Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Ништо од трачот, ако останам уште малце пак за политика ќе се фатам :D
    Ај седете со здравје (hollest)

На Barbie20, Ane-Goki1, Annath и 8 други им се допаѓа ова.
  2. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Ај мУри ти не туку се прај мистериозна, не ќе те бркаме и чекаме цела вечер да кажеш што е работава па одвреме навреме само вода да пушташ со шифри. Кажи кој пост е копиран и што се збори.

На Barbie20, Annath, LadyC и 14 други им се допаѓа ова.
  3. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.229
    Допаѓања:
    70.703
    Јас колку што знам, со редовно пријавување во АВРМ како невработен, не се плаќа здравство. Под социјално се рачуна, така некако

На Lejla8 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.740
    Јас мислам @Cka за друга држава пишува. Бесплатни лекови? Ако има квота со партиципација да си среќен да најдеш. Која небулоза еј! Кој се разболел на крај на месец го обрал бостанот. Ем болен, ем без пари.

На Barbie20, Ane-Goki1, Annath и 13 други им се допаѓа ова.
  5. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    141.762
    Оти да оди еднаш месечно?Со 8мо одд никој не го вработува. Тезги сите цигани си имаат си продаваат, еднаш на 3 месеци претрчуваат до фондот и оп... болни се деците....

Јуле, не е битно кој е министер. Факт е дека јас која 6 гонини плаќа здравство или мајка ми која 32 години плаќа, ги има истите преглети ко шиптарка со 8 деца која денар не платила.

А за бременоста и прегледите, прашај ги мајките во сранство, а може па и лажеле во темине за бременост не знам.

За трач не се замарајте, тоа се само луѓе кој имаат очаен живот.

Туку, кажете, одите ли редовно на театар, балет, опера, промоции на книги?

Јас 2 години не сум била, прво не сакав да седам со саати на едно место кога бев бремена сега немам време. Претходно си одев на театри и промоции.

На Freyja, MacenceEna, Ane-Goki1 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    141.762
    10% партиципација? За тоа викаш? ако е 1000 лекот, 100 денари се плаќа?

На Lejla8 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Лекови со партиципација-за синко земав Зинат-нема,само на приватно

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    "Ги немa нa држaвнo, сaмo нa привaтнo". Oвa гo слушaв секoгaш вo aптекa вo Мк. Не пaметaм лек сo пaртиципaцијa дa сум зелa.

На Barbie20, Ane-Goki1, Annath и 9 други им се допаѓа ова.
  9. V.odolija

V.odolija Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.270
    Допаѓања:
    22.068
    Епа оти е бесплатно се затоа ни З од здравство нема :D и затоа си се лакираат на работа

А и бесплатен пораѓај пропратен со "убаво ти беше ко се онадеше сега мачно ти е"
    (lalala)

На Barbie20, Ane-Goki1, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  10. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Кај мене не се плаќа здравство, не се одвојува ништо од платата освен данокот, ни работавецот одвојува нешто, данокот си го покрива здтавството. Секој што е австралиски државјанин или на постојана виза има право на лекување. Плаќаме по $89 годишно за.целото семејство за брза помош, ако не плаќаш а имаш потреба од брза помош мислам дека се наплатува околу$400.
    Лошо е само државното забно, за тоа повеќето плаќаат приватно здравство зошто им го покрива и денталното кое е изгор скапо.

@Cka а зошто мислиш дека ти се потребни тие илјадници прегледи за време на бременоста?
    Не дека нема да те прегледат и тука ама колку таму не, нема секој месец крвни слики, брисеви и не знам што, имаме три ехо прегледи со 4д, двапати крвна слика се прави а брисеви само ако има нешто сомнително, оа ете секојден жени се породуваат без тие илјадници не потребни прегледи.

Кај мене невработен добива $750-800 на две недели, самохрани мајки $950, за секое дете следува по $200 на две недели.
    Тие што земаат туѓа нега земаат колку пензијата на тој/таа што го чуваат околу $950 на две недели.

И јас не сум Марија.:wasntme:

На Barbie20, MacenceEna, Ane-Goki1 и 21 други им се допаѓа ова.
  11. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.147
    Допаѓања:
    137.212
    При мојот ,,медицински туризам,, последните две години свашта видов. Нема реагенси, нема доволно персонал, 2 сестри у смена на цело одделени, хигиената каде - како. Не сум задоволна баш, големи пропусти има.
    За ГАК и јас сум сведок дека се управени, да се чуди човек. Дали мали ми беа очекувањата ама озбилно е супер. Секојаа соба со купатило, со топла вода со сФе. И ѕвончињата работат, оние ,,стисни дугме стиже конобарица,,. Не ни знаевме дека работат на цимерката и требаше нешто помош се застискавме, де јас, де она, истрча една сестра што извинуваање тупи зошто доцни, и буквално на секој пола саат влегуваше некој во соба дали болничарка или сестра, некој влегуваше. Хигиеничарка неколку пати помина со џогер, едно девојче дојде креветите ни ги среди, праша дали треба спаваќа нова... ама стварно ми беше чудно, не очекував да биде се толку на нивоУ.
    Лекови има и на крај на месец ама си ги чуваат аптекарите за нивни блиски. Срамота е, не фер е, ама ете сум добивала така лекови. :x:x

На Barbie20, Ane-Goki1, Annath и 12 други им се допаѓа ова.
  12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.283
    Допаѓања:
    259.206
    @Cka очигледно не се разбираме. Па ете во странство сум, сестра ми тука со 2 деца се породи и денар не плати.
    Зборуваме за Мк. Пишав, мм со таква дијагноза во странство денар не плати за да ја прими терапијата. Во Мк му зимаат партиципација за лековите.
    На крај на месец му велат нема, оти квотата е исполнета, а не смее да ја прекине терапијата.
    Зборуваш за ГАК каде што за 3 месеци има 55 починати новороденчиња.
    Верглаш за шиптарите, патем термин кој јас не го користам. Албанци се.
    Што врска имаат тие со нашиот здравствен систем кој е катастрофа?
    Премногу политичка позадина ти имаат постовите. Реалната слика е многу полоша.

На Ane-Goki1, Annath, Lejla8 и 12 други им се допаѓа ова.
  13. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    141.762
    Абе Алиса, ако она правела принт скрин со наши муабети, шо те кошта принт скрин еден да ни пратиш тука :) Сите прашаа :)

Битер, на почеток на бременост не мора, ама ако не била на гинеколог долго ( а веруј има такви) докторот ќе процени дали и треба брис да не има некоја инфекција. У 36та недела е задолжително за да не добие детето инфекција кога ќе излегува од родилниот канал.

Крв проверуваат ради анемија, ако има потреба, оти мајките место здраво да се хранат јаде се да не им станело нешто :)

На Barbie20, Ane-Goki1, Lejla8 и 8 други им се допаѓа ова.
  14. baba Rada

baba Rada Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2015
    Пораки:
    4.526
    Допаѓања:
    25.593
    Имаат тема за здравство а трачарат тука..синкир некој катчево ќе ви го украде....ахххх, женИ женииии(facepalm)

Бев во театар и ја гледав претставата со Игор и Весна-Брачни разговори-..и што да кажам, 70 минутно срање, бадијала изгубено време.:(

На Ane-Goki1, Lejla8 и LadyC им се допаѓа ова.
  15. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.475
    Ке се воздржам да коментирам за здравтсво
    Едно бидејки работам таму
    Друго ради Нино мој

:rofl::rofl:
    Ке испадне Јоу мн пристрасно и нереално гледа на работите

Маријо која и да си гет аут фром аор тема и не се осмелувај друг пат да копираш туѓ пост-текст дека ке јадеш тужба :wasntme::rofl::devil:

На Barbie20, Ane-Goki1, Annath и 17 други им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.762
    Допаѓања:
    141.762
    Реалната слика е дека од цела Македонија сите ризични ги праќаат у ГАК. Сите приватни ризични ги праќаат у ГАК.

Никој не кажува од што умреле, исто како онаа што умре во 5ти месец бременост кога и јас бев 5ти, и со ваква информација пуста, никој не кажува од што и како, сите телевизии трубеа ГАК не чини. Никој апсолутно никој не кажа дека и бил 6ти абортус за 1 година и дека го правела сама дома и умрела од сепса. Ама јас повраќав пола саат од стрес.

Јас од приватно во систина сум незадоволна, еднаш за мене, во бременост, еднаш за бебе, џабе пари иста услуга.

На Freyja, Barbie20, Ane-Goki1 и 5 други им се допаѓа ова.
  17. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    На дедо ми бог да го прости др му препиша ксарелто за тенчење. на крв, на рецепта не одат, цената 4950 денари за 28 апчиња, од тука му ги праќав ме чинеа $5.20, таму позлатени ли беа.

18. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Се прaшувaм дaли вo тaa групa се oтпaдниците oд темaвa? :D

19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.070
    Допаѓања:
    328.475
    Со сида или без?

На MacenceEna, Annath, Lejla8 и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Ние нели бевме сo сидa, oни чисти кo сoлзa.

На MacenceEna, Barbie20, Ane-Goki1 и 11 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.