си, лош си и точка.
    Но овде веќе не е проблем во таа свекрва туку во синот нејзин. Ако мажот не ја крепи жената кога е права во одредена ситуација не е крив никој па ни мајкаму, факт е тоа.

Добра вечер.. цел ден ми е хаос, нозеве ме болат. Згора на се и гости.. сега дремам и изигравам чувар.
    Има секакви денови, да.
    Да легнам да отспијам ми се чини ќе се преродам во моемнтот тоа ми е најголемата релна желба.

Убава вечер.

На Ane-Goki1, Barbie20, kala21 и 27 други им се допаѓа ова.
  5. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Во право си ариел..и јас и свекрва ми сме на различни спратеви,баба му е одма до нашата куќа, па кога ќе кажам сите се чудат како сме живееле 3 генерации,со син ми 4 генерации под ист покрив а ние може да не се видеме со денови.
    Никаков проблем немам со нив а од 12 месеци 9 живеам без мм,па тие и мајка ми ми се најблиски.

Не верувам во лоши свекрви/снаи.
    Има лоши луѓе. А најчесто односот меѓу свекрва-снаа е недоразбирање и обидување да се докаже која е повлијателна за синот/мажот .

Туку порано,кога бев дете ми беше чудно кога ќе го видев комшијата,маж од 30+ год како ја гушка мајка си.
    Сега кога и јас станав мајка,па и на машко дете не би сакала никогаш да престане син ми да ми кажува дека ме сака и да ме гушка.
    Денес ми се јави 10 пати да ми каже дека ме сакал најмногу на свет ..
    Тој е мојата гордост,мојата најголема љубов и цел живот ке биде тоа за мене без разлика дали некоја утре татина принцеза ке го нарече мамин син.

На Ane-Goki1, ♡BuBaLe♡, Barbie20 и 18 други им се допаѓа ова.
  6. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.828
    Допаѓања:
    62.060
    Девојките без тешкотии стануваат жени...
    Ние жените сме исти како мачките, како и да не „фрлат“, на нозе се исправаме!!! Жените се многу појак пол од мажите... Сто пати... Ма милијарда пати докажано :tmi:

Ма ние дуплите свекрви ке бидеме подобри од жените „50 баба : 50 свеки“ ...
    Немаме свое женско дете, па снаите ке ги гледаме како керки :tmi:
    Ноооо... Сигурна сум дека тие нас нема да не гледаат како мајки... А и не треба до толку да не сакаат :!: Доволно е да не почитуваат и по некое кафе да ни направат :coffee:

Ова е вистината (y)

На Ane-Goki1, ♡BuBaLe♡, Barbie20 и 11 други им се допаѓа ова.
  7. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.176
    Без вреѓање ќе ве молам...:emo:

На ♡BuBaLe♡, molikaMk, Barbie20 и 12 други им се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Акo и oбезбедиш куќa/стaн и реткo oдиш нa пoсетa ништo немa дa рече, вo спрoтивнo ќе биде и мaмин син, и лигуш, и недoвoлнo мaж...тaкa некaкo нaјчестo е.

На ♡BuBaLe♡, ph.orhideja, Jas! и 11 други им се допаѓа ова.
  9. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    А јас па сакав син ми и од кога ке се ожени да ми кажува дека ме сака.
    Сигурно снаата ке ме гледа како вештерка :rofl:

На Ane-Goki1, ph.orhideja, Jas! и 14 други им се допаѓа ова.
  10. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.936
    Допаѓања:
    81.677
    Уште не си свеКрива,а веќе мериш на кантар
    Многу недоразбирања баш од КАНТАРОТ идат
    Се вика
    Живи били,па видели;)

На joy1, Lejla8, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.413
    Допаѓања:
    260.145
    Па да не е битно дали се работи за свекрва или мајка, се работи за човек.
    Јас стварно не знам каква и е ситуацијата на девојката, она најдобро си знае.
    Овде ретко кој ги изнесува сите детали, па затоа и реално не може да дадеме и мислење.
    Бракот треба да се случува меѓу двајца, не тројца.
    И бракот треба да се чува и негува и од двајцата.

На Ane-Goki1, ph.orhideja, Jas! и 17 други им се допаѓа ова.
  12. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Купи еднo стaнче и не се секирaј, мoже дa си гo гушкaш кoлку сaкaш :D

На Ane-Goki1, Barbie20, kala21 и 9 други им се допаѓа ова.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    уф ова темава е тешка.
    За среќа јас немам никаков проблем со свеки моја. Повеќе може да го изнервира син и отколку мене.
    Меѓутоа жално е какви приказни се имам наслушано за свекрви, да понекогаш се чудам какви „луѓе„ постојат. Луѓе - нелуѓе, кои прво за своите деца не се грижат, а уште помалку за туѓите.
    И да, не се секогаш свекрвите лоши. За жал има и снаи кои очекуваат свекрви слуѓинки - кога имаат потреба прво свеки, а во сите останати случаи не им чинат.
    Во секој случај според мене најубаво е што поголема самостојност на децата од родителите. Се разбира ова многу зависи и од финансии, ама понекогаш и младите сакаат да си ја пуштат чергата повеќе од можностите, па стануваат зависни од родители/свекор-свекрва.
    Е сега малку и менталитетот ни е таков. Најчесто додека не се вработат децата цицаат пари од мама и тато. Некогаш и после тоа.
    Напротив, сметам дека штом наполни 18 г. мама и тато требаевентуално образование и кров над глава, а за се останато сами да се снаоѓаат. Сакаш пари за кафе излагање, сакаш да купиш гардероба, телефон и други луксузарии - заработи си ги. Работи во кафич, работи во бутик, без разлика што, ама заработи си ги парите за твоите потреби. Само така човек се учи да ги цени парите и да размислува самостојно.
    Не викам дека и јас сум била поинаква. Исто бев. Само за среќа неможам да трпам да сум зависна од некого, па брзо се осамостоив од моите. И денеска се слушам со мајка ми на неколку дена. Кога сметам дека неможат да ми помогнат воопшто не им кажувам дека имам некој проблем. Не ги слушам секојдневно, ама не значи дека не ги сакам. Едноставно таков човек сум. Исто и со свекор ми и свекрва ми. И никој од нив не доаѓа без да се јави. И мирна глава на сите.

Уф се расприкажав и имам уште многу да пишувам, ама веќе ја претерав. :)

На Ane-Goki1, kala21, Lejla8 и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.174
    Допаѓања:
    137.418
    А свекрва да го види синот да и помага на жената, да и удоволува, сеедно ли ќе и биде? :?:

На kala21, Lejla8, Emy867 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. MilaP

MilaP Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2015
    Пораки:
    2.150
    Допаѓања:
    53.148
    Да му кажам на мм ич да не си иде дома,да печали за идната снајка да ни дозволи да си го гушкаме синко :D

На Ane-Goki1, kala21, joy1 и 8 други им се допаѓа ова.
  16. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.936
    Допаѓања:
    81.677
    Ако го сфати како лична потврда дека добро го воспитала сопствениот син,дури и убаво ќе и дојде:D

На Ane-Goki1, Lejla8, Annath и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.828
    Допаѓања:
    62.060
    Јас сум памукче... Плус напишав...
    Колку и да си добра нема да добиеш орден!!!
    Денешниве девојки уште не омажени на зборот свеки се накострешуваат ]:)
    Мене ке ми биде мило...
    Ако синко и помага на жената значи има хармонија помеѓу нив... Тоа е убавината на бракот!!!

На Ane-Goki1, Barbie20, Jas! и 9 други им се допаѓа ова.
  18. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Мајкин. ;( Зар за тоа го чувала ко капка вода десетки лета и зими, м? Да се мачи, да риба подови по дома? Да мие садови? ;( Да си ги пере гаќите? Па уште и појадок во кревет да и носи на таа вештерката ли? Ами, за што го женела;(? За што толку пари се фрлиле за свадба? Кредити се зеле? Она, цел живот кревет кога му местела и кога го перела и пеглала..да не би да се жалела? Тешко да и било,м? Не.;( А онаа, пуфла;( Ќе му најде друга.:!:

Не ви е лесно со сиве дилеми и трилеми.:whew:

На Ane-Goki1, Barbie20, ph.orhideja и 23 други им се допаѓа ова.
  19. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.901
    Допаѓања:
    183.187
    Ве поздрави ,,,,,,,,,,,

На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    2.936
    Допаѓања:
    81.677
    @Val-Dim не можеш предвреме да знаеш
    Тоа е се што сакав да кажам
    Велиш немам ќерка ,па снаата ќе ја сакам како ќерка.Што ако твојата идна снаа незаслужува да ја сакаш?( невоспитана,дрска,арогантна и нетизнам каква)Никој не е на копче (уклучиш копчето ЈА САКАМ и ЈА САКАМ бе,по секоја цена)
    Верувам не си ни ти.
    Може твојата идна снаа нема мајка,па тебе ќе те сака повеќе
    Сега за сега е се МОЖЕБИ

На Ane-Goki1, ph.orhideja, Lejla8 и 13 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.