Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Халооуу, глеам арни сте...
    Јас од сабајле од 6-6 насмеана, без причина.
    Сладолед сакам, овошен, полурастопен со некоја чоколадно-сникерс топче плус...и прелив од јагода!
    Бек ту ријалити, стек и брокула за ручек. Или само месото, зависи колку ќе ме мрзи.
    Топло надвор. Алиштата се сигурно суви ама на тераса е многу жешко за да ги соберам. Скоро па никој не ми ја гледа терасата ама мислам со некој ред пружам.
    Е така, многу битен пост ;)

2. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Де бре жени, и на тоа ли да трошам време и енергија, како да го подредам алиштата на плетот :D:D. А инаку и јас ги редам....по големина, должина, па пешкири , па само блузи...па детски на друга страна.(facepalm)(facepalm)(facepalm)(facepalm)Будали жени сме стварно. Колку е тоа уствари небитно. Само да се пожалиме дека сме немале време...Па нормално кога на вакви апсолутно небитни ствари трошиме енергија.(башкаоткакоќегиспружамодамодалекудавидамдалидобромиизгледаат ц ц ц )(facepalm)(facepalm)(facepalm)
    Времево не е во прилог на здравите личности, а не пак на хронично болните и оние со низок притисок. А тема за муабет за време и временска прогноза, и ми е кога нема за што да се збори. А всушност обавезно е тема. Де леле колку студи, ај нека затопли веќе еднаш. Де леле колку сакам снег да заврне....па следи...ова снегов каша, па смрзна...поледици...леле окапавме со дождов....итн...итн...А сега следи периодот на муабетот надвор не се диши, многу е жешко, асфалтот трепери, 100 степени :whew::whew::sun::sun::sun::sun:
    Убав на мајка вчера ми вика- мамо многу те сакам:l::l::l:, и јас трансеви нели, пошто изјавата беше ничем изазвана. Викам а зошто ме сакаш бе мама? А тој, затоа што ме роди и мене и сестра ми :l::l:.
    И така....Убав ден имајте, убав викенд претстои. Имаме планови убави, само се добро да искочи.
    ма..викендот може да започне :beer::beer::beer::d::d::d::d::dance::dance::dance::rock::rock::rock::rock:

Last edited: Jun 16, 2017
  3. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Досега не сме имале медицинари во фамилија,поголемиот студираше поврзано со психологија,ама со мастерите замина во др води,а дипломава баш добро му дојде како подлога.Е сега со малово господ напомош нека му е,се има изјаснато дека и тоа овде да останува не сака,па ваљда со струкава ќе успее да си го најде патот надвор,како што и му е желба.Не можам да кажам како ќе биди,само се надевам дека ќе успеат желбите да си исполнат,зашто на крај краева,секој со својот ксмет,не останало џабе речено-ксметот да ти работи.Мое како родител е да им давам целосна подршка,и да се надевам дека прав пат ќе држат во животот.

4. Annath

Annath Форумски идол

Потпис. Не секој што стигнал да се запишува на медицински струки. Крв не може да гледа, а ваму студира медицина. Одбрале професија затоа што е престижна, не размислиле дека ќе треба да ја работат вистински, со срце и душа. Оти луѓето заборавија дека треба да си човек пред сè, а особено во медицината.

5. LadyC

LadyC Форумски идол

Обавезно. Но знаеш сепак мислам и малата плата си го прави своето. И користењето на човечкиот труд без да бидат пријавени со години...
    И не само персоналот. И апаратите и возилата се. Ама мн сме назад. Бар тоа да беше средено. На се др можев да замижам...

6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Охооо колку си во право!
    Од такви приучени, од доктор до хигиеничар, највише патиме.
    Ќе речеш хигиеничар, да, ама МНОГУ е важно после некој со инфект како е исчистено, зошто следниот со рана ќе дојде и се' е контаминирано...
    Не може болничар да не знае да боцне мускулно.
    Тоа јас го научив за 1 недела како администратор, а не пак болничар.

Не сфаќам мрзливи луѓе.
    Мене никој не ме тера да работам медицинска работа, прво затоа што немам медицинско образование, второ затоа што тоа е надвор од моите работни обврски.
    Ама ако работиш во болница, а во било која ситуација викаш „тоа не ми е работа„ и „не можам да научам„ - смени си ја институцијата во која работиш.

Јас вака сфаќам - кога возам по автопат, и ако има сообраќајка, без оглед дали си економист, правник, ветеринар, ботаничар - застануваш и даваш прва помош. Исто и тука.
    Да, мене не ми е работа да асистирам при промена на катетер, но ако дојде пациент со запушен катетер или во ретенција, може тука да ми умре затоа што „јас не сум вработена за тоа„.
    Не, не сум, ама работам со доктор кој нема да ме остави да го убијам пациентот и ќе ме води што да правам, додека сестрата не си ги ослободи рацете и дојде да преземе.

Да има доволно персонал, бркај си своја работа цел ден и ич уво нека не те боли, ама кога имаме 1 сестра на 10 доктори, а пациенти нема крај, не можеш така. Ако едната рака ти е слободна, научи ја да помага.

Посебно во здравство. Сѐ останато како дејност е споредно, во здравство и хигиеничар треба да знае од А до Ш за стерилизација, за интерхоспитални бактерии, а не да биде со 3 години фризерско, и ајдееее во сала чисти.
    Не дека хигиеничар треба факултет да има, ама барем соодветна обука да помине.
    Не може превијалиште и ВЦ со иста крпа да бришеш...

7. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Во врска со медицинарите и јас да кажам. Можеби и не е дека имаме неписмени лекари. Еве ај, сигурно има, да не викам не. Сметам дека имаме навистина добри лекари, ама нажалост пак, они кои се еве најдобри во струката се ужасно суетни, нељубезни, некомуникативни, не можат, не знаат или не сакат да воспостават однос со пациентот како треба. Да му објаснат ова и ова ти се случило во организмот, вака и вака ќе правиме, тоа и тоа ти треба да правиш. Зборовите со клешти да им ги вадиш....А не, ти се случува, си одиш од болница и уствари не знаеш ни шо ти е, ни шо си примал ни како да се понашаш.А да не збориме ако им кажеш дека си побарал второ мислење....јаооо па што ми идеш пак тука- иди си кај другиот... и така.
    А дека е професија захтевна, жртвена, посветена е. Животите на луѓето се во нивни раце ... и јас сум да имаат добри плати. Ама и останатиот медицински персонал. Сестри има шо гинат... а кои уствари работат апсолутно се,

8. Izdrzliv

Izdrzliv Популарен член

Леле ама жешко :)
    И од сенка се осеќа
    Ајде уше малку па ќе се оди на одмор :sun:
    Дестинација одбрана,крв -кавос
    Очекувам дека е топ дестинација па Кје видам :)

9. Sunshine_1979

Sunshine_1979 Популарен член

Е сега го обравме бостанот!!!
    Ќерка ми имаше награден состав годинава по етика на тема “Среќа е“ и во него на три страни елаборираше дека за неа среќа е да е се живее блиску до семејството и дека НИКОГАШ не би одбрала живот во туѓина... имаше повеќе образложенија на ставот но искрено сега не ми текнуваат аргументите!

Skorpija25, Peco, WORRIED.BT and 12 others like this.
  10. Lilit

Lilit Форумски идол

Хипотермија имам бре!
    О.о
    Се тресам, мерам температура, хоп 34,8.
    Доктор вика жежок туш и да се греам.
    Сите се жалат топло, јас греалка имам пуштено...
    Забавалудадомаксимум
    После треба да искочам, се мислам како ќе изгледам ако искочам со јакна.

Ова ќе се гледа вечер. Ла бела Италиа.

11. Gea

Gea Популарен член

@Izdrzliv ауууу Кавос, жив разврат, се надевам дека корисничкото име ти се совпаѓа со карактерот штом си ја избрал таа дестинација.:rofl: Местото врие од Англичани, се пијанчат по цел ден, повраќаат кај ќе стигнат, многу хомосексуалци имаше ние кога бевме, сабајле во 9 нема никој на плажа, само некои залутани што не успеале да го најдат патот до смештајот ваљда. Можда нешто е променето оттогаш наваму, којзнае :^)

Mr. Right, WORRIED.BT, eli25 and 12 others like this.
  12. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Многу е битно како ќе се пружат алиштата,дал извадени/подизвадени ракави,растресени или не,штипка на ногавица или на закачалки,кошула на закачалка ило без врска опната...колку попедантно и попаметно пружени,толку помалку и полесно за пеглање:!::D
    Слушајте ја д-р Пупи за пружање алишта:rofl:

Аха,да,кој спомна...
    Не се пости за простување гревови:!:,таман работа да беше така.
    Ај отидов да пружам алишта:D па во градинка.

bittersweet, Mr. Right, Peco and 11 others like this.
  13. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Има многу суетни, ама повеќето не се суетни, туку просто уморни.
    Коренот на проблемот е многу подлабок.
    Не е нормално еден доктор денес да прегледа 60 луѓе. Зборувам за хирург, како доктори чија грешка или превид живот кошта. Се оди на квантитет, не на квалитет.

Нема една асална болница во внатрешноста, па кој е луд да оди да се лечи пример во Битола? Подобро му е во Скопје да дојде. Па тој во Битола докторот ќе седи со скрстени раце, а овој во Скопје ќе поцрка. И не му се прави муабет, најчесто не се ни појадувани, вода ако не им ставиш на маса не пијат итн.

Во ретките денови кога работат со малку пациенти, други доктори мислиш се :)

M&M, Mr. Right, WORRIED.BT and 11 others like this.
  14. Espadrila

Espadrila Форумски идол

@Izdrzliv ќе се согласам со @Gea, за напишаното за Кавос, ама ќе додадам и да не издржиш- немај гајле, на секои 3 кафича има по една амбуланта. Среде бел ден нема никој ни на плажа ни на кафе...освен некој што останал да спие рецимо на тротоарот од прошлата вечер- а другарите му биле исто пијани да не можат да го кренат...да, да... :D
    Али ако идеш со друштво и за забава- ваљда не грешиш (poolparty)(poolparty)(poolparty):music::music::d::d::d:

Едит @CameliaMiller во право си. не го негирам и тој момент. Пошто не само шо имаат милијарда пациенти за преглед обичен- анамнеза шо би се рекло, ами уште толку дали операции, дали зафати, чистења, биопсии, дренажи, еха и шо ли уште не, ами и за сето тоа треба реферат да пишат. не викам дека не треба да пишат, напротив, мора да има писмен траг на се шо е превземено и направено.

bittersweet, Kitten, Gea and 12 others like this.
  15. Lilit

Lilit Форумски идол

Издржлив, јас би ти препорачала да си најмиш нешто и да го прошеташ цел остров. Кавос ко Кавос, ама остатокот што треба да се види е неописив.

Во искушение сумм да ставам слика од внуците ми мои. Се пооблечени се, не сум знаела дека и они цуцаат прстиња...

M&M, Gea, *Amethyst* and 12 others like this.
  16. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Мајка ми е медицинско лице, и од нејзино искуство можам да кажам дека буквално има се и сешто. Има сестри што по договор работат за фантастични 8000, хигиеничарки за 4000. Способни доктори специјалисти, стручни, за неверојатни 25000. Има и сестри што браунила не фатиле во рака а треба да боцнат новороденче на кое едвај му се гледаат вените. Истата таа патем е партиски вработена, со плата повисока од на мајка ми која има над 35 години работно искуство. Ни смрди од корен здравството, тоа е факт. Другарка од средно работеше како преведувач во издавачка куќа. Најбројни клиенти им беа "млади и надежни доктори" на кои им ги преведуваа трудовите и дисертациите. Без вложување ниту еден ден за да се брани истата. "Ти преведи ми до вторник, во среда треба да ја предадам".

Кавос и јас го памтам како лудо место на Крф :party: Тоа беше пред 15 години, не знам дали е уште така :)

Skorpija25, M&M, bittersweet and 17 others like this.
  17. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Пружам алишта... не бе пружаВ ама што е битно минатото, откако имам сушара аливче на жица не сум ставила (poolparty)
    Па и за штипките кажете ако не како ги чувате, какви имате и сл. :D

Јас со пеглата треба да почнам да си играм ама ме мрзи :smirk:

За ручек кај свеки и тутнав прасечко да го спреми демек она знае поубаво па ќе се дружиме :tmi: е не ќе умирисувам и затоплувам плус по пеколов :makeup:

Мрза уште ме држи и тоа голема!

Крв не ми го спомнувајте, брачно патување демек беше ама се претвори во мрачно :envy:

18. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Здраво девојки, момци, мажи, жени, како сте? :D Јас фино, праски јадев, ама не беа баш вкусни, кафе пијам и читам што сте пишале.

Дома сеуште е лудило, ама така ќе биде нареден период, 2 недели горе-долу. :worried:

@Gea колку пари се? :D Со здравје да си ги носиш, прејаки се. Има избор? :D

Mr. Right, Peco, mareane and 11 others like this.
  19. Izdrzliv

Izdrzliv Популарен член

@Gea
    @Espadrila
    Знам :)
    Лани пред да направам собраќајка бевме со кола,,само ние,,сите со рента...
    Бевме во ипсос, истата сслучка...
    Се шо набројавте е точно,сем шо не спомнавте за соседките од србија :)
    Не сум хомо хахахха
    Но со друштво, забава,англичани и нивното пиво..Грк за лек,полисман никаде...
    Преку ден ние и срби...
    Ноќе....како зомбија никнуваат,журки,познати диџеи...
    Е сеа за кавос ќе видиме како е...
    :P

Gea, WORRIED.BT, Annath and 5 others like this.
  20. duffi

duffi Форумски идол

Лудо е, ама ние бевме крај на сезона па не беше толку бучно.
    Дење нема никој по улици освен некој залутан како нас.:D
    Ама за шетање низ островот е убаво, има што да се види.

Gea, Annath, Rebecca_R and 8 others like this.
Thread Status:
Not open for further replies.