Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Колку и да си поучен од претходни искуства, било твои било туѓи, и седмо дете да ти е по ред, пак ќе бидеш во недоумица ,,КАКО,, да се пристапи.

Не е толку до искуството туку до пристапот.

Искуството се сосои во тоа да знаеш дека секое дете е различен ,,ентитет,, и дека неможеш да се движиш по шема ,,како први -тако други,,.
    А токму детството е најбитно за развојот и оформувањето на карактерните особини.
    Дали детето нешто ќе го ,,краси,, или ќе му пречи , зависи токму од нас.

Мислам дека толку паметен родител и воспитувач (воедно собрани) не се нашол.Мора да потклекнеш на нешто.

Нормално, моите родители ми се идоли, ама ете и тие не се совршени...ни јас не сум совршен родител, па не очекувам и дека моите деца ќе бидет совршени.

На MacenceEna, JuLleE, Skorpija25 и 20 други им се допаѓа ова.
  2. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.675
    Како труп стојам кога некој ќе ме гушне.
    Што знам, ете, не сум тој тип.
    За да гушнам некого, ама онака од внатре да ме понесе, треба да почуствувам дека му треба мојата гушка (тажна гушка) или дека сакам да го згмечам од радост (среќна гушка).

Оноа бац-бац на секое видување со луѓе со кои се гледаш секој ден ми е исто така лигавење.
    Децава го практикуваат...мада и јас кога бев средно, имаше тоа кога одиш во школо да направиш ритуал шлап-шлап со сите другарки. Јас успешно избегавав, а и ме знаеа дека не сакам.

И најзбунувачки ми се долгите гушкања :rofl:

На marama, PUPICA, JuLleE и 25 други им се допаѓа ова.
  3. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.867
    Допаѓања:
    99.600
    Долгите гушкања ме прават да се чувствувам жива! Со личности кои ги сакам, нормално. Кога ми се случува такво гушкање дишам длабоко, молчам и во тој миг заборавам на се'. Во врска гушкањето ми е една од побитните работи. Гушка из чиста мира, секогаш, секаде!

Во однос на децата и родителските постапки во воспитниот процес... верувам дека улогата на родителите е многу битна за тоа каква возрасна индивидуа ќе израсне од тие три кила месо, ама исто така верувам дека има многу и во карактерот на самото дете. Ако детето не прифаќа и врие од тврдоглавост, секој родителски напор е залуден.

Феминизираноста или шовинизмот не се од гушкање/негушкање бар по мене. Гените се пресудни за ваквите особини кои не се карактерни па да пробаш да ги исправиш со промена на некои навики во воспитувањето. Таа личност така чувствува одвнатре и нема превоспитување тука.

И така. Една недела до одмор од работа, нецел месец до десетдневна кидавела. Тик-так, тик-так...

На marama, JuLleE, Skorpija25 и 21 други им се допаѓа ова.
  4. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.050
    Д. ден... Имам време да шкртнам денес.
    Како мала броев пари, мн ми беше интересно. Сакав во банка да работам, ама се предомислив. :D
    Економски завршив, пак со пари работа имам :D
    Сакав и да бидам пејачка, го пробав и тоа :D Не кафанска ! :shake:
    Во главно тоа што сакав го реализирав. :)
    Едвак чекам да си подлегнам дома...

На marama, JuLleE, Skorpija25 и 17 други им се допаѓа ова.
  5. Milobebence

Milobebence Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јули 2016
    Пораки:
    5.655
    Допаѓања:
    107.458
    Девер ми на 40 години си ја вакнува (шлапа)мајка му.И мажми е мамин син ама не ја бакнува барем не пред мене.Мајка им е за нив центар на светот па дури и Господ.Што ќе рече мама тоа е закон.Многу нешта се забегани и нереални ама зошто доаѓа од мама е се ок и прифатливо.Неко мајки сепак претеруваат .Се прават грешки кои подоцна никој и ништо на овој свет не може да ги промени.Секако ова важи за претерување.Не станува збор додека се мали дали да ги бакнуваш,секако дека ќе ги бакнуваш мали се и потребна им е љубов ,нежност ,разбирање ама да не премине во опсесија и да се преминат границите.

На kuc, Mr. Right, mareane и 7 други им се допаѓа ова.
  6. zoran43m.k

zoran43m.k Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2014
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    1.635
    Спремајте стрелите...
    Јас мислам дека е себично претераното гушкање на деца , бидејки децата немаат избор , од размислувањето на мајката зависи што е правилно а што не и ако мајката размислува дека е правилно гушкањето , детето МОРА да разбере дека тоа е така , па така дури подоцна и да ја има слободата да одлучува за тоа дали ке се гушка или не , се однесува според тоа што го напиша Камелија , штом нејзе и прави задоволство , мене ми е прифатливо.
    Инаку кои проблеми ги има детето и која е опасноста од ферминизирање , детето не знае да направи емоционална разлика помеѓу тоа што е гушкање со мајка , и тоа што си е секундарен инстикт , од друга страна детето си го чувствува телото и во тие моменти на гушкање се бара емоционален одговор од него , и сега одговорите во тие години се или едипов комплекс , или феминизирање , за среќа тоа емоционално созревање на детето трае подолго , исто како и физичкото растење , па има време и да греши и да се исправа , но ако не му се наметнува ништо , мислам дека многу порано ке се повлече од гушкање.

7. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.198
    Ќе ми се слоши од муабетиве.
    Лошото доаѓа кога веќе доаѓа од потреба на мајката, а не на детето. Тогаш почнуваат сите нездрави моменти и доживотна зависност.
    Интересна работа што со ќерки и родители е многу помалку од мајки со синови.

Негооооо...добил ли некој карти за Супер Купот од Пепси?
    Не пиеме, а купуваме па делиме по луѓе отворени шишиња. Аман веќе.
    Бар кока кола да беше...

На Espadrila, Mr. Right, mareane и 9 други им се допаѓа ова.
  8. Rebecca_R

Rebecca_R Форумски идол

Се зачлени на:
    3 октомври 2016
    Пораки:
    3.083
    Допаѓања:
    55.715
    Здраво, како сте? Јас фино, банана, кафе, завршив работа во банка и сега уживам во второ кафе. Ве исчитав и сега ќе отворам да видам што има во Зара. :sun:

И повторно, за една едноставна процедура, ако немаш врски, ќе заглавиш саат време најмалку. Јас завршив за 15 минути.

Последна измена од модератор: 26 јули 2017
    На Jean-Baptiste, simonka93, Mr. Right и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.402
    Допаѓања:
    262.219
    Јас дури и статус шернав за тие пусти карти...
    Вагата е добра со мене одморов не бил фатален. Од враќањето во Скопје на утрешната посета на забарот највеќе се радувам.

На marama, Skorpija25, Ane-Goki1 и 11 други им се допаѓа ова.
  10. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Границата е онаму каде што детето се форсира да биде нешто што не сака да биде.
    Со сила доктор да стане, со сила мачо мен да биде, со сила да пцуе (сите имаме по некоја таква тетка дома...), ако е машко и заплаче - не плачи како девојче итн.

Кога мајките, како жени, слабоста на своите синови не ја сфаќаат како човечка, туку како женска карактеристика, му врежуваат во мозочето дека се` што е слабост, емотивност, покажување на чувства - е чисто женска карактеристика, а чувај Боже да си женско, полошо од тоа нема. :)

Аман не ги “челичете“ синовите. Оставете ги да бидат луѓе.
    Снаите ќе ви бидат благодарни.

На Skorpija25, malerozna, M&M и 13 други им се допаѓа ова.
  11. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Добро воспитаните снаи ќе бидат благодарни. Оние другите исто, само плус ќе ги јадат ко палачинка за појадок.

На Jas!, mal.ecka, Espadrila и 10 други им се допаѓа ова.
  12. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    :rofl::rofl::rofl::rofl:

Ам шо да ти кажам, и ти си права.

На kuc, Petra777, Lejla8 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.198
    Така е Бриџит, на фините снаи ќе им е тамам, на невоспитаните им е више од тамам, крвта со памукче ќе му ја пијат, а на тој сиротиот му е преку глава и ќе голта.
    Ко што има такви жени кои веднат глава, има и такви кои на мажи им веднат глава.

Чичко ми цел живот мајкин, на жена А не и кажа, у раце ја држеше, се што ќе кажеше за него беше единствена вистина (читај за нос го тегнеше). Мајка од друга страна целивање. До 55 години. Трпеше де, глумеше. И после му пукна филм ги отера у три лепе, си најде жена со која е среќен и покрај која може да биде свој човек. Живот.

Од љубов до безкарактерност, од наводно челичење до горило. Има разлика и има начин до златна средина.

Кога љубовта е љубов, а не гушење, кога челичањето е челичање, а не игнорантност...
    Ни едното ни другото не носи до цврст и урамнотежен маж.
    Кога има доминантен родител во семејството кој ја наметнува својата воља тогаш е проблем. Се прочитавме сем улогата на таткото...

Читајте од Рудан Кад мушкарац је педер? Добра книгичка по прашањево.

Инаку тргнавме од феминизирани деца до кај стигнавме. Ни се раѓаат феминизирани, ни па гушкањето ги прави такви. Склоп на моменти е.

Последна измена: 25 јули 2017
    На Skorpija25, M&M, mareane и 7 други им се допаѓа ова.
  14. LBC

LBC Истакнат член

Се зачлени на:
    12 март 2017
    Пораки:
    381
    Допаѓања:
    4.313
    Друштво јас да ве поздравам, периодов само ќе ве читам од тел и толку ќе ми биде.
    бидете ми арнички и вечер ако имам шанса ќе ве позз уште еднаш ама не ветувам ништо..
    :l:

На Skorpija25, Ane-Goki1, kuc и 7 други им се допаѓа ова.
  15. Someday

Someday Популарен член

Се зачлени на:
    12 мај 2017
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    1.773
    Па не морал да чека 55год да направи, арно рано му текнало. Ама претпоставувам никад није касно

На Lejla8 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lilit

Lilit Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    12.954
    Допаѓања:
    164.198
    Не морал де, ама правиме такви големи промени после позначаен емотивен настан. Ни се прави клик, особено ако не се работи за човек кој многу размислувал за себе и своето право да биде среќен (мама е важна да биде среќна, јас сум тука за неа, после жена ми итн). Е така он.
    Почина дедо ми и му дојде кликот дека животот е краток и дека не е среќен. На татко ми тогаш му текна дека сем потесното семејство не треба да се грижи за никој друг и стана посебичен во однос на другите од надвор.

За среќа никогаш не е касно.
    Зошто на фемина читаме еден куп случаи ја изневерува, ја малтретира секако, ама она сака да го поправи него, а не себе и останува. Комплексни одлуки се, не е мал клик.

На Skorpija25, Dadusicka, mareane и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Ariel

Ariel Форумски идол

Се зачлени на:
    7 декември 2009
    Пораки:
    8.444
    Допаѓања:
    143.627
    Мене ме интересира како да се спречи или искорени фемизираноста. Знам дека има разлика од дете до дете, ама веројатно има совети што може да се применливи.

Од желбите како мала, што да кажам, сакав да бидам принцеза, ама Кејт ми ги расипа плановите.

Тоа што сум и тоа што сакав да бидам се сосема различни работи. Си ја сакам работата, ама мислам дека ќе беше сосема поинаку да работев нешто поврзано со природата. А зошто да жалам, животот е пред мене :D

На PUPICA, Skorpija25, Viktorijaaa5 и 10 други им се допаѓа ова.
  18. Peco

Peco Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2015
    Пораки:
    5.635
    Допаѓања:
    178.124
    Кога бев мал сакав да бидам пилот или астронаут. Yeah, right.

Добар ден :)

На Skorpija25, Espadrila, M&M и 14 други им се допаѓа ова.
  19. Mr. Right

Mr. Right Форумски идол

Се зачлени на:
    8 септември 2015
    Пораки:
    2.510
    Допаѓања:
    71.272
    zdr kako si :D

:hai:

Синоќа во 5 сабајле сум заспал од што толку ми беше жешко, а двата прозора ширум беа отворени. :sweat: И за прв пат годинава ме касна комарец на три места од кои два под газО. |( Се разбудив чешајќи се.
    Со мајка ми сме многу блиски, ама гушки и бакнежи нема. Се почитуваме еден со друг и се советуваме, ама да ми наметнувала мислење за нешто тоа никогаш не го сторила. Ниту пак некогаш ми кажала ова и ова ќе правиш - НЕ, а и доволно сум зрела и возрасна личност да знам што треба да правам и што не треба. Додуша и знае каков сум и многу многу не се потресува за мене за некои работи. Единствено што ме нервира кај неа е тоа што се понаша као драма куин. :envy:

Рекоа заладување дека ќе има, а мене климава цел ден ми работи. :!:

На stetoskop, Annath, Skorpija25 и 14 други им се допаѓа ова.
  20. Petra777

Petra777 Популарен член

Се зачлени на:
    19 ноември 2015
    Пораки:
    2.877
    Допаѓања:
    29.050
    Ништо од спиењето мое :drunk:
    Изреметена сум скроз. Поуморна никад. И топлово ме дотепува.
    За мајка-син-ќерка не си давам право да коментирам, кога ќе имам ќе ви кажам. :)
    Ја со мама уште се гушкам. Па и со тато. Посебно од кога се отселив имам поголема потреба.
    Татко ми иначе само за родендени ќе не гушнел, див човек по природа, ама еве сега сам ме бацува кога ќе дојдам. :)
    А мојов на пример е поблизок со мајка му, ама далеку од феминизиран.
    Ги земал за пример сите добри особини од татко и мајка, би била најсреќна да имам и јас така воспитан син, а за снаа ќе треба да ми помине низ прсти па во куќа да ми влезе. :D

На Annath, Mr. Right, Skorpija25 и 12 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.