Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Annath

Annath Форумски идол

Нема да го промени, ама сакам да кажам дека нема да се обрнуваше внимание на тоа, ако не се гледаше низ призмата на сексот. На маж што му се дига на 12годишна, ќе му се дига и во бурка да е облечена. Телото на жената, впрочем жената општо, се перцепира како сексуален објект. И лошото е што и самите жени тоа го прифаќаат.

2. DAngel

DAngel Форумски идол

Ме потсетивте на едно видео од една француска дизајнерка. Рече самата, најголемиот маркетиншти трик е кога дизајнер ќе ти каже дека дизајнира за "силната жена", онаа што не и е гајле какво мислење имаат другите за нејзе. што се облекува за нејзе, а не за другите. Контоверзно, ама така е.
    Како го одбрани ова нејзино тврдење? Замислете една недела да не видите друг човек, да сте одделени од луѓе и да знаете дека нема на никого да налетате цела недела. Како би биле облечени при крајот на неделата, шминка, фризура? Најверојатно би биле облечени во најудобната облека што ја имате, косата би ви била во најпрактичната форма што ви е во моментот. Шминка? тешко :x
    Така, женската облека на крај ја подели на два вида, облека за жени кои се облекуваат за да остават впечаток на другите жени и облека за жени кои се облекуваат за да остават впечаток на машко.
    Знам дека може да звучи контроверзно, ама не можеме да негираме дека е така.
    Срамота е да излезеш несреден сепак значи дека очекуваш тој што ќе те погледне да има некое мислење за твојот изглед. Да не ти е гајле не би имала проблем да излезеш несредена во било кој момент.

3. Petra777

Petra777 Популарен член

Поодвратно нема!
    На шо личи?!?
    На мојот да ставам, па после манијаци, силувани...
    Не си го фалам, ама никогаш! :D На плажа може.
    Него ми се припи Радлер.
    Лиги ми течат.

Lejla8, anaja1, LadyC and 3 others like this.
  4. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Не е поентата во кое племе како се облекува Ливинг, затоа само мислиш дека си ја сфатила поентата, ама не си ја сфатила.
    Поентата е дека сексуалноста и сексуално привлечното е различно за различни луѓе, исто како и со сите останати категории.

Телата на сите ни се исти, само во развиените земји дебатираме дали е нормално да се дои во јавност.
    Ако ги побараш моите мислења во темата, ќе видиш дека немам против јавно доење, но ми е непријатно кога тоа е ачик јавно.

Значи моето доживување е такво, не сум совршена. Не треба да е така и сакам да го променам тоа, и кај себе, и кај сите :)

Rebecca_R and Lejla8 like this.
  5. CameliaMiller

Зошто машките можат да шетаат цициња, а женските не?
    Што е глупаво во прашањево?

Lejla8 likes this.
  6. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Ќерка ми е во период кога преминува од девојче во девојка.Убава,тенка,стројна,со нозе како срна( најубава на мајка) и веќе купуваме во продавниците за девојки,а последнава година нема ништо за неа во детските продавници.
    Сака да се дотерува,еден куфер само за неа наполнивме од одмор кога се враќавме.Маички со карнери,со голо меше,искинати фармерки,кратки шорцеви....со еден збор,се што е последен крик на модата.И исти патики си купивме.

Но.
    Има осет,знае до каде треба да оди со облекувањето.Ако она не знае,јас знам.Татко и знае.Брат и знае.Ќе и укажеме.

Она што мене не ми се допаѓа како мајка(не дека јас сум престарена и аут од сите трендови) е тоа што се копираат некои трендови кои ми немаат никаква смисла.
    Еве пример.
    Се сликаме на одмор и ми вика сликај ме како гледам во земја.:^)Молам?
    Да,така е модерно,замислен поглед во земја.Косата пуштена(а густа и е,надвор е топло,уште нешто што јас не го разбирам).

Муабетот ми е дека не треба во се да бараме здрава логика.И ние сме растеле,сигурно имало некои нелогичности кои родителите не ни ги разбирале,како на пример,мајка ми никогаш не разбираше како можам да носам топуци и како се движам во нив.Од оваа перспектива и јас се чудам,ама тогаш сум мислела дека се модерни,убави.Ми било дозволено да растам и да правам избор.

На децата,кога се на таа возраст,кога мислат дека се што лета се јаде,треба да им се даде слободата да одлучуваат,да прават избори со кои може и да не се согласиме,но како ќе пораснат,станат личности,како ќе расудуваат ако сме им постојано зад петици и викаме по нив,браниме...?

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Збориме за две различни култури Камелија.
    Дали ни е зрело општеството за таква либералност?! Не е. Затоа ко што викаш ти тие институции имаат работа.
    Овие жени на друг начин се опресирани. Ко на пример кога имаат добиено седат у колиба надвор од селото, на други им ги сечат клиторисите, во ваквите племиња неретко е еден маж има повеќе жени не е само кај муслиманите или сите мажи ја поседуваат една жена во семејството ко маж, брат и свекор, а не ретки се и силувањата ама не подлежат под цивилизираните закони и норми.

Нема секој различни морали. Што е морал знаеш? Прва година средно социологија. Или ги имаш или ги немаш, ама морал е морал.

Од муабетов ќе испадне дека Шиндре е у право и ај у пм.
    Малце забегавте.
    Децата ако не се сексуализираат нема ни да се облекуваат така. Зошто дете од 3 години не облечете бе така?!
    Јасно е зошто.
    Дај ве молам доста глупости.

Skorpija25, mareane, Chantal and 13 others like this.
  8. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Кога живееш во место каде многу добро знаеш какво е сексуално привлечното за таа заедница и се облекуваш на сексуално привлечен начин, што е поентата?

Skorpija25, Lejla8, simonka93 and 4 others like this.
  9. LadyC

LadyC Форумски идол

Луѓе ми треба совет. Иам една рода ама мн ми досаѓа да и правам нокти, се нејзе и се израснати за една недела ( ко божем) |( .
    И стандард само бара нови и корекција на неизносен нокт, дека пари не и зимам (нели блиска ми е) ама овој пат го претера. Значи осет да се немало дека трошам скап материјал кој навистина скапо ме чинеше и да се немало осет колку се бара и се троши. Значи се она сака мн, се сака 10 пати да и поновам, само бара нешто, абе ми иде :punch: :punch: :punch: .
    Ако и кажам нешто одма ќе се надурли, мада нема да ни е прв пат да се налутиме и со години да не збориме. Дека мн е тежок карактер, ама ако ми верувате вријам од нервоза. :@

10. CameliaMiller

Проблемот е во тие што довикуваат и до нивното домашно воспитување, не во девојките.
    Никогаш нема да и` речам на ќерка ми, сестра ми, другарка ми како да се облекува или однесува за да се “спаси“ од такви ликови, чие место е во институција, а не на улица.
    Јас не би реагирала никако ако е само довикување, но дома ќе и` објаснам дека проблемот е во него и дека нема зошто ние да се срамиме или криеме.

Истото го правам секој ден, поради анксиозноста. Ехеее колку пати се шушкаат “оваа пие ад, знаеш ли дека на психијатар оди, лелеееее има психички проблеми“. Пијам бе и не се срамам.
    Кај мене е во прашање состојба и лекови, но - морализирањето е тоа. Види ја ороспијава, види ја ненормалнава... :)
    За мене нема табу и тоа е тоа.
    Не сите се облекуваат за да привлечат сексуално внимание, да се разбереме. Има и такви и океј нивно си е.

Време е да се промени тоа.
    Не ние да се облечеме, туку да ги научиме девојчињава дека и голи и облечени треба да си стојат до своето :)
    И дека не постојат ороспии.

Lejla8 and LadyC like this.
  11. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

А кога ќе ти излегува со пола г’з надвор и многу добро знаеш дека такви манијаци ќе ја забележуваат на улица, ќе преземеш нешто или ќе кажеш терај си, убава на мајка, нивна грешка и ненормалност?

Ова со анксиозноста врска нема со муабетов.

Има и такви и не е океј, не е нивно си е кога се малолетни.

12. CameliaMiller

Па зошто лепиш етикети, зошто лепат етикети? Која е целта некому етикета да залепиш?
    Да, ќе и купам тејзер.
    Реков, сјеби му живот на секој што ќе проба да те повреди, вербално или физички.

Има врска, осуда е осуда, шепкање зад грб, морализирање....
    Секаде каде што сметаш дека треба да се однесуваат по твои зацртани правила, грешиш.
    Секој има право како сака да живее.

Lejla8 likes this.
  13. Lilit

Lilit Форумски идол

Колку сака нека е блиска те користи и тоа не е ок.
    Или откачувај ја дека немаш време или директно кажи и.
    Или речи и кнап си со материјали и ќе сфати.
    Јас би за директно. Што е многу многу е.

14. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

Сељачишта ;)

15. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Лошото е што жените прифаќаат дека некоја си во панталончиња со пола газ изваден е убавото, и дека они, за да бидат секси и убави и привлечни и допадливи... треба да се облекуваат така.

Од безбедносни причиини јас на своето дете не би му дозволила да шета така и многу веројатно дека ќе му објаснам дека, за да биде секси и убава и привлечна,мојата ќерка не треба да има потреба да шета со пола газ изваден или гола. Ама мојата ќерка ќе излезе со пола газ гола, затоа што некоја рекла дека треба да излезе така ако си го сака телото. А, всушност... самата си прави да биде ништо повеќе од сексуален објект. Оти? Оти со таа мисла и тргнува.

Ама јас не ти реков дека не можат. Баш напротив, ти реков,слободно ти шетај си ги твоите. 12 годишно дете, се надевам родителите имаат доволно памет во главата да му дадат облека.

16. CameliaMiller

Ок, за првиот дел се согласуваме. Облеката е погрешно да се доживува како “вредност“ :)

Второво, болдот. Важи за родителите и на машки и на женски, или само на женски? :)

Lejla8 likes this.
  17. referentka

referentka Moderator Staff Member

Кога ќе те побара кажи и дека сите термини се зафатени.
    Предложи и некој термин ти и патем прашај ја дали ќе корегира или сака нови (оти нели треба да си организираш со муштерики) и - ,,...оти корекцијата ти е поефтина 300 денари е, а новите ти се поскапи 700 денари се...види што ти се исплати повеќе,, (ама ова со убаво кажано:nod:)

18. Lilit

Lilit Форумски идол

Едно е општествена стигма, а друго е морал.
    Почнавте да ги мешате работите.
    Малку е ретардирано некој да мисли дека шири морал за тоа што некој оди на психијатар и се грижи за своето здравје. Тоа е стигма.

Ако облеката не испраќаше порака во сите институции ќе се носевме по купаќи летно време.

Зошто би носела куси вовлечени в гз се прашувам?

Мислам дека расправава е беспредметна и е водење инат.

Skorpija25, m.i.g, Espadrila and 5 others like this.
  19. CameliaMiller

Те искористува и најди си начин да ја откачиш, макар и да се налутила.
    Абе јас не носам оти мене не ми се практични :) Ни танга не носам, бапска гаќа само.
    Ама па и не е мое да размислувам зашто Трајанка така шета.
    Можеби расправава е беспредметна денес, во иднина нема да биде, тоа го знам.

Самото тоа што се повикувате на “старите добри времиња“ ја прави расправава многу битна за иднината.

20. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Ама свесна си дека ситуацијата ќе биде опасна и таа пак може да биде повредена дури и да носи нешто за одбрана? Што ако се повеќе сељаци во група?

Нема врска. Овде си правиме муабет за што е морално а што излегува надвор од границите. Анксиозност нема ама баш никаква врска со тоа.

Lejla8 likes this.
Thread Status:
Not open for further replies.