Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.141
    Допаѓања:
    43.713
    Мусака на дневен ред. Мали не јаде ништо што ќе зготвам. Ме налути. И нема да добие ништо друго освен тоа што е зготвено.
    Со комшиката од приземје моментално водиме војна. Ме начека кај пералните доле и ми испеа песна. Многу сум перела, касно било. Галама се правело.
    Ама нема закон со кој ќе ме натера да не перам кога сакам и колку сакам. Ај после 22ч нема да перам. Ама до 22 ч и те како ќе вртат машините.
    И еве ја затвора прозор по мене.
    Ај ќе.ме натера да перам денес се живо диво. И постелини ако треба ќе сменам . Во сите соби :wasntme:
    Со мене оро ќе игра

На stetoskop, Lejla8, Ane-Goki1 и 23 други им се допаѓа ова.
  2. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    @MacenceEna кажи и кај нас во МК само после 22 се пере, на ефтина струја, па никој не се буни ;)

На Lejla8, sweet-cherry, kuc и 17 други им се допаѓа ова.
  3. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.141
    Допаѓања:
    43.713
    @EuHenIa знам дека е така ефтина струја ама нели после 22ч треба да е мир и тишина па на пензионериве доле (пошо живеат сутерен) и дневната им е до собата со перални и е гласно. Мислам гласно , колку може да е гласна нова сушара. Ама ете нив им пречи. Може и повеќе е од инает ова нивното ама ај. После 22 ч нема да правам галама.
    И да ако сакаш со некој да се скараш ќе си најдеш рчка. Плус нив им смета и преку викенд што се пере.
    Мене најмногу ми засмета тоа што тој маж и , со заповеднички тон му се обрати на мм дека имале муабет да прават. На прашањето што муабет не сакаше да каже..
    Ко мали деца да сме па ќе не превоспитуваат.
    И по ниеден основ немаат право да се бунат. Нема како што кажав закон каде е пишано кога смее да се пере,суши и да се пушта музика, да се галами.. освен навечер после 22 ч до 8 сабајле мора да е тивко. Тоа е .
    Јас денес и така на времево немам друго што да праам. Освен да си ги занимавам децава .. и да перам ]:)

На Lejla8, Ane-Goki1, sweet-cherry и 13 други им се допаѓа ова.
  4. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.865
    Допаѓања:
    101.746
    Чекајте сега,кога велите сте немале многу а сте имале да одите на одмори,да шетате,мене ми е ова контрадикторно.
    Да ја разграничиме онаа група на сиромашни кои од прв поглед се гледа дека немаат.Живеат во ненормални услови,си легнуваат гладни,одмор за нив,што е тоа?
    Онаа класа што имала па немала е најтешка.Јас сум припадник на онаа генерација која била средна класа,па осиромашила.Значи родителиите стекнале покрив на глава,Се закуќиле колку толку,па во тоа и јас сум била корисник.Ама кога дојде лош период ,кога сум имала 8000 ден. на четворочлена фамилија со мали деца е тоа е нешто страшно.Да не знаеш што да купиш попрво,леб или млеко?И многу зависи кај живеете луѓе,не е исто Скопје и К.паланка да кажеме.Ќе гребеш со нокти?Ма со што сакаш греби нема...Кај ќе најдеш работа кога јас сум жив сведок дека ми требаа10 г. да најдам,и тоа физичка работа.И плус ако си во некои средни години,никој не те ни погледнува.
    Само се молам тој период да не се врати,па ќе си кукам и болувам од кичма и нозе ...да се земе некој денар.

На stetoskop, Lejla8, sweet-cherry и 26 други им се допаѓа ова.
  5. sunshine2015

sunshine2015 Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2015
    Пораки:
    722
    Допаѓања:
    4.488
    Цела зграда перете на исто место?

6. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Имa еднa вo згрaдaвa нa кoјa пo целa нoќ мaшинa и' врти. Кoгa и дa се рaзбудaм се слушa a имa куќен ред кoј вели пoсле 22 тивкo дa е, мaшини, прaвoсмукaлки, музикa, гaлaмa...не. Зa неa изгледa не вaжи.
    Нa пoчетoк имaше и кaј нaс еднa тaквa, дежурен нaбљудувaч и кoнтрoлoр и зa секoјa ситницa знaеше дa ме зaстaни и дa искoментирa. Гoсти пример имaме еднaш вo стo гoдини и нaреднoтo утрo ме чекa дa ми кaже декa глaсни биле. Ми пукнa филм еднaш и и' вoзврaтив нa мoј (зaстрaшувaчки) нaчин :D Дa беше вo прaвo -oк, aмa премнoгу слoбoдa си земa мислејќи декa Бригитa мнoгу финa е и ќе си ќути и секaкви глупoсти ќе прифaќa. Сегa бегa нa другa стрaнa нa улицa кoгa ќе ме види, aкo се зaчекaме нa скaли вo земјa гледa и ме oдминувa. Кoкoшкa.
    Зa немaње мaкa ми е дa збoрaм, ме нaсoлзи Ливинг иaкo сум гo минелa истoтo, знaм и сo мaлку дa се снaјдaм и живеaм aмa прoпaѓaш мaлку пo мaлку. Бoлест е сирoмaштијaтa кoјa те јaде тивкo, и физички и психички. Зaтoa пoчнaв дa рaбoтaм oд млaдa и еве не престaнaв. А уште кoлку имaм |( Уште еден живoт.

На stetoskop, Lejla8, dunika и 21 други им се допаѓа ова.
  7. EuHenIa

EuHenIa Форумски идол

Се зачлени на:
    4 мај 2017
    Пораки:
    2.365
    Допаѓања:
    73.099
    Такви тетки сезнајки секаде има :) кај нас на улица секоја куќа е "заедничка". Кога дојдов јас и фатив да си седам заклучена бев како од Марс падната. Инаку таквите ко ќе ме застанат да ми комрнтираат за нешто што сме направиле или не сме направиле одма ги форвардирам кај мм. Него никој не му се обраќа, многу им е страшен :D:D

На stetoskop, Lejla8, sweet-cherry и 9 други им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.406
    Допаѓања:
    260.125
    Она што го пиша @LivingGlam есента го осетив на своја кожа.
    Имаше денови кога немав во џеб да си купам леб. Да леб. Имав храна за син ми само. Или еден леб го делевме. Не можам дури ни да се присетувам од што ми е толку болно.
    Барав работа, било каква. Чекав и грант. Маж ми не може се да работи. Осетив дно, беда и сиромаштија. Не да немам за одмор, сум немала за леб.
    Во тој период се случуваше да идам на кафе. Ме почастила другарка или сум имала 50 ден и сум прошетала дете.
    Се жалев само на моите, на други не.
    Помина и тој период. Многу работи научив, бев и гладна,и без работа.
    Така да полека со коментарите, кога ќе осетите глад и кога ќе делете јадење тогаш зборувајте за немање и черги.

На eli25, stetoskop, Lejla8 и 27 други им се допаѓа ова.
  9. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.862
    Допаѓања:
    142.581
    Ситиот на гладниот не верува.

Кога имаш три деца, едно на факс, едно средно школо и еден основец, двајцата родители истовремено избркани од работа ради приватизација, работници кои немаат начин да најдат нова работа оти илјадници секојдневно ја губат, кога ќе подигнеш кредит и ставаш се под хипотека за гробот на едното дете, тогаш кажи, какви се тие што немаат, а пушат цигари?

Оти мора некако да се смират, за да моѓат да живеат за другите две деца и да им мачка некој леб и 20 денарски маргарин со буковец од комшии. Оти некој мора да си ги продаде бурмите за ратата на факултет на најстарото оти само 10ки вадело.

Ситиот на гладниот не верува. Децата на директорите од комунизмот кои одеа секоја година на одмор не веруваат како е. Јас никогаш не сум била со моите на одмор. Нити они биле некогаш.

Учев ко луда, работев ко луда, уште работам ко луда, уште немам кров над глава, и уште некоја ке се избаци со - остај ја она му го пушела на директорот затоа е успешна. Она е у партија, затоа работи. Морбидни луѓе има по земјава. Да видат, па да научат. Да сфатат како треба да се мачи човек за леб да има. Да краде струја од комшиите, и да дели сметка по пола, оти им ја изгасиле. Да им се сожалат комшиите. Продавачката у дуќанот да рече, еве ова утре ќе биде со поминат рок, па да не види газдата не го фрлам у ѓубре за тебе ќе го оставам.

ПС Маж ми е праша дали знам некој на 35 години (наша генерација) невработен, еве 3 дена мислам. Нема. Тој е кругот на луѓе околу нас.

На azelea, MissDior, Jas! и 34 други им се допаѓа ова.
  10. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Плата пуштиле 8)8)
    Ова у кариера се нема десено на први да имаме:party:

На stetoskop, Lejla8, sweet-cherry и 17 други им се допаѓа ова.
  11. Petar80

Petar80 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јуни 2015
    Пораки:
    1.579
    Допаѓања:
    45.084
    И кај нас колешке не изненадија пред празник

На Lejla8, kuc, Mr. Right и 12 други им се допаѓа ова.
  12. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Почнал брадастиот да се гребе:@:rofl:

На Petar80, Lejla8, kuc и 8 други им се допаѓа ова.
  13. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    хахахаха, од поодама тоа трае, и трае ...ама некои работи лесно не се забораваат
    П:С. знам дека ти е омилен :rofl:

На Petar80, Lejla8, kuc и 7 други им се допаѓа ова.
  14. ninja35

ninja35 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 декември 2011
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    88.176
    Кај мене ако не пуштат плата на први или втори, одма бунт има....:lol:

На Petar80, Lejla8, Ane-Goki1 и 11 други им се допаѓа ова.
  15. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Срцка најголема ми е тој:D
    Сега дека не работам и не се дружиме,ептен ми е тешко.А,за некој месец уште потешко ќе ми биде:lol:

Инаку,арна сум јас:hai: до сите.

На Petar80, Lejla8, kuc и 8 други им се допаѓа ова.
  16. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.141
    Допаѓања:
    43.713
    Кај мене на 15ти плата |(

На Lejla8, mal.ecka, Mr. Right и 6 други им се допаѓа ова.
  17. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.381
    Допаѓања:
    279.138
    Леле бре тешки теми,потешки муабети и судбини...
    Воглавном секогаш и кај моите и кај мене сум била некоја средина.Барем така сум мислела,ама некои коментари ме замислија дали е така...Со две плати сме ама еве веќе 6-7 години одморот на море е за нас луксуз и не сме биле,одењето по ресторани е сведено на минимум,купувањето гардероба исто....Изгледа сум испод средината...
    Но далеку е тоа од сиромаштија,оти сум видела и бетер и постојано гледам такви примери...Секој втор- трет ден наранувам по едно гладно детенце оти мене јадењето в грло ми застанува кога гледам некое нема за геврек.И повеќето не се жалат,им е страм и одамна знаат дека ситиот на гладниот не верува...

Таа поговорка или нешто слично(се напи вошката крв па сега заборави се)солзи секогаш ми мами.Еден период моите со една скромна плата ,а јас и мм со две плати (без кредити|() и многу покомотно се однесуваш и навистина се забораваш или некои работи не можеш да ги сватиш:Татко ми ми вели да му купам пумици за пенкала,а јас аман бре пенкала ќе купиме зар сега пумпици ќе барам нешто така искометирав. Само ме погледна и нешто во стил на тие поговорките ми рече а бре до срце ме здоболе и ден денес после 10 г. може кога ќе ми текне ми се плаче...

Последна измена: 1 август 2017
    На stetoskop, Lejla8, sweet-cherry и 27 други им се допаѓа ова.
  18. Skorpija25

Skorpija25 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    23.824
    Познавам луѓе кои на 30 години не сакаат да работат, со изговор дека не можат да издржат некој да им шефува. Одбиле преку 10 работни места во тек на неколку години токму поради таа причина. А имаат жена и деца. Се решиле на таков чекор, а не се способни да работат. Е таквите нит ги сожалувам нит пак сакам да ги слушам како се жалат дека нема пари. Жал ми е само за децата, ама кога родителите немаат осет, што има јас да ги жалам.
    Живеат со пари од старите и во случај да имаат денар повеќе се луксузираат ко да нема утре.

Е сега има и такви кои живеат со една плата, бараат работа, а работа нема, се трудат, штедат и при тоа пак немаат ни за основни работи, а не пак за луксузирање и одмори.
    Само за сметки не стигнува една плата. А каде е школувањето на децата, јадење, пиење... И цел живот во стискање, пресметки, дали ќе стигне и таа една плата до крај на месец.

Значи ги има и едните и другите, само што овие првиве во никој случај не се за жалење.

Вереникот мој работи две работи и плус дома. Јас работам. Помош од никого не бараме и се надевам дека така и ќе остане и дека еден ден здравје Боже на децата ќе можеме да им овозможиме пристоен живот.

На stetoskop, Lejla8, sweet-cherry и 17 други им се допаѓа ова.
  19. WORRIED.BT

WORRIED.BT Форумски идол

Се зачлени на:
    23 декември 2012
    Пораки:
    5.656
    Допаѓања:
    152.966
    Здрaвo друштвo

Немaм нештo мнoгу зa кaжувaње пa не пишувaм денoвиве...aмa темaвa сo имaње -немaње ме дoпре и зaинтригирa...

Срединa сме живееле кaј мoите a и сегa...не се жaлaм имa и пoдoбрo и пoлoшo oд нaшетo...греoтa дa се жaлaм...не живееме бoгaтaшки aмa пa не ни oскудевaме зa нештo...сo плaн и мaлку штедење успевaме и дa нaпрaвиме нештo скрoмнo пo дoмa...
    aмa ден не сум oстaнaлa без рaбoтa ...рaбoтaм штo ќе нaјдaм oд свoи 23 гoд...мм истo...рaбoтеше пo две рaбoти дoлги гoдини... сегa рaбoти вo свoј бизнис без рaб.време ...некoгaш рaбoтниoт ден му трaе и пoдoлгo oд 12-13 чaсa физичкa рaбoтa...
    Сме биле и без пaри...сме пoзaјмувaле и oд мoите...имaше периoди кoгa секoј скршен денaр oдеше зa купувaење мaтеријaл зa грaдбa и сл...кoгa штедиш нa хрaнa,излегувaњa ,oблекa и др.ситници зa дa ствoриш oд ништo нештo... И уште имaме зa дoвршувaње и дoпрaвaње...aмa здрaвје бoже...ништo пoвеќе не ме плaши...сaмo дa сме здрaви мoжеме се ..

А сте се сретнaле сo луѓе кoи знaете кoлку немaaт a изигрaвaaт рoкфелери?!
    Е тaквите ми иде вo лице дa ги исплукaм...
    имaме едни пoзнaници тaкви...сo плaтa oд 12.000живеaт a изигрaвaaт бoгaтaши...дo Претoр дететo не гo oднеле нa еден ден a глумaт лудилo кoгa ќе прaвиш муaбет ...чиниш вo Хилтoн пoрaснaле...

На stetoskop, Lejla8, sweet-cherry и 24 други им се допаѓа ова.
  20. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    @Cka искрено се потресов. Од се' што напиша.
    Навистина ми е жал за загубата.

Веројатно милион пати ти изразиле сочувство, ама навистина ме потресе.
    Многу ми е жал.

На Petar80, Lejla8, Ane-Goki1 и 10 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.