Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. mareane

mareane Форумски идол

еве јас сум таква деновиве ич ич не ми се зборува синојка малу излеговме со пријатели и ја само молчам и на прашање што ти е глава ме боли
    @referentka алал да ти е за зимниците ,се тоа што го правиш го изедувате?Ја ни пола од тоа не ставам и пак на пролет пола фрлам Од овие причини сега се помалку зимница правамАјвар колку и да се пиперките мора да направам оти малат многу сака ама стварно претерааа со цената

2. Ariel

Ariel Форумски идол

Добро утро домаќинки!

Јас зимница не правам. Свекрва ми прави по нешто и ни дава, па се шлепам :). А кога веќе нема да може да прави, ќе купувам готови работи. Мајка ми престана да прави зимници уште кога бев мала, па и немам навика да имам зимница дома.

Денес имаме мајстори, па кога ќе завршат ќе чистам. Имам уште два плакари да прередам, за да ги завршам работите планирани за летово.

Од утре до петок сум работно надвор од Скопје, а во петок се прибираме и јас и децата... конечно! Не сум ги видела 5 недели, додека дојдат 6 ќе станат. И после стара песна - школо, активности, трчаници, настинки, гужви на работа... ова се последни денови за уживање. Периодот од септември до декември секоја година ми поминува со брзина на светлината и на него се сеќавам како низ магла.

Уживајте во денов. Дома сме, времето е супер, цел ден евтина струја, што повеќе да посака човек ? :D

DVAANGELA, tessie, anel and 11 others like this.
  3. kukla21

kukla21 Мама Staff Member

Алал да ти е!!

tessie and referentka like this.
  4. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Колку вредни домаќинки.
    Мене мајка ми и свекрва ми ми даваат од се што прават,ама од лани и јас почнав активно да се вклучувам во спремање на зимница,не за друго,и децава пораснаа,па сакаат да помагаат.
    Направивме салца годинава,за ајвар уште е рано.
    Лани првпат Јас правев ајвар,нормално со мајка ми на чело и цела армија олеснувачи за мешање и лупење,И од мерак пола го дадов.На тетки,баби,другарки,гости од странство.Кој и да ни дојдеше на гости,маж ми го испраќаше со ајвар,пусти мерак,дека Наш бил.
    За нас останаа неколку тегли и теравме до пролетта.Тогаш кога се прави најмногу се јаде.После цела зима не ни текнува.
    Оваа година не давам на никој,грбот ми знае како ми беше од седење и лупење.
    Џемови и слатка не правам-и тоа го добивам.
    Многу ме штедат и мајка ми и свекрва ми,сум имала обврски,децата да сум ги гледала.Млади се уште и можат да спремаат.Неможам да се пожалам.
    Маж ми со децата точаци возат,а јас сега второ кафе и незнам која цигара по ред.
    Уште не сме кречеле,коса ми се крева кога ќе ми текне колку работа не чека.И мене септември ми е турбо,кога ќе почнат обврски,со курсеви и спорт,работа,учење.....,ама ја сакам есента.

tessie, anel, Mrs.Bass and 11 others like this.
  5. referentka

referentka Moderator Staff Member

Сето го правам заедно со мм, бидејќи мнооогу сакам зимница
    Некако ете во глава ми има влезено (и тоа оправдано ми се врежало) дека зимно време поради тоа што повеќе од пола ден не сме дома а и кога ќе дојдеме нешто брзински се јаде, голем дел од платите ни остануваат па обавезно се става ,,на страна,,....штом ќе пукне лето (оваа година на пример од април месец) дома прибирање-нема...се оди по Грции, Бугарии..кај нас во Охрид, Струга, Маврово...
    Освен зимницата што ја правиме (за многу ефтини пари) купуваме и домашно месо (од познати кои чуваат стока) и цела зима не мислам на ништо...
    Ете со години некако така правиме и се покажало како добар начин да се заштеди во текот на зимата (кога целиот зеленук е изгор скап).

6. monik55

monik55 Форумски идол

Имате црвени пиперки во промес по 29 ден и се многу убави.

tessie likes this.
  7. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Добар ден и од мене ете ме се прибрав и јас, состојбата на грчка граница на премин богородица е вообичаена како и секој ден гужва нема многу бидејки не царинат не ни побараа ни пасоши дирекно влеговме во мк
    зимница правев многу одпорано ама цела ми остануваше и фрлав на пролет сега мајка ми прави се од овошје бидејки имаат овоштарник па така слатка мармалади и компоти шлепувам од таму а свекрвами направила кори и тарана сега само ајвар ке се направи некои 100 кг пиперки ама како што ја гледам ценава ако остане исто 50-60 ден нема шанси толку многу ке направам некое тегло колку да мине мисла
    Денес недела ден за дома се расправам со алишта откачи закачи сега ручек ке ставам и еклерите планирам да ги правам ме настрвивте и мене

8. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Да се чекирам и јас денес.
    Недела ден за кујна и машин за перење:)
    Зготвив за денес и утре,на синко башка за денес и утре,машини фрчат немам кај да спростирам веќе..
    Чекам да се симне мм од таван да ручаме па малку полабаво попладне....
    Зимници обожавам и да јадам и да правам :D.ги спремаме здружно со мајка ми и тетка ми и делиме на три...помагам секогаш кога можам и кога има кој да го чува синко -последниве две години..не можам да замислам зима без ајвар и сарма...годунава ќе ни биде деликтес со оглед на цената..

DVAANGELA, tessie, green.eyes and 8 others like this.
  9. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Мм денес на Бит-пазар ме прошета:devil:|( пиперките за ајвар 40ден, убави големи за бирање. Ако дојдат до 25 во септември ќе правиме ајвари. Јас и мм, на еднаш на двапати ама да има околу 35-40 тегли. Многу луѓе сите мераклии на пиперки.
    Денес со 10кг зелени се натоваривме има да биде неделава пиперки на 101 начин.

Од зимница уште зелка и праз ставаме, од другото се откажав. Тешко ми е ако на пролет треба да фрлам туршија па престанав да ставам.
    Се тешам има време, да се побањаме првин, следната недела. Толку ми се оди што денес би се спакувала.

Сега тишина се спремаат за 100ка во Пекинг. Болна сум за атлетика.

Go Bolt!

Апдејт, Болт е светски шампион а јас сум се зачленила на форумов пред 5 години :d::beer::d:

Last edited: Aug 23, 2015
    DVAANGELA, Mayyya, galapce and 19 others like this.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Добро вечер!
    Никаде ве нема сигурно сте изморени од правење зимници :) .
    Јас денес прошетав да го зграпчам викендот, бев на плажа времето баш ми се погоди, дека при облачно беше па се изнауживав и ги наполнив батериите.
    Бев и до градината дособрав се што имаше и од утре ќе се фатам за работа.:sweat:
    А треба и по болници и доктори пак да се маткам.......
    Е тоа е, не е лесно ама битно е да знаеме да живееме со тоа што е и да не го изгубиме духот во нас.
    Пријатна вечер жени поработувајте, уживајте и пливајте.
    images.jpeg

DVAANGELA, galapce, tessie and 9 others like this.
  11. Daleron

Daleron Истакнат член

Со деца на бања не се оди, ќе ти го изедат сапунот.

11921700_10203368717778637_7161427616615037697_n.jpg

tessie, Mrs.Bass, Val-Dim and 6 others like this.
  12. referentka

Kako e kaj juzniot sosed?

13. Daleron

Daleron Истакнат член

Ами арно е.
    Досадно ни е, саде македонци и срби има, дури и продавачките по дуќаните се македонки.
    Се вративме од шетање и дремеме двете на нет. Во вторник ни доѓа друштво, така да забавата ќе може да почне.
    Да немав уплатено ич не доаѓав.
    По дуќаните врие од кинеска роба, а цените боли глава.Ќе издржам оваа година, од догодина нема да ме шмиргла веќе.

bittersweet, tessie, Annath and 5 others like this.
  14. ozbilnazena

ozbilnazena Популарен член

Секоја година велам помалку ќe ставам и пак иста песна, ко само зимница ќе јадеме.
    Маж ми отиде на пат и од пат ми се истовари со пиперки и домати.
    Два дена се удавив со патлиџан и пиперки, печи, лупи, мели, пржи, мамето ни се е*а со дада.
    А не беше во план, мислев малку покасно ќе се давам со зимницата...
    Краставички корнишони ги фрлив по една семка позади двор, наопаку налице излегоа и раѓаа ко луди...
    токму триесет тегли готови се, само чекаат време да залади и да опнам тоа ракијата па ќе мезнеме :)
    Пиперки во дубоко наредени, малиџано бидна, лутица пола за мене пола за дада готова е, а и доматите ги средив токму 14 тегли, макало и апетитка готова е... а и озбилнава готова е:D
    Жени му велам, сите од пат парфемче ова она ти дојди жено да видиш што ти донесов, и ко ми отвори багаж шлог ме удри (facepalm) море недопеан, на триста работи кој ќе го најде крајот на пиперкиве и домативе:^)
    Ете го најдов биднаа.
    Него, да ви кажам на вас кои се жалите од свекрвите, ја од мама ќе се пожалам ]:)
    Седнувам ги барам, збориме на скајп и се редат така еден по еден, седнува мајка ми и ми држи лекции ко да сум прваче седнато во клупа,абе грев... вака така,па ај ова она, е ми скурчи, стара ај не туку дроби остави простор да се видам и со стари :inlove:А стари сиромав на ред не може да дојде:D ја влече стани жено го удави девојчето си знае бре не е дете:angel:ама не бре оваа коконава дури не ја испее нејзината жива не е..
    Збореше збореше и велам стара кисс од едно уво ми влезе од друго ми излезе...]:)
    и да знаеш ќе и речам на снаата уште едно да го склепа, арна си машала ко планина таман за уште една внука да исчуваш]:) И така ја откачив и со тато два збора да истерам:angel: е тато не ме кара:angel:
    Тато ми вели терај озбилна како и досега нека меле стара воденица8) си е човекот :)

Кафе пиени сте:)
    Дилке моррр:hai: прчиш дупе а:wasntme: шлапни се еднаш и за мене:hai:

15. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Добро вечер на сите :hai:

Многу ентузијасти со сопругот, сакаме 300 работи да завршиме за еден ден само ние двајца, во време кога на мали му излегуваат запчиња и сака само во раце да биде. :D И така од тие 300, најбитните 30 ги завршивме. И една небитна, ама мерак ми беше, што ќе испадне ќе видиме :D Ставив кифлички да се прават, го измеси машината тестото, после јас ги довршив. Некако ептен лепливо беше :?: ставај, ставај брашно, џабе, пак се лепи. :( Јас па будала, по книгата рецептот го правев, место да си ставам како што си знам....(facepalm) Ај небитно, сигурно ќе се изедат :D Следниот пат ќе знам како да правам :)

Ова алиштава за пеглање никако да се намалат. Само пеглам, и пак купот е на исто ниво :smoke: Ќе почека некој подобар ден, сега едвај чекам да влезам во купатило и да се наместам во хоризонтална положба после.

Лека ноќ на сите :)

16. mareane

mareane Форумски идол

Денес по подолго време ме фати желба за да месам нешто Направив 1 плех пастрмајлија и 1 плех лиснато зелниче ,јас така си го викам и тоа ми е спомен на студенските денови.Е сега комбинација од такви домашни пити ,пмс и вишок време придонесе да цела вечер јадам и јадам ...А и вас ве нема.мм си легна децата секоја во свој свет и јас само на јадење ме тера.Да направев торта нема ше да влезам в кујна ама од питиве дур ги гледам само таму ми е умот

17. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

По 1000001 пат сама со себе на темава...
    Така ми е кога сум „ноќна птичка“ 8)... Само ќе Ве поздравам и потсетам...

img_791697739203.jpeg

18. lunicka

lunicka Форумски идол

За добро утро...
    11825833_10155901696550284_1735076163579065697_n.jpg

19. referentka

Добро утро
    Нешто проретчени сме
    Денес имам еден тежок момент..и тоа до пладне.
    Се обидувам да се смирам и сама да се утешам.
    Кога се работи за деца знам да бидам многу незгодна.

20. anel

anel Популарен член

А вакви не- домаќинки како мене примате ли на темава? Ништо не правам, нити имам каде во станот. Свекрвата правеше, сега и таа почна да забушава. Сега мајка ми ми дава. Ако се погодам таму помагам, ако не, може таа и сама:D. Еднаш требаше сами да правиме ајвар со мм и ми избега во последен момент, сама душа ми излезе. Прв и последен пат, повеќе немам намера да правам. А и не јадиме нешто многу, ни туршии, ни зелки и од пинџурите гастритот ми проработува па си имам оправдување:D
    @lunicka сум се бањала тука, Гиола на Тасос, интересно доживување, базен во карпа, ама додека се стигне таму.....:sweat:

Thread Status:
Not open for further replies.