Ние околу и преку 40...

Discussion in 'Кафе-муабети' started by lunicka, Nov 5, 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 vote(s)
    57.2%
  2. 36-40

247 vote(s)
    24.8%
  3. Над 41

171 vote(s)
    17.2%
  4. Над 50

8 vote(s)
    0.8%
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Чекај малце. Ти рекле дека си површна што судиш според облека, а сега истите (не знам кои се ама ајде штом велите дека се истите нека бидат истите) велат дека облеката е израз на карактер и култура.
    Ти, од друга страна, тогаш си рекла дека судиш според облека, а сега ти пречи што други судат според облека? :whew:
    Ме збуни. Двојни аршини, убаво си кажа сама.

Не ја следев таа дискусија тогаш, но веројатно се вртела околу скапа и ефтина гардероба. Поправи ме ако грешам. За голотија беше или за "класа"?

Како борбата против сексуализација на жените се сведува на истакнување на сите физички атрибути, еве не знам. Просветлете ме.

Skorpija25, JuLleE, manja666 and 7 others like this.
  2. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Не, мене ми пречи зошто добар дел од членките активни на темава рекоа дека сум јас површна јер судам ради облека, а сега они судат по истиот основ - облека.
    На конкретнава дискусија Камелија држи една страна, сите останати друга. По некоја логика, членките кои тогаш мене ми говореа за површност, сега на истиот површен начин зборат за шорцеви и голи газиња.

Јас судам по облека, и не го кријам тоа, ниту го кажувам во завиена форма. Пак ќе повторам, облеката кажува многу за личноста, е сега оваа дискусија за млади цури и дискусијата за возрасни мажи, иако во сличен контекст, оди во различен правец.

Инаку, муабетот беше дека кошула со кратки ракави кај маж мене ми делува сељачки, и стојам позади тоа.
    Штом сум заборавена, еве ми прилика да кажам дека и ВИЕ сте површни, повторно, јер судите според облеката. Кај отиде она "облеката не го прави човека"?

CameliaMiller and Petra777 like this.
  3. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Некогаш дискусииве се чинат ко.. колку да се каже нешто и колку да е спротивно од тоа на другите.

4. Petra777

Petra777 Популарен член

Досадна е темава... |(
    Поинтересно беше за ци*ки.

5. Petar80

Petar80 Форумски идол

А бе ќе ве остави човек еден ден само жени на темава и одма мириса на карање бре.

6. dunka

dunka Истакнат член

Ај ијас да се изјаснам на темата што ја вртите денес. Имам девојче од 14 години и јас ја носам да напрајме прамени во косата , депилација на усни, веѓи, кратки пантолони... јас сум прва што сака не пак таа ама сепак да се знај граница и до каде претеризам несакам сакам да си личи за годините.

IvaSand, Lejla8 and zhap4e like this.
  7. Petra777

Petra777 Популарен член

Едни исти врева прават.
    Во секоја манџа, запршка.
    Легнав да си поспијам. Чао :hai:

Skorpija25, Sesil and Lejla8 like this.
  8. elimkd

elimkd Форумски идол

Петре де кажи нешто како родител мислење за темава, не само сеири тука фаќаш :D

9. M&M

M&M Форумски идол

Охрид си е Охрид:sun: 20170721_183132-1.jpg

Skorpija25, Ane-Goki1, Sesil and 18 others like this.
  10. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Па за цицки зборат цел ден :!:
    ...ама "цицки на изволте" :rofl:

M&M, Ane-Goki1, Viktorijaaa5 and 15 others like this.
  11. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Огледалово у апарманов е магично. Како ми го покажа г*зот у фармерки 8-| уште е голем да се разбереме :!:
    Да бидам у тек со муабетите :lol:

12. Ana Marija 1

Ana Marija 1 Популарен член

@Bozica1980 кради го огледалото за дома:D Ви ја следам дискусијата и сосема се согласувам со @zhap4e дека често на темава се забележува желбата да се контрира на останатите. Дај сменете тема, секој си го кажа ставот и тоа е. Препорака за некој добар филм, ама лесен да си го пуштам мозоков на пасење, не дека до сега не го правев тоа?
    Мм отиде на фризер, ја зема и малата и си го одморам мозокот додека се вратат.

Skorpija25, M&M, Sesil and 8 others like this.
  13. Petar80

Petar80 Форумски идол

Не сеири далеку од сеири но велат ако видиш жени дека се докажуваат одминиги не ги препрашувај што како оти во секунда се здружуваат и ти си виновниот иако цел ден тие се расправале. Така да поумно е да си молчам.
    Конкретно мислење немам затоа што од ден на ден моралните вредности се се пониски така да секој со својте сваќања.
    Искрено денес од Сиси и газови човек замастување на вени ќе фати.

14. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Не мислам дека муабетов е напорен, и воопшто не е караница. Дискусија е, а ова е форум и тоа правиме тука. Мене баш ми е интересно. Напор повеќе од јутјуб клипчиња. :devil:

@Rebecca_R, се сетив на тоа и не ми јасно како го исповрзавте. Ај, добро, се сложив мислам и тогаш дека кошула со кратки ракави е демоде. Ама што ти кажува тоа за мажот? Дека не му е гајле за мода, туку гледа да му е удобно. Еве и татко ми носи, па нема што да го правдам. Таков си е човекот - баш му е гајле дали ќе биде модерен. И кога ќе му кажам дека нешто не оди, ме слуша и се преоблекува. :D
    Тука станува збор за мода и вкус. Кошула со кратки ракави не можеш да наречеш морален невкус.
    Да, ти кажува за карактерна особина, ама не го дефинира човекот. Тинејџерки со ваков стил ко овој што го дискутиравме, баш се дефинираат себеси преку тоа. Прават да бидат перцепирани ко секси згодници и не многу повеќе од тоа.
    Слободна со своето тело, добра работа е тоа. Ама муабетот почна за тинејџерки, практично деца, и одговорноста на нивните родители. Да, родителот има одговорност да воведе некои основни насоки. Јас би вовела, за вас не знам. Не ко пишани правила што смее и не смее, туку преку давање на знаење дека покажување на слобода преку голотија не е океј и дека се деградира себеси.

И да, да судиш човек по кошула со кратки ракави е поповршно од тоа да ја осудиш сексуализацијата што тинејџерките сами себе си ја прават и ненормалните стандарди што ги поставуваат. Ако веќе рангираме. :)

M&M, Mishela, JuLleE and 12 others like this.
  15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Сите мажи не знаат што е "не"?
    Немој така Пецо :)

16. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Имам уште некоја страна да дочитам ама сакав само да пишам на темата додека не ми истекла паузата.:)

@Silver.E што ја потикна дискусијата ми текнува почна една хајка против @Gea (извини што те спомнувам ама ми остана настанот во сеќавање) од кога стави слика од ќерката во мода за клинци, почна исто да морализира како не и личело на девојчето да шета во шорц, таа тогаш чинам беше за прво или второ одделение, значи детенце и баш беше во пристоен шорц, бермуди. Мене ми остана така во сеќавање тоа како воопшто и дојде мисла во глава да сексуализира детенце, мислам поодвратно нешто немам прочитано тука на форумот, верувам дека и Геа беше погодена од начинот на која беше нападната како родител што "дозволува" таја да се облекува ќерката бидејќи долго време после тоа ја немаше да пишува на форумот.
    Мене мислењата односно константните напади кон овие, оние од дотичната порано ми веа снешни, после напишаното за детенцето ми се крајна мизерија, изопаченост итн, впрочем секој што има такво мислење за детенце, го гледа како сексуален објект без обзир како е облечено е за лечење.

А статистиката вели дека најголем број на жените се силувани од близок така да факторот покриен газ баш и нема некоја смисла.

Gea, mira.mira, Skorpija25 and 13 others like this.
  17. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Не е битно што кажува, јас јасно нагласив дека сметам дека облеката го дефинира човекот и многу кажува за личноста. Тогаш муабетот беше дека моето размислување е плитко и површно.
    Сега, во овој муабет веќе не е површно да се говори за тоа дека гол газ изгледа непристојно и зборува за неодговорноста на родителот? Значи фразата се користи по потреба? Јас не сум воспитана така. Ама, ете, некои се, а тоа се двојни аршини.

Значи не може во еден контекст облеката да не го дефинира човекот а во друг да го дефинира. Мене тоа ми пречеше, затоа и реагирав.

Проблемот е во перцепцијата на голотијата на денешново општество. За некого е непристојно за некого е сосема океј. Девојката носи тоа што смета дека треба носи, родителот одобрил, па ајде да не бидеме површни па веднаш да заклучиме дека девојката сака да провоцира со облека. Да ве потсетам, ова се однесува на сите оние кои ми рековте дека облеката не го дефинира човекот.

CameliaMiller likes this.
  18. LBC

LBC Истакнат член

Ај добра вечер.
    Реклами уз серијата , па да ви пишам.
    За стилови не би дискутирала, секој со своето ама едно запамтете-Everybody judge! Колку и да сме либерални и све то, пак некад за нешто барем во себе ќе осудиме.
    За туѓ не зборам, за мојот ќе кажам. Скромен, прибран, некогаш класика некогаш кежуал но не памтам во 29 години да сум носела длабоко деколте или прекратка сукња за мојот вкус. Но тоа сум јас нели.

Што ќе се збори у трета кажете , доволно е цел ден тоа па тоа :wasntme:

Skorpija25, Ane-Goki1, Sesil and 6 others like this.
  19. Dust

Dust Game Over

Како можете да ставите на вага кошули со кратки ракави и шорцеви со пола газ надвор?8-|
    Жени(facepalm)

M&M, Skorpija25, Mishela and 17 others like this.
  20. monik55

monik55 Форумски идол

Си го дознав лекот за смирување на нервите,од денес ќе трчам по 1 саат и после сум мирна:)
    Сега туш и на ладно пиво8)
    20170721_210605.png

Thread Status:
Not open for further replies.