Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

Dadusicka, Skorpija25, Cka and 5 others like this.
  2. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Зошто живи глупости жабо?
    Моите деца кога ќе ги имам, здравје, ќе се потрудам да ги лишам од сите општествени улоги кои им се наметнуваат според полот.
    Ќе видиме колку ќе успеам, ќе пробам.

Rebecca_R, Petar80 and Lejla8 like this.
  3. Annath

Annath Форумски идол

Не ја сфаќате поентата на Камелија. А тоа е сексуализацијата... небитно дали се работи за машко и женско, човечкиот мозок на сите нас кои живееме во цивилизација ни е извитоперен и на сè гледаме преку призмата на сексот. Е тоа е моментот во целава приказна. И јас на дете, небитно дали е машко или женско не би му дозволила да се облекува неморално (она што е неморално според стандардите на цивилизацијата), поради извитоперените мозоци на луѓето околу нас. Затоа што цивилизацијата нè доведе до степен да се срамиме од сопствените тела до толку да плукаме по доилки во јавност и да ги осудуваме дека извадиле цицки на мегдан.

dunika, green.eyes, mal.ecka and 10 others like this.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

А ќе им дозволуваш да шетаат со пола газ надвор?

Lejla8, simonka93 and zhap4e like this.
  5. kuc

kuc Форумски идол

На драго срце ти давам од макава моја и ти да се помачиш повели дојди и нес ладен честам ;)

Rebecca_R, Lejla8 and CameliaMiller like this.
  6. BlackNight

BlackNight Популарен член

Абе се враќам од работа, барабар со пола Скопје кое се враќа исто така од работа и гледам така се шетаат сред центар. Е, не ми оди бре, не. Па, невкусно и не може да се шетаат ноз град ко на плажа. Ајде, нека одат во банка такви да подигнат извод или да платат сметки или во катастар да вадат имотен лист. Па тело било, па топло било. Ма ајде...

7. LadyC

LadyC Форумски идол

Ја бе на 12 години уште со барбики си играв. (facepalm) Баш сум заостаната.

8. CameliaMiller

Не знам. Тоа е само облека.
    Знам само дека нема да ги воспитувам да се разликуваат според улогите. :)
    И јас.
    Ама подоцна пак, наеднаш некаде пред 13 роденден, се бакнав со еден, за прв пат.
    Такви се тие години.

Rebecca_R, VladeMila and Lejla8 like this.
  9. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Ja сфативме многу добро, само што отиде во крајност.
    Оние девојки што се облекуваат така, што мислиш, не се гледаат себеси преку призмата на сексот? Тоа е и основната потреба за такво облекување - да се биде секси и ништо повеќе. Не само што изгледа вулгарно, туку е и моден невкус.

10. LadyC

LadyC Форумски идол

А знаеш ли дека не е само до родителите (баш на таа возраст веќе влијае и улицата реално) .
    Ова сега е што би било кога би било : Кога би имала ти ќерка и би излегла со кратки шорцеви ( мн кратки нели) и некој/а ја нарече „курва“ (не дај боже нели) како би реагирала на таква ситуација? Пошо се има, чисто онака информативно.
    Тргам од мене, еве у средно кога бевме, некои девојки беа постојано избегнувани поради таквото облакање и беа нарекувани погрдно. Не, далеку од тоа дека подржувам етикетирање, но се прашувам, дали би биле така нарекувани доколку малку посоодветно се облечеле?

Lejla8 and Sesil like this.
  11. BlackNight

Секако е развиено. Во повеќето случаи и полови зрело. За жал, во денешно време и полово активни имаме на таа возраст. За жал, пак ќе повторам.

Skorpija25, Lejla8, Sesil and 2 others like this.
  12. BlackNight

Кој рекол дека е ок и за мажите. Мене па крајно невкусно ми е и отсекогаш ми било.

Lejla8 likes this.
  13. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Па што знам. Тоа треба да се дебатира. Демократско опшстество сме,така што, на лице место... аргументи од двете страни, и таа со цицињата што игра кошарка и тие што и лепеле етикети. Зависи кои аргументи би ги дале лепачите на етикети и таа со цицињата. Од оваа позиција, не можам да знам. :D

Што е тоа многу повеќе дозволување? Тоа што ја соблекуваат маичката за да играат кошарка, а на девојчињата не им се дозволува? Па ако не ајде, како племињата... да се вратиме на корените и да почнеме сите да шетаме голи за да голотијата, пак и дебелиот, бубуљичав, заталасен од целулити и стрии газ не ни биде срам да го шетаме...и да ни е уствари, едниствена причина оти го правиме, па да кога видиме некоја со стегнат задник и шета цела разголена и блазесуваме. Можеби и ќе се отарасиме конечно од предатори, што викаш? Оти, нема да се прашуваат за другата половина од задникот кој е скриен.

14. Annath

Annath Форумски идол

Е па тоа е проблемот, дека телото е сексуален објект и така и се перцепира, небитно како е жената/мажот облечена.

15. zhap4e

zhap4e Форумски идол

И со шетање во панталончиња од кои излегува задникот, 12 годишната ќе го промени тоа?

Lejla8, JuLleE, mareane and 2 others like this.
  16. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Ама чекај, ама што е со правата на жената? Природноста на племињата во Африка?

Патем, бидејќи ги спомна... и луѓето од племињата од Африка се облекуваат. Кај оние што живеат во колиби на дрвја, прво се качуваат мажите а по нив жените, за да не им гледаат на жените под облеката. И кај нив има свест.

Битно е како е облечена, затоа што со ваква облека сака да биде секси. Не велам сексуален објект за да не ме сфатите ко да си го бара. Сакам да кажам - придонесува за сексуализација на женскиот род.
    Ги спомнав веќе тешките сељаци од мажи што се палат на изглед од Пинк и Планета. На голотија. Со ваква либералност што ќе постигнеме? Ништо, само ќе се претвориме во такви невкусни жени што обожаваат да ги гледаат.

17. CameliaMiller

Ама зошто ние во цивилизираните нели општества, сме секси ако извадиме цицка?
    Девојчињава се секси или не се?

А женава?

Секси е голотијата, или облеката?

[​IMG] [​IMG]

18. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Kereto se sramuva ,sinko ne.
    Mm ne seta po gaki doma pred kereto,jas znam da,, protrcam "po gaki doma na sto mm se luti deka sinko me gledal .Ajde ke kazes tesno semejstvo..sekojdnevno zaedno pa se slucuva po gaki majka da protrca.
    Ama na vremeto svekor mi po gaki doma setase letno vreme...i sto...nevkusno za oko ..ne deka mene neznam sto ke mi pobudi ...gluposti...

Lejla8, CameliaMiller and LadyC like this.
  19. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

А зошто воопшто носат облека, туку не шетаат скроз голи, си се запрашала? Затоа што сексуално гледаат на друг дел од жената, а не на градите. И тоа е само начинот на кој им се развиле заедниците. Ако некоја шета гола меѓу нив, пак ќе има реакции. Западното општество се развило на друг начин, и не ја гледам поентата на муабетов. Сакаш да кажеш дека вака треба да се облекуваме? Би било океј да излезам така на улица? Треба да биде океј?

И зошто го вртиш муабетот на цицки, кога почна за газови? :D

20. manja666

manja666 Популарен член

А што е толку страшно ако речеме дека телото е сексуален објект?
    Може лошо звучи ама погрешно ли е?
    Секс не се има само од љубов и од хемија меѓу двајца, туку и како потреба сексуалниот чин може да биде предизвикан баш од такво провоцирање, разголување.
    А кој се облекува така, извинете ама си го бара. Не во смисла си го бара за да биде не дај Боже силувана туку си бара сексуален партнер.
    Со гол газ и деколте до папок, па едно провокативно играње и спуштање до земја по дискотекиве, очигледно е дека не и е целта таа вечер провод со друштвото туку секс.
    И тоа е ок, само дај да ги кажеме работите со свое име, без задкулисни зборчиња и превртувања.

Според мене има морално облекување и неморално.
    Само моментот овде е што девојка во 28 години која излегува така и целта и е секс според мене нека прави така како што сака возрасна е. Проблемот е со децава по 15 години со истото однесување, а да не зборам за сликите по фејсбук. Репери им се станија и тијана ајфон старлетиве.

Се вреѓаме лесно кога мажите ни лепат етикети а самите своето тело го направивме да биде само сексуален објект и ништо повеќе.

Thread Status:
Not open for further replies.