Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.493
    Допаѓања:
    251.237
    За мене никој не ни помислува дека сум домаќинка, па кога ќе ми дојдат на гости и ќе видат чисто, па кога ќе видат и дека готвам, е тогаш се прашуваат како е возможно. Не знам зошто ме доживуваат така. Заради изглед ли, стил на облекување ли, заради тоа што имам и други приоритети освен домаќинските работи, дали дека стално шетаме или дека сакам кариера и дека се школував па мислат дека за друго не ме бива. Страшен народ сме, полни со предрасуди, каде што како ти се закачени алиштата е мерило дали една жена е успешна. И јас да имам пари, ќе си фатам жена, ќе готвам понекогаш, ама ќе јадам по ресторани и ќе шетам со син ми. Многу изгубив во животот и сега најбитно ми е ние двајца да сме среќни.

На sweet-cherry, mal.ecka, Tajnaotrovna и 32 други им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.805
    Допаѓања:
    325.363
    Немој :D
    Може тоа значи дека јас не сум слатка па не ме јадат а ти си :rofl:

На Annath, Skorpija25, marama и 11 други им се допаѓа ова.
  3. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.712
    Добар ден друштво, како сте? Јас арна, праски јадев, кафе, ручек, еве сеуште го пијам кафето.

Штедење или шетање т.е. уживање... Одлуката зависи од целокупната состојба. Јас не сум компетентна, ама еве моите ќе ги земам за пример. Последниве неколку години ја реновираме куќата а тие одат на мини одмори. Јас и брат ми на целосен одмор, со тоа што јас финансиски сум независна и плус помагам дома со мојата плата, од тип сметки, јадење, нешто за реновирање и сл.
    Кога јас ќе бидам домаќинка би правела баланс, не сакам животот да ми помине меѓу четири ѕида и на тераса.

Јас сеуште не познавам жена која толку успешно ги балансира работите: одржување куќа, деца, маж и работа. Еве пак поаѓам од мајка ми, чистење за викенд, ситни работи од тип прашина и правосмукалка - секој ден. Ручек секој ден нема, но неделно барем 4 пати има чорба. Машина се пушта секој ден, но алишта се пеглаат по потреба, пижами, постелнини и крпи - никогаш не сме пеглале. Пеглала мајка кога сме биле бебиња. За сето ова и јас помагам. Татко пазари, тој одржува двор. Кога двајцата родители работат мора да има поделба на обврските.

Мене комарци не, ама затоа пред некое време од болви бев како ренде. :worried: Толкави црвени, потоа потемни, плус чешање. :talk:

За да биде иронијата уште поголема. :rofl:

На azelea, green.eyes, bittersweet и 18 други им се допаѓа ова.
  4. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Благодарам,убаво поминете си на одмор,и по еднаш брцнете во тоа морето за нас;)

На Annath, Sunshine_1979 и Rebecca_R им се допаѓа ова.
  5. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    20.055
    Шеќерче. :D На дожд се топам. :worried:

Пак сум љубоморна. :rofl:

На Annath, Skorpija25, Petar80 и 3 други им се допаѓа ова.
  6. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.126
    И мене годинава комарец мислам дека не ме касна. Не знам дали е добро или лошо, уствари, али бар не се чешам.^_^
    Го чекам невремето,од прееска. Сто пати пуштам филм, ама, не ми иде.
    Печени тиквички со сирење и домати за ручек. Сега кафе...па неделен pampering.
    Се надевам инспирацијата ќе ми се врати оти,таква мрза ме има фатено деновиве... уф.

На sweet-cherry, green.eyes, bittersweet и 14 други им се допаѓа ова.
  7. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.154
    Допаѓања:
    259.230
    И кажав на ѕверка дека ич не ја сакам Алиса во земјата на чудата и сега секој викенд ме тера да гледаме цртани и филмови на темата. И да ви кажам многу Алиси има снимено :|

На green.eyes, bittersweet, Sesil и 16 други им се допаѓа ова.
  8. Lejla8

Lejla8 Популарен член

Се зачлени на:
    11 декември 2016
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    27.995
    Домаќинка?Секој различно си го толкува зборот.Кога бев помлада работев работа која беше на смена.Еден ден слободен ама другиот цел ден па до касно во ноќ на работа.Кога бев дома се што треба,чистење,перење,готвење,за децата и сл.Слободна кога бев ,кај мајка децата,за да исчистам генералка.Мм среден,демек да не се пожали од нешто,додуша и тој на работа 24/7 што би се рекло.За децата задолжена јас,не можеше и да сака да ми помогни.Кога пораснаа за нив сме штеделе,да можиме школовање да обезбедиме.Е сега имам пријателка која знае да си одмори,да си прошета,купено дома да си јадат,редовно на одмор да си одат,или навечер да си излезат.Ни благо дома не прави,купено.Но и тука има цака,за со мажот и највеќе време си има,па тој презадоволен е,вели од неговата подомаќинка нема.Затоа напишав,кој како ќе си го свати значењето на зборот,и кој како сака да си живее така.Некогаш си мислам дека и ова моето не е во ред,зашто животот и годините си минуваат.Требало малку по релакс,повеќе уживање во самиот живот,не само бришка,готвало и врз децата и мм со угодување.

На green.eyes, Sky-butterfly, Skorpija25 и 22 други им се допаѓа ова.
  9. Peppermint

Peppermint Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    13.217
    Домаќински викенд, редно беше. Прозори, завеси. Исправ и некои јорганчиња, ќебенца. Се исушија брзо и ги спакував за до октомври. Една жена ми даде лаванда па денес и со тоа се занимавав. Редев гранчиња во вазнички, наредив и во плакарите и сега домата ми мириса на Прованса. Кога сме кај Франција, изгледав еден филм кој ми ги разбуди сите сетила -Bonnjour Anne. Убава жена со брчки (Diane Lane), малку чукнат маж, Франција, хедонизам...На многумина најверојатно би им бил досаден и спор како времево, но правен е како за мене.
    И тоа. Син ми конечно стана, кучето дреме од сабајле и сега почнува да се размрдува, а мене ме заболува глава како за пред дожд.

На green.eyes, bittersweet, Skorpija25 и 16 други им се допаѓа ова.
  10. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Во овој цел хаос што ми се случува изгледа и јас конечно ќе биднам домаќинка.
    Морници ме лазат ладна пот ме обвива последен работен ден ми е тука испраќање имав частење,емоции измешани.

На mal.ecka, Tajnaotrovna, green.eyes и 21 други им се допаѓа ова.
  11. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.521
    Допаѓања:
    173.969
    ????
    Doobjasni malku.
    Odis na novo rabotno mesto?

Go vidov na fb....pa se zamisliv ...za 20 godini brak nikogas ne sum koristela tegla.
    Konkretno ova e majtap rabota.
    No vo real life...imate koristeno vaka tegli?
    FB_IMG_1499009206032.jpg

Последна измена од модератор: 2 јули 2017
    На Annath, Lejla8, WORRIED.BT и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.049
    Пред саат се вратив од базен, јууу тоа муабетите вчера, гледав дали некој дува нос,плука... :x
    Се осеќам како на одмор да сум била. :D
    Кога си бев дома при мама мома помагав.:)
    @Val-Dim ти ги паметам зборовите.
    Се надминав :D
    Инаку и двајцата во кујна, секогаш.
    Еден спрема доручек за нареден ден, друг ручек, салати... Петре си сака да си експериментиpа, го бива.:)
    4 месеци како живееме сами, добро се снаоѓаме, а со страв тргнав, бев дудук за готвење.(facepalm)
    Амаааа, маката ќе те натера. :)
    Уствари веќе не е мака, задоволство е. :P Не поцркавме од прженици :D
    @Mr. Right што се чудиш за зејтин, сестра ми кисело млеко пржеше :D Ќе не запалеше.... :D

Последна измена: 2 јули 2017
    На green.eyes, Skorpija25, Sesil и 15 други им се допаѓа ова.
  13. Val-Dim

Val-Dim Форумски идол

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.786
    Допаѓања:
    61.435
    Здраво девојки cup-of-coffee-with-heart_46949620.jpg
    Време за попладневно кафе... Домаќинка сум , фризирана и налакирана :makeup:
    Денес пржев риба, па неможејки да се трпам порано од вообичаено се улепшав...
    Сега попладнето и вечерта ке ми бидат само за дружба со мм и децата :hug:
    Мммм, имам и малку за пеглање, ама за тоа ке размислам :^)

Која жена е домаќинка? Во секој период од животот критериумот се менува :tmi:
    Кога децата се помали треба повеќе време за шетање и играње со нив... Кога ке подпораснат треба време за учење и разнесување на воншколски активности, а кога ке пораснат треба повеќе време за исполнување желби од типот здрава храна, повеќе перење и пеглање, зошто нели во секое време треба да се тип-топ! Потоа следува... Чистење, готвење, грижа за остарените родители, трчање на работа каде што треба да се работи за да се добие платата... И така до недоглед.
    Домаќинка според мене е жена на која на прво место и е семејството, децата и мажот, жена која во секој момент е тука за нив!!! Мерило за домаќинка не е само чистењето, готвењето и чистата облека :tmi:

Се согласувам. со оваа стара мудрост. Ако мажот носи, а жената иснесува ништо од домаќинска куќа... Истото важи и во обратна насока. Нема домаќинлук ако жената штеди на храна, облека, шминка, а мажот цело време си исполнува свои хирови - теретани, коли, мотори, кафани, скапи телефони...
    Домаќинска куќа е каде што мажот и жената заеднички ги распоредуваат финансиите, заеднички решаваат што ке се купи, каде ке се прошета :!: Така и остануваат средства за ситни задоволства - викенд, одмор, ручек во кафеана... А понекогаш и средсва за „под перница“ :tmi:

@Petra777 добредојде во клубот на домаќинки :hug:
    Ти реков, се ке си дојде на место кога ке му дојде времето...

На sweet-cherry, mal.ecka, Tajnaotrovna и 27 други им се допаѓа ова.
  14. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.650
    Во иста фирма само на друго место.
    Од утре пак почнувам од нула.

На mal.ecka, Tajnaotrovna, Skorpija25 и 6 други им се допаѓа ова.
  15. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.337
    Допаѓања:
    148.144
    Се зaoблaчи...aј мoже ќе зaлaди мaлку...

Мирисa нa изгoренa тревa сигурнo пaк се зaпaлил некoј oд oкoлните рoдoви кo и секoјa гoдинa...

Мм и синкo 2 чaсa уживaa вo бaзен вo двoр a јaс кo будaлa пеглaв..

Дoмaќинкa не е сaмo oнaa кoјa знaе дa гoтви...туку oнaa кo штo кaжa некoј претхoднo кoјa знaе дa бaлaнсирa меѓу сите oбврски дoмa и нa рaбoтa...се се учи сaмo требa интерес и желбa ...13 гoдини сум вo брaк ...нештo знaев дa прaвaм aмa уште учaм и имaм зa учење...ете меѓу мнoгуте нештa кoи ги умеaм зa тестo не ме бивa бaш мнoгу...

Ние сoбирaме ситни пaри вo две кaсички кoи ги прaзниме двaпaти гoдишнo...е сегa немa пaри зa oдмoр aмa убaвo е кoгa ќе излезaт 2-3 илјaди ден.неплaнирaни...

Сум штеделa ригoрoзнo дoдекa грaдевме...нит небитни пoкупки нит oдмoр цели 5 гoд....уште немaме зaвршенo сo грaдбa...цел дoлен спрaт ни е зa препрaвaње и фaсaдa немaме...a и нoвa кoлa ни требa....дa сме живи и здрaви ќе дoпрaвиме...
    Пoследниве гoдини сме пooпуштени вo oднoс нa трoшење некoгaш дури и грижa нa сoвест имaм...oти се штеди кoгa имa-aкo немa штo ќе штедиш...требa дa се зaуздaме мaлку...

Цел фермaн нaпишaв..Пецo немa дa ме прoчитa пoјќе oд 5 редa имa сигурнo:)

На mal.ecka, Tajnaotrovna, green.eyes и 25 други им се допаѓа ова.
  16. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.057
    Допаѓања:
    268.766
    Зборот домаќинка, во женски род, е нешто што не сакам да ми биде епитет.
    Ниту сметам дека затоа што сум жена јас треба да ја имам главната улога во одржување на дом, ни па нешто претерано сум заинтересирана за домашни работи.

Домот постои за да ме служи мене, а не јас да го служам него.

И посебно ме иритираат вакви моменти:
    Одиме со дм во една бурекџилница, купуваме мантии. Тој ја прашува продавачката дали имаат од таа павлаката со лук. Продавачката му одговори дека нема, па ми се сврте мене да ми објаснува рецепт како да направам.

Зошто побогу се очекува јас да треба да го направам? На крајот, не бев јас таа што праша :)

А за комшии што мислат, ме заболе.

На sweet-cherry, Tajnaotrovna, green.eyes и 17 други им се допаѓа ова.
  17. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.900
    Допаѓања:
    272.476
    Пред години се постави прашањето дали да се тера нормален лагоден живот или да се купува стан.Со нашите можности и двете работи не може.Се одлучивме за второто .Дотогаш одевме и на одмори на море,Охрид ми беше како до чаршија ама сега нема.И не се каам.
    Штедам не за црне дане туку за школување на децава иако се плашам дека и тоа е доскутабилно некако не и се учи на големава.

На green.eyes, bittersweet, Viktorijaaa5 и 15 други им се допаѓа ова.
  18. simonka93

simonka93 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.254
    Допаѓања:
    72.709
    Знаеш што е најјако? Што другаров бара сегс некоја другарка/брачеда да му местам. И како кога сите го знаат како тој што ја запроси девојката на мојата свадба? :^)

На Skorpija25, Annath, Bozica1980 и 4 други им се допаѓа ова.
  19. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.730
    Допаѓања:
    322.850
    Ме нервира поделба на домаќинки и недомаќинки.
    Кој е толку компетентен за да ги дели жените во групи?!
    Некои се по посветени на домот и можеби од страна гледано личи дека се поголеми домаќинки,што не значи дека останатиот тип се спротивното.

Цел ден го поминав во очекување дожд

На sweet-cherry, Tajnaotrovna, green.eyes и 21 други им се допаѓа ова.
  20. Ane-Goki1

Ane-Goki1 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2013
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    29.033
    :hai::hai::hai:
    Ме немало со недели,а и не успеав се да прочитам.
    Прочитав неколку страни колку да видам што се зборело,за да сум колку толку во тек.
    Периодов ми се насобраа и лоши,а и добри работи,па малце сум ни ваму ни таму.
    Ама живот тоа е,да сме живи и здрави најбитно и да го живееме животот максимално.
    Пуштете ми среќа периодов,ќе ми треба,па ако излезе се како што треба ќе дојдам да почастам(fingers)
    Домаќинка како збор не ми се допаѓа воопшто,некако многу старомодно ми звучи.
    Ме потсетува на она време кога се сметало дека жената е само за дома,за во кујна да готви и да не оди на работа :shake:
    Секој си е домаќин за себе,а што мисли друг не е битно.
    Иначе познавам личност што ја бива за учење,ама да ја пуштиш во град ќе се изгуби буквално :worried:
    Запросување на туѓа свадба-големо не.
    Честитки за тие што имаат за частење :f:
    Имајте убав ден :f:

На green.eyes, bittersweet, Skorpija25 и 15 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.