Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Ги има прочитано сите книги од наше време што ги имаме, што се соодветни на негова возраст.
    Многу сака да чита и на снаа ми и е страв дека со лошиве преводи ќе го одвратат од читање на македонски, се нервира кога нешто не разбира а тоа е ради преводот а уште повеќе се нервира кога мора да бара помош од нас.

И јас си помислив истото за бурката, ќе ставам часна сестра.:wasntme::rofl:

@ph.orhideja 10 години полнеше во декември, од Горјан мислам дека ја има читано Марта, на англиски ја читаше Хрониките на Нарнија, баш ќе му побарам на братучед ми да ни ја прати на македонски.

Ano, Ane-Goki1, mareane and 13 others like this.
  2. Lejla8

Lejla8 Популарен член

За секој случај напрајвме снимка,се покажа ок,додуша така рече и човекот,ако му е сумњиво воопшто не пипка.А и синко вели дека му олеснало на душичката,болката е минимална во споредба со таа што беше.Јас од страв го однесов на снимање,што е сигурно сигурно е.Сме носеле гипсови по цел месец,па овој пат полесно поминавме.

Ane-Goki1, mareane, Peco and 9 others like this.
  3. simonka93

simonka93 Форумски идол

Добар ден и од мене.
    Времево не се поправа, скапавме дома. Сакам сонце, да е топло, да се шетаме :sun:

Ane-Goki1, mareane, Peco and 15 others like this.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се што е од Горјан Петрески е добро. Јас многу го сакав и прочитав се од него кога бев на таа возраст. @bittersweet да може да ви се прати колекција од писателот, или слични на нему, со македонски превод.

Ane-Goki1, green.eyes, LadyC and 8 others like this.
  5. Jason123

Jason123 Популарен член

Не заслужува цела една нова тема ова прашање, а ова е најпосетена тема па може тука да развиеме дискусија, зависи од вас. :)

Се работи за ситуација кога сте во некој угостителски објект, најчесто кафана или ресторан. Собрани поголемо друштво. Еве да кажеме во овој пример сте вкупно 6. И сега тие другите 5 со вас се мегаломани, нарачуваат меса, вина, се и свашта, а вие си јадете салата (не од економски причини поевтино да поминете, туку таква исхрана преферирате), со една-две пијачки пропратно.
    И се супер. Е сега, кога ќе дојде сметката, дали би ја делеле на 6 подеднакви дела, и така да платите тродупло од тоа што сте испиле и изеле таа вечер, или би си платиле колку што е вашата салата и пијачка, па останатото они што јаделе и пиеле да си го поделат меѓу себе? :?:
    Искрено цел живот сум во првата ситуација, да мојата сметка не преминува повеќе од 400-500 ден. а да давам по 1000+ само зашто ете на еднакви делови, и не ми е право.
    А од друга страна па, ај ја да си го платам моето испаѓа ко циганчење, и стварно не знам како е во ред и правилно да се постапи, а да ете сите страни се среќни и задоволни, ако воопшто е тоа возможно.
    Ваше мислење, искуства и ситуации на оваа тема? :)

DVAANGELA, Ane-Goki1, kravce and 6 others like this.
  6. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Ради вакви ситуации дружби по кафани ограничивме на 2-3 пара. Со нив заедно избираме што ќе јадиме и пиеме. Со други муабетот е вака ,,јас тоа и тоа ќе јадам, вие што знаете јадете,,. На крај еднакво се плаќа.
    Од една страна безвезе е да ситничариш. Да речеме некој испил 2 пијачки ти 1, ама можда па он каснал помалце од мезето.
    Али од друга страна ако некој порача скари, специјалитети, чуда, и пие виски, а ти салата и џус од негова страна би било ферски да понуди да платиш само твојот дел, тука веќе не се ситници у питање.

Last edited: Mar 9, 2017
  7. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Хахааа, епизодата од Friends. :D
    Само кај нив баш беше со финансиски проблем.

Ферски би било секој да си плати за своето. Како да го изведеш за да не изгледаш ситничар во нивните очи, не знам. :D

8. Bridget

Bridget Форумски идол

Еднаш го имавме овој муабет, мислам дека кажав оти најчесто сме делеле сметка сите подеднакво, ама ретки и ни биле излегувањата по кафани кога се знаело дека ќе се јади и пие на големо. Но @Jason123 ако сте друштво кое редовно излегува заедно и тие редовно порачуваат многу повеќе од тебе, мислам дека не би било проблем да им кажеш дека тебе ти е ок со салата и две пијачки и да си оставиш пари само за твоето. Не да гледате детално во сметка и да рачунате до денар, но кога ќе почнат сите да оставаат пари, мислам дека на сите треба да им е јасно кој отприлика колку јадел и пиел. Ти чувствуваш незгодно оти "ситничариш", а зошто на нив не им е незгодно што гледаат дека некој цела вечер со еден сок и салата е а на крај да очекуваат за тоа илјадарка отприлика да плати?

9. referentka

referentka Moderator Staff Member

Мене само првиот пат ми беше незгодно кога во купот ставив 500-ка, а имав пр. испиено една ракија и една минерална вода.Се стопив.
    Гледам никој не вика ,, ти 100-ка треба да платиш,,:^)

Од наредниот пат - што сум изела и испила си оставам толку.Неможе јас да јадам скара, некој зелка ( и обратно) и исто да платиме.

10. Petar80

Petar80 Форумски идол

Ма плаќам колку што сум изел и испил, какво незгодно. Што не речат они еј не треба да платиш ти ништо јадеше само салата.

11. Ordinary

Ordinary Форумски идол

Јас играм ко Бриџит,седнуваме,јас кафе и вода на пр,некој со кафето и ќе касне нешто.Оставам пари одприлика. Ако кафе е 80,оставам 100-150 ден и нит ми е непријатно, нит ситничарам..И да, не седнувам со секој,тоа е.Искуство.

12. PUPICA

PUPICA Форумски идол

‘Не пресметувам до денар,но и не се расфрлам.На времето така го папав...едни се гоштеваат,јас и уште една плаќај им.Еднаш,двапати,трипати, епа не е Пупи будала]:)
    Што вика Ординери, ако е 80,ќе оставам 100/150.

13. Bridget

Bridget Форумски идол

Доаѓаат незгодни ситуации на крај за плаќање, па и за време на порачување. Паметам едно лето седнати друштво на маса и се порачува нешто ситно за мезе за цела маса и пијачки. Едно време еден пар од друштвото го викна келнерот да си порачаат порции оти гладни биле. По кратка пауза, почнаа еден по еден да порачуваат оти одеднаш сите огладнаа малку повеќе :D Јасна беше ситуацијата, зошто они да јадат а на крај ќе треба исто да плаќаме, вака сите :D

14. referentka

Не ситничарам и јас, ама и не се правам галант.
    Едноставно финасиите не ми дзволуваат и несакам да се правам нешто што не сум.
    Бирам со кого седнувам и несакам да ме честат.
    Ако ме честат, тогаш нареден пат сакам јас да платам.

15. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Сме имале ситуација коа некој од друштво праќа частовка на друга маса, демек поздрав за пријателот, а послето тоа се делело во заедничка сметка.
    Имало и такви што ќе си заминат малку порано демек се брзаат, ќе остават нешто ситно, колку за без ич и ќе си отидат.
    Имало и широкогради кои ја покривале сумата и на другите, демек јас се за екипата, па и некој денар плус.
    Се тоа се селектирало, елиминирало, на крај остана мала бројка на луѓе со кои знам дека нема да има никаква непријатна ситуација а не уште од дома да ме боли глава шо би било ...

16. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Да си кажам и јас. Во принцип не одмеруван кој дал и колку дал. Некогаш инат ме фаќа затоа што други го тупат - кога им одговара делиме еднакво, кога не им одговара си плаќаат само за себе. Значи кога ќе си пружат нозете да им плати друг, ако не си плаќаат сами за себе само.

17. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

У кафана ќе идеме? Ајде топтан од Фемина, е уште да видиме кој што ќе јаде и како ќе се плаќа :)
    Се шалам женски, да има некоја кафе да ми донесе...:coffee:

18. manja666

manja666 Популарен член

Davam onolku kolku sto imam izedeno/ispieno i plus ostavam nekoj denar baksis. Nitu se smetam za sitnicar, nitu za skrzavec, kolku pati mi se slucuvalo da izlezam so izbrojani pari i da imam da pokrijam samo onolku kolku sto sum naracala. Da plakjam tugjo ne sakam, nitu pak nekoj moeto. Cista smetka dolga ljubov ne za dzabe rekle postarite. Kolku i da sme bliski so lugjeto, kolku i da ne e se do pari ama nekoj nekogo pravi budala ako sednal i naracuva morska hrana a jas pijam espreso i mineralna i na kraj ke plakjame po 500 denari. Kolku mi e cergata tolku ke si gi ispruzam nozete i ic nema da mi e glupo dali nekoj misli deka sum sitnicar. So mene vaka, pa na koj mu odgovara dobro, na koj ne neka ne izleguva so mene. Nikogas ne mi bilo neprijatno od vakvi situacii bas naprotiv. Neprijatno treba da mu e na onoj sto ocekuva da delite smetka a pritoa edniot pie kafe a drugiot naracuva specijaliteti.

Lejla8, Ane-Goki1, mareane and 11 others like this.
  19. Bridget

Bridget Форумски идол

Да претпоставам:
    -Рефи знаеме дека гурман си е што обожава меФце и похованици ама таму ќе порача само салата и ракиивче оти демек за масните јетра и е.
    -Сваќата бивша ќе дојде дотерана и пола вечер ќе ни отиде во муабети дали требало овој фустан да го носи или другиот.
    -Божа знаеме дека е на диета па нема да е незгодно кога ќе порача само салата, ама оти цело шише вино ќе си мавне, ќе чекаме да плати исто како другите.
    -Ливинг гледам и она тука е, ќе се труди на крај плаќањето што поелегантно да се изведе као небитно е, ама во себе точно до денар ќе израчуна кој колку изел.
    -Јас ништо чудно до најблиската продавница да појдам да купам нешто за грицкање, зошто дупло да го плаќам во ресторанов?
    -На крај дури се потиме од незгодно за сметката, Даст ќе дојде со новото Ауди, ќе порача уште една тура и ќе плати се'.

:D Текстов е од забавен карактер.

kala21, Ano, DVAANGELA and 39 others like this.
  20. referentka

Бриџо мори, сама се смеам, сите ме гледаат чудно.Арно оти странки немам, пак ле ќе се брукам.

DVAANGELA, Lejla8, Ane-Goki1 and 18 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.