Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. MilaP

MilaP Форумски идол

Последен пат во мајка и дете,институт во Белград но бевме префрлени во државна заради операција.Тоа беше декември.

Во мк лежевме на клиника од лани е отворен оддел за ЦФ во козле со современи апарати,оделни соби,сето тоа што го нема во детска клиника но не можеме комплетно да го продолжеме таму лекувањето затоа што егото на директорката Софијанова е поголемо и поважно од иднината на болните.
    Постојано се одложува да ни дадат копија од медицинското досие и оригинални резултати од ману и од останати други резултати кои ни се потребни да се го продолжиме лекувањето во козле.
    Сега се постигна некој договор па ќе видеме...
    Жално е што оние кој треба да се залагаат за здравјето на болните не го прават тоа,барем кај нас во Мк.
    Пријатно сум изненадена од докторите од Козле и нивната посветеност се повеќе да научат за болеста и да може да се продолжи животниот век на овие болни каде што во светот е над 30 год со потребните терапии но во мк од 13год се намали на 12 год во последните 3год .
    Ама затоа Софијанова и Фустич кажуваат дека болните од цф имаат се иако ние ги немаме ни потребните основни терапии а што останува за другите.

Ти едно ме праша јас си ја кажав сета мака....

mira.mira, JuLleE, Annath and 24 others like this.
  2. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Реванија без гриз ќе ти дојди како лепче потурено,сум пробала не оди

Annath, Jas!, Viktorijaaa5 and 5 others like this.
  3. simonka93

simonka93 Форумски идол

Ќе испадне се жалам и глумам жртва ама еве ќе кажам.
    Ние сме две сестри, јас сум постара. Ама цел живот, сестра ми е во центар на внимание на моите родители. Од играчки,облека, па дури и храна(од типот да се јаде што таа сака). Секогаш повеќе и' дозволуваа, секоја нејзина грешка беше поприфатлива. А, непланирано мајка ми останала бремена со неа. Дури се случи за МОЈАТА веридба да ми речат јас да носам постара облека што имам, а таа да купи нова. Мене лично тоа негативно ми влијаеше во развојот, осеќав неправда, и ден денес се задоволувам со малку,а знам дека можам повеќе.

Јас сакав(м) 3 деца, но тешко би се одлучила да се мала разлика, бидејќи помош немам. А ако неможам на секое подеднакво да се посветам, подобро да е само едно,отколку како мене да се осеќа отфрлено

Него домаќинки да ве прашам,дали замрзнувате визитарски колачиња, и дајте некој рецепт

Barbie20, Annath, Jas! and 18 others like this.
  4. Lejla8

Lejla8 Популарен член

:hug::hug::hug:најтешките маки ѓи поминавме токму поради егото големо на некои др,биди храбра,како што си :hug::hug::hug:

JuLleE, Annath, mareane and 11 others like this.
  5. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Сега ми текна,кога спомна на благото,ако имаш рецепта би ти била благодарна,или ДВААНГЕЛА ја замолувам да ја напиши,:*,би требало да е истата рецепта

Jas!, DVAANGELA and ♡BuBaLe♡ like this.
  6. Ano

Ano Форумски идол

Здраво другаЧки. Прво да почастам, вчера ми беше роденден, ама цел ден исполнет па не стигнав да се пријавам.
    View attachment 306190
    View attachment 306191

Да ве дочитам, што муабети сте свртеле овие два дена, па ќе се пријавам пак.:*

Barbie20, Annath, Jas! and 23 others like this.
  7. Crna Dama

Crna Dama Форумски идол

Мамички одамна не сум ве поздравила тука, па ајде да ве поздравам сите, и имајте најубава вечер ве гушкам силно :hug:

Jas!, mareane, kuc and 5 others like this.
  8. Ariel

Ariel Форумски идол

Здраво жени!

Јас сакав да имам 3 деца, ама кога беа мали мм не сакаше. Сега, кога нашите пријатели имаат бебиња гледам дека и него го фаќа мерак. Ама мене не ми се раѓа. Децата се веќе големи и нема да имаат никаква блискост. Сега сме слободни да шетаме со децата на ручеци, кафиња, се возиме со точаци, одиме по забавни паркови, едноставно има работи коишто не можеш да ги правиш со мало дете и не сакам да им го услратам тоа на децата. И конечно, и веројатно најголема причина е што ми е страв. Грлото на матката ми е поприлично кратко, ми кажаа дека може да се соочам со спонтани абортуси. Се плашам од болести, сериозни и несериози. Цела претшколска возраст на децата по болници ја поминавме. Ама не знам зошто, и покрај ова се, има еден (голем) дел од мене што се мисли за трето дете.

Barbie20, JuLleE, Annath and 28 others like this.
  9. green.eyes

green.eyes Форумски идол

:hug: :hug: :hug: :hug:
    Не можам порака да ти пишам.
    Ако сакаш пиши ми ЛП да ти кажам нешто :)

10. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

@Ano нека е среќен роденденот :) Многу насмевки цела година :)

Annath, Jas!, Ano and 3 others like this.
  11. MilaP

MilaP Форумски идол

И ти си заклучена :lol:
    Мислам дека сеа ќе можеш да ми пишеш.

Bozica1980, Lejla8 and green.eyes like this.
  12. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Срекен роденден,биди здрава,жива и секогаш насмеана:*

Jas! and Ano like this.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Пуцај.

Lejla8 likes this.
  14. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Popcake
    5јајца,300гр.шеќер,200гр.млакомлеко, 150гр.масло,250гр.брашно и 1пециво.
    Откако ќе се испечи се боцка со рачката од дрвена лажица.... Да има што повеќе дупки. Се остава да излади и се потура со глазура.

200гр.шеќер,3лаж.какао,пола маргарин, 2чоколада,150мл.млеко и 1вснила се зоврива и се потура кексот

Annath, Jas!, Sesil and 11 others like this.
  15. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Редовно мрзнам пред св. Никола... Рецепти имам купови... Сакаш во силиконски калапи или обични... Пиши ми и утре во порака ќе ти пишам се што сакаш

Annath, Jas!, Sesil and 5 others like this.
  16. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

@Lejla8 среќен нека му е роденденот на син ти,да е жив и здрав да бидете горди на него цел живот.
    Многу смирена и фина личност си ми,покрај тоа што си го поминала во животот од тоа што го имам прочитано овде можам да кажам дека си многу силна жена :)
    @Ano среќен роденден да си жива и здрава.
    @simonka93 можеш да си замрзнеш визитарски слатки,не губат на вкус ако не се долго во мраз имам и јас некој рецепт па ако сакаш ќе ти пишам бајадера,рафаело,сусамки,бомбици....

Никој нема право да осудува за одлуките на некој друг дури ни сестра,мајка... никој.
    За жал секогаш ќе има луѓе кои осудуваат се мешат,вадат муабети и раскажуваат приказни па најубаво за нас би било што подалеку да сме од таквите.

Annath, Jas!, bittersweet and 14 others like this.
  17. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Здраво женски. Ми се чини оддамна не сум ве поздравила.

Сега лежам во собата со децата, тие заспаа, јас наместо да станувам чекам да не почне некое (малата највероватно) да се гуши од секретот и да кашле и да не се исповраќа. Да, настинати се и двајцата.:|
    Воопшто не уживам во овој дел од мајчинство, ама и тоа е дел, за жал.

Пред некој ден читав една статија: reality check: нема да сте помалку зафатени откако децата ќе пораснат.

Јас, например, не сакам бебиња. Мислам, ги сакам, ама никогаш не сум ниту ќе речам дека ми фали период кога биле бебиња. Напорен ми е тој период и едвај чекав да пројде. И воопшто не се баш одушевувам на бебиња, слатки ми се, ама на кратко.
    Сега уживам во малата( има неполни две години) и сега ми е ептен симпатична. Ама се радувам кога ќе порасне и ќе стане посамостална.
    И да се навратам на текстот, статијата. Демек децата ќе имаат повеќе активности, школски, воншколски, поголеми деца - повеќе обврски, повеќе храна спремање, поврќе алишта за средивање итн. И ете и Луничка спомна поголеми трошоци.
    Јас воопшто не се плашам од зафатеноста, сакам да сум зафатена, поента ми е дека верувам и сум сигурна дека уште повеќе ќе уживам со поголеми деца и затоа кога слушнам она: уживај додека не одраснат, навистина се ежам веќе.
    За трето бебе да имам треба целосно да откачам. Нема шанси повторно да проаѓам низ истото, бременоста, пороѓај, првите 3 години, ма ни во лудило. А и мм исто. Сами ги гледаме, некогаш ни е премногу тешко, некогаш е полесно, ама можностите ментални, психички и физички - тое се. Сакаме да уживаме во животот малку :D

Друго да ви кажам дека мм се здоби со идејата да ме учи да возам. Негова идеја беше, јас и немав желба.
    Ко помлада кога сакав да полагам кога имав време немав пари, после кога имав пари не можев да најдам време и така останав. Вероватно и немање потреба па и немав желба.
    Е, ама сега, веќе неколку денови се возиме во околните ливади и села и можам да кажам добро ми оди. Малку мм изгуби трпение, го потсетам дека беше неговата идеја па нека ќути, па заќути. :lol:
    Добро имаше една случка кога тракторот трпеливо ме чекаше на сред пат да тргнам, жив срам ќе ме изедеше, али добро. :D
    И така, здравје, од ливадите и околните села ќе дојдам до град, ако не ме заустави полиција до тогаш, па ќе купам дозвола. Се шалам за купување, јас ќе ја добијам поштено :devil:

18. simonka93

simonka93 Форумски идол

2-3 недели максимум не е многу, така? Пишете ми во лп некои што лесно се прават, а се убави... @WORRIED.BT

@Ano среќен роденден, само убавини да те пратат
    И во склоп на изминатите разговори Screenshot_2017-03-28-21-35-19.png

Barbie20, Annath, Bebulleee and 18 others like this.
  19. Chantal

Chantal Популарен член

Ние пред некој ден одбравме нов сервис капучино боја пошто такви ни се столиците во кујна, и јас викам таман стариот ке си го користам за нас овој за гости, маж ми одма ми рече или го фрламе стариот или нема нов :D

Annath, Bebulleee, Jas! and 11 others like this.
  20. referentka

referentka Moderator Staff Member

Neubavi muabeti se svrtele.
    Imam tri ,od koi dvete se vozrasni.
    Da nemam olku godini,ke rodev uste edno.
    Ne navleguvam vo toa koj zosto i kolku deca ima,nikogas ne me ni interesiralo.Sekoj so svoja pricina.
    Samo me nervira ako se zivee vo siromastija a se rajgaat po 4,5 deca..

Za servisi nemam sto da kazam.
    Porano kupuvav za da imam ubavi koga ke mi dojdat gosti.
    Sega SE upotrebuvam.
    Nisto ne cuvam 'za pred lugje'.Kratok e zivotot za da cuvam.. a i pobiten on mene i Refo i nasite deca NEMA.
    Da bidam iskrena imav porano carsafi za masa za gosti,sega nemam specijalni.

Denes nenadejno edno od decata ma rucek.Nie kisel kupus so butkica,toa gledam nekako popreku ja gleda tavata.
    Aj tost mu napraviv.
    Vecni deca..tost so kecap..

Imajte dobra nokj.

Cka, Barbie20, JuLleE and 32 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.