Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.753
    Кога бев во болница бев максимално задоволна од персоналот.
    Иако и луѓето самите трчаат кога се на работа, се залагаат за секој пациент максимално.
    Еве конкретно за породувањето имав тотална подршка од нив, ми зборуваа, ме советуваа, се грижеа за мене. Ми нудеа милион чуда да олеснување на пораѓај. Ми нудеа када, есенцијална масла, кислород, инекции, епидурал.. се што сакам буквално.
    Ниту еден момент не бев оставена сама на себе плус со самиот факт дека си бев во апартман со маж ми и се буквално се што ќе посакав од вода до храна, чоколатца, овошје..
    После пораѓај те оставаат со бебето да се навикнете, да научите самите за докулатките на беба итн но секогаш кога ги викав доаѓаа без исклучок.

Потоа за жал имав проблем па морав пак во болница, толку многу сум задоволна од една сестра како ми излезе во сусрет во првите денови кога не можев ни да се движам, не бев спиена 5 дена по ред, ужас.
    Плачев и се дерев од тоа што сакав дома.
    Од се што ме следуваше таму.
    Ја мразев болницата.
    Дојде сестрата ја замолив да ми помогне да си заминам дома а бев сама. Девојката ме испиша, ми удри инекцијс за превентива ме однесе и повика такси и накрај ме испрати до колата.
    Знам дека да не беше таа не ќе можев ниту да се снајдам да излезам сама од болница со оглед на тоа дека не можев ни да се движам.
    Потоа доаѓаа дома.
    И се заблагодарував и сватив дека има луѓе и дека постои човечност.
    Персоналот се знае зошто е на работното место. Освен на пауза во работно време не смее друго освен работа и згрижување.
    Ама тоа треба и во душата да го имаш да помогнеш не само како струка. Човечност треба, осет.

На Barbie20, Ane-Goki1, Annath и 18 други им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.499
    Извини што прашувам државна ли е болницата и колку кошта ете кај вас порагај?Или е на терет на државата се?

На Ane-Goki1, Petar80, Dust и 2 други им се допаѓа ова.
  3. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.753
    Државна болница џој. Не сум платила ни 1 денар од бременоста па се до пост пораѓај.
    Се што ќе посакаш е бесплатно, плус имаш 2 години пост породилно се бесплатно од забар до лекови исто како и во бременост.
    Ионака ништо не се плаќа нормално, само одредени апчиња.

На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, Barbie20, Ane-Goki1 и 20 други им се допаѓа ова.
  4. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Данок за тоа плаќаме, се да е бесплатно, само прегледи кај соецијалист се плаќаат ама после се враќа околу 80% од сумата што си платила.

На Barbie20, Ane-Goki1, Annath и 16 други им се допаѓа ова.
  5. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.753
    Јас по моја иницијатива си бев на приватно на ехо. Онака бидејки сакав да си го видам бебето.
    Платив 120 фунти преглед од 1 час детална снимна и преглед.
    Инаку не се разликуваше ниту во државна истото беше само без пари :).

На Annath, Ane-Goki1, ph.orhideja и 6 други им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.154
    Допаѓања:
    221.753
    Мене ме зачудија сестрите кога ми рекоа сакаш када сакаш есенцијални масла сакаш мадажа сакаш иглички сакаш епидурална си велам во кој хотел бе јас дојдов :D

На Barbie20, Annath, Ane-Goki1 и 11 други им се допаѓа ова.
  7. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.788
    Допаѓања:
    98.989
    И тука исто:D. Се за Џ:^).

Иначе тоа што го имаш пишано во претходниот пост за пораѓајот, како било и што ти нуделе, баш истото го гледав на One born every minute снимана во УК. Третирани како кралици во државна болница, со акушерка стално до нив.
    Само ќе кажам - АЛАЛ ДА ВИ Е!

На Barbie20, Annath, Ane-Goki1 и 13 други им се допаѓа ова.
  8. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    @vitamina @bittersweet е да бе, сеа ќе испадне све имате. Ама ај да ве видам дали бубашваби ви шетаат по болниците? А? А? Немате ааааа :D:|:(:headbang:

9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.295
    Допаѓања:
    259.299
    И јас ја гледам истата емисија. Е вака треба да изгледа здравството.

На Annath, Lejla8, Sesil и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Зависи до држава, но обично освен задолжително здравство што го плаќа нели работодавецот во склоп со други придонеси, пожелно е (и скоро сите си плаќаат) и дополнително здравство оти ова првото многу малку покрива, и ќе излезе на крај ко на приватно да одиш. И ние кога одиме по доктори и аптеки не плаќаме ништо па имаме чувство ко бесплатно да е, ама кога ќе се пресмета колку се плаќа на годишно ниво пример а ние ќе отидеме трипати годинава за некој сируп, капки и слично, тогаш не да е платено, претплатено е.

На Barbie20, Annath, Ane-Goki1 и 8 други им се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    @Bridget sosema tocno.
    Jas na primer poglednav vo momentot vo isplatnata lista I ...besplatno zdravstvo????...
    NE!!..plateno I natplateno e.

На Annath, Ane-Goki1, ph.orhideja и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.788
    Допаѓања:
    98.989
    Златна, на неа се нешто и фали]:).

На крајот од денот БригитЕ, битно е дека за платеното добиваш услуга на ниво. Никој не сака да оди по болнички врати, ама и до тоа доаѓа, па поентата е да кога ќе дојде до тоа, да си третиран како човек, а не како партал.
    И ние плаќаме здравство овде, нели?
    Ако не си заборавила како изгледа нашето здравство, тогаш коментаров ти паѓа во вода.
    Сите пари дадени за здравствено нека одат во ветер, само тие три пати што ги викаш ти годишно кога ќе се најдам во болница, да знам дека нема да ме дочека хаос, смрдеа, бубашваби, игнорирање од персоналот..
    А вака - ем платено, ем шипки варени услуга.

На Barbie20, Annath, Ane-Goki1 и 10 други им се допаѓа ова.
  13. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.299
    Допаѓања:
    278.190
    Тие бубашвабите се најголемите другарки во првите два часа по породувањето,да не беа тие ,мислам ке заспиев смрзната на бокс(facepalm)

14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Што реков лошо јас освен реалното дека за да имаш голем дел од "бесплатниве" услуги набројани треба да одвојуваш двапати на месец од плата? За условите не искоментирав ништо, јасно е. Ти плаќаш здравство плус од твој џеб во Мк?

На Ordinary и Lejla8 им се допаѓа ова.
  15. mira.mira

mira.mira Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2016
    Пораки:
    1.111
    Допаѓања:
    7.433
    Pa kakvo zdravstvo da imame koga site primeni vo poslednite 10 godini se samo partiski , od vratar do doktor samo so knishka e osnoven uslov a ne prosek ili dr kvaliteti, vtoro dezurstvata ne im se plakaat tuku im se treti smeni, treto od bolnicari i higienicarki vonredno stanale med sestri samo preku nok so programa za doobrazuvanje,bez praksa i ucenje, cetvrto nema instrument za kaznuvanje zasto se glavni u stabot i se bogovi ...
    Ne moze da se bara kvalitet za nesto sto e na tender po najniska cena...Popravete me ako negde gresam.

На Annath, Ane-Goki1, ph.orhideja и 9 други им се допаѓа ова.
  16. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.788
    Допаѓања:
    98.989
    За тука не е никакво за плаќање. Не дај Боже, и онака на приватно за парите те тимарат, па ако дојде потреба, јас би тие еднаш, два пати, приватно да си платам.

На Barbie20, Annath, Sesil и 2 други им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.790
    Допаѓања:
    323.762
    Samo vie zborete loso za zdravstvoto...toa oti @joy1 vidovte deka ne e tuka.
    Ke ve postroi taa..vie za Nince taka

На Annath, Ane-Goki1, ph.orhideja и 13 други им се допаѓа ова.
  18. manja666

manja666 Популарен член

Се зачлени на:
    23 септември 2011
    Пораки:
    1.144
    Допаѓања:
    17.999
    Kaj nas kaj i privatno, kaj si plakjas enormni sumi za pregledi i poroduvanje i pak retko da te gleda nekoj. Pa uste navredeno te gledaat ako ne im butnes nekoe evro u dzebce. Demek ova ne mi e rabota od dobra volja te gledam pa mora da i platis cinis ne znam kakov doktor specijalist e a ona obicna sestra. Nestrucnosta ovde i mizerijata koja vladee po nasite kliniki od drzavni do privatni ne se meri so niedna vo svetot. Cinam na Zanzibar ima pogolem red od ovde.

На Annath, Ane-Goki1, ph.orhideja и 7 други им се допаѓа ова.
  19. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Колку што знам за здравствено осигурување се плаќа кај нас,од плата,така да ни тука не е џабе-ова се однесува на прашањето.

На Annath, DVAANGELA, Sesil и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Па тоа и ми беше зборот. Јас ќе плаќам тука редовно за "бесплатните" прегледи и лекови и не знам колку од тоа ќе искористам, а ти имаш избор да си ги чуваш парите и кога ќе имаш потреба да одиш на приватно и да се лечиш во супер услови. Само ти на крај ќе кажеш дека скапо си платила оти на приватно, а за нас ќе велиш дека бесплатно се лечиме. Тоа сакав да ти кажам, не е бесплатно.

На Ane-Goki1, DVAANGELA, Ordinary и 2 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.