Ние околу и преку 40...

Дискусија во 'Кафе-муабети' започната од lunicka, 5 ноември 2014.

?

Во која старосна група спаѓате?

1. 30-35

570 глас(а)
    57,2%
  2. 36-40

247 глас(а)
    24,8%
  3. Над 41

171 глас(а)
    17,2%
  4. Над 50

8 глас(а)
    0,8%
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Знам, ама добро е што сака :) замисли на цела мака и да ти ставаше сопки...

На Lejla8, Skorpija25, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    137.413
    ај ај ќе видиш коа ќе почне да ти недостига од коа ќе се иселиш :D

На Lejla8, Skorpija25 и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  3. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Сеско не ме нервирај сред ноќ

На Lejla8, CameliaMiller и Sesil им се допаѓа ова.
  4. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    137.413
    ќе нема за шо да му се жалиш на маж ти :lol:

На Lejla8 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Не сум до толку лоша:D
    Шала на страна покрај се никогаш не сум му зборела лошо за нив и дадов се од себе да биде бар малце нормален однос но нее до мене.
    Уште 3 саати и на работа:party:

На Lejla8, Dadusicka, fallenangel и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    137.413
    па не лошо да му збориш и намерно да го боцкаш против нив, туку реално како шо е... нека се нервира и он да не си сама у нервозата :D

На Lejla8, Dadusicka, Skorpija25 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.991
    Допаѓања:
    59.667
    Ти сега намерно ме боцкаш не јас него:D
    Тебе под итно ти требаат коцкице8)

На Lejla8, Dadusicka, CameliaMiller и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Sesil

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    7.173
    Допаѓања:
    137.413
    не те боцкам ]:) јас си кажувам и покрај коректниот однос со свеки знае да ми ја крене сафрата со некој коментар и обид за ,,советување,, и да не се нервирам сама по брза постапка мм е информиран

На Lejla8, Dadusicka, Skorpija25 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Ола лејдис енд џентлемен.:hai::hai::hai:

Начекав малку сонце па со децава во двор си пијам кафенце, маж пратив на пазарење, он ќе му ја мисли за ручек, да си дојде па да му ја легнам некој саат.:)

Еутаназија не подржувам, нема кој ќе одреди кој би бил соодветњн кандитат за еутаназија. Со мртов мозок се знае, нема враќање од тоа, ако е донор на органи се вади што треба, се исклучува од апарати и толку, црно, бела е работата. Со еутаназијата не е ни сива, ќе дојдде некој без рака пр, срање ми е животот, еутаназија, некој што е ментално ретардиран исто ќе си рече неќам вака да живеам, еутанаџија, друг примил две рунди chemo, лошо му е, неќе веќе да живее, еутаназија.
    Родители што чуваат болни деца, не можат веќе да го издржат товарот, еутаназија, кој ќе одредува кој е за еутаназија а кој не е, докторите ли, самите пациенти, што знам, изигравање Господ ми е работата.:x

Моиве кога тргнале навака во авион се нашле со друг млад пар од Охрид, тие со мало бебе, моиве со брат ми на пат. Стигнале во Мелбурн, ни тие некој, ни моиве некој, инглишот крајот на 70-тите шта да ти причам, некој долар во џеб колку без ич да не се.(facepalm)
    Заедно се снаоѓале, првите две години делеле куќа, за да се ородат кога се родил брат ми му станале кумови, да станеле фамилија.:lol:
    Ќерката на кумовите е некој месец постара од мене, најдругарка ми е, сестра, постариот син на кумовите му е кум на брат ѓи и снаата и на децата нивни а помалиот син им е кум на моите деца, како црева сме преплетани. Инаку јас за Матео бев на ум да ја поканам другарка ми да му биде кума ама кога си дојдов од Мк дојде кумчево и сам изрази желба да му биде кум, не сакав ќеифот да му го кршам па он им стана кум, да знаеше дека три едно по друго ќе родев може немаше да се понуди.:rofl::rofl::rofl:
    Живееме ептен со кумовите, нема збор настрана кажан еве веќе 40 години и ние помладите си живееме, се гледаме често, се сакаме, почитуваме како едно семејство сме.:lol:

Дојде домаќинот од пазарлук, отидов да си легнам малку, лека ноќ.|-)|-)

На Lejla8, Dadusicka, Skorpija25 и 22 други им се допаѓа ова.
  10. stetoskop

stetoskop Форумски идол

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.577
    Допаѓања:
    175.066
    Dobro utro...
    Zesko ke bide i denes...ako denot po utroto se poznava...
    Kuckata prosetana ,kafe ispieno...

На Lejla8, Dadusicka, Skorpija25 и 10 други им се допаѓа ова.
  11. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.403
    Допаѓања:
    262.225
    Од 7ипол ме буди на пазар да сме оделе...ако има попаџарџија од мојов кажете. Тезги нема толку рано ама оди разбери се ]:)
    Еутаназија да ама со строго дефинирани законски рамки, значи кај нас никако!
    Кумот ми е прв комшија, тука сме за добро и лошо. Интензитетот на дружба се менувал според моменталните животи ама секогаш било коректно.

Ај добро утро!

На Rebecca_R, Lejla8, Peco и 17 други им се допаѓа ова.
  12. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.086
    Допаѓања:
    154.692
    Баш сакав да пишам Да за еутаназија ама да не паметам многу, ме потикна постов твој. Исклучување од апарати на човек во кома дали се смета за некој вид еутаназија? Јас би била за доколку е строго контролирана, сигурно нема да се дозволи како што викаш секој што се осеќа мизерно или е во почетна фаза на лечење да може да даде согласност м? Сум за, за пациенти во терминална фаза, кај некои предолго трае и тоа е мачење не е живот.
    Уф стварно крипи тема посебно за сабајле :)
    Со кумовите си живееме доста, кумашини 2 пара имаме едните во ѕуѓина другите се разведоа. Ама со првиве кога доаѓаат си живееме убаво :).
    Добро утро јас денес пак на работа:(

На Lejla8, Sesil, zhap4e и 5 други им се допаѓа ова.
  13. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    101.732
    Мнoгу лoшa нaвикa е кoгa читaм нaнaзaд ,не мoжaм кoнците дa ви ги фaтaм.Јaс јa рaзбрaв @Rebecca_R зaштo е нaелектрилизирaнa,
    сaкa дa гo дoбие тoa штo гo плaќa.И тукa немa местo зa дискусијa.Мoжеби нa другите им е чуднo ,нo aкo се нaјдaт вo тaквa ситуaцијa сигурнo ќе сaкaaт дa дoбијaт некoј квaлитет.И вo Oхрид имaш сoби пo 350 д.мемливи и влaжни сo вц вo двoр a имaш и пристoјнa сoбa сo зaедничкo вц вo куќa.
    Мислaм зa тaa ценa сигурнo ќе гo избереш втoрoвo дa не се лaжеме.
    Еутaнaзијa дa,сaмo вo стрoгo утврдени рaмки .Сo кoмисии и мислењa oд рaзни институции...јaс сo двете рaце би пoтпишaлa дa ме исклучaт ,или дa ме успијaт...истo кaкo и дoнирaш oргaни.
    Денес вo плaн ни св.Нaум иaкo велaт имa мнoгу гужвa.И цел ден пoд сенкa мoрaм зaштo имaм терсене кoжa...
    Убaв ден иaкo ќе биде тoплo...

На N.2106, Rebecca_R, Lejla8 и 18 други им се допаѓа ова.
  14. kuc

kuc Форумски идол

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    2.288
    Допаѓања:
    85.281
    Добро утро да се разладиме од сабајле жешко ќе да е и тоа убаво ...за сите има
    Убав ви ден барајте сенка и тоа дебела !!!
    image.jpg

На N.2106, Lejla8, Peco и 16 други им се допаѓа ова.
  15. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    20.836
    Допаѓања:
    275.007
    Да не сме некако роднински поврзани Сесилијо? :^)

@bittersweet немам некои цврсти ставови на темата. Но еве некои мои размислувања.
    Кога е пациентот терминално болен мислам дека е во ред да му се овозможи достоинствено умирање.
    Многу тешка тема е и покрај пациенти, млади и стари, и приватно ми починале луѓе од некаков малигном.

Маките кои ги преживуваат на крајот на својот живот, се многу понехумани него смртта.
    Ден по ден се со се' поголеми болки, со се' помала самостојност, го губат своето достоинство и навистина на секој можен начин се измачуваат.

Мислам дека сите имаме право на достоинствено умирање.

Не знам дали имаш читано за женава од Орегон https://en.m.wikipedia.org/wiki/Brittany_Maynard и ако не се лажам Орегон е единствена држава во САД која овозможува еутаназија, иако не под ова име. Ја следев приказната уште додека беше жива, и нејзините ставови влијаеа на моите, првовремено исто како тебе размислував.

Слична тема, иако површно, има во филмот Me before you, иако реалниот живот на квадриплегичарите не е ни налик убав и лесен како прикажаното. Но смислата е таа - дали вреди да живеам вака?

Исто би се согласила дека за да се овозможи еутаназија, пациентот треба да помине и комисии и советувања и појаснувања.

Последниот збор треба да е на пациентот.

Инаку, не би се залагала во било кое скоро време такво нешто да се дозволи во Македонија. Одма можам да се сетам на неколку сценарија во кои би се злоупотребила еутаназијата :)

Последна измена: 5 август 2017
    На N.2106, Rebecca_R, kuc и 10 други им се допаѓа ова.
  16. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.860
    Допаѓања:
    142.553
    На N.2106, Lejla8, Peco и 6 други им се допаѓа ова.
  17. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Кој нема цицоци-незнае:(
    Еве сакала-несакала морам купаЧи од Лиска..само таа има за цицојнен (ова на германски)градници.
    Со деној го барам аутлетот,а во комшии ми е..немам пари за фрлање за купаќи.

На N.2106, kuc, CameliaMiller и 12 други им се допаѓа ова.
  18. mal.ecka

mal.ecka Форумски идол

Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.420
    Допаѓања:
    127.010
    @bittersweet Убаво е кога некој те мисли,фала ти:hug:
    Од утре влегувам во 6 месец,се видовме со малата,таа е супер фала му на Бога,ама постелката е многу ниско.Засега докторката препорачува само појас за трудници и да чекаме да се подигне.Нема раат...само со пизитивна мисла,мора се да биде во ред.
    Немало потреба од строго лежење,вика такво ми било носењето,сепак да одмарам колку можам.
    На работа како некоја икона сум,фалат работници а јас неможам се од себе да дадам.Малата на 1 место:nod:
    Ве поздравувам девојки:hug:

На kuc, CameliaMiller, Lejla8 и 16 други им се допаѓа ова.
  19. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    279.072
    Од сабаѓле не се дише,леле како ќе се издржат деновиве...
    Еутаназија подржувам нормално во строго контролирани услови како што кажавте,макар да во МК тое е неизводливо.
    Со кумашините живееме релативно добро,помлади луѓе се со едните почесто се посетуваме и дружиме со другите само со повод.Кумовите ни се повозрасни и имаме само муабет кога се стретнеме.Ама пред неколку дена кумата му се јавила на мм и му побарала заем,мојот нормално даде,а сега дали следно ќе се видат незнам ,тој нека му ја мисли...
    Кафе ни сум пиЈана ,чекам другарката...

На kuc, Ane-Goki1, Lejla8 и 13 други им се допаѓа ова.
  20. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.128
    Assisted suicide мислам беше називот под кој ја водат еутаназијата. Не ја сакам темата. Макар што поддржувам за терминално болни. Ама, пред некоја година,можда и лани да беше имаше и еден бран на луѓе кои страдаат од депресија, млада девојка ми текнува тинејџерка на која не ми текнува сега дали и беше дозволено или само стана збор дали да и се дозволи.

Јутар.
    Полу-спиена,полу-неспиена. Се осеќам ко да е недела. Пореметен ми е компасот деновиве. Релакс ден денеска. Толку се плановите.

На kuc, CameliaMiller, Lejla8 и 12 други им се допаѓа ова.
Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.