Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Што се однесува до социјализација, нема правила. И мене и брат ми не растела мајка ми, а и двајцата сме ептен екстровертни, зборлести и дружељубиви. Дечко ми исто израснал дома со мајка му и повторно е дружељубив. Јас сум себична, брат ми и дечко ми не. Братучетка ми одеше во градинка од 4 години ама е интровертна и срамежлива.
    Јас можам да направам разлика меѓу деца кои се пораснати со образовани родители и деца кои ги чувале баби или дедовци. Факт е дека нашите, или барем моите баби и дедовци немаат високо образование, додека моите родители имаат и би било многу поразлично мајка ми или свекрвата да го чува, отколку баба ми мене да ме израстела. Додека бабите и дедовците се задоволни детето да е мирно и да се игра, а да не заборавиме и одење по комшии и гледање серии, родителите кои се свесни за тоа како треба да се воспита едно дете, од најрана возраст обрнуваат внимание на цртаните филмови, сликовници, боенки и ред други работи.
    Градинката е место за социјализација на детето, но од примерите околу мене можам да заклучам дека карактерот всушност има најголема улога.

Како сте вие денес? :D

На ♡BuBaLe♡, Sesil, Lejla8 и 7 други им се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.318
    Допаѓања:
    259.543
    Кога одеше син ми во градинка се случуваше да најдам туѓо боди или блуза во ранец. Ќе и спомнев на учителката дека не е наше, и толку. Не ни приметував дали е извалкано. Учителката ќе го земеше и ќе го вратеше. Во ташна ми ги ставаше валканите алишта од син ми. Што ако вашето дете го извалкало? И ете, завршило во туѓа ташна, другата мајка го враќа без да види дали е валкано или не. И јас да приметев дека е валкано, немаше да го исперам. Ќе го вратев. Од кај да знам дали смеам да го перам со мој прашок и слично. Така да, јас не би ја осудила постапката оти во градинка некогаш знае да стане чорба каша. Колку туѓи влажни марамчиња имав во ташна, шишиња.

Инаку како и Пупи, и јас ќе кажам дека градинките се незаменливи. Јас сум против претераната заштита на децата, па по цена на тоа да расте со баба. Не. Еве гледам по син ми. Сака деца, и затоа кога ќе се вратиме и тој се враќа во градинка.

Туку сакав да ги прашам мајките кои живеат надвор од Мк. Не мора да кажете во која земја сте, само споделете искуство. Дали мене ми се чини или секаде е така, ама овде кај што сме, еве 4-ти пат доаѓаме, и посетуваме и лулашки и игротеки и ниту еднаш не видов деца да се тепаат. Кај нас тепањето е нормално и во градинки и во игротеки. Колку пати слушам мајки како ги учат децата да вратат.

На PUPICA, DVAANGELA, Sesil и 9 други им се допаѓа ова.
  3. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Не, @JuLleE , и јас до сега не сум видела да се тепаат, ни мали деца ко нашите, ни поголеми кои одат во школо. Сигурно некаде има, не дека нема, ама веројатно не во голема мерка.

Генерално овде сите се многу смирени, и стари и млади и деца. Летоска од еден куп деца само јас и малиот се слушавме надвор (facepalm) :talk:

Последна измена: 3 март 2017
    На Barbie20, bittersweet, PUPICA и 14 други им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.318
    Допаѓања:
    259.543
    Па тоа де, ај првиот пат помислив дека ете на мирни деца сме налетале. Ама 4 пати доаѓаме, седеме и по 3 месеци. И ниту еднаш немам видено, или пак да се закачи некое дете. Ваљда така и ги воспитуваат. Кај нас е срамота детето ако не се тепа, одма се лепат етикети. Безобразни се дури, демек децава потенцијлни гејови биле. Е и такви коментри има.

На bittersweet, DVAANGELA, Lejla8 и 7 други им се допаѓа ова.
  5. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.332
    Допаѓања:
    278.572
    Кратко да ве поздравам ,се спремаме со девојкиве да идеме викендов до Ск,малку прошетка ,па ако некој чудно ве загледува тоа да знаете сум јас севобидувам да препознаам некоја од вас.;)
    Ќе ме препознаете по двете плавокоси девојки со мене!

На Barbie20, ♡BuBaLe♡, bittersweet и 24 други им се допаѓа ова.
  6. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Обратно, овде е срамота ако некое се тепа или покажува агресија на некој друг начин.
    До менталитетот е мислам :?:

На Barbie20, bittersweet, DVAANGELA и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Dust

Dust Game Over

Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.870
    Допаѓања:
    173.448
    Ајде здраво убави девојки и момци:)

Дојдов само набрзина да ве поздравам, да видам како сте...
    Куферот спремен, пасошот пред очи ми е ...ваучерите за турите испринтани, навигацијата спремна..
    Па да видиме до каде ќе стигнам:rock:

Овие 2 дена некое чувство на немир имам, ептен грдо е...Ај ќе помине од утре се надевам

Друго немам што да кажам на темиве:)

Повелете..

Се читаме од Дојчланд деновиве....

auf wiedersehen:D

На Barbie20, julie77, ♡BuBaLe♡ и 28 други им се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    @JuLleE. Се степa ли, сметaј нa чести пoсети кaј психoлoзи зa дететo и зa рoдителите. Прoдoлжи ли сo тепaњетo веќе се рaзмислувa зa специјaлнa пaрaлелкa.

На Jas!, Barbie20, bittersweet и 13 други им се допаѓа ова.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.318
    Допаѓања:
    259.543
    Така и мислев. Значи се работи за еден цел процес на воспитување, почнувајќи од дома па во градинка/училиште. Одлично.
    Штета што кај нас е сосема спротивно. Не знаеш како ќе си го земеш детето од градинка. Син ми од градинка се има вратено цел со гребнатини. И добив изговор дека деца се, се тепале.
    Кај нас во Мк, родителот е горд ако син му е тепач. До толку значи сме отидени.

На Jas!, Barbie20, bittersweet и 15 други им се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Пa дoбрo не декa не се случувa кaј децa oд грaдинкa aмa требa дa се прaви рaзликa кoлку е нaмернo/ненaмернo и честo. Пoгoлемите веќе пoвеќе рaзбирaaт и кaј нив пoбрзo се реaгирa. Нo мoетo дoсегa се немa ниту еднaш врaтенo изгребaнo или Бoже сaчувaј нaтепaнo.

На Jas!, ♡BuBaLe♡, PUPICA и 6 други им се допаѓа ова.
  11. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    Точно.
    Мене лично соседот ми рече,тој има три машки и јас на кафе кај нив децава да поиграат и почнаа се закачаа и јас му викам на син ми немој така мама ова она и он мене ај не го прај ПЕШКО нека се тепа машко е|(
    До виспитувањето домашно е и те како!!!

На Petar80, Jas!, ♡BuBaLe♡ и 9 други им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.318
    Допаѓања:
    259.543
    Во ред е да се случува понекогаш, особено кај деца во градинка. Но не е нормално тоа да се смета за нормално. Во градинка децата се буквални како во ринг. На лулашки и во игротека исто. Се закачуват, се тепаат. Агресивни се. И сето тоа е подржано од родителите. Ако реагираш добиваш коментар дека го бранеш сопственото дете, требало да се челичи. Ако го воспитуваш да не се тепа, да не се закачува, добиваш коментари дека ќе биде пе*дер. Сменив средина, и видов дека децава ниту се тепаат, ниту се агресивни и се сосема нормални деца. Кај нас не чинат работите очигледно.

На Jas!, ♡BuBaLe♡, bittersweet и 11 други им се допаѓа ова.
  13. mariatim

mariatim Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2010
    Пораки:
    1.159
    Допаѓања:
    12.529
    А случаеви што има,се степале две деца иде мајката од едното се кара со другата мајка.А децата утре пак ќе играат.Пример друг од летоска доаѓа девојчево дома се жали Диме ме удри со камен.Мајка и:а ти раце немаш???Што не зеде камен да му вратиш??

На Petar80, Jas!, Barbie20 и 8 други им се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Пa искренo вo еднa тaквa срединa не си пaметен кaкo дa вoспитувaш. Леснo е кoгa се сите фини и културни, нo вo ринг кo штo вели Јуле, штo дa му кaжеш, кaкo дa гo сoветувaш?

На Jas!, Barbie20, referentka и 6 други им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.318
    Допаѓања:
    259.543
    За тоа зборувам, на место да им се укаже на грешката, тие ги охрабруват и учат како да вратат. И родителите и во градинка/училиште.
    И баш, во таква една средина, не знаеш како да постапуваш и воспитуваш.

На Barbie20, referentka, Lejla8 и 4 други им се допаѓа ова.
  16. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    Samo da ve pozdravam
    :hai: nemam sto pametno da kazam.

На Jas!, Barbie20, ♡BuBaLe♡ и 14 други им се допаѓа ова.
  17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.115
    Допаѓања:
    328.851
    Јас мојата ја учам да се брани.Прва не дозволувам рака да крене никому ама нема да ја воспитувам ни како дрвена марија да седи додека друг шамари и лепи

На Petar80, Dust, Jas! и 20 други им се допаѓа ова.
  18. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    7.446
    Moeto koga bese vo osnovno ke se slucese da e istepano i izgrebano .I eden den prashuvam koe e deteto sto te tepa, i mi pokazuva dete duplo pomalo pod ramo mu e. Mene sram me fati , sreka sto ne otidov kaj ucitelkata. Na moevo mu vikam koga ke te zalepi vednas i ti da go zalepis. Dva tri pati taka posle nikogas ne se pozali deka e tepano. Ovde toj zakon vazi, so ubavo ne se razbiras.

На Dust, Jas!, Barbie20 и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.153
    Допаѓања:
    137.239
    Таков менталитет сме бе, сељачки, и да не го учиш да се закача, некој него ќе го закачи, тогаш сигурно нема да речиш сине објасни му на другарчето дека не треба така, туку да возврати. А има доста деца закачливи, ,,учени,, од дома колку тоа они се најјаки, најсилни,, спрема другите. Ако детето се тепа, се закача оно не е агресивно туку снаодливо и не дава никој да му се доближи |(

Општо во државата се така простачки ни е. Го шетам прегеска внук ми, објасувам дека сега хартијата од чоколатцето треба да ја фрлиме во канта. Госпожа, тргната на протест, вади мастика, ја кини опаковката, го фрла на земја скинатиот дел, ја вади мастиката од фолијата и таа ја фрла. Државата ке ја управала она, за државата води сметка за блиската околина не. До дома куп прашања од детето зошто тетката смее да фрла тоа не. Ај нека му докаже сеа некој на тоа дете дека баш никогаш не смее да фрли ѓубре.
    Исто и со тепањето. Ако го учиш да не се тепа, а у некој момент се исклучиш и го удриш, џабе си го учел.

На Petar80, Dust, ines.h и 20 други им се допаѓа ова.
  20. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.115
    Допаѓања:
    7.446
    Denes mm mi pusta dva filma u koi zenata e bolna a muzot se zeni za druga.Zenata umira a drugite si ziveat ubavo so makeata....I mu vikam na mm da secam veni ili nego da go secam.Kaj jas depresivna i nastinata toj uste poise me dotepa. Barem ljuboven nekoj da pustese i decata na kraj da se zemat.

На Dust, Barbie20, ♡BuBaLe♡ и 12 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.