Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.361
    Допаѓања:
    261.786
    Во речник покрај зборот уличарка можат моја слика да стават.
    Јас утре во темана за коса ќе бапнам слика 8-| :emo:

На bittersweet, Ano, referentka и 22 други им се допаѓа ова.
  2. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.151
    Допаѓања:
    137.233
    За животна одлука според можностите. Урлам при вакви теми у живо коа дискутирам. Многу посебично е да изнародиш деца пошто тебе ти е ќејф и да ги запоставиш него да имаш едно (или онолку колу што финансиски и психички можиш) и да го одгледаш ко шо треба. Куп луѓе не можат да имаат свои деца па посвојуваат, знаеме сите колку е тешко едно дете да посвоиш а не пак уште 1-2 плус. Куп жени ради компликации при раѓање на првото дете или отпосле не им се препорачува да родат друго. Нели е посебично да родат уште едно и да умрат па децата сами без мајка да ги остават на сметка на тоа да имаат брат или сестра кој реално за разлика од мајката не може да се грижи за другото. Има луѓе шо нема они самите кај да легнат не уште 2-3 деца да сместат. Нели е посебично 3 деца да спијат на земја него едно да му обезбедат некој пристоен живот. Крај краева некој ете сака да се посвети на 1, не е спремен неколку пати да станува ноќе со години, да мења пелени, да мисли каква каша да напраи. И поарно да не го праи тоа него да го праи ради реда и после секој збор да филозофира колку е тешко да се гледаат деца.

Позната ситуација, фактички секој постар човек го користи ова, они демек глуви, слепи, склеротични ама поздрави се сите од нас. Разграничив одамна дека никој нема да ми игра на таа карта ,,здравје,, и да не му се гледа, слуша и заборава коа нив им одговара да биде така. Заборавам и култура и финоќа и се во вакви ситуации.

На bittersweet, mareane, evangelina.ina и 21 други им се допаѓа ова.
  3. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Mnogu daleku odis srcka.Mnogu.Toa drugoto aj taka, vaka ok.Edno e od zdravstevi pricini ili takvi teski finansii so gi kazuvas ti.Da nema koj kade da spie. A sosema Drugo toa da stanuva noki da menja peleni i da stanuva vo tekot na nokta ne e sebicno?Sebicno e i toa kako.Dodeka nekoi luge placat so godini za deca,ovie takvite sebicnite im e maka da stanat i peleni da menuvaat.Odbiraat pijancenja po kafani otkolku so deca doma.Ocigledno e kolku e razlicno naseto glediste na taa tema taka da nema so da si nametnuvame edna na druga mislenja i stavovi.Go pocitivam tvojot stav.Ne sekoj saka deca i ne sekoj moze da podnese deca.I ke kazam pak,ne da e sebicno nemam zborovi za da gi iznesam cuvstvata za tie takvite

Последна измена: 28 март 2017
    На m.i.g, Lejla8 и Sesil им се допаѓа ова.
  4. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Сите што имаат по едно дете по сопствен избор се пијанчат по кафани а другите со две и повеќе седат дома и везат гоблени за чеиз? Предности и недостатоци на имање едно, две или повеќе деца има, посебно ако се согледа целокупната слика на едно семејство, и може многу да се збори на оваа тема, но ова твоето фрлено од ракав е чист муабет на сред чешма од стари баби кои влечат мислења и ставови од своите стари баби. Поздрав.

На JuLleE, referentka, mareane и 16 други им се допаѓа ова.
  5. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Moe mislenje i nitu ti nitu bilo koj moze da mi go nametne sopstvenoto nitu imam namera da go nametnam moeto.Sekoe dobro

На Lejla8 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.786
    Никогаш нема да биде јасна споредбата со оние кои можат и кои не можат да имаат деца?И зошто првите 'мораат' да рагаат повеќе деца за да не испднеме не фер спрема другите у стил ти можеш а несакаш да имаш деца-правдина?

Ако е така ајде сите да се лишиме од храна и вода во име на децата од Африка кои немаат ништо за јадење

На JuLleE, bittersweet, Ano и 22 други им се допаѓа ова.
  7. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Muabetot bese drug.Ocigledno ili ne go razbirate ili ne vi odgovqra.Treto nema

На Lejla8 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    ^^
    И штo фaјде имa некoјa штo не мoже дa имa децa, oд тaa штo мoже и ги рoди 5 пример? Дa не ќе и дaде еднo?

На Emy867, Sesil, Lejla8 и 4 други им се допаѓа ова.
  9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.786
    Ти така рече
    Греота е да не раѓаме кога таму некој неможе ни едно да има

На Sesil и Lejla8 им се допаѓа ова.
  10. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.361
    Допаѓања:
    261.786
    Безвезен муабет и навредлив плус. Го видов линкот уште сабајле ама ај се воздржав од коментари.

Јас сакам 3 ама не можам, ај плс не ме сметајте за себична |(

На JuLleE, bittersweet, simonka93 и 18 други им се допаѓа ова.
  11. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Не го дочитав целиот текст зашто одма сфатив дека е глуп, само за збирање кликови пишуваат шодае.
    Сфаќам некој да се чувствувал осамено без брат, сестра, ама не е вината во тоа што не му родиле брат или сестра, туку во тоа што не направиле да не се чувствува осамено. Можеле да го вклучат во разни активности и повеќе да се социјализираат за да не седи сам дома. Не мора да значи дека единците се осамени, или дека тие во повеќедетни семејства имаат исклучиво среќно детство.

И аман, зарем ќе решаваме кој колку деца треба да има? |( Боже сачувај.

И дали имаше земјотрес или ми се причини? :^)

На JuLleE, bittersweet, simonka93 и 20 други им се допаѓа ова.
  12. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Od pricini so gi kazav pogore.I se soglasiv so Sesil za tie so gi kaza taa.Taka da,da ne ve faka odma paragrafot i da vregate ok?Nikoj ne sum navredila do Sega i ne zasluzuvam da bidam navredena.Pisav,ne sekogas i jas se soglasuvam so sekoj so ke napise no ne mu se pustam oci da mu vadam i da go vregam.Mnogu nedolicno od vasa strana.Ne diskutiram poveke nesakam da ja polnam temava so off topici

На Sesil и Lejla8 им се допаѓа ова.
  13. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Ајде да збориме на тема себичност. Иако сум не-мајка и според дефиницијата на некои личности не сум доволно компетентна да зборам за семејство, еве јас си земам за право да зборам.

Океј, животот не е фер. Не сум се родила како ќерка на Абрамовиќ, ниту пак имам сина крв, ама, тоа е живот - јеби га. Е сега, тоа што овие имаат пари, значи ли тоа дека не треба да си ги трошат парите како што сакаат јер децата во Африка немаат питка вода? Истото важи и за одлуката за имање деца.

Во принцип јас ја разбирам одлуката некоја жена воопшто да не раѓа деца. Сфаќам и жени кои сакаат да имаат едно дете и целосно да му се посветат. Некои едноставно сметаат дека куќа полна со деца е благослов и се пронаоѓаат во таа улога. Ама тоа е одлука која пред се, зависи од жената, а потоа од договорот на брачните другари.

Значи не е себично да немаш доволно услови, ама да се котиш и наместо сите удобности, на децата да им велиш: Вие сте од љубов направени, не е битно што имате по еден пар патики и не може да одите на екскурзија?

На JuLleE, bittersweet, simonka93 и 19 други им се допаѓа ова.
  14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.193
    Допаѓања:
    124.713
    Темата за која се збори сега е осетлива. Јас се молам да родам едно, и после сите патешествија незнам дали лично јас би се решила на уште едно. Така да секој си е индивидуа за себе. Не ги осудувам тие што имаат 1 дете. Ги осудувам тие што раѓаат 5 па и 10, а детето нема што да јаде, кај да спие;(. Друго, може решиле едно ни е доста, не секој сака куп деца, може некој не го исполнува тоа, што знам верувам дека постојат такви :?:

На JuLleE, bittersweet, Ano и 22 други им се допаѓа ова.
  15. Black girl

Black girl Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.992
    Допаѓања:
    13.775
    Никој не би те сметал за себична. Реално, не е само да ги родиш, туку и да им се обезбеди на тие деца. И јас сакам три, ама може нема да имам можност да одгледам три деца. А и плус дека сум поминала тешко, си викам доволно ми е само ова што ми е во стомак сега.

На simonka93, Sesil, Bebulleee и 7 други им се допаѓа ова.
  16. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Bezvezen muabet,glup,navredliv i uste neznam kakov.Preteruvate iskreno da vi kazam.Mnogu glupi muabeti imalo od koi creva mi se prevrtuvale i mene i na mnogu ostanati.No ne sme vregale i ne sme se ponasale ko vie.Togas ne komentirame.Komentirajte tie 3,4 so e vasa sopstvenost forumov.I znaete kako,gajle mi e za klikovi so pisal nekoj pogore.Mislel na lajkovi.Ovde sum da mi mine vreme i da se druzam a ne da stavam redovi i da izigravam kralica foruma

На m.i.g, mal.ecka, Chantal и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.973
    Леле жртвa пoчнa дa глумиш сегa, ние сме тие сo недoличните кoментaри? :DЛoгичнa реaкцијa нa твoјoт пoст е, прoчитaј гo уште трипaти, пoсебнo пoследнaтa реченицa и види случaјнo дaли нaвредa ќе нaјдеш? Акo нaјдеш, зoштo плaчки oти и тебе некoј те нaвредил?

На referentka, Sesil, Lejla8 и 4 други им се допаѓа ова.
  18. stevemila

stevemila Форумски идол

Се зачлени на:
    23 март 2011
    Пораки:
    5.633
    Допаѓања:
    41.538
    Vidi vaka.NIGDE ne navrediv nikoj.Nikade ne staviv prst na nekoj.Ne mi izvrtuvaj muabeti.Placki?!:DZa forumov?Ne me zezaj haha

На Lejla8 и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.110
    Допаѓања:
    328.786
    На оваа тема се е оф топик :)
    Така функционира самата тема
    А јас не те навредив воопшто

На referentka, kuc, simonka93 и 8 други им се допаѓа ова.
  20. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.270
    Допаѓања:
    57.130
    Не сфаќам зошто се навреди @stevemila. :D

Бидејќи никој не се сложи со тебе? Кај има навреда а не ја гледам?

На referentka, Chantal, Lejla8 и 6 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.