Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

По некоја си традиција и почит кон кумот:)

2. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

А на венчавка и регистрација? Каде беше таа?

Jas!, Sesil and joy1 like this.
  3. joy1

joy1 Форумски идол

Венчавка во црвка јас немав
    На регистрација она не дојде
    Место кум 'фатив' друг сведок за да ми се потпише

Jas!, Sesil, m.i.g and 4 others like this.
  4. kukla21

Ја таа/тој ни ко кум не би ги водела со ваков однос.

Jas!, Sesil, Barbie20 and 12 others like this.
  5. jasbi

jasbi Популарен член

Pisi mu na livce ime koe ti se dopaga .Pet pati istoto ime i taka ke bide em tvoja zelba za ime kazana em kumot kazal ime:D:D:D

Jas!, Ano, m.i.g and 4 others like this.
  6. joy1

joy1 Форумски идол

Па затоа и напишав дека кум по дифолт не значи одма и почит,близина и традиција

Има разлика од кумство до кумство

Ane-Goki1, Jas!, Sesil and 15 others like this.
  7. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Може не сум традиционална...Кумот ми е многу близок, секој ден се гледаме ама не ми падна на крај памет он да го одбере името. Имавме со маж ми смислено и пред да знаеме дали е машко или девојче. Не мислам дека кумот се налути заради ваквата наша одлука.
    Стално кажувам како во болница една мајка се секираше што имиња ќе предложи кумот. Чудно ми беше искрено.

Ane-Goki1, Lejla8, Jas! and 25 others like this.
  8. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Улогата на кумот е нели при чинот на крштевање и воведување на детето во религија, па поврзувањето со него при изборот на име мене ми е сеуште несфатливо :?:
    Нашите кумови ни отстапија сами да си избираме имиња, ќерката е по моја желба, третото синче на мм а средниот сам си го донесе името, по светецот на денот на кој се роди :)

Ane-Goki1, Lejla8, Jas! and 19 others like this.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Врската помеѓу кум и кумашин порано била доста цврста, и си носела одговорности како на пример во не дај Боже ситуации, ако нешто им се случи на родителите детето кумот го смета како свое. Или го гледа, или помага во одгледување. Тоа што денес вакви врски ретко постојат е друга работа. Затоа и толкава чест се оддава кон кум, го крштева и му дава име на твоето дете но одговорноста што ја превзема е далеку поголема.

Last edited: Apr 2, 2017
    Ane-Goki1, Lejla8, Jas! and 13 others like this.
  10. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Spored crkvata kumot e crkoven bozji tatko na deteto. Kum ne e samo da go krsti deteto, tuku da mu bide zastitnik, blizok... Arno ama ova bilo porano. Denes e najvazno sto ke kupi kumot i sto ke kupat roditelite, kade ke bide proslavata i takvi bitni raboti na novoto vreme vo koe pocituvanjeto e marginalizirano.

Ova sto pisuvam latinica znaci deka imam nov telefon, a ne deka pravam opstrukcii kon glavnite :D

11. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

^сеа ќе те опоменат пишувајте на кирилица ;)

Ane-Goki1, Lejla8, Jas! and 11 others like this.
  12. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Според убедувањата на овие простори, кумовите се втори родители на кумашинчето, кумовите го крстат детето и по таа логика тие треба да му го дадат името. Но, интересно е тоа што во пракса кумовите се пријатели, а секоја помош околу растењето на детето доаѓа од страна на бабата и свекрвата или брат/ сестра.

Еве пример, во иднина кога јас и дечко ми ќе биднеме маж и жена, кум ќе ни биде неков другар. Јас со него се гледам само на седенки. Не гледам причина името на моето дете да му го даде личност со која јас имам, условно кажано, бош-муабет. А што се однесува растењето на моето дете, помош ќе барам од мајка ми и идната свекрва.
    Мое лично убедување е дека блиски можат да ти бидат луѓето во најтесен круг а тоа се родителите, брат/сестра и мажот. Тоа се луѓето кои го сочинуваат животот и кои искрено се радуваат за твојата среќа.

Ane-Goki1, Lejla8, Jas! and 8 others like this.
  13. kukla21

Нека каже каков телефон има и одма ќе се стори кирилица.

Lejla8, Jas!, Annath and 7 others like this.
  14. referentka

referentka Moderator Staff Member

Ве молиме пишувајте К И Р И Л И Ц А:devil:

Што телефон е?:envy:

Ane-Goki1, Lejla8, Jas! and 15 others like this.
  15. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

20170402_203929.jpg
    И стaриoв тел. ми е вo функцијa, aмa кaкo ќе се пoфaлев и пoбудев интерес :party:

Ane-Goki1, Lejla8, Jas! and 22 others like this.
  16. kukla21

Ако треба помош за кирилица на новото, кажи :)

Lejla8, Jas!, DVAANGELA and 5 others like this.
  17. eli25

eli25 Форумски идол

Ние треба да крштеваме девојче за некој месец, здравје. Неодамна ни рекоа изберете име. Им рековме они да си изберат, не сакаат , сакале да се почитува традицијата. Не сме многу блиски, ама се почитуваме и ние ќе инсистираме они да си го изберат името. Со нашите кумови, не сме блиски. Маж ми а и јас , категорични сме дека ние ќе го бираме името. Па што ќе биде, ќе ве известам :lol:

Ane-Goki1, Lejla8, Jas! and 18 others like this.
  18. referentka

referentka Moderator Staff Member

Порано кумот беше јак штик..денес не е.
    Денес е само фигура на венчавка и крштевка..за грото од луѓето дополнителен трошок за дарување.
    Просто ама вистинито.
    На времето се почитувал зборот на кумот,денес не.

Ane-Goki1, Lejla8, Jas! and 17 others like this.
  19. lunicka

lunicka Форумски идол

Знаете како велат Бог на небото,кумот на земјата...
    Во една рака ми се допаѓа таа врска ,особено кога кумот да кажам суптилно испита какво име сакаат кумашините за бебето.Па се осеќа онаа врска,грижата околу детето и воопшто едни спрема други..Не ми се свиѓа тоа јас сакам Стојна или Петко да се вика детето,не ми е гајле кумашините дали ќе се сложат.А и честа е во прашање,нели каков таков кум ти е и му одаваш почит,а некои се болни за такво внимание.

И моиве кумови се по малку чудни ,а не се да кажеш којзнае колку постари.5-6 год.Ама имаат некои старомодни сфаќања...(facepalm).За син ми,убаво беше името и едно од мојот избор.Ама за ќерка ми потезица.Дрш не дај.Сакаа да се вика Јана,Тогаш тоа име не можев да ги смислам,а сега не ми изгледа така страшно.Имаше во градов една луда Јана,во трафика работеше,им ги дупеше презервативите на муштериите со игла,се шминкаше со зелена шминка и црвен кармин,сукњи до газ,мрежасти чорапи...некако името на неа ме асоцираше.Млада бев и луда.Предложив мое име ,одвај го прифатија,ама одвај...
    Кума не сум била а ако бидам,ќе дозволам името да си го бираат родителите.
    Сака некој да му бидам кума?
    И денес не прошетав никаде,за се е крив оној мојот.Да се уште е жив ,само затоа што не стана денес од кревет.:envy:

Ane-Goki1, Lejla8, Jas! and 21 others like this.
  20. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Мислам за ово е битна и близината со кумот.
    Кумот на децата е син на моите кумови, брат му е кум на брат ми, сестра му ми е најдобра другарка, испреплетени сме како црева.:rofl:
    Не сум венчана во црква, другарка ми сакав да биде кума на децата ама кумот сам изрази желба и не сакав да го одбијам.:)
    Кога се роди Матео бидејќи знаеше дека сакам на мајка ми да го крстам, само тоа име беше на списокот, за Константин имаше три имиња, Матео го одбра Константин и за Летиција само што слушна дека е женско го кажа на свекрва ми името и ние истото го мислевме.:lol:
    Мм не се мешаше во изборот, викаше дека јас се мачам 9 месеци, јас треба да им одберам име, он само во забавниот дел учествувал:lol:малку зажали за таа изјава кога на Конта сакав да го крстам Кастиел по лик од омилената серија.:rofl:

Станав наспана после 4 саата спиење и со желба за.кафе, дефинитивно нешто ми фали.(facepalm)(facepalm)

Ane-Goki1, Lejla8, Jas! and 26 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.